Gå till innehåll

Nystart Av Saltvattens Akvarium


Sunny

Rekommenderade inlägg

Tjena :)

Jag tänkte ge mig ett försök inom saltvattensvärlden,jag har haft ett sötvattensakvarium i ca 8år,

En dag tänkte jag gå o köpa lite nya fiskar och en vän tog mig till en affär som också hade saltvattensfiskar och koraller och jag blev helt fast.. kunde inte slita blicken från dem.

jag frågade butiksägaren vad som krävdes för att få igång ett kar med sådana fiskar och fick höra hur dyr denna hobby var,tänkte att jag aldrig skulle ha råd.

men de var ändå intressanta så jag gick hem och började läsa om dessa och jue mer jag läste desto mer fastnade jag ! till slut så bestämmde jag mig för att ge mig på ett försök trotts min strama budget :)

Jag har skaffat mig ett 525liters kar med måtten 150*70*50

och en sump med måtten 180*60*30

Osmos Aquatic Nature 90l/Dygn

Tänkte ha en överrinningsbox på 5000L/H (Niagara) till sumpen och sumpen kommer bestå av tre fack

Fack1(teknik) 50*60*30

UV och Chemfilter(Rainbowlifeguard)

Skummare (hade tänkt mig en ATI Bubble Master)

Fack2(refugium) 80*60*30

DSB(Änn så länge)får se vad det mer blir :)

Fack3(retur) 50*60*30

Fosfatfilter (Fr509)

Returpump(Ocean Runner 3500)

Cirkulation 2xTunze Stream 6100

Belysning hade jag tänkt 2x150w(MH) och 4x54w(T5) två bak och två fram och sen 2x24w(T5) på varsinn sida av karet på djupet

Som sagt jag är nybörjare inom saltvärlden,jag har forskat runt lite och kollat vad som krävs för att starta ett saltvattenskar.jag har snokat runt lite på olika sidor och forum och läst lite från böcker,och frågat folk med lite råd och tips,Dez3D har hjälpt mig mycket att öppna upp ögonen och komma igång ,

annars hade jag änn idag stått och suckat !

så tänkte att det var dags att sätta igång nu !

Är tacksamm för all hjälp och åsikter jag kan få :)

M.v.h,

Sunny

post-2018-14468912598017_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Välkommen hit som nybörjare!

Jag kan bara säga att du har tänkt mycket och du har en mycket bra hjälp i Dez3d. Han är ju en av de stora inspirationskällorna här. Nogrann också!

Har inget att tillägga då jag är nybörjare mer än att önska dig lyckat till och hoppas jag får lära mig mycket av ditt projekt genom att du skriver här.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stram budget! Jo ja tackar. Jag tycker verkligen att du ska ha 2st 250w Mh och komplettera med ett par T5 rör med blåljus istället för vad du hade tänkt dig annars inget mer att klaga på. Hoppas nu bara att dina planer blir verklighet. Får passa på att välkommna dig till gänget.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skulle föreslå en retur i.s.t.f två. Du får bättre effekt av returen i burken då. Varje delning och krök tar effekt! Du har ju planerat för två streamers och ett UV (som inte ska snurra i sumpen. Rotera akvarievattnet direkt genom UV't istället, bra drag i UV-pumpen så du får mycket vatten förbi UV-källan när du ska bekämpa parasiter) P.s.s. har du fyra riktningar att jobba med och skapa de strömförhållande som du önskar.

Lyssna på många och dra dina egna slutsatser, lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jg förstår inte s.t.f. Kan du förklara?:snurrig:

Tror capote menar att röret från din retur pump är grenat till två utlopp i karet.

Ett tips är att grena underkaret och sätta dit en kulventil så kan du låta vattnet gå tillbaka till början av sumpen om du vill. Grenar du där uppe kan du sätta en kulventil på varje sida så kan du ställa trycket alternativt stänga av ett av utloppen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej jörgen,jo jag funderar på att köra 2x150w då mitt kar inte är så djupt..

tänkte att fall jag kör med olika uppsättningar av T5 så kan jag få en mjukare övergång när jag sätter på lamporna och stänger av och även kunna leka lite med olika ljusfärger ljuskällor,

Får passa på att välkommna dig till gänget

Tackar Tackar :)

Tjena Ted att grena returröret tillbaka tillbörjan av sumpen med en kulventil är en toppen ide

Capote tror dock att jag kommer ha kvar UVn i sumpen och eventuellt rikta ena överinningsröret direkt till UVn,men ska tänka på det ! :)

hehe så då var det ändrat och Tack förresten :)

M.v.h,

Sunny

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Capote tror dock att jag kommer ha kvar UVn i sumpen och eventuellt rikta ena överinningsröret direkt till UVn,men ska tänka på det ! :)

Tänk en gång till du kommer att ångra dig. Synd att inte dra full nytta av en investering, du kommer att minska effekten av UV'n kraftigt Många är missnöjda med UV när fiskarna har prick och det beror oftast av att man har för låg genomströmmning och/eller för dålig effekt på UV't. Då kan man lika gärna avstå en ganska dyr pryl tycker jag.

Jag har själv en 8000 literspump på mina dubbla 40W. Ut- och inlopp i akvariet och det blir en utmärklt cirkulationskomponent dessutom.

Han menar nog ist.f = istället för :ler:
Yepp, sorry det var lite sent när jag skrev...
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

hmm joo det kanske stämmer,tänkte mest att det verkar vara många som har skilda uppfatningar angående placering av UV`n,

hört att vissa säger att parasiterna är dåliga simmare och lägger sig långt nere därför är det bra att ha pumpen nere i karet.. andra har sagt att de inte spelar någon roll eftersom de åker runt i vattnet pågrund av cirkulationen..osv.

har frågat lite folk och fått höra från de som har deras i sumpen klarat sig ganska bra

jag har en Eheim 1060(för svag ?) som jag tänkte koppla till UVn i sumpen,är det stor skillnad fall jag stoppar ner den i akvariet direkt eller menar du att jag behöver jag en starkare pump ?

eller har jag missförstått frågan ?

jag vill gärna försöka uppnå så bra effekt av UVn som det går,kan du formulera lite hur du hade tänkt,tror inte jag riktigt förstått

M.v.h,

Sunny

post-2018-14468912599862_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Allt är sant:

Parasiterna är dåliga simmare och akvarister med andra lösningar klarar sig också många gånger bra.

Men: Fiskar gillar i allmänhet inte att simma när de sover så de ställer sig på ett lugnt ställe. Generellt sett nära botten eftersom det i naturen är lugnare där. Sedan är ju fiskar också vanemänniskor ( förlåt vanefiskar) så de brukar sova på samma ställe varje natt. Det betyder att det är stor risk att parasiter dyker upp där i nästa generation.

Men om vi nu ser till att det är bra cirkulation överallt efter botten så spolas parasiterna runt i karet och det är stor chans att de kommer genom UV:t och dör.

Men hur mår fiskarna om de inte får sova i lugn och ro?

I anvisningarna för varje UV står det max flöde. Om man pumpar mer vatten genom UV:t dödar det inte parasiterna.

Men å andra sidan är det slöseri med ett kraftigt UV om man inte leder den vattenmängden genom det som det är tillverkat för att klara av.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som jag skrev i mitt första inlägg: Lyssna på många bilda dig en egen uppfattning. Det finns inga absoluta sanningar här.

På bilden har du en dubbel QL-40 tror jag, samma som jag. Enkla är specade för max 5600 l/timme. Dubbla betyder inte dubbla vattenmängden speciellt varianten på bilden som är ihopskruvade enkla, det finns en färdigbyggd dubbel som tar lite mer. Sen har du förluster i höjdskillnader, krökar o.s.v. Jag fick tag i en pump på 8000 l/timme och tycker att det är rätt lagom. Jag har dessutom nyttjat framförallt slang i UV-loopen för att minska förlusterna.

Varför allt detta då? Jag har mycket kirurger som är känsliga för prick och jag är av den envisa uppfattningen att man dessutom tar en massa "ofarliga" parasiter, förbättrar allmäntillståndet för fiskarna även om de inte är akut sjuka, med UV och kör det därför 24/7. Det är en uppfattning som det råder delade meningar om skall du veta och som då och då debatteras här på SG. För att effektivt knipa parasiterna så vill jag rotera så mycket vatten som möjligt genom UV't per timme. I mitt fall hela vattenmängden kanske 6-7 gånger per timme. Min loop börjar och slutar i burken.

Om jag skulle göra samma sak i sumpen blir det kapaciteten på returpumpen som kraftigt påverkar hur effektiv min UV-loop blir. Klart man kan anse att vattnet i sumpen hinner passera flera gånger och därmed är "rent" när det kommer tillbaka till burken och att det därför är samma sak, jag delar alltså inte den uppfattningen!

Vad gäller simförmåga o.s.v. Jag vet ärligt talat inte om parasiterna simmar bra eller dåligt men jag menar att man kan bortse från det i sammanhanget, de lär i huvudsak följa med de strömmar som finns i burken.

Vad gäller lugna sovplatser: Mycket rotation är bra och du har ju tänkt dig 24000 l/timme bara med dina streamers till drygt 500 liter. Fiskarna hittar alltid lä att sova så jag menar att UV-delen kan ses som en del av vattenrotationen i burken, om den finns där förståss...

Du hade tänkt dig eheim 1060 som pumpar ~2300 l/timme och det tycker jag är för klent för dina dubbla QL.

Hoppas detta förklarar hur jag tänker och inte förvirrar ytterligare...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

hmm det här med att utnyttja UVn till max verkar knepigt,verkar inte finnas en ultimat lösning till det hela,som allt annat i denna hobby antar jag,

och på bilden så är kanske det ser ut att vara dubbel UV men så är inte fallet det är ett UV filter och ett Chemfilter,

jag funderade tidigare på att ha UVn i returen...

men med tanke på min nya planering med mitt refugium så vill jag inte ta död på massa eventuellt nyttiga djur så därför bestämmde jag för att ha UVn i början av sumpen..

har också funderat på att ha UVpumpen i själva karet..

men att ha den i sumpen verkar smidigare och fall jag skulle ha UVpumpen i karet var skulle jag då placera den ? menar fall jag placerar den på vänster sida kommer det finnas parasiter på höger sida.. och så tvärtom osv..

jag tror jag förstår hur du tänker och håller med dig att det är en väldigt bra lösning..

jag har själv funderat på att ha kirurger i framtiden..så frågan är nu hur jag ska göra... det verkar vara bra att ha en kraftigare pump i själva karet..och köra UVn direkt från karet.

men tror inte det gör så jätte storskillnad fall jag har den i sumpen.. det är jue rätt så bra drag i vattnet som kommer från Ytavrinningen så förhoppningsvis så följer det med en massa parasiter..

och som förhoppningsvis inte kommer tillbaks :)

och angående fiskarna så får jag nog skaffa mig en controler till tunze pumparna så jag kan köra dem på nigthmode..det borde väl ge dom lite lugn och ro i karet för att kunna sova ?

eller vet ni någon annan lösning på det ?

jag får nog dock fundera lite vidare på detta med UVn och se hur jag ska göra.

men är väldigt tacksam för era tips och synpunkter..så fortsätt skriva på.

förresten hur stark pump skulle rekomenderar du ?

M.v.h,

Sunny

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

förresten hur stark pump skulle rekomenderar du ?

M.v.h,

Sunny

Jag skulle använda en som ligger så nära UV'ts maxflöde som jag tycker mig ha råd med.

För att nu framstå som den totala UV-nörden så tycker jag det är fel att koppla andra filter i serie med UV. De ska va i olika loopar tycker jag, men det styrs ju också av hur mycket pumpar man har råd med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fiskarna ställer sig där vattnet är lugnt när det är dags att sova. I naturen går det mindre vågor på natten och det är för att likna det som Tunze gjort nightmode till controllern.

Det är ett problem när man skriver om en lösning som antagligen är litet bättre och en nybörjare läser det. De små skillnaderna blir lätt förstorade.

Så länge det rinner vatten genom UV:t gör det nytta.

Det finns många som kopplat UV:t på sumpreturen och är helnöjda med sitt UV.

Parasiterna svärmar ut nattetid så därför bör man ha bra blås på cirkulationen då så att man spolar ut dem.

Fiskarna behöver lugn och ro när de sover. Annars blir de stressade och känsligare för parasitangrepp.

Det här är motsättningar som man kan diskutera länge.

Det finns ett annat sätt att se på saken. Om detta är Joneys gamla grejor fungerade det ju för honom. Varför inte koppla upp det på samma sätt igen?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjena Stig ,

det är enbart karet som är joneys gamla det andra är nytt,

Joney hade ingen sump t.ex :)

och tror jag skaffar mig en tunzecontroller :) men tills dess kan jag alltid bara skruva ner på pumpen under natte tid de är trottsallt reglerbara :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tycker det är bättre att ha separata pumpar till de olika prylarna man har, saker har ju en förmåga att gå sönder, slamma igen osv. Det är lättare att hålla ordning när man inte stannar flera saker bara för att man skall byta en grej. Du kanske behöver koppla bort uvc`t och laga det då måste du krångla för att få till returen under tiden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...