Jump to content

Få död på Zoanthus ?


Recommended Posts

Har en stor sten med MYCKET Zoanthus som måste bort! Jag bryr mig inte om allt liv i stenen går hädan.. Med vädret vi har idag? hur länge kan jag bara låta stenen stå ute för att möget ska dö?

Och hur är lämpligaste sättet att sen få tillbaka stenen i karet utan massa problem? drog lite i stenen och nu bankar huvudvärken som på posten.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kollade igenom bilder på forumet innan jag ställde frågan, Och det ser absolut ut som någon av sorterna med gift . Hur mycket / lite det vet jag inte. Men när jag drog i stenen så spydde hunden kan ha varit en tillfällighet bara. men jag tar det säkra förre det osäkra och häller x antal liter kokande vatten över

Link to comment
Share on other sites

Om du ställer ut stenen så kommer giftet att rinna ner i marken med regn-/smältvattnet istället, ingen höjdare... Zoanthider tål dessutom att vistas i luft en längre tid, de transporteras ofta i påsar fyllda med luft för att spara vikt på frakten. Du bör se stenen som förlorad om du vill ha bort knapparna, bättre att skaffa en ny och lämna stenen till någon gifthantering än att ta farliga risker...

Link to comment
Share on other sites

Palitoxin är ett av växtvärldens kraftigaste gift, så du bör hantera stenen försiktigt. Finns många trådar på forumet om detta och folk som råkat illa ut. Precis som Manne och Rasmus skriver skall du absolut inte hälla kokande vatten på stenen. Lägg den i en platspåse, knyt igen och lämna den till återvinningscentralens del för giftigt avfall/gifthantering så borde de kunna ta hand om det.

Vet inte om du med plasthandskar kan med stenen under vatten kan skrapa av knapparna och på sätt bevara stenen. Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Ett sätt är ju att stoppa stenen i ett refugium med svag belysning - då kommer knapparna sakta men säkert tyna bort.

Enstaka polyper brukar jag ha död på med hjälp av kalciumhydroxid.

Jag har fraggat lite Zoanthus och de går att skrapa bort försiktigt med plastkniv/skalpell och skyddsutrustning såklart - jag kör med handskar och heltäckande visir.

Ett annat sätt skulle vara att introducera nåt ogräs som Xenia som konkurrerar ut knapparna.

Link to comment
Share on other sites

Har läst dom flesta trådarna här om det. Men om man skulle råka ut för något? efterhur lång tid CA kan man räkna med att känna något ?

Vad du ska känna efter är blodsmak(metalliskt) i munnen, då palytoxin orsakar hemolys vilket får de röda blodkropparna att spricka. Ett tips som Lasse har berättat för mig är att ta en jordnöt lite då och då. Smakar de plötsligt konstigt så är det ett tecken på förgiftning.

Link to comment
Share on other sites

Giftet är biologiskt nedbrytbart så jag skulle inte vara orolig för lite i marken.

Det tål inte starka syror eller alkalier men klarar kokning och frysning.

Själv gör jag så att jag sätter en hink i akvariet och lyfter över stenar eller knapparna i hinken under vattenytan. Sedan lyfter jag ur hinken ur karet(fortfarande stenen under vattenytan) och bär den. Där häller jag ut vattnet och ersätter det med så mycket kranvatten att det täcker stenen. Efter det på rejält med kaustiksoda. Efter några dagar sjunker pH:t på grund av att det tar upp koldioxid ur luften och det börjar ruttna i hinken. Det får det göra ett tag och sedan häller jag ut vattnet på marken. Jag har inte sett något dött djur i omgivningen.

I med nytt vatten och en ny omgång soda. Flera gånger. När det inte ruttnar längre utan vattnet håller sig klart kan jag använda stenen igen. Efter att ha kollat pH förstås.

Jag kan inte lova att detta är en säker metod så endast utomhus och i medvind.

Link to comment
Share on other sites

Jag har 1 sån på en sten jag tänkte plocka ur den och slå av biten som den sitter på lägga i en påse slänga i soporna 1 kan inte göra stor skada ?

jag skulle inte rekommendera att slänga den i hushållssoporna..

troligtvis så händer det ingenting, men med omständigheterna på fel sida och en slump som slår till så kan det gå fruktansvärt illa..

tror det är dubbla påsar med tydlig märkning med vilket gift det är och inlämning på återvinningscentral

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...