Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Vi har ett gäng härligt klantiga hantverkare hemma just nu som installerar ventilation i kåken, problemet är bara att väggarna är i blåbetong och dom måste kyla med vatten när dom borrar = stänk överallt nästan. Idioterna/hantverkarna täcker iofs för med plast men det verkar inte funka bra för dom (dom har stänkt ner väggar i 4 rum som måste målas om.. jippi..).

Är lite orolig för akvariet nu, har inte min överdel på pga den har fått ett till lager färg.

Och jag sa åt dom väldigt bestämt att det ABSOLUT inte fick komma något "betongstänk" i akvariet, det var inte acceptabelt.. Men man vet ju aldrig vad dom är galningarna lyckas med. Och blåbetong är säkert inte så bra för akvariet, vad tror ni?

Postat

jo det är övertäckt och släckt, men man vet ju aldrig... är väl säkert onödigt paranoid, men man måste ju alltid föreställa sig "worst case scenario"...

Postat

blåbetong är ju ingen hälsokur direkt, radongas och elände.

Men e nog inte så farligt för karet, kanske förhöjer ditt PH ifs.

Jag e också helt nipprig när det gäller sånt här^^

Postat
Blåbetong tillkom 1929 och består av alunskiffer, och bränd kalk med tillsats av aluminiumpulver.

Det är alltså inte vanlig betong - men inte speciellt bra att få ner i akvariet.

MVH Lasse

Postat

Det där låter riktigt nasty!

Jag skulle sett till att försöka bygga en "huv" runt akvariet medan dom håller på, med hjälp av presenning/plastduk och 2x2" reglar eller liknande.

Huga.

Postat

Surt men kolla med borrarna vad det gäller om ev fisk/korall död om skvättet kommer ner i karet. Få det skrivet på papper att vid ev skada så skall de ersätta allt

lycka till

Postat

Blåbetong, som till vardags kallas lättbetong (alternativt gasbetong), har fått sitt namn efter den blåsvarta färg som kännetecknar den uranrika alunskiffer som utgör huvudingrediensen.

Alunskiffer i akvariet är ingen hit. Min bror plockade med sig vad han trodde var kalksten från Öland och la i sitt sötvattenskar. Allt levande han stoppade i karet dog på bara någon dag.

Det tog ett bra tag innan någon listade ut att det var alunskiffer och inte kalksten han hade i karet.

Postat
Blåbetong, som till vardags kallas lättbetong (alternativt gasbetong), har fått sitt namn efter den blåsvarta färg som kännetecknar den uranrika alunskiffer som utgör huvudingrediensen.

Alunskiffer i akvariet är ingen hit. Min bror plockade med sig vad han trodde var kalksten från Öland och la i sitt sötvattenskar. Allt levande han stoppade i karet dog på bara någon dag.

Det tog ett bra tag innan någon listade ut att det var alunskiffer och inte kalksten han hade i karet.

Den är alltså ganska radioaktiv? Varför bygger de med blåbetong??

Postat
Radonhaltigt. Man bygger inte med det längre.

Fast radon utstrålar ganska mycket, kanske inte så hyperskadligt på kort sikt men på lång sikt är det livsfarligt?

Postat

mja.. jag läste lite om blåbetong, det strålar en del.. men inte så farligt mycket om jag har fattat det rätt. Skitsamma, det finns så mycket annat i kåken som säkert är värre.. wlan, mobiltelefoner, dect telefoner.. vem vet hur mycket skit dom strålar ut.

nåja, killen med borren lyckades missa akvariet iaf. så allt är lugnt :)

firade med att köpa en ny korall https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=13367&page=16 :)

Postat

Blåbetong är förbjudet numera innehåller alunschiffer som är rikt på uran som vid sönderfall bildar radon som avsöndrar alfa particklar (är farliga vid t.ex. inandning men har låg penetrans)

Sverige är mycket rikt på alunschiffer som förutom olja innehåller uran (1/3 del av världens kända urantillgångar) så vi är framtidens "oljearaber".

Radongasen är en ädelgas (reagerar med ingenting) och trorde vid bra skummning ventilleras ut ur karet ..... men sörj för god venilation då du är utsatt för risk att inandas gasen. Risken för karet tror jag är mindre än för dig om du bara håller det dammfritt.

Tillägg:

alfaprtiklarna bildas då radongasen sönderfaller. Penetransen är c:a 1 cm i vävnad och resultat är lungcanser.

Här i skåne samt t.ex i billingen ( Ranstad) är bakgrundsstrålningen 6-20ggr. högre än i övriga Sverige p.g.a förekomsten av uran.

Postat

kåken är byggd -74 om jag inte minns fel.. så det är ju precis på gränsen när det uppmärksammades hur farlig blåbetong är. men jag har för mig att jag läste att den blåbetong som användes på slutet var mindre farlig än den ursprungliga.

Postat

Det är ju troligt att det är radon i huset, men nu får du ju en ny ventilation

Våra bostäder svarar för en genomsnittlig stråldos på cirka 2 mSv per år. Stråldosen kan variera mycket mellan olika hus beroende på hur hög radonhalten är.

När radongasen sönderfaller bildas andra radioaktiva ämnen som kallas radondöttrar. Både radon och radondöttrar kan skada oss människor när vi får in dem i kroppen, vilket framför allt sker via inandningsluften. Riskerna har visat sig särskilt stora i samband med rökning. Den här typen av strålning kan skada luftvägarna och lungorna och orsaka cancer.

Radonet kommer från marken eller från byggnadsmaterialet. Radon kan också frigöras från dricksvatten i borrade brunnar.

Allt byggnadsmaterial som innehåller sten avger radon. De flesta mycket lite, men det finns undantag. Ett sådant är den blå lättbetongen, som innehåller alunskiffer. Den tillverkades 19291975, och kan orsaka en radonhalt som ligger långt över rekommenderade gränsvärden.

Större delen av radonet kommer från marken. Lufttrycket är oftast lägre inomhus än utomhus, vilket gör att radonhaltig jordluft kan sugas in genom sprickor och otätheter i husgrunden. Radonet kan också komma från utfyllnadsmaterial som använts vid husbygget.

Vilka åtgärder man ska sätta in beror på orsaken till den förhöjda radonhalten. Är det byggnadsmaterialet som avger radon kan man bli tvungen att förbättra ventilationen, ofta behövs det ett fläktdrivet ventilationssystem. Om radonet däremot kommer från marken, kan ett sådant system faktiskt förvärra problemet, eftersom det gör att undertrycket inomhus ökar och mer radonluft sugs in från marken. Istället bör man åtgärda problemet genom att suga bort den radonhaltiga luften med en radonsug eller radonbrunn. Ett annat sätt att hindra att radon läcker in är att täta läckor och sprickor i husgrunden.

Ofta använder man en spårfilm för att mäta hur hög radonhalten är. En strålkänslig plastremsa exponeras för bostadsluften i minst två månader. Radonet lämnar spår på plastremsan som kan avläsas med särskild utrustning, och radonhalten i luften kan fastställas. Din kommuns miljö- och hälsoskyddskontor kan berätta mer om hur det går till att mäta radon, och hur man kan komma till rätta med för höga halter. Är du småhusägare och ditt hus har en för hög radonhalt, kan du få statliga bidrag för att åtgärda problemet.

Mvh Magnus

Postat

”Blåbetong” som till vardags kallas lättbetong (alternativt gasbetong) har sitt namn efter den blåsvarta färg som kännetecknar den uranrika alunskiffer som utgör huvudingrediensen. Blåbetong har i stor utsträckning använts som byggnadsmaterial, främst för väggar men också för bjälklag. Det förekommer också att kross av blåbetong använts som fyllning i bjälklag.

Blåbetongen är förutom av alunskiffer tillverkad av bränd kalk med tillsats av aluminiumpulver. Alunskiffern är rik på kol och i viss mån olja. Detta använde sig tillverkarna av. I stora fältugnar varvades kalk med alunskiffer. Därefter antändes skiffern och fick fungera som bränsle vid bränningen av kalken. Den brända kalken och alunskiffern finmaldes och aluminiumpulvret tillsattes. Sedan tillfördes vatten varvid man fick en slurry som hälldes i gjutformar där den stelnade till block eller byggelement. Efter härdning i mättad vattenånga i autoklav fick man ett tryckhållfast och volymbeständigt material. Blåbetongen är lätt (den flyter), kan sågas och har goda värmeisolerande egenskaper. Det är bara ett problem. All alunskiffer innehåller betydligt högre halter av uran än andra bergarter. Därför har blåbetong högre gammastrålning än andra byggnadsmaterial som används i Sverige. Därtill kommer att radon kontinuerligt avgår från blåbetongen.

Metoden för att tillverka lättbetong uppfanns på 1920-talet av Axel Eriksson. 1929 började lättbetong tillverkas i Hällabrottet i Närke. SSI skrev 1972 till de bolag som tillverkade blåbetong och varnade för att materialet var olämpligt som byggmaterial på grund av den avgivna gammastrålningen och radonavgången. Tillverkningen av alunskifferbaserad lättbetong upphörde 1975 då byggindustrin hade blivit tillräckligt medveten om riskerna med strålningen, men ända fram till 1980 har det byggs hus av blåbetong. Efter 1975 tillverkas lättbetong av finmald sand, cement och kalk. Sådan vit eller ljusgrå lättbetong har mycket låg halt av uran och således låg radioaktivitet och radonavgång. uppil.gif

Vanligt byggmaterial

Man uppskattar att blåbetong har använts som byggnadsmaterial i ca 400 000 bostäder i Sverige. I storleksordningen 850 000 människor, bor i blåbetonghus. I alla dessa hus finns det ett bidrag av radon från blåbetongen. Dock behöver stora delar av huset vara byggda av blåbetong för att halten av radon i inomhusluften skall bli så hög att den kommer över 200 becquerel per kubikmeter (Bq/m3). I princip behöver alla ytterväggar vara av blåbetong för att halten skall komma över detta värde. En enda vägg av blåbetong ger inget större tillskott av radon. För att radonhalten skall bli högre än 400 Bq/m3 fordras att såväl ytter- som innerväggar är av blåbetong så vida inte luftväxlingen i huset/våningen är dålig, mindre än 0,2 omsättningar per timme. Är också bjälklagen av blåbetong kan halterna nå upp emot 800 Bq/m3.

blabetong_liten.gif

Karta över Sverige med tillverkningsorter för alunskifferbaserad lättbetong

Större bild >> uppil.gif

Olika halter av uran

Alunskiffer för tillverkning av lättbetong har brutits på flera ställen i Sverige. Skifferns uranhalt är olika hög vid olika brott. Lägst uranhalt har den skiffer som brutits vid Grönhögen på Öland, högst den som brutits i Västergötland. Skiffer som brutits vid Kvarntorp i Närke har en halt mittemellan (se tabell nedan). Uranhalten i skiffern på Öland är så låg att radonavgången från blåbetongen knappast kan ge upphov till radonhalter över 200 Bq/m3 såvida inte ventilationen är dålig. Däremot är radonavgången från blåbetong från Västergötland betydande. Blåbetong från Öland har i stor utsträckning skeppats på båt längs kusterna och främst använts för byggnader i de kustnära tätorterna. Blåbetonghus från 30- och 40-talen påträffas främst i Västergötland, Närke och Östergötland. Under 60- och 70-talen hade det blivit billigt att frakta byggnadsmaterial på tåg och lastbil. Det medförde att material från Västergötland och Närke i mycket stor utsträckning kom att användas vid byggande av miljonprogrammets bostäder i de expanderande tätorterna. Främst då städer som Stockholm med förorter, Gävle, Örebro, Borås, och Göteborg för att nämna några där det finns särskilt många hus som är byggda av uranrik blåbetong. uppil.gif

Fabrik Driftsperiod Typ av produkt Uran-238/

radium-226, Bq/kg Gamma-

strålning µSv/h Borensberg 1936-1968 Väggelement ca 1 200 0,4-0,5 Yxhult norra 1929-1959 Bjälklag, takelement

Armerade element,

block

ca 1 600

1 250-1 350

0,4-0,6 Yxhult södra 1947-1975 Armerade element,

block 1 250-1 350 0,4-0,6 Falköping 1930-1974 Oarmerade produkter 1 900-2 300 0,5-1,0 Uddagården 1955-1974 Oarmerade produkter ca 2 400 0,5-1,0 Skövde, Durox 1929-1968 Alla typer ca 1 500 0,5-0,7 Grönhögen, Öland 1943-1972 Oarmerade produkter ca 670 0,25-0,35 Olika tillverkare 1975- Sandbaserad lättbetong ca 15 < 0,1 Tegel 40-150 0,1-0,3 uppil.gif

Stråldoser av gammastrålning från blåbetong

SSI får ofta frågor om risker med gammastrålning från blåbetong. Radonavgången från blåbetongen är större och gammastrålningen är högre ju högre uranhalten är i blåbetongen. Från en vägg byggd av blåbetong från Öland är gammastrålningen 0,25 - 0,35 mikrosievert per timme, från en vägg byggd av blåbetong från Västergötland 0,6 - 1,0 mikrosievert per timme. Förekommer blåbetong i alla väggarna ökar strålningen i rummet med ca 40 procent och om även bjälklagen är av blåbetong med upp till 60 procent. Således kan gammastrålningen som mest i ett blåbetonghus uppgå till 1,2 mikrosievert per timme. Det kan jämföras med att medelvärdet för gammastrålning i bostäder i Sverige är 0,12 mikrosievert per timme. Den genomsnittliga gammastrålningen är utomhus 0,10 mikrosievert per timme. I områden med uranrik granit kan den vara 0,3 mikrosievert per timme.

Den som genomsnittligt under ett helt år exponeras för en gammastrålning av 0,20 mikrosievert per timme erhåller en stråldos av 1 millisievert. Den som uppehåller sig 80 procent av året i ett rum med 1,2 mikrosievert per timme får således en stråldos på 5 millisievert. Risken vid denna dos är så pass låg att ansvariga myndigheter då frågan om gammastrålning i blåbetonghus bereddes i Radonutredningen 1979 inte fann skäl till restriktioner för boende. Däremot har myndigheterna för att förhindra att nya byggnader uppförs av material med hög gammastrålning bestämt att gränsvärdet för högsta tillåtna gammastrålning i nya byggnader i rum där personer vistas mer än tillfälligt skall vara 0,3 mikrosievert per timme (Boverkets Byggregler BFS 2006:12, BBR 12).

Tilläggas kan att uran sönderfaller till Radon som sönderfaller under avgivande av alfa partiklar till radondöttrars, men schiffer innehåller även Radium som sönderfaller och avger farliga gamma pratiklar (strålning).

Slutligen en flygvärdinna får under ett år ung: exp. av 5 millisievert. Dessutom så har man inte kunnat påvisa någon skillnad i canserfrekvens hos männniskor som bor på 4000m höjd och de som bor på havsnivå.

Inandas man därimot Radon och samtidigt röker ökar risken betydligt.

Postat

det var den texten jag läste Ingvar.. jag kollade upp detta lite mer med husets ägare, och han har också uppmärksammat detta.. dom har mätt radon osv, det låg lite högt men det borde bli bättre med den nya ventilationen.

Postat
Inandas man därimot Radon och samtidigt röker ökar risken betydligt.

Ja, om man röker ökar risken för det mesta. Jag begriper inte varför man påpekar det. Drygt 90% av alla lungcancerfall är rökare, 90% av alla strupcancerfall är rökare. Efter 15 rökfria år är cancerrisken nere på ungefär samma nivå som ickerökare.

Risken ökar för nästan alla tänkbara krämpor vid rökning, från impotens och ofrivillig barnlöshet till cancer, stroke och hjärtinfarkt. Faktum är att det oftast inte är lönt att diskutera andra orsaker.

Postat

Jag hämtade detta från strålskyddsinstitutet finns på deras hemsida, men man skall inte överdriva! Stor amerikanska undersökningar har inte kunnat påvisa någon skillnad i canserfrekvens hos människor som bor på höga höjder och de som bor på havsnivå! Vi vet dock att Radongas vid inandning ger en vävnadskada i lungorna som ger en ökad lungcanser frekvens.

Det är mycket lätt att skrämma upp folk med radioaktiv strålning som varken syns eller känns. Vid Kernobil så fick vi nedfall av radioaktivt Cesium över Sverige. Renkött åsattes en gräns på 2000 Becerel och i Finland 6000. Svenskt renkött har c.a 2400-3200 och kasseras och går till minkmat men via frihandeln innum EU så säljs importerat renkött från Finland med c.a 5000 B fritt till konsument.

Den exponering som en flygvärdinna eller röntgenass. får max ha /år är 5 millisievert. För att uppnå denna dos så måste man äta, om köttet innehåller 2000 B, c:a 125kg kött om dagen........

Postat

600 Bequerel var gränsen. Efter Tjeronobyl höjdes den i ett slag till 1200 och nu är den höjd till 2000. Man räknar med att barn är mycket känsligare för strålning än vuxna.

Ett indicium för detta har man i de intervjuer med föräldrar till barn i området som sändts i TV.

Men Draedon om de plockar bort en massa blåbetong och du ökar ventilationen blir ju halten av radondöttrar mycket lägre.

Postat

Stig du har rätt. Barn är känsligare för allt!

Jag tror dock inte dom orkar äta 125Kg/dag.

Dessutom har inga förändringar i cansefrekvensen i nedfallsområdena kunnat vetenskapligt varken påvisas eller bevisas oavsett vad TV program ev. påstår.

Vi har mycket god sjukdoms statestik i Sverige och där framgår att solstrålning (UV) är en av det farligaste och orsak till den ökning av malignt melonom som vi ser. Förbjud charterresor!

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...