Gå till innehåll

Marine planted


PatriksS

Rekommenderade inlägg

  • Svar 632
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Jag skulle inte avfärda fosfaten så på direkten. Bättre att testa, kör som du gör några veckor tills macrosarnas "beteende" verkar stabilt. Sen slutar du dosera fosfat och ser vad som händer. På ren känn tycker jag att detta verkar vara någon form av övergödningsproblematik, behöver inte vara fosfor iofs. Kalium kanske.

mvh Mattias

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

På ren känn tycker jag att detta verkar vara någon form av övergödningsproblematik, behöver inte vara fosfor iofs. Kalium kanske.

mvh Mattias

Håller med dig, Mattias, och nu tänker jag i banorna om att jag kanske har en näringsbrist på gång istället, ej övergödning som jag trott tidigare.

Jag undersöker detta för närvarande med eventuell ännu högre dosering av KNO3. Min nuvarande dos ligger på ca 1/10 krm pulver, och detta känns väldigt lite rent intuitivt. Jag ser ju allvarliga bristsymtom, och då brukar det oftast röra sig om något makroämne, särskilt nitrat. Det som jag kunnat observera hittills är att jag får jäklig mycket mer bubblor i DSB:n där vattenströmmen är som störst än jag hade innan jag började med nitrat-pulvret överhuvudtaget. Bubblorna är så pass stora att det översta gruslagret lyfts på vissa ställen lite grann. Visst borde nitratet från KNO3:an denitrifieras, men jag trodde att det sker framförallt där flödet är lågt (syrefattigt). Märkligt är det i alla fall.

Hur som helst verkar det som om jag kan avfärda Ca, KH och Mg i jakt på näringsbristen. Jag har äntligen infröskaffat mig dessa tre tester. Mina värden ligger bortom det som Saliferts testkits kan visa (dvs. Mg över 1500, Ca över 500 och Kh över 16 dH). Vid vattenbyten kör jag ju med kranvattnet, som i Uppsala är väldigt hårt och kalkrikt, och blandat med saltet blir det sjuhelsikes massa karbonater och calcium! icon10.gif

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite caulerpa sp., lite chaetomorpha, halimeda, röd vindruveaktig alg, valonia plus ett par röda alger som jag inte kan namnet på så här på rakt arm. Måste försöka få en ID på dem. Har du stött på samma bekymmer som jag, Samuel?

Förresten: många pratar om att valonia är snabbväxande och kan ta över karet - min sprider sig nästan inte alls, hittills har jag fått ett par bubblor som inte ökar i storlek något nämnvärt, och inte fasen blir de fler. Jag är sur på den algen, hade faktiskt goda förhoppningar om den, men jag blir lite besviken. En riktig "skitalg" - långsamväxande!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur som helst verkar det som om jag kan avfärda Ca, KH och Mg i jakt på näringsbristen. Jag har äntligen infröskaffat mig dessa tre tester. Mina värden ligger bortom det som Saliferts testkits kan visa (dvs. Mg över 1500, Ca över 500 och Kh över 16 dH). Vid vattenbyten kör jag ju med kranvattnet, som i Uppsala är väldigt hårt och kalkrikt, och blandat med saltet blir det sjuhelsikes massa karbonater och calcium!

Oj du, kanske där problemet ligge då. Att de blir hämmade pga för höga halter av det Ca/Alk. Mät kranvattnet och se vad du får, kanske du kan räkna ut vad värdena ska bli. Låter lite väl högt men med den Mg kanske det går utan att du får fällning. Vad hade du i pH? (och nej det behöver inte bara mätfel)

mvh Mattias

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej, jag är nästan säker på att det inte är något mätfel. Vattnet i Uppsala har enligt kommunens uppgift en dH på runt 16 direkt från kranen, lägg på detta vad man också får från saltet så blir vattnet hårdare än titan. ;) Vi har dessutom ca 90 ppm Ca direkt ur kranen.

Skall kolla pH:n.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Tack, Fredrik, jag upplevde en mindre crash efter att ha tagit fel på en gödningspåse och doserat ett par ppm fosfat istället för nitrat... Detta var precis när jag hade en 70 watts MH över mina 20 liter, så följderna lät inte vänta på sig. Detta hände också då jag var hemifrån, så när jag kom hem kunde jag inte rädda vissa saker, däribland den där limegröna gräset (Maidens Hair, a.k.a. Turtle Grass). Som du ser är det inte mycket alger just nu, men jag försöker få karet att återhämta sig. En positiv effekt var att rörmaskarna synes ha gillat grönvattnet! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Patrik,

roligt att se att det händer nått! Var fick du tag i Turtle grass?

mvh Mattias

Halloj Mattias!!

Det var på Triton Akvarium (f.d. JR) jag köpte det, det kostade inte särskilt mycket heller, jag tror det rörde sig om runt 60 spänn inkl. stenen den satt på.

Rekommenderar gräset varmt. Det verkade inte vara särskilt krävande, och växte bra med 22 watt powercompact belysning. Fosfatmisstaget och MH-belysningen dödade dock det mesta av gräset, det löstet bokstavligen upp i någon grön gegga, med undantag av en liten tuss.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Se där - du börjar att få till det riktigt bra.

Göran i Lerum fick hem några olika makroalger från TMC - dyra som koraller men intressanta.

När du får det att fungera bra - skriv en artikel om hur du gör och vilka mängder du göder med.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Lasse!

Synd att vädret är som det är och försvårar att skicka levande.

Det har fungerat ganska stabilt före MH-lampan. Hittills är mina erfarenheter följande (Obs! - endast min personliga erfarenhet) :

- Lagom ljus.

Det absolut viktigaste enligt min uppfattning. Själv skulle jag numera aldrig våga gå över 1 watt per liter i ljusstyrka. Man vet annars inte när vad och hur något näringsämne blir alldeles för begränsande. Man tappar kontrollen med andra ord. Detta gäller i sötvattenskar per default så att säga, och det visar sig att regeln synes slå igenom även i ett marint växtkar. Just nu har jag 2x11 watt kompaktljusrör, 6 500 K, och en taskig platt reflektor. Det verkar räcka gott och väl.

- Nitrat (i mitt fall KNO3)

Efter fipplande hit och dit med varierande framgång synes en skälig avvägning för min växtmassa vara cirka en liten knivsudd KNO3 1-2 ggr/v räcka ganska väl. Resten verkar algerna kunna extrahera från matningen.

- Fosfat (KH2PO4)

Experimenterat med lite olika nivåer, men kom fram till att man inte behöver tillsätta fosfat alls. Det som krävs för tillväxt fås via fiskfoder. Kanske kan man börja med lite extra korn fosfat när karet börjar bli så tjockt med macroalger att man inte ser bakväggen. Som sagt - kanske.

- Mikrogödning

Experimenterat mellan allt från 10 ml (!) per vecka till en droppe per vecka. Mikrogödning som jag använder heter Micro+. Den innehåller 20 g/l Fe (vilket jag är ute efter), men också 0,5 g/l Cu. Det verkar dock räcka med 1-2 droppar Micro+ i veckan just nu. Kan behöva justeras om/när macroalger blir större.

Det verkar vara väldigt höga nivåer koppar i Micro+, eller hur? Rörmaskar, borstmaskar, maskar i sanden, amphipoder, små sjöstjärnor, putsarräka, clownyngel - ingen verkar ha påverkats av kopparn även när jag doserade fler ml av Micro+ i veckan. Mina ricordeor dog dock, och jag märkte ett samband mellan micro+ och hur ricordeorna betedde sig. Jag avråder från Micro+ i större volymer till folk som har koraller.

- Fiskfoder

Jag matar ca 1 krm fryst Artemia och 1/3 krm räkmix (till min putsarräcka) - allt en gång per dag.

- Filtrering

Filterfacken i mitt nano fulla med blå filtermatta, thats it. Vattencirkulationen är på sammanlagt ca 600-700 liter i timmen.

- Vatten

Har kört med både kranvatten och även bytt vatten en gång med avmineraliserat vatten (batterivatten). Såg ingen direkt skillnad faktiskt. Kör numera endast med kranvatten för att fylla på avdunstningen. Byter vattnet bara när jag måste, ej regelbundet.

- KH/Ca/Mg

Dessa håller sig på runt 12 dH, 490-500 Ca och 1400 Mg.

Det var nog allt tror jag. Jag har bilder på bl.a. bristsymtom från tiden jag kört med MH, är någon intresserad kan jag posta dem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för informationen - nu väntar jag på att du tar det lugnt med experimenterande ett tag så du kommer att få det snyggaste makroalkaret på detta forum, morphriz verkar ju inte få tummen ur så konkurensen är väl inte så där stenhård iofs men ändå:ler: .

Förra året fans en kille från Gällivare som kallade sig Lejonkungen som hade ett talesätt som du med råge har bevisat är rätt - nämligen - There are very few absolute truths in reef aquaristics. (när jag sökte efter sentensen så såg jag att han fortfarande är här och smygtittar)

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hahah, Lasse, visst, nu tar jag nog ganska lugnt med experimenterandet, låter karet bara puttra på, men jag kände att det initiala experimenteradet var nödvändig för mig själv, för att få en hum om allting. :)

Har märkt att Caulerpa racemosa verkar växa på natten. Märkligt. Skall försöka posta lite bilder med en natts mellanrum emellan (från den gångna natten).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kolla här på gårdagens bild, som är tagen strax innan ljuset skulle släckas. Bara små horn syns allra överst på "frond:en" (försvenskat det eng. frond):

http://img263.imageshack.us/my.php?image=dscf0023yb6.jpg

Jämför med dagens bilder, tagna strax efter att ljuset gick på, där "hornen" blivit längre och förärats med runda pluppar:

dscf0003xx4.th.jpg

dscf0008ow5.th.jpg

dscf0012jp5.th.jpg

Ser ni vad jag menar?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag misstänkte att det kan vara lite svårt att förstå vad jag menade, men jag chansade. icon10.gif

Okej, här är vad jag ser (markerat med A respektive B)

Bilden från igår kväll, innan ljuset släcktes:

dscf0023markedzy7.th.jpg

Bilder från imorse, strax efter att ljuset gick på:

dscf0008markedadb4.th.jpg

dscf0012markedazo6.th.jpg

dscf0001markedban0.th.jpg

Någon som ser skillnaderna i växtstorlek?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...