Postat 16 september 201311 år Hej alla, vad har ni för erfarenhet av målar soda?? hur ska jag dosera ???vh g
Postat 16 september 201311 år Totalt okontrollerbart för vanligt hemmabruk. skulle absolut inte använda det utan en mycket bra styrning. pH kan gå upp till 12 i ett nafs. Vill du stabilisera pH kring 8.3 ta då 100 gram bikarbonat - ta ut 20 gram från dessa 100 gram och rosta det i ungnen 20 min på 200 grader. Blanda ihop delarna igen (noggrant) och använd denna blandning för att justera pH och stabilisera KHMVH Lasse
Postat 16 september 201311 år Natriumvätekarbonat, bikarbonatMan bakar för att koka bort väte helt enkelt.Funkar kanon för att få karbonatet mera basiskt.Eller om man så vill mindre surt:)Resultatet av bakningen blir Natriumkarbonat.Ja kör med 10% bakad karbonat 90% Bikarb i min balling
Postat 16 september 201311 år Om man "Bakar" bikarbonat får man Karbonat. Och det höjer Ph värdet mer Än bara BikarbonatEdit: Larry förklarade bättre
Postat 17 september 201311 år Lasse var köper man bikarbonat, funkar det med bakpulver? där är antiklump medel och andra stabilisatorer/stefan
Postat 17 september 201311 år Jag har alltid använt Kockens eller Santa Marias bikarbonat - även vid BallingMVH Lasse
Postat 17 september 201311 år Totalt okontrollerbart för vanligt hemmabruk. skulle absolut inte använda det utan en mycket bra styrning. pH kan gå upp till 12 i ett nafs. Vill du stabilisera pH kring 8.3 ta då 100 gram bikarbonat - ta ut 20 gram från dessa 100 gram och rosta det i ungnen 20 min på 200 grader. Blanda ihop delarna igen (noggrant) och använd denna blandning för att justera pH och stabilisera KHMVH LasseLiten fråga, jättedum säkert men ändå... varför tar du ut 20% för att sen använda 10% i mixen? "Försvinner" över 50% av de 20g i ugnen?
Postat 17 september 201311 år Liten fråga, jättedum säkert men ändå... varför tar du ut 20% för att sen använda 10% i mixen? "Försvinner" över 50% av de 20g i ugnen?Den riktiga doseringen är 84 % bikarbonat och 16 % karbonat om jag kommer ihåg rätt - då blir det 8,3 ungefär. LN21 använder 90 bikarbonat och 10 % färdig karbonat och hamnar då på ca 8,2-8,3 skulle ja tro. Jag utgick från 8 delar bikarbonat oc 2 delar bikarbonat som man rostar - tanken var då att komma någonstan nära 84% bikarbonat och 16 % karbonat eftersom den rostade bikarbonaten tappar lite i vikt som du antar. Det är ingen rocket science det här - det måste bli lättförstått också. Du kan ta ut 15 % och rosta det så hamnar du nära LN21MVH Lasse
Postat 17 september 201311 år hur blandar ni upp det sedan och doserar det ? ( om man inte har doseringspump?hur räknar man ut det för att höja det med 0.1 / liter vatten ? formel?
Postat 17 september 201311 år hur blandar ni upp det sedan och doserar det ? ( om man inte har doseringspump?hur räknar man ut det för att höja det med 0.1 / liter vatten ? formel?Har tipsat om det säkert hundra gånger förr, men väl värt det igen. https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?17505-Saltvattenskemi-f%F6r-dummies-verison-1Läs på sidan 16/17 samt appendix A.
Postat 17 september 201311 år bikarbonat kan du köpa som balling preparat i de flesta affärer som sysslar med salt och kostar i många fall runt 50kr/ kg ca ,finns extremfall dock där vissa märken kostar över det dubbla.
Postat 17 september 201311 år Författare använde mig av Grotech carbonat pro idag för att höjja kh och ph. fick låna lite av farsan
Postat 17 september 201311 år Författare Har en del balllig preparat men ingen bikarbonat, har aldrig använt något av detta helt nytt för mig magnesuimchlorid Hexahydrat <- höjja mg?calciumchlorid dihydrat <- höjja ca?Natriumdydrogencarbonat? <--- ?Natriumchlorid-freies salz <--denna är för kh?
Postat 17 september 201311 år Författare precis börjat föra en logg så jag kan se hur mycket som förbrukas
Postat 17 september 201311 år Har tipsat om det säkert hundra gånger förr, men väl värt det igen. https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?17505-Saltvattenskemi-f%F6r-dummies-verison-1Läs på sidan 16/17 samt appendix A.Tack men 20g/100l och mät sen och dosera därefter ger mig ingetFör att leka med tankenPh= 8,1Volym= 200lMan slänger i 40gSå nu mäter man är då risk att man har kommit över 8,2? Det framgår inte hur mycket man höjer ph med 20g/100l Sent from my iPhone using Tapatalk
Postat 17 september 201311 år Natriumdydrogencarbonat? <--- ? = bikarbonat Tanken med min blandning är att man doserar den för att få KH där man vill (8-10) och då kommer pH att stabiliseras mot 8,3. Mängd kan aldrig förutses. Använder man bara bikarbonat så går pH in mot 8 i stället. Har man för dålig förbrukning och KH minskar långsamt (lite att sätta till) så kan man öka andelen bakad soda i stamblandningen - försiktigt....MVH LasseNär ni väljer en referenspunkt för pH tagningen så är det bäst att mäta strax innan huvudljuset släcks (då är pH högst)
Postat 9 oktober 201311 år Har doserat detta i pulver form väldigt länge men nu tänkte jag göra en lösning av det. Har glömt hur mycket vatten man skulle blanda förhållande till pulver för höjning si och så mycket /100l vatten
Postat 9 oktober 201311 år Har doserat detta i pulver form väldigt länge men nu tänkte jag göra en lösning av det. Har glömt hur mycket vatten man skulle blanda förhållande till pulver för höjning si och så mycket /100l vattenBlanda 80 gram i 1 liter vatten. För och höja kH värdet med 1 går det åt 37,75 av denna lösning.
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.