Gå till innehåll

Kommande projekt Penninsula 500G2+


jonasroman

Rekommenderade inlägg

  • 2 veckor senare...
Postat (ändrat)

Lite uppdateringar:

 

Haft 2 perioder med lite dinoflagelater i sanden, ej på stenen. Doserade modern reefs "biodiversity" + levande copepods, samt höjde pH med CO2 scrubber= dinon försvann helt på 2 dagar. Nu kritvit sand!

 

Corarocstenen var ett bra beslut. Redan en hel del kalkalger börja komma. Stenen blev aldrig brun, sniglarna tog hand om det direkt. Nu lite grön men ovanpå det kalkalger som sagt som breder ut sig sakta men säkert. Kisel som stenen kan släppa, var inte så farligt. Första o hittills enda ICP testet visade 0.3 ppm. (ideal värden 0.1-0.2ppm) 

 

I karet nu en juvenil imperator, en vitbröstad, en naso elegans, och 2 clowner (ocellaris). 

 

Koraller är blandat, ni ser på bilderna. 

 

Ljuset är som sagt kessil, extremt nöjd. Levande, naturligt, och 3 kessil räcker gott o väl på detta kar.

 

Nero 7, extremt tysta, 100% nöjd. 

 

I karantän går en odlad juvenil (sic!) navarchus, 2 cm!. Äter cyclops. Den kommer jag inte köra koppar på , utan ha tillräckligt länge i karantän, samt låta den gå via ett formalinbad innan den efter 3 veckor ish går ner i DT. 

 

Dom andra fiskarna har samtliga gått via kopparkarantän utan problem. Men jag har lärt mig att det är mkt viktigt att dels höja kopparen långsamt över ngr dar, samt ej gå över 0.15 mg/l. Då funkar det fint, och räcker med 14 dagar (om man hela tiden haft rätt koncentration ). Mät ofta!!!

 

Trots att kejsaren gick via ett formalinbad har den fört med sig flukes. Jag har fått upp  alla fiskar i omgångar tack vare öppen scape, o gett dom som behöver 2-3 bad av formalin samt köpt 2 putsarräkor. Det ser mkt bra ut nu, men OM jag i DT ser att flukes biter sig fast blir det en kur med praziquantel i DT till slut. Vill passa på att nämna att prazi är revsäkert o mkt mkt snällare mot karet än "Axilur=febendazol" där en del använder det senare mot plattmask. Det skulle jag aldrig rekommendera, det förstör mkt av bakteriefloran samt är INTE vare sig fisk eller revsäkert. Men prazi är ok (Droncit, receptfritt). Om det funkar mot aefw vet jag dock inte, men om jag kommer köra det så är det mot flukes. Som sagt, just nu stabilt så förhoppningsvis slipper jag, för nån negativ effekt på kort sikt kan man nog aldrig svära sig fri från. Kommer fortsätta att bada alla fiskar i formalin mellan QT och DT. 

 

I fiskväg kommer jag bromsa ner nu, men på tur står 2-3 oranga Midas. Sen är det bra för ett tag. Koraller blir det mer LPS, mjukkoraller o enstaka SPS. 

 

/Jonas

 

 

 

 

IMG_2006 2 - stor.jpeg

IMG_2011 2 - stor.jpeg

IMG_2023 2 - stor.jpeg

IMG_2076 - stor.jpeg

IMG_2263 - stor.jpeg

IMG_2267 - stor.jpeg

IMG_2274 - stor.jpeg

IMG_2275 - stor.jpeg

IMG_2292 - stor.jpeg

IMG_2294 - stor.jpeg

IMG_2304 - stor.jpeg

IMG_2310 - stor.jpeg

IMG_2355 - stor.jpeg

IMG_2367 - stor.jpeg

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@jonasroman Kanonfint! Gillar scapen med coraroc! 👌

 

Har en del fulalger i sanden och blev nu inspirerad att också köra MR BIOdiversity + copepods. :)  Doserade du enligt det som står på flaskan? Köpte du copepods på påse (90ml)? Hur mycket copepods hällde du i? 🙏

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
Postat (ändrat)

Akvariet har verkligen mognat nu. Sanden är ren och fin. Ja doserar biodiversity plus levande copepods lite då och då.
Jag är övertygad om att den stora sandbädden (6 cm djup) med finkornig sand är ett överlägset biofilter. Jag  har nitrat på nästan noll och po4 på 0,02 och doserar  mycket låg dos kolkälla. Kolkälla ihop med finkornig sand där bädden inte är belagd eller täckt med stenar är ett överlägset biofilter. Enbart levande Sten räcker sällan att reducera nitrat.
Jag har haft lite problem med flukes på imperatorn men jag har badat den  nu i ett 3 timmars bad med praziquantel. Den är frisk nu men ögat har tagit lite skada. Sannolikt kommer jag addera ytterligare en juvenil  och det ska bli spännande att se , det bör gå med två stycken  enligt kunniga källor.
 

Solljuset är överlägset,  någon av bilderna visar detta. Inte ens en Kessil slår det 😉

 

Stenen börjar bli ”levande” (coraroc) med ganska mkt kalkalger redan!  Om 2 månader tror jag allt grönt är borta o ersatt av kalkalger. 
 

Jonas 

 

 

 

 


 

IMG_2874.jpeg

IMG_2873.jpeg

IMG_2871.jpeg

IMG_2861.jpeg

IMG_2792.jpeg

IMG_2771.jpeg

IMG_2762.jpeg

IMG_2755.jpeg

IMG_2619.jpeg

IMG_2610.jpeg

IMG_2568.jpeg

IMG_2511.jpeg

IMG_2512.jpeg

IMG_2491.jpeg

IMG_2267.jpeg

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...