Gå till innehåll

Första saltvattensakvariet


Elliot_R

Rekommenderade inlägg

Tja, tänkte starta en tråd om mitt första Saltvattensakvarium.  Vi kan ta det från början.

 

jag heter Elliot och är 14 år. (2010) och har haft intressen för akvarium främst sötvatten i många år, och en dag runt 2022 sent valde jag att skaffa mitt första akvarium på drygt 70 liter. Det gick inte som planerat fiskar dig hit och dit och jag visste inte helt om parametrarna. Sen skaffade jag mig ett juwel 180 och det gick bättre nån fisk död men inte pågrund av mig eller mitt jobb. Skapade en fin scape o det flöt på. Sen blev jag sugen på större så skaffade mig ett juwel 350. Det gick väldigt bra ingen fisk död, växterna och svårare växte och fick fin färg. Hade i en pilnäbbsål och annat skoj där i. Men jag var alltid sugen på att skaffa större… så det fick bli ett 800l specialbyggt. Tanken var att ha sötvattens rocka där i. Och det blev som planerat jag skaffade mig en mini marble och just nu har jag jordätare, pilnäbbsål, rocka. Som flyter på, ingen fiskdöd där i. Och i somras blev jag sugen på ett saltvatten så jag drog till Lund och hämtade upp ett Elos mini system med sump men jag har byggt om den. Och vi har startat upp det med hjälp av red seas bakterie start. Det ser fint ut och bra inga utbrott eller nåt slags konstigt (dag 7) skummare, levande sten, ATO och filterfloss använder jag nu. Med en AI prime 16Hd. Lampan funkar bra och puttrat på. Så här har vi lite delar från start till nutid. Jag kommer att uppdatera ganska kontinuerligt här :) 

Ge gärna tips om ni har och sånt, ska flytta stenen som ligger emot glaset. Mvh Elliot 

IMG_7417.jpeg

IMG_7426.jpeg

IMG_7436.jpeg

IMG_7441.jpeg

IMG_7464.jpeg

IMG_7472.jpeg

IMG_7502.jpeg

IMG_7504.jpeg

  • Gilla 7
  • Tack 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

kul, och välkommen över till den "salta" sidan ! :)

 

mitt bästa tips är att inte ha bråttom. det tar sin tid innan karet blivit stabilt. 

nästa tips är att hitta en kompis/mentor för salt, i din fysiska närhet som kan hjälpa dig ge dig tips.

 

lycka till !

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fint kar! Välkommen till den salta sidan :D. 

 

vad det går att se på bilderna har du ditt "toppoff" vatten vid sidan i det lilla karet. Om jag gissar rätt och det är så skulle jag lägga ett lock på det för att slippa avdunstning och framföallt att det kommer skräp i det.

 

Lycka till, ska bli roligt att följa!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

yes tack för reaktionerna och svaren, ja jag ska inte inte stressa det får ta sin tid. ;) 

Har en som brukar hjälpa mig om jag behöver👍

Avdunstningen har du rätt i ska försöka se över om jag hittar nåt lock! 


Snart är det iallafall dax att lägga i städpatrull, det jag tänkt på är sniglar och nån emerit. Så ska sända över några bilder!  Jag kör just nu med red seas mature bakteriestart funkar bra tycker deras produkt är smart! vad rekomenderar ni för städcrew? 
 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag brukar ha en blandad kompott av eremiter, fiskar och snäckor som städpatrull. Nuförtiden är det dock mestadels eremiter och fiskar (kirurger) som får stå för städandet, då jag inte har kvar lika mycket snäckor längre. 

 

Med tanke på karets storlek skulle jag inte rekommendera kirurgfiskar, men en Salarias fasciatus om algerna börjar ta över. Skulle dock vänta med det och börja med en bas på 5 - 10 eremiter (beroende på storlek) och ett 10-tal snäckor av varierande former om möjligt hjälper dig hålla mycket av algerna i schack. Några Nassariussnäckor i sanden hjälper även att hålla ordning på den. 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En liten uppdatering! Eremiterna och sniglarna verkar trivas äter och bajsar ganska brutalt… men dem är så sjukt Coola små djur att kolla på efter en tuff skoldag. Eller när man känner att man vill kolla till det.

 

en fråga till er med skummare… jag har en blau nano tror den heter nåt 0730. Och jag får den inte till att funka… den skummar och skumm kommer ut ur akvariet så hela akvariet blir bubbligt med mixtobubblor + att den över skummar. Jag har snurrat på ventilen som reglerar hur mycket luft och det känns som det inte spelar någon roll vilket håll jag snurrar åt? Oavsett om jag öppnar eller stänger, stänger jag så slutar det bubbla såklart. Men går inte o få den perfekt? Nån som kan dela med sig om någon har en sådan ;) eller äre dax att spendera på en riktigt skummare?

 
ialafall delar jag med mig med lite bilder

IMG_7556.jpeg

IMG_7560.jpeg

IMG_7558.jpeg

IMG_7559.jpeg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite blöt skumning är inte helt ovanligt i nyblandat vatten. Jag hade samma när jag startade upp. Rättade till sig efter några dagar. Kolla upp det rekommenderade djupet för din skummare och justera så du hamnar inom rätt nivå, eller säkerställ att du redan är inom spannet. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

32 minutes ago, Elliot_R said:

Grejen är att det inte finns någon beskrivning vad det rekommenderade djupet är🤔 inte vad jag har sökt och letar på tyvärr..

Skummar den över genom att koppen längst upp fylls med vatten?

Ändrat av PerS
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Öppna luftventilen helt och om pumpen är justerbar så sätt den på lägsta effekt och se om det fortfarande skummar över.

 

Om ovanstående inte fungerar så brukar det bero på att skummaren står i för djupt vatten, MEN...denna skummaren är gjord för att sitta i akvariet och har inte ett stigarrör som man kan justera vattennivån i kroppen med. Så jag funderar på om det är tvärtom, och den borde sitta djupare i vattnet för att pumpen ska få ett högre mottryck. Testa att sätta skummaren i första facket istället så att den sitter i djupare vatten. Det ser även ut som att hela skummarkroppen kan skjutas upp och ner i hållaren. Testa dig fram och se vad olika djup har för effekt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så idag vart det ett 10% vattenbyte. Gillar elos akvariet grymt. 
 

märker att städpatrullen gör jobbet, bajsar mycket… 

mins eremiter är helt fascinerande att kolla på när dem går runt och dem har inte försökt sno varandras skal ännu. 
 

iallafall så ser det ut såhär nu innan och efter. 
 

lite dimmigt efter jag rört om i sanden 

IMG_7580.jpeg

IMG_7581.jpeg

IMG_7583.jpeg

IMG_7585.jpeg

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

halloj, undrar om nån har nån skummare till detta akvarium? behöver inte vara nån fancy bra, Men den ska garanterat funka. Budgeten jag har är runt 1000-1500 inte mer än så tyvärr. Hör gärna av er ifall ni vet om någon bra eller har någon mvh elliot 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej @Kimelix jag letar efter sådana skal men ingen prioritering just nu men förstår att det kan va bra att ”ha”. Kul med feedback. Alltid roligt att läsa nya meddelanden. Du kanske kan besvara ett av mina ”problem”? 
 

jag har ju självfall och pumpar upp vattnet igen men det blir 1000 tals Micro-bubblor när det kommer ner i sumpen och nu har det bildas en yta av skum”? Har ca 1 dag för det att byggas upp. Farligt? Dåligt? Lite orolig 

IMG_7619.jpeg

IMG_7618.jpeg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...