Jump to content

Laka ur död levandesten i sötvatten


76puh

Recommended Posts

Det är livsfarligt att koka levande sten. Det finns ett antal trådar på Reef Central och Reef2reef om detta.

Men ett natriumhydroxidbad är bra. Ett par dagar i vatten med propplösare från ICA rensar bra. Det luktar inte gott så gör det utomhus om några månader.

I vardagsamerikanskan betyder cooking både koka och tillaga  - även kallt som tapas eller sushi och detta är väl orsaken till missförstånden..

 

Är det torr sten du köpt i affär innehåller den inte så mycket dött utan går bra att laka ur med vattenledningsvatten och startbakterier.

Lägg stenen i en bytta med en liten pump och så mycket vatten att det täcker stenen och lite startbakterier.

Efter några dagar blir det skinn på vattenytan eller börja lukta och då byter man allt vatten. 

Efter några dagar börjar det lukta eller blir skinn på vattenytan och då byter man allt vatten igen.

Efter några dagar börjar det lukta eller blir skinn på vattenytan och då byter man allt vatten igen.

Går  det mer än en vecka utan byte är stenen färdig.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Inte många mesofila bakterier som överlever kokning. De flesta klingar av vid kring 50 grader C, de envisa rackarna t ex Legionella uppåt 70 grader C. Sen finns det ju termofiler också men de har sällan en påverkan på vår fysiologi.

 

Annars har jag inte funderat på bakteriesmitta från akvariet. Finns det ens höga halter av humanpatogener i våra kar?

Link to comment
Share on other sites

Det är väl vibrio som skall ha orsakat blodförgiftning i några fall. Och kanske, kanske stafylokockliknande sår ibland. Fisktuberkulosen finns i salt och den kan smitta människor men det är väl mest sötvattensvarianten?  Vi har nog haft ett par milda cyanoförgiftningar också.

Vi har några här på guiden som är allergiska mot t.ex Euphyllia.

Annars är det väl giftiga djur som är det största problemet. 

Själv är jag allergisk mot sötvattens grön cyano men de salta variantern jag har reagerar jag inte på.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 2019-02-03 at 19:02, stigigemla skrev:

Det är livsfarligt att koka levande sten. Det finns ett antal trådar på Reef Central och Reef2reef om detta.

Men ett natriumhydroxidbad är bra. Ett par dagar i vatten med propplösare från ICA rensar bra. Det luktar inte gott så gör det utomhus om några månader.

I vardagsamerikanskan betyder cooking både koka och tillaga  - även kallt som tapas eller sushi och detta är väl orsaken till missförstånden..

 

Är det torr sten du köpt i affär innehåller den inte så mycket dött utan går bra att laka ur med vattenledningsvatten och startbakterier.

Lägg stenen i en bytta med en liten pump och så mycket vatten att det täcker stenen och lite startbakterier.

Efter några dagar blir det skinn på vattenytan eller börja lukta och då byter man allt vatten. 

Efter några dagar börjar det lukta eller blir skinn på vattenytan och då byter man allt vatten igen.

Efter några dagar börjar det lukta eller blir skinn på vattenytan och då byter man allt vatten igen.

Går  det mer än en vecka utan byte är stenen färdig.

Såg denna tråd nu ikväll. Jag är på g med att starta en ny burk med salt, RSM170. och köpt död sten, så min fråga är att är det ett måste att laka ur den stenen innan den sätts ner i stor burken eller kan man skölja ur den med rinnande vatten i hink ett gäng ggr 

Link to comment
Share on other sites

Det beror på hur mycket dött biologiskt som finns i stenen. Marco rocks exempelvis brukar man inte behöva laka då man bryter fram dem från urtida rev som idag ligger begravda under jord. 

 

Är det sten som en gång varit levande påväxt på under de senaste hundra till tusen åren så behöver du högst sannolikt laka den. Hur hög utsträckning beror såklart på hur mycket dött det är i och på den.

Link to comment
Share on other sites

Tog över 20-30 kg sten som gått hemma hos min mamma.

Vet ju att det funnits krabbor i den stenen tidigare,

Har gått i ett mörkt kar med cirkulation ett par månader, men i veckan tömde jag karet på saltvatten och hällde i sötvatten istället.

 

Tänkte byta vatten 2 gånger / vecka osv.

Behöver man något medel för att snabba på det eller är det ett ok sätt att köra vidare på. Luktar inte så farligt just nu iaf.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...