Jump to content

Vår beundran för Jon-Olavs akvarium


mikoto

Recommended Posts

Jag tänkte vi kalla akvarister kunde starta en tråd för att följa och diskutera Jon-Olavs blogg där han skriver om sina akvarie project, vi tar en länk för de oinvigda först:

 

http://www.jonolavsakvarium.com/index.html

 

Just nu är det ju plankton projektet del två som är aktuellt. Innan detta är det två huvudakvarium han skött, dels hans 1000 liters alg akvarium som har massa kul läsning. Samt hans första plankton projekt som är riktigt kul det med där han sysslar med mängder av spännande koncept.

 

Jag hitta plankton projektet nummer två som en riktig doldis, jag knarka hans blogg och grävde efter saker att läsa men hitta inget och sedan till slut när jag väl titta igen så hade han haft ett nytt kar i ett år!? Så genom den här tråden kanske vi kan se till att hålla bättre koll.

Link to comment
Share on other sites

Hans senaste inlägg för Mars kom ut väldigt nyss, lite tester av hans Ozon filter och massa kul foton av mikrodjur.

 

Det låter lite som att han är väg att avveckla detta redan nu dock av slutet att dömma. Men det lovar ju otroligt gott! Om han gör det som han skriver så blir det ju en kombination av hans lysande alg akvarium samt hans plankton projekt. Jon verkar ju ha fått fart någorlunda på fytoplankton odling nu och det kanske går sammanfatta det och optimera till något som även vi dödliga kan applicera på våra kar :-) Det finns nog många kul djur som kan hållas med en sådan odling. Vore även kul att se hans sätt att tackla odling av högre alger och tång, jag tyckte det var svårt. Trådalger och annat löst konkurrera ut det ganska kraftigt.

 

Han skriver om T5 med, undrar om man skulle försöka pressa på han lite LED annars, med hans pillande så borde det ju vara i hans område. Men å andra sidan verkar ju T5 fungera bra för han. Undrar främst hur stort kar han tänkt sig till algerna och vilka pumpar han pratar om. Ska bli kul att se hur pass stor våg han vill ha, ordentligt vågskalp är ju inte fel men jag har aldrig sett det i ett hemkar. 

 

Men det verkar ju vara i sommar dock, han får gärna posta massa fler uppdateringar av det här tills dess.

Link to comment
Share on other sites

Jon-Olav spelar inte i samma liga som oss vanliga dödliga. Det är knappt att man vågar öppna hans blogg utan att först buga tre gånger. Nåväl, med det sagt så är det grymt kul att han börjat dokumentera sina projekt igen.

 

Som du säger har han fått kläm på phytoplanktonodlingen, men får inte till förökning av djurplanktonen. Jag undrar verkligen vad det kan vara som stör dem. Hans nya ozon/aktivtkol-filter är intressant! Undrar om han har koll på ORP när han kör ozonen på timer...

 

Hans kommande projekt med makroalger kombinerat med ett phytoalg-refugium verkar också väldigt spännande. Han verkar vara inne på samma tanke som jag har om att simulera kraftiga vågor för att hålla tången ren från trådalger. Jag misstänker att det är ett ganska stora pumpar han planerat. En fikastund i hans vardagsrum hade varit grymt kul!

 

Link to comment
Share on other sites

Hans Ozon filter kanske är något för dig? Det borde ju oxidera organiska ämnen med stor framgång och det kanske är de som äter upp ditt pH. Eller en phytoplankton odling. Det verkar ju elda upp CO2 och därmed pHt ganska effektivt med :-)

 

Ja, jag undrar med vad för typ av flöde han tänkt sig där, djärva ord. Låter som hans kommande kar även behöver ha ett stänkskydd om det ska stå i möblerade rum.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Dags att uppdatera den här tråden. Jag har pinat och plågat vår norska kompis men han har fortfarande inte uppdaterat sin hemsida! Trots att han faktiskt gör något därborta!

 

Men han har producerat en youtube film iaf som jag postar här, vet inte riktigt vad han löst för något men det ser ut att vara i princip stillastående och sedan på slutet kommer en stor våg? Hoppas han skriver lite mer snart.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fortsätt att pina honom. Det här vill vi veta mer om!

@norskfisk

Väldigt fina djur, speciellt räkan ser intressant ut. Det är inte en vanlig tångräka i alla fall.

I början av filmen verkar det som att vattnet står nästan stilla, men sen drar det på när han matar. Är det alltid lågt flöde eller växlar det som namnet på videon antyder?

Det är lite disigt, beror det på tillförda plankton eller nått annat? Används skummare? Ojoj, alla dessa frågor som snurrar... 

 

Link to comment
Share on other sites

Dags att vakna!

Kul att Jan-Olav skrivit lite. Det verkar som att det inte bara är du som efterfrågar uppdateringar :)

Fick svar på alla frågor. Väldigt spännande projekt när han nästan inte har något flöde alls och djuren ser verkligen ut att trivas. Det disiga i akvariet är uppenbarligen plankton. Undrar om hans planktonodling är stabil nu. Blir lite sugen att testa.

Men jag undrar vad han har för filtrering.

 

Link to comment
Share on other sites

Ja det där gav ju blodad tand. Vi måste skaffa våt eller torrdräkter känns det som. Hans bilder där han snorklar i havet ger definitivt avundsjuka!

 

Han verkar ha ett litet batteri av pumpar uppe i karets överdel, som då går på timer... Det är riktigt tufft med det låga flödet ja, det är ett kul och intressant koncept. Ska nog härma lite av det...

 

Som du säger behöver vi mer dock!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 3 months later...
  • 3 weeks later...

Det hände igen! Nu är det eld i baken på vår älskade herre. Det har skapats en trevlig video om flöde och hur man får en bra rörelse på tång, står lite anteckningar i beskrivningen med så titta gärna där. Inget jättenytt personligen men man lär sig alltid av att titta på studier som denna. Notera de Norska algerna för övrigt.

 

 

 

Ett ordentligt makroalgs akvarium ligger fortfarande på önskelistan men jag har ingen plats för ett än, det får bli ett framtida projekt. Det måste nog inte vara enormt egentligen, undrar hur litet man kan krympa det till. Man behöver nog ha minst en meter långt men kan nog kompromissa på höjd och bredden, helst höjden dock. Då får man bonusen att kunna få till högt flöde och ljus med lättare metoder.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Nu finns det en ny film från Norge, jag väljer att exponera den här med då det nog inte händer något annars.

 

 

Ser enkelt och trevligt ut. Många bra djur. Klart och fint vatten med, där ligger mitt akvarium långt efter. Jag behöver nog starta en serie vattenbyten för att rätta till allt ink mitt disiga gula vatten.

 

Fortsätter det såhär vågar vi nog tända hoppet igen för att bloggen ska börja uppdateras på nytt.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...