Jump to content

Att döda våra djur...


StoffeSwe

Recommended Posts

Jag har funderat på en sak som någon kanske kan svara på.

Ofta läser man om folk som har koraller eller anemoner som de inte vill ha, som knappar eller xenia, som de vill döda.

Även andra djur som olika typer av sjöstjärnor, maskar och annat smått och gott står på olika akvariums "public enemy #1" lista.

Själv dödar jag Asterina-sjöstjärnor systematiskt och skoningslöst.

Och så till min fråga, får vi göra så här? Rent juridiskt. Är de här djuren skyddade av djurskyddslagar?

Det känns som många av oss har glömt att det faktiskt är små djur vi dödar, bara för att de inte passar in vår lilla "värld" som vi skapar.

Link to comment
Share on other sites

nej, du är en hemsk människa som gör detta.... ;)

Jag vet faktiskt inte, intressant tanke. Tror dock att man drar en gräns vid insekter/lägre djur vilket dina sjösjärnor är. Annars skulle man inte få slå ihjäl mygg på sommarn eller flugor.

Ironiskt att man får slå ihjäl nyttodjur men inte annat :)....

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det är intressant, och jag är dåligt insatt i ämnet därför hoppades jag att någon visste lite mer. Till exempel så har det skrivits en del om guldfiskar och likanande som förvarats i skålar på hotell eller restauranger då djurskyddsmyndigheter sagt ifrån. Så det ni säger är att det är värre att ha en guldfisk i en skål än att döda den? (ibland på ganska tvivelaktiga sätt)

Link to comment
Share on other sites

Har en bekant som jobbar på miljöförvaltningen. Jag ska fiska lite i frågan, men jag säger spontant som föregående talare. Varför skulle vi inte få göra det, om man inte utsätter djuren för extra lidande. Jag är dock lite fundersam till om det kan vara djurplågeri att slänga i levande fisk som mat till rovfiskar, men fan vet.

Själv får det mesta leva i mitt akvarium, om inte invånarna blir sugna och äter upp varandra... Något jag försöker undvika.

Link to comment
Share on other sites

Läste på jordbruksverkets sida och ända var att akvarium bör vara över 40 l.. vilket betyder man får ha mindre fast nog inte så bra ?( flummig regel )

Har för mig det varit på g att ej mata reptiler med levande men tror man får fortfarande ?

Men man får ej utsätta djur för lidande så med mening sätta ihop agresiva fiskar för en dödlig kamp skulle nog teoretist vara olagligt men mata en drakfisk med en blackmolly e det nog ej...typ äta e naturligt men skapa kampfiskar med mening faller nog inom samma ram som tävling med kamphundar .

Äta eller döda djur och där tror jag att som privatperson Allt som är lagligt köpa får man nog göra som man vill ,,fritera, äta .ge grannens katt ,,mat till drakfisken , spola ner på dass,, fast bara fall man inte utsätter den för onödigt lidande .

Link to comment
Share on other sites

Trams!!!

På vilket sätt tycker du att detta tillför till till debatten? Att säga att nånting är trams, är väldigt arrogant och självhävdande, så som man sitter inne på nån större sanning övriga inte på något sätt kan förstå, och hör inte hemma i en diskussion! Och den som uttalar det är troligtvis den som inte ska tas på allvar.

Link to comment
Share on other sites

Jag kan förstå att det känns absurt med att döda en zebrafisk med injektion, speciellt när miljontals och åter miljontals avlivas mycket mer inhumant på fiskebåtarna (primärt är det väl kvävning som dem dör av). Samtidigt tycker jag till viss del att det inte är absurt, vart ska man dra gränsen för oetiskt lidande, det är en väldigt svår fråga och det finns inget enkelt vetenskapligt svar för det utan det är ett filosofiskt ställningstagande. Alla människor har olika gränser för vad som är etiskt, och att säga att etik skall styras av ekonomiska aspekter är enligt mig helt fel.

Link to comment
Share on other sites

Håller med dig helt där att det blir rätt löjligt när det kommer till olika näringar, men antar att djurrättsorganisationer har mer lycka med att påverka lagar för forskning då många människor ser matnäringen som mer nödvändig, och i hemmen, vet inte exakt hur lagen säger, men där blir ju kontrollen obefintlig. Jag tror huvudkrossning är det mest skonsamma sättet även om det för vissa kan verka brutalt.

Link to comment
Share on other sites

Jag finner denna tråden intressant. Flugor och getingar kan jag utan besvär taga av daga. Humlor går, men det sitter väldigt långt inne. När det kommer till fiskar så har jag svåra problem. Även med fiskar som jag plockar upp med spöt.

Det har hänt att jag fått hjälpa någon firre på vägen. Då har jag använt en kniv och sonika skurit av huvudet. Om det är bra eller dåligt vet jag inte, men det är vad jag har att erbjuda.

Link to comment
Share on other sites

känns som när det är fisk det gäller så är det bara att döda, fiskar känner inget brukar ju folk säga, någon mer som stött på det? :)

Kräftor kokar man ju levande, de känner ingen smärta. Deras hjärna för outvecklad för att kunna känna smärta, däremot kan de känna obehag.

Link to comment
Share on other sites

Hur kan de känna obehag om de inte har någon hjärna?

Kräftor tillhör ju djurriket animalia och har ju därför ett nervsystem. Däremot så känner de inte smärta pga avsaknaden av detta centra, de känner ingen smärta precis som en bil inte kan flyga, den har inga vingar. Obehag är däremot något mycket simplare, överlevnadsinstinkt kan man väl säga.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...