Gå till innehåll

Aquael 320L hörntank+112L sump


Rekommenderade inlägg

  • Svar 703
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

  • 4 veckor senare...

Så har jag fått mig en riktig pik av nitrat, icke bra!

De hårda korallerna som tidigare sett ut att börja må prima har senaste 3 veckorna börjat se sämre ut igen.

Har gjort två 15% vattenbyten, dragit ner på matning och städat lite. Ska byta 15% till på torsdag och har precis tingat mig ett nitratfilter.

Finns det någonting mer jag kan göra för att vända nitrat-trenden?

Ska byta 15% kommande veckor tills jag har låga värden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nitratfilter kan vara mycket effektiva när de väl är inkörda, dock kan det ta veckor-månad(er) innan filtret blir inkört och reducerar nitrat på allvar. Det är viktigt att starta med mycket långsamt flöde (droppvis) för att få den anaeroba (syrefattiga) miljö som behövs för bakterierna. Sedan måste man öka flödet gradvis och långsamt. Det brukar ju följa med en bruksanvisning, annars är det bara att höra av sig om du vill ha hjälp med inkörningstips.

Mvh

Erik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har redan tingat ett, åker till Stockholm och hämtar det på lördag. Det har varit igång men killen som har det ska precis byta till Zeovit och behöver därför inte filtret. Det är alltså igång just nu och han (och jag) tror att det ska gå att flytta. Borde fungera bra om jag hämtar det i Stockholm, han "pluggar" igen det så att det är fyllt med vatten, ca45min senare är det inkopplat och klart i mitt system. Jag håller tummarna att det kommer fungera.

Ringer om jag behöver support, tack för det Wassberg!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Var till Stockholm och köpte ett begagnat nitratfilter. Filtret verkar fungera kanon.

Hade dock en hel del problem med doserpumpen som jag köpte till. Den vill inte riktigt mata och jag har därför installerat en liten pump som matar doserpumpen. Rätt krångligt och onödigt men det fungerar.

Doseringspumpen (aqua medic) snurrar på och ser ut att fungera. Men den lyckas inte riktigt trycka igenom vattnet. Det är som om hjulet i den snurrar men innan den hunnit "mata" igenom vattnet i pumpen så hinner den precis släppa ut det tillbaka där vattnet egentligen ska in. Fattar ni?!

Filtret hade en vattengenomförsel på ca1 droppe per sekund. Igår luktade det lite äggfjärt om vattnet som kom ut, men jag antog att det var pga att filtret stått ca 2tim utan att varit igång (pga transport och installation). Jag trodde lukten skulle försvinna och idag var det lite mindre pruttlukt. Ökade genomförseln med ca 2 droppar per sekund och hoppas det löser sig med tiden, får finjustera filtret de kommande dagarna.

Mätte dock nitrathalten på vattnet som går igenom och otroligt nog är det helt omätbart JIPPI =-) !!!

Nitratet i karet har även det gått ner sedan "chocken" 60 för ca1v sedan, är det nu nere på ca40-50.

Köpte mig lite caulerpa när jag var på Triton senast, tänkte testa och se om kirurgerna skulle äta upp det. De har varit där och naffsat lite men de verkar tröttnat och nu verkar de inte bry sig nämnvärt om den. Jag hoppas de kan bidra till lite nitratminskning och jag ska ju uppdatera min sump i vår och där blir det bra med caulerpa i refugiumet.

Tråkigt nog så tycker inte mina hårda koraller särskilt mycket om nitrathöjningen så många har blivit otroligt bleka. Jag hoppas de tar sig, jag ska försöka vara supernoga med vattenbyte den närmaste tiden och hoppas jag återfår bra värden.

Lite bilder:

Lite bilder

post-2577-14468916411982_thumb.jpg

post-2577-14468916412175_thumb.jpg

post-2577-14468916412339_thumb.jpg

post-2577-14468916412474_thumb.jpg

post-2577-14468916412617_thumb.jpg

post-2577-14468916412743_thumb.jpg

post-2577-14468916412907_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Doseringspumpen (aqua medic) snurrar på och ser ut att fungera. Men den lyckas inte riktigt trycka igenom vattnet. Det är som om hjulet i den snurrar men innan den hunnit "mata" igenom vattnet i pumpen så hinner den precis släppa ut det tillbaka där vattnet egentligen ska in.

Hej! Prova att sätta en back ventil på slangen som går in i doseringspumpen,typ en som man har till luftpumpar

Mvh Kjell

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Doseringspumpen (aqua medic) snurrar på och ser ut att fungera. Men den lyckas inte riktigt trycka igenom vattnet. Det är som om hjulet i den snurrar men innan den hunnit "mata" igenom vattnet i pumpen så hinner den precis släppa ut det tillbaka där vattnet egentligen ska in.

Hej! Prova att sätta en back ventil på slangen som går in i doseringspumpen,typ en som man har till luftpumpar

Mvh Kjell

Kanon idé!! Ska åka och köpa en backventil direkt efter jobbet, får se om de fungerar.

Ska slänga upp någon bild på karet när jag kommit hem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har varit runt på lite Zoo affärer och inte hittat en enda vettig backventil =-(

Antingen är det en liten metallfjäder i, eller så är det slut på dem. Får helt enkelt vänta tills de dyker upp. Kanske ska beställa det och ta tag i blårör till akvariet på en gång =-)

Kan passa på att meddela att nitratet sakta men säkert sjunker. Känns bra, tror dock att endel koraller kanske inte klarar sig tyvärr.

Köpte lite mer kaulerpa för någon dag sedan, så nu har jag plötsligt två sorter. Antar att de kommer trivas med nitraten.

Här kommer en helbild.

post-2577-14468916427013_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har några små montiporor och några acroporor, men inga verkar trivas kanon. De bleknar eller så växer de som fan för att plötsligt bara dö-ut. Har aldrig riktigt fått dem att trivas.

Hoppades på att de skulle trivas när jag fick ordning på vattenvärdena, men då plötsligt fick jag en BOOM i nitratvärdet. Men jag hoppas allt fixar sig med tiden, ska ge det hela en chans till och vara supernoga med vattenbyten och tester av kalcium, magnesium, strontium, nitrat, nitrit, PH, KH och spårämnen. Får se om några månader ger resultat och om allt testande ger resultat.

Det är bara så tråkigt med alla dessa tester och tillsatser. Testandet och mätandet är det enda negativa med denna hobby.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Glömde berätta att jag äntligen beställt mig 2x24w lysrörshållare att montera upp längst sidorna av burken. Blir äntligen dags för att komplettera ljuset med blårör, någonting jag kört utan hela tiden.

Beställde en backventil på samma gång.

Kommer även uppdatera min cirkulation och sump inom en snar framtid och spanar runt lite efter en ny skummare. Kommer endast köra en returpump ca4000-5000L/h och den kommer ha ca4 utblås som jag ska styra med kranar. Håller på att skissar lite på en smart lösning. Kommer bilder inom en snar framtid.

Sumpen kommer få tre fack, 1 för skummare, 1 för värmare, nitratfilter och pump till refugium och 1 för refugium. Blir en 100L burk som sump och ca 50L refugium.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Så har man varit förbi Triton och införskaffat lite prylar inför uppgraderingen av mitt kar.

Bidde:

1st Phyto-reaktor (blir riktigt kul att testa)

2st reflektorer 24w

2st blårör (fauna marina)

Blårören kunde varit lite mer sting i men men... får bli andra nästa gång, då jag byter ut.

Väntar med att installera någonting eftersom jag ska byta ut pumparna, installera returrör, flytta UV-filtret, byta skummare och sump. Blir i slutet av denna månad som allt brakar lös, ska bli riktigt riktigt skoj =-)

post-2577-14468916520484_thumb.jpg

post-2577-14468916520621_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Mätte nitratet, är nu nere i endast 5. Känns tryggt och skönt =-)

De hårda korallerna börjar sakta sakta återhämta sig efter chocken.

Nästa vecka (lördag) ska jag till Stockholm och köpa på mig rördelar till uppgraderingen, kommer bli skoj som bara den. Kan tipsa om att det är reptilmässa som kan vara värt ett besök för de intresserade (lördag 31).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Har kapat upp och temporärt tryckt ihop lite rördelar till uppgraderingen. Kommer bli såhär ungefär (se bild). Tänker eventuellt montera 24w rören mellan kranarna, men om det inte går att lösa på något smidigt sett så blir de placerade i dörren till skåpet.

Fick hem den nya skummaren idag, ser ju lovande ut. Den var dock lite större än jag förväntade mig, men den kommer få plats ändå. Väntar på löningen så jag kan köpa resterande rördelar samt en rejäl returpump. Kommer nog bli bra det här.

Mina SPS:er ser lite bleka ut och jag har funderat på vad det kan vara. Har ju mätt Magnesium, Nitrit, Nitrat, Kalcium och Strontium. Ingenting är dåligt utan allt är som det ska. Frågade Emanuel om vad som kunde vara problemet och han var någonting på spåret uppenbarligen. Hans gissning var KH. Testade KH så fort jag kom hem och visst va de lågt som f... , blir till att köpa ytterligare en tillsatts JIPPI!!! Känns som denna hobby består av tillsatser, inte precis därför jag gillar hobbyn =-(

Jag tillsätter ju redan:

Magnesium

Calcium

Strontium (+spårämnen)

Ultra organic (spårämnen)

Ultra mins (amino syror+ vitaminer)

+matning varje dag, fönsterrengöring och vattenbyten varje vecka. Denna hobby blir bara mer och mer invecklad och snart kan jag inte säga att det tar lite tid att pyssla med akvariet. Är väll bara att bita ihop =-)

post-2577-14468916794989_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...
Roligt att se att du utvecklar ditt befintliga akvarium hela tiden och inte gör som dom flesta, stänger ner köper nytt och startar om.

Det ser välvuxet ocg fint ut på helhetsbilden...

Mvh

Andreas

Tackar!

Ja har inte mycket till val, har lovat att inte köpa nytt akvarium till vardagsrummet inom (5år sedan starten), nu e de bara 2år kvar ha ha ha.... Nja de e rätt bra size idag, och ett större skulle nog bli lite bökigt att trycka in. Men vem vet, jag saknar ju mitt 720L kar som jag hade Tangyanika i. Ett så stort salt vore inte helt fel att ha bubblandes i vardagsrummet =-)

Har fixat lite med burken idag, fick lite dåligt samvete efter att pratat med mr:Halogen. Fixade skummaren som varit lite halvdan senaste tiden, de blev en totalskrubbning och ättika bad. Nu spinner den som en katt!

Har dock fått slut på en hel del tillsattser så de blir till att shoppa loss nästa vecka. Tänkte svänga förbi BrommaZoo och kolla in affären, ska på middag där så de blir på vägen. Någon som vet hur det är där?!

Om någon är intresserad av en 3år välfungerande Deltec mc500 skummare så hojta till, har ju en ny skummare som inte är installerad så denna gamla Deltec kommer jag sälja inom de två närmaste månaderna.

Fick även lite kvällsbesök av svärföräldrarna, alltid lika faschinerade av denna salthobby.

Slänger upp lite bilder på en gång. Kolla in rörmaskarna som intagit sumpen (på bilden man skummaren), lite synd att byta ut den gamla sumpen när den gamla är proppad med rörisar.

post-2577-14468917345779_thumb.jpg

post-2577-14468917346049_thumb.jpg

post-2577-14468917346248_thumb.jpg

post-2577-14468917346412_thumb.jpg

post-2577-14468917346565_thumb.jpg

post-2577-14468917346706_thumb.jpg

post-2577-14468917346866_thumb.jpg

post-2577-14468917347005_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...