Jump to content

Recommended Posts

Vi börjar denna tråden med ett citat!

 

On 2016-09-25 at 19:59, Lasse sa:

Det kommer att fungera även med gråsten men det blir inte lika roligt.

 

 

Detta var dock inte skrivit till mig direkt men vi kör från den ändå :-) Mina kar har aldrig fungerat som jag önskar, jag har inte den drivkraft och tyvärr ej heller intresset för att driva en korallbalja har jag insett. Men vad jag fortfarande har en stor glädje för är fiskarna. Havet har alla de bästa fiskarna tycker jag, men min strävan att försöka driva upp korallerna tar energi från det jag är intresserad av. Så mitt 250 liters akvarium kommer tömmas och sedan födas på nytt!

 

Då jag ändå kommer har ett så svagt fokus mot korallrevsvärlden tänker jag testa lite nytt, då inredningen blir därmed helt fri från levande sten denna gången. Jag har istället köpt en bakgrund från Aqua Decor, denna imiterar gråsten någorlunda och kommer täcka hela bakrutan samt en stor konstgjord sten för ytavrinningen. Inredningen kommer bli ganska sparsam, men då bakgrunden är väldigt 3D och har många djupa skrevor och gömställen man missar vid en första anblick(och speciellt på bild) så tror jag att det här kommer då ett mer spännande akvarium ändå.

 

konststen.JPG

 

Den nya ytavrinnings stenen, denna ser kass ut på bild. Den är även väldigt ljus här men kommer nog blir mörkare och nästan svart när den fått bekanta sig med vattnet.

 

riktigsten.JPG

 

Här är min inredningsten! Det är märkligt vad små de ser ut på bilden. De är på smärtgränsen för vad jag orkar bära annars... Även dessa kommer bli nästan svarta i vattnet. Detta är vanlig sprängsten. Jag tycker mycket om sprängsten, de har massa intressanta former och skarpa kanter som triggar. Dessa har jag tidigare kört i ett Tanganyika akvarium som vi avvecklat. Därför ser de lite lortiga ut.

 

I det förra akvariet körde jag barbottnat. Detta hade många fördelar och speciellt om man har lite sten i karet kan man hålla det väldigt rent utan sand. Men bortsett från fiskarna vill jag även ha pistolräka återigen så jag kommer köra en blandning av korallgrus och sand. Jag kör ingen konstig sand den här gången. Jag tror den vita botten och svarta inredningen kommer ge en häftig kontrast... Alla(?) som följt mina tidigare kar vet dock att det här akvariet kommer vara fifty shades of green ganska omgående dock.

 

Jag har valt min svarta gråsten för att dels tycker jag om de. Jag tror även de har möjlighet att ge en fin bakgrund mot fiskarna starka färger. Jag vill även leka med min egen illusion om ett akvarie som återskapar en miljö från utanför korallreven... Men jag har inte efterforskat något vidare om detta så det ser säkert inte ut såhär ändå, så i slutändan blir valet återigen på min förkärlek till formen och färgen på stenen. Även om jag inte kommer ha fokus på korallerna kommer det fortfarande finnas några plågade stackare i karet. Jag gillar mjukkoraller för mycket för att aktivt undvika de. Men jag förväntar mig inte att de kommer dominera eller ens frodas i karet.

 

Fiskarna kommer iaf till en början bli uteslutande frökenfiskar. Det är fiskarna jag alltid återkommer till när jag kikar runt. Kirurgfiskar och läppfiskar har alltid en dragelse till sig men de är ömtåliga och oftast ganska stora fiskar som inte lämpar sig så väl för små kar. Frökenfiskarna är en ofta bortsett familj som får agera utfyllnand eller instegsfiskar i hobbyn, men de har så mycket mer att ge. Jag brukar oftast åka ner till ciklidhuset och granska noga om han har något konstigt inne i något av karet. Där finns mycket spänning och glädje att hitta. Man får vara beredd på aggressionerna bara och ha metoder för att handskas med de bara. Annars blir man fort sittandes med ganska få fiskar... Bubblare är dock acanthops dvärgkejsare samt pyjamas läppfisk, de är för trevliga för att hålla en benhård riktning mot fröknar. Så slutändan blir ändå fröknar med exotiska inslag.

 

I teknikväg så blir det det som sitter i nu. Huvudcirkulation med luft, Bubble Magus Curve 5 skummare, svag retur, kanske bara 600 liter om jag hittar rätt pump samt min Metall Halogen belysning. Hurvida något byts beror på vad jag får för infall. Jag kommer nog dock att försöka peta in lite mer biologisk filtrering i sumpen, jag har läst och tittat en del på det på sistone och har mycket jag vill testa.

 

Då min bakgrund äntligen torkat så kommer jag köra igång imorgon är tanken. Då ska den sista stenen med korallerna och fiskarna ut till en tillfällig balja och jag ska påbörja den tveksamma glädjen med att plocka bort min slimline och få rent bakrutan så silikonet har något att fästa på. Så blir det att fylla karet till helgen om något går som det skall.

Edited by mikoto
 • Like 3
Link to post
Share on other sites
 • Replies 117
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Det hände igen! Nu är det officiellt, i mitt kar är det våld och sex som gäller! Algigt, harmonibefriat och relativt laminärt flöde. Detta karet är snart raka motsatsen till Lasses fina balja. Men jag

Så, det blev lite pillat idag med. Jag har nu byggt en "reaktor" av enkel modell för att effektivt kunna använda små mängder kol och gfo i mitt lilla akvarium.   Idén är väl egentligen att b

Om det blev grönt borde det nog vara koppar i stenen. Det är ju klart värre att ha i karet än järn.   Den fosfat avlägsnare jag har är från Stig i gemla och ganska fin. Strumpan måste bli ga

Posted Images

Arbetet fortskrider, puh nu är armen helt slut. Framsteg har nåtts och karet är nu tomt, jag fota lite för en gångs skull. Jag börjar med lite fiskbilder, jag har flera fiskar som jag aldrig lyckas fota annars men nu när jag fånga och flytta de passa jag på.

 

Svart.JPG

 

Den här är en cool fisk, har väldigt fina blå detaljer som inte syns på bilder här direkt. Jättefin att titta på och beskåda. Denna ska färga om till helsvart senare i livet och bli ursinnig.

 

bicolor.JPG

 

Min bicolor chromis, tjock och fin fisk! Stjärtfenan syns dåligt här på bilden men den är kanonfin. Även denna fisk ser såklart finare ut i vattnet.

 

Gul.JPG

 

Min gamla gula fröken som varit med ganska länge nu. Denna ska också bli ilsk men är ganska timid i mitt kar. Subtilt vacker den med.

 

temporärt.JPG

 

Det levande bor nu i denna härliga röra på golvet. Frågan är vart all sten ska ta vägen sedan. Det har jag ingen lösning på...

 

Kalkalger.JPG

BTN.JPG

 

Kolla här! Kalkalger! Helt misslyckad som korallrevsakvarist är jag väl ändå inte :-) Dessa har växt i tjocka fina flak, ibland har stora delar dött men då har en ny generation växt utanpå och byggt på lagren. Detta var jättekul att skrapa bort... Som ni ser så har jag även min slimline där.

 

Den skulle såklart väck, vilket absolut var en smärtfri och trevlig process jag kan rekommendera åt alla! Då sambon inte är hemma så tog jag och använde de officiella verktygen för att avmontera BTN slimline.

 

Verktyg.JPG

 

Nu ska jag äta lite och sedan kommer det lukta silikon i hela lägenheten.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Mer framsteg, nu är nog arbetet för dagen klart.

 

silikon.JPG

 

Om slim line bakgrunden var svår att få bort så kommer den här vara helt omöjlig. Det blir nog lättare att ta ur bakrutan istället nästa gång... Nu doftar här silikon hemma! Nästan två tuber gick åt vid monteringen.

 

monterad.JPG

 

Såhär blev det! Jag hade tur och behövde inte ta bort glasförsärkningen i ovankant som jag var orolig för, mest för att jag inte sa åt de att jag hade en sådan :-) Men det löste sig bra. Det mest spännande blir att se hur bra jag lyckades limma avrinningsstenen. Men det tror jag löste sig bra. Ser inga bubblor bakifrån, pressa försiktigt med tvingar för att sprida ut silikonet ordentligt. Lyckades skapa en modul lite dock pga detta... Men det kommer nog bara jag att se. Satte lite silikon och grus för att dölja det. Nu återstår bara några tråkiga dagar av väntan på att allt ska torka! Får väl städa lite så länge.

 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Ja, på de där bilderna ser man mycket bättre hur mycket överdelen sticker ut då skuggorna från lamporna faller över bakgrunden. Grymt skickliga grabbar därnere.

 

Jag har kvar en bit med faktiskt, jag beställde den som "överhäng", den ska alltså sticka ner i akvariet från ytan är tanken. Men jag har ingen aning om hur jag ska montera den :-) Hade man haft ett glasstag tvärs över hade den suttit perfekt under det. Men som det är nu känner jag att den nog inte blir monterad där iaf. För nackdelen är att den kommer stjäla ganska mycket ljus när den ligger på ytan. Att sätta den på en list man lägger över karet kommer nog inte fungera, för då den egentligen är en stor bit frigolit så är flytkraften ganska god.

 

hanging.JPGJag funderar på att limma fast den på en av kortsidorna istället som en liten sidomodul.

Link to post
Share on other sites

Min hängande modul blev en sido modul och hamna på ena kortsidan av karet. Tyvärr stupa min bicolor chromis i det temporära akvariet. Okänt varför, troligtvis någon som ville slåss en gång för mycket... Men övriga fiskar mår bra.

 

Flytten är nu klar och akvariet är igång! Det känns lovande. Blir kul att följa nu under kommande veckor. Är mest orolig att det kan vara en del skräp bundet i sanden, men det får man se helt enkelt. Får se om korallerna återhämtar sig också.

 

Än så länge är allt väl iaf :-) Stenarna var riktigt otäcka att lägga i. Jösses vad tungt det var att sänka ner de på andra sidan glaset...

 

FTS no1.JPG

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Liten uppdatering här! Karet går framåt.

 

Fiskarna simmar och mår bra, de är otroligt pigga och trevliga. Simmar och kikar konstant över hela karet, verkar vara ok stämning mellan de också. De håller sams än så länge, framme precis hela tiden. De tvekar inte en sekund att stå vid ytan och tigga efter maten. Någon av de gräver stora gropar i gruset dock har jag märkt, igår så illa att en korall välte! Inte alls säker på vilken av de. Om jag hittar en pistolräka sedan lär det problemet bli väldigt litet :-)

 

Korallerna har börjat vänja sig vid akvariet med, de pumpar upp sig allt mer. Jag har sänkt min armatur med nästan en dm för att få in mer av ljuset i akvariet och minska problemet med att man ser in i lamporna när man sitter framför karet. Verkar ha fungerat fint! Fick göra rent skummaren ordentligt med, fastnar mycket skräp i insuget. Någon hård uppbyggnad. Lite citronsyra löste det men får nog plocka ut skummaren snart och köra den i en hink med citronsyra över en dag för att bli helt säker. Jag ska även kolla över någon bra biologisk filtrering. Jag vill lösa det mesta på smarta sätt, vill gärna försöka undvika att ha för mycket udda pumpar i sumpen utan lösa allt med så lite teknik som möjligt. Men samtidigt ha stark filtrering. Kanske en till Sicce pump identisk med min retur, då har jag en backup ifall den lägger av någon gång med. Fast å andra sidan vill jag ha en svagare retur faktiskt, 600 liter i timmen skulle nog räcka. Får kolla över detta...

 

FTS no2.JPG

 

Bild på akvariet, jag behöver dölja slangarna till stenarna, annars är det väldigt teknikbefriat. Fast alla gillar kanske inte bubblorna iofs :-) Börjat komma lite alger i sanden nu, inte helt oväntat.

 

 

Ouscazz.JPG

 

Det här är en av mina favorit koraller, den har jag köpt av Ouscazz en gång i tiden som en liten fragg han skicka med posten till mig. Om han läser det och kommer ihåg när han skicka den blir han nog mörkrädd över hur långsamt jag får den att växa ;-) För jag har dessvärre aldrig behövt skära ner denna. Koraller är inte min starkaste sida...

 

Link to post
Share on other sites
 • 4 weeks later...

Lite elände då! Idag när jag titta till karet så såg jag att skummaren stod still, jag tog ut den för att göra rent och såg en oroväckande sak på pumpen.

 

spricka.JPG

 

En spricka på skalet. Jag har gjort rent skummaren, pumpen fungerar torrt(testa iofs inte länge) men dog ganska omgående i akvariet igen. Då var det roliga slut! Då blir det en korsväg. Hitta ny pump eller köpa ny skummare. Det lutar nog åt att göra både och. Köpa en ny skummare och sedan leta rätt på en ny pump, är ändå ganska nöjd med denna så den skulle kunna bli en bra reserv skummare eller för något annat akvarium. Frågan är bara vad man ska köpa, det var dyrare än jag tänkt mig att köpa en ny. Hade önskat något för runt 1000 kr men ser ut som att 1500-2000 är korrekt prisnivå. Får titta runt lite.

 

Jag har köpt lite siporax med, installera det i en glasbehållare på mynningen från avrinningsröret.

 

siporax.JPG

 

Har lite till siporax i ett innerfilter. Min sump just nu är överfylld med pumpar, effektivisering behöver ske...

Link to post
Share on other sites

Nya skummaren har anlänt! Jag hade tänkt köpa en Coral Box men en kille erbjöd mig att köpa hans Deltec 1456 så jag kände mig äventyrlig och knep den. Idag kom den fram!

 

Skummare.JPG

 

Ganska trevlig, ganska simpel dock egentligen. Den var mycket mindre än jag trodde, men den har ju en väldigt bred nacke som nog talar lite och nog är den större än min Curve 5 när man ställer de brevid varandra. En justeringsknopp gick av i paketet tyvärr men det går att lösa.

 

Installerad.JPG

 

Här är den igång. Den passa fint, dock så låter den mer än jag tänkt mig. Får se vad som går göra åt saken. Så länge koppla jag på bubble magus ljuddämparen i serie med deltecs. Det gjorde stor skillnad. Om jag genomför mitt projekt att dra in luft utifrån elimineras ju det felet helt som tur är. Får helt enkelt skruva och känna lite. Att dra ner pumpens hastighet gjorde inte nödvändigtvis att den blev tystare.

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Inga bilder denna gången. Algerna är fortfarande där. Tog ett litet röj idag igen men kommer nog få ligga i ett tag. De växer dock ganska långsamt så det är ingen direkt explosion. Trägen vinner säkert om jag ligger i lite varje vecka. Jag har alltid haft bekymmer med alger i mina kar. Ett besvärligt ont. Min sand kan iofs vara en bov med i sammanhanget. Kommer inte ihåg hur noga jag gjorde rent den. I värsta fall får jag suga ut den algiga sanden vid varje byte. Finns bra sätt att göra rent den utanför akvariet i värsta fall och hälla tillbaka sedan. Ska investera i lite snäckor med för att hjälpa till att städa. De kan göra stor nytta om tillväxten är seg. Har beställt lite redan från akvariecenter i Skövde, han skaffat Dejong som leverantör så nu kan jag nog få tag på lite mer akvariedjur även här hemma :-)

 

Jag doserar bikarbonat varje dag för att hålla uppe KH. Skulle verkligen vilja ha en doserpump dock. Helst två så kan man dosera bikarbonat och calcium för att hålla de stabila.

 

Det har börjar dyka upp lite kalkalger försiktigt på bakgrunden iaf! Det är positivt, något som växer. Korallerna är lite försiktiga. Sinularia duran ser bra ut. Mina vanliga sinularior ser ok ut med. Övriga koraller är lite misshandlade sedan tidigare akvarium men visar ändå bättringar. Haha, jag är nog ingen vidare akvarist... Fiskarna är det full fart på iaf, de är väldigt livliga. Min putsarräka är med igång ordentligt, han har ömsat någon gång med och klättar gärna runt på bakgrunden så den verkar uppskattad.

 

Min nya Deltec skummare är spännande, även inställd på sitt blötaste läge så skummar den väldigt torrt. Men det kan ju vara pga begränsning i saker att skumma ut. Jag gjorde rent pumpen ordentligt med ättika så den ser som ny ut. Trodde inte jag skulle få tillbaka den härligt vita färgen då den var väldigt gul och tandborsten bet inte på det. Men en natt i lösningen gjorde super! Jag gjorde rent den för att få den tystare men det fungera dock inte dessvärre. Eller ja, den ändra definitivt ljudkaraktär och suger nog mer luft. Men den är allt annat än tyst. Ska titta på att ljudisolera bänken. Lyckas inte det får jag nog byta skummare tyvärr. Kan inte ha det ljudet i vardagsrummet för evigt. 

 

Jag har bytt ramp med. Jag gillar min egenbyggda men den känns tyvärr väldigt ofokuserad tyvärr. Även om det är 500W ljus så känns det klent. Rampen är nog bättre lämpad till att lysa upp en större yta. Så jag har plockat fram min Giesemann nova igen och satt upp över akvariet. Jag hade en ny BLV lampa på 14,000 K som jag köpte från Trition precis innan jag bytte rampen första gången så jag satte i den. Jag är än så länge nöjd med bytet. Ljuset kommer mer mitt över akvariet och skapar vackrare skuggor. Det känns även ljusare då ljuset trycks ner i akvariet bättre. Ska utvärdera den ett tag framöver men den kommer nog bli kvar. Enda som är synd är att mitt månljus sitter fast i den gamla rampen. Vet inte hur jag ska sätta upp det nu...

Link to post
Share on other sites

Jag tog en dålig bild med, det sätter lite färg på tråden. Titta på eländet! Algbollen i mitten är inte att leka med. Men den har caulerpa som det växer på... Får nog rationalisera bort den iaf. Något av odjuren äter på Caulerpan för övrigt. De norpar av de nya späda skotten. Odjur, ät trådarna istället.

 

FTS 28 jan.JPG

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Har suttit och studerat ganska mycket filmer på youtube ett tag nu. BRS TV har en del riktigt bra föreläsningar i sin kanal från Macna som är väldigt kul att följa. Efter att ha kikat på en som diskutera flöde, alkalinitet och ljus som viktiga faktorer för tillväxt har jag tagit till mig lite av det. För mycket ljus kan vara en begränsande faktor med, men då jag inte har något att mäta par med så kan jag inte veta om jag har för mycket eller litet ljus. Eller rätt mängd heller. Men jag tror en ensam 250W lampan inte är något bekymmer. Det ligger nog åt det starkare hållet. Jag kanske skulle klara mig bra med 150W också. Men jag låter ljus vara. Det kan vara lite frustrerande att vara korall skötare då jag egentligen aldrig varit särskilt framgångsrik med det. Eftersom jag envisas med att göra dumma saker som jag inte vill ändra på heller så har jag svårt att ta till mig råd från andras skötsel då jag ändå aldrig följer de helt... Aja, jag får försöka fortsätta skapa min egen lycka. Någon gång vänder det. Jag har faktiskt ett projekt på gång där jag inte för särskilt konstiga saker. Ingen gråsten, udda refugier, belysningar som gud glömde eller akvariebakgrunder från ryssland. Men det har jag inte hemma. Det ska tusan i mig gå få ordning på det här, jag måste bara lyckas fundera ut felet...

 

Idag får jag blanda en ny sats bikarbonat lösning med. Jag behöver komma igång igen med att bevaka KH lite bättre.

 

Jag tog en bild av skummet från min nya skummare! Vilket skräp den ändå plockar ut ur vattnet! Jag tycker jag har ganska mycket filtrering och matar skummaren med en liten 300 liters Tunze pump från returfacket men ändå blir det sådant här med stora gröna partiklar som kommer ut. Då jag kör den på timer får jag göra rent den ganska ofta pga detta. För annars stelnar skräpet när skummaren är avstängd och den gör sämre skum.

 

Skummt.JPG

 

Jag har upptäckt en besvärlig sak dock och det är att timern skummarpumpen sitter på nollställer sig varje gång jag sätter igång sump belysningen! Otroligt irriterande. Där har jag faktiskt inte kopplat något konstigt heller. Får bråka med det lite mer. Har märkt att skummaren är avstängd ibland när jag ska titta på den och nu vet jag varför...

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Tog en stund att sitta och titta in i akvariet idag, ett ganska kul nöje jag sällan hinner ta mig tid till. Lite musik och titta på fiskarna är inte alls tokigt. Jag skulle nog behöva ha en sarg på karet dock, då jag kan undvika att titta in i ljuset direkt från rampen. Det är mer starkt än obehagligt iaf. Att sitta med en blå diod i ögonen är bara obehagligt. Med en ganska "mjuk" vit ljuskälla blir man mest småbländad.

 

Jag har höjt KH lite försiktigt utan att mäta det pga avsaknad av testkit, jag har siktat mot 10 och höjt med en halv grad om dagen ursprungligen men nu när jag mätte var värdet uppe i 13. En miss :-) Men har helt enkelt låtit bli att dosera några dagar nu och det verkar stabilt sjunka med ungf 0,5 om dagen så får fortsätta mäta och se när jag behöver börja tillsätta det för att hålla 10 i värde.  Nog inget i karet som lider av min blunder som tur är. En peak till mig själv att inte tillsätta saker man inte kan mäta.

 

Jag har en städpatrull på ingång. Börjar med 8 snäckor och 4 eremiter och ser hur det går, då jag även har beställt en pistolräka så då kommer väl all sand vara upp-och-ner inom kort. Så jag kan behöva flytta upp alla koraller på mina stenar så de står säkert. Bör gå plats även om det är lite trångt. Ska försöka borsta av de lite till med tandborsten innan jag monterar dit de bara så de får en vettig chans att ta över underlaget. Jag får värk i armen av borstandet dock, kanske mina underanvända muskler som är lite känsliga :-) Stretcha innan man börjar skrubba kanske.

 

Skrapa rutan så tog en helbild här:

 

FTS 070217.JPG

 

Det är knepigt att man ser bubbelströmmen till höger så tydligt men på bilden ser man egentligen inte alls den till vänster. Den är dock nästan lika stor. Men de flesta bubblorna stiger i mörkret som bildas av skuggan från modulen. Salt avlagringarna är trista men annars gillar jag fortfarande luften. Men funderar på att köpa en till pump och byta stenarna mot en storlek större för att få ett lite högre flöde. Samt jämnare fördelning. Luftströmmarna är inte lika kraftiga. Sätter ena stenen igen sig lite blir fördelningen fort skev. Det är märkligt att i mitt kalla akvarium så blir det inga saltavlagringar från bubblorna men massa här. Knepigt. Kanske har med att vattnet dunstar mycket långsammare och håller kanterna fuktiga?

 

Mina sinularior är lite knepiga, de har nog faktiskt krympt deprimerande nog. Haha, aja. de växte fast vid stenarna iaf men trycker de kunde ha finare grepp på underlaget. Ser ok ut annars.

 

Sinularia.JPG

 

Jag introducera lite knappar för ett tag sedan med. Här är de med lite alger på. Trivs ok, ser supergröna ut med blåljus på.

 

Knappar.JPG

 

Jag funderar lite ibland på att byta ljuset med. Då jag ville ha lite av en illusion av djupare vatten så borde ljuset nog vara blåare och lite svagare. Det skulle kanske missgynna algerna lite med att ha svagare ljus. Men jag är ganska förtjust i MH ljuset, vill nog ogärna vara utan det. Så byter nog inte i första taget. Men kul att leka med tanken.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Har en burk med fosfat remover liggandes, järnbaserad iofs men det har nog ingen större betydelse. Behöver fixa en liten reaktor isf bara, skulle behöva en för kol med. Strumpor tycker jag känns väldigt ineffektiva :-)

 

Ingen levande sten i visningskaret, bara några kilo i sumpen.

Link to post
Share on other sites

Alubaserad ska helst inte köras i reaktor.. jag knäppt hälften av vad som rekommenderas i strumpa, sen kan jag rekommendera Fauna marins kol då även den inte behöver ligga i reaktor. Håller en remover och kol i strumpa pn inget alls


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

Link to post
Share on other sites

Fattar inte vitsen med att hålla på med något som aldrig kan funka. I gamla saltvattensakvarier bestod inredningen av faxesten och döda korallskelett, kalkhaltiga material. Det innebar att kh och pH gick att hålla upp tillsammans med hjälp av bikarbonat och regelbundna vattenbyten. Eftersom akvaristerna i huvudsak hade fisk och enstaka härdiga lägre djur fungerade det bra. Inte ens då hade vi gråsten i våra akvarier. Hur har du ens kommit på idén? Ditt akvarium dras förmodligen med pH, fosfat och nitrat problem till att börja med som du aldrig kommer få ordning på. Börjar du byta stora mängder vatten för att få ner nitrat och fosfat värderna innan akvariet har syklat färdigt kommer du få cyano problem till 100%. Det du skulle kunna göra är att börja med fosfat remover och kolkälla fast jag skulle inte ens rekommendera det utan att du hellre satsar på att göra allt rätt från början.


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Jag är inte alls lika övertygad som er om akvariets undergång :-) Även om Kjelles metod är nog så mycket mer pålitlig än min.

 

Inredningen har egentligen ganska obetydlig inverkan på vattenvärdena vad gäller pH och Kh. Den kalkhaltiga inredningen påverkar inte pH i ett friskt saltvattensakvarium därför att pH för högt för att de ska kunna lösas upp och tillföra värden till vattnet. Därför tillför man koldioxid i exempelvis en kalkreaktor för att lösa upp materialet och tillföra det till vattnet. Har man så lågt pH att kalkinredningen löser upp sig och buffrar vattnet så har man problem som är så allvarliga att akvariet ligger på gränsen till en krasch. Gråstenen är ett förhållandevis dött material, det tillför inget och tar inget. Jag har även levande sten och korallsand i akvariet, så akvariet är inte utan de. Det är bara att stenen inte är i visningsakvariet utan i sumpen.

 

 

Link to post
Share on other sites

Jag tror inte heller sprängstenen är problemet med tanke på att du har både korallsand och levande sten, om du inte haft otur och det är järn i den som kan göda algerna. Jag skulle testa omvänd dygnsrytm på ett refugium i sumpen, gärna kombinerat med fosfatremower.

Link to post
Share on other sites

Ja så kan det vara att den inte gör någon inverkan, men varför den typ av sten? Pga bakgrunden du har?

Sist jag hade en sån bakgrund såg mitt kar likadant ut, har säkert ingen koppling men ringer dåligt hos mig men är säkert för att det var mitt första försök på salt


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

Link to post
Share on other sites

Det är väl ingen städpatrull alls i än så länge om jag fattat rätt?  Låt bara en ordentlig städpatrull få beta ett tag och se hur det utvecklar sig :) Du får nog ta bort de värsta tussarna manuellt ett tag framöver för att hjälpa dem på traven också.

Själv kan jag bara rekommendera att vara försiktig med fosfatremover och bara använda det ifall du verkligen har högt fosfat. Har inte märkt att dessa alger försvinner bara för att man har väldigt lite fosfat för de verkar vara duktiga på att tillgodogöra sig det lilla som finns.  

Link to post
Share on other sites

Kul med lite diskussion iaf! Jag tar alltid lite information till hjärtat och har sysselsatt mig idag. 

 

Addo: Tror inte det är någon större fara med järn i stenen, det som finns borde läcka ut ganska omgående, då stenen har så hög densitet så borde vattnet bara täcka ytan och den blir ju fort övervuxen med biofilm och senare kalkalger. Ska kanske testa bygga en fosfat borttagar reaktor dock och köra en liten svag underhållsdos. Ska nog investera i ett test dock först, fosfat brukar jag inte mäta så har inget test hemma. Har inget ljust över refugiet just nu. Men ska kolla på att ordna det. Ska nog stuva om lite i sumpen som helhet.

 

Kocknick: Stenen är ett rent estetiskt val. Jag tycker de är fina och vill testa med de i tropiskt saltvatten. Det är även lite för att utmana konventioner :-) Jag har andra saltvattensakvarier där jag kör sprängsten, de är dock tempererade och har andra mål än jag har här. Så det är ingen bra referens bortsett från att kh, pH håller sig stabila i de akvarierna och jag har mycket lägre djur i de som trivs bra och lever länge. Jag har de för att jag vill, jag vill komma ifrån det typiska revakvariet och mer efterlikna en lagun eller ett rev vid en bergvägg mot kusten.

 

Danne: Nej, jag är inte jätteorolig för just algerna :-) de växer förhållandevis långsamt och en städpatrull som du nämner kommer nog hålla växten borta utan bekymmer. Dessutom var min sand begagnad så den kan ha lakat ur sig lite nu med. Akvariet är ju bara tre månader ungefär. Men korallerna trivs inte så bra som de borde, men med vissa undantag. Däri ligger mina funderingar lite. Men får arbeta vidare med att hitta svaga punkter och förbättra de en efter en för att till slut kanske uppnå det jag vill!

 

Här är för övrigt vad jag tagit för åtgärder idag:

 

För först mätte jag pH vid klockan 1 idag då både skummaren och ljuset var avstängt och då var det ca 7.8. Ska man lösa något får man lösa de problem jag har först(nej, jag startar inte om akvariet ;-) ) så jag testa en ny sak. Det är nästan alltid någon hemma här och luften är lite sådär ibland. Så jag drar en ovetenskaplig slutsats om att det är mycket koldioxid i luften här inne. Så jag tog tag i saken och har borrat hål i väggen till balkongen!

 

Här är utsidan av balkongväggen, det sitter en tjock tung platta av betong, eternit(spännande isf!) eller något liknande på den som jag fick montera bort först. Detta för att åtminstone göra ett tappert försök att göra installationen snygg.

 

utsida.JPG

 

Sedan fick jag välja vart hålen skulle sitta. Balkongen är inglasad för övrigt och jag har haft planer länge på att dra ut el genom väggen till min elgrill, lampor etc så detta är inte riktigt så spontat som det kan verka. Dock var tråden en god sporre! Väggen var för övrigt mycket tjockare än jag tänkt så jag fick cykla bort till Biltema för att köpa ett 30 cm borr för att ta mig igenom. Efter det gick det lätt, rent trä och lite gipsskiva bara hela vägen. Borra nog genom genom väggens bottenregel.

 

inomhus.JPG

 

Här är hålen, jag valde tre luftslangshål och ett hål för el. Detta ska snyggas till lite såklart men det sitter i hörnet nedanför datorbordet så det är ändå diskret. ska nog sätta en kabellist att dra de i. Den vänstra slangen är grövre än de andra två och är för skummaren, grov för att ge så litet mottryck som möjligt. Tyvärr var slangen för tjock för att gå igenom hålet så fick trycka in ett 10 mm rör från ett Eheim ytterfilter som skarvbit, fungera bra.  Det var väldigt utmanande att få igenom slangarna för övrigt. Jag smorde de med matolja så gick det till slut.

 

färdigt.JPG

 

Här är skivan på utsidan monterad igen. Ska även snygga till detta, tanken är att bygga en bänk mot väggen. Kan fästa slangarna mot ett av benen på den sedan. Kan även korta ner skarvsladden då också. Nu ska vi montera ut luftpumpen. Har redan satt igång skummaren, den är mycket tystare nu när man inte har insuget i rummet iaf!

 

Ska mäta pH imorgon igen vid 13 för att se om det gjort någon skillnad.

Edited by mikoto
 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...