Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2019-02-21 i alla kategorier

  1. Nässeldjuren ser ut så här vad gäller sin cellorganisation: De har mycket riktigt en mun och en munhåla (gastrovaskulär håla) med den är öppen mot omgivande vatten. Den kan således byta vatten med akvariets vatten. Munhålans inre cellager (gastrodermis, det som ovan kallades för endodermis) kan både ta upp näringsämnen ( t ex ammonium, nitrat och aminosyror) och utsöndra ämnen när korallen behöver göra sig av med något. I detta cellager finns zooxanthellerna som finns inuti dessa celler. När korallen äter så för den in materialet i munhålan och gastrodermis utsöndrar enzymer som bryter ned maten, t ex proteiner till korta peptider och aminosyror (proteaser) eller klyver av fosfat från diverse organiska ämnen (fosfataser). Detta är kallas för öppen spjälkning/nedbrytning av maten. Peptiderna, aminosyrorna och fosfaterna tas sedan upp av transportörproteiner (permeaser) i plasmamembranet hos gastrodermiscellerna. Dessa transportörproteiner skiljer inte på om aminosyrorna kommer från nyss nedbruten mat i munhålan eller finns fritt i vattnet som cirkulerar genom munnen, de transporterar det som kommer förbi. Men eftersom att koncentrationen av aminosyror ökar när korallen spjälkar mat så blir naturligtvis denna process mycket mer effektiv för korallen jämfört med att ta upp mycket mer utspädda aminosyror som annars finns i vattnet. Jag utgår också från (= jag har inte orkat kolla upp det) att korallpolypernas fångstbeteende som innefattar att de drar ihop sig minskar munhålans volym och att munnen stängs. Detta ökar ytterligare koncentrationen på t ex aminosyrorna som spjälkas från maten. Så vad händer nu om vi tillsätter aminosyror eller små korta peptider till den fria vattenmassan i akvariet? Ja, når vi tillräckliga koncentrationer kommer korallerna att upp dem, dels via gastrodermis men även via epidermis. De kommer dock att konkurrera med att andra celler i akvariet som kommer att göra samma sak. Hur de står sig i denna konkurrens är oklart. Klart från vetenskaplig litteratur är i alla fall att de naturliga låga halterna av fria lösta aminosyror på reven kan tas upp från vattenmassan av koraller. Här är en öppen artikel som visar att Stylophora pistillata tar upp fria lösta aminosyror från vattenmassan: http://jeb.biologists.org/content/211/6/860 Notera att vid de naturliga låga halterna av fria lösta aminosyror på reven så står det uppskattningsvis för 25% av det totala kvävebehovet medan ammonium och nitrat står för kring 75%. Hittar korallen protein att bryta ned i munhålan så ändras naturligtvis detta till aminosyrornas fördel. Likaså om akvaristen doserar aminosyror. En annan artikel (paywall) som är äldre och mer proof-och-principle: https://link.springer.com/article/10.1007/BF00336772
    1 poäng
  2. Jag redigerade datum, hoppas jag kan åka
    1 poäng
  3. Kör på! Jag tar fram popcorn under tiden
    1 poäng
  4. Efter tre månader med mycket resor och lite tid hemma har akvariet fått stå och puttra. Men det har hänt en hel del under dessa tre månader. Jag införskaffade en del koraller, några SPS fraggar och två små ricordea. Allt var frid och fröjd i akvariet. Tyvärr så va varade det inte så länge, då jag efter en längre resa borta kommer hem till att all SPS dött. Vid testning av mina värden så visar det sig att mitt KH har dykt. Sen dess har jag haft problem att hålla mitt KH stabilt, men det börjar sakta stabilisera sig, det pendlar runt 7-8 dKH. vattenvärden 20/2: Salt: 1.0242 Ph: 8,12 - Under en dag så ligger jag mellan 7,95-8,2 Mg: 1480 Ca: 480 dKH: 7,8 NH3: 0,1 NO2−: 0 NO3-: 5 Utöver detta så har jag även skaffat två till fiskar, en Pictichromis porphyrea och en Gobiodon okinawae. Samt en BTA, som visade sig behöva lite kärlek, den var vit med rosa toppar. I butiken sa dom att den var färgad så, men jag misstänker nu att den är blekt. bilden visar när den var uppblåst, den har sedan dess minskat i storlek och och tömt många utav tentaklerna, så har börjat stöd mata den och hoppas på det bästa. Tycker mig se att det går åt rätt håll.
    1 poäng
  5. Vår mänskliga hud består ju av en massa döda celler på ytan, nästan som en svamp och sen lager av epitelceller samt en massa immunceller som kryper runt i den där svampen. De cellerna tar upp aminosyror och måste göra det för de kan inte syntetisera dem alla (essentiella aminosyror). Men vi är landdjur är ju specialiserade och kvävebrist är inte riktigt vår verklighet, vi har i motsats brist på energi och överskott på kväve som vi gör oss av med som urea. Våra cellers "akvarievatten" är väl i det närmaste vätskan som omger cellerna. Koraller är ju nässeldjur och enkla i sin uppbyggnad med endast två cellager, endoderm och ektoderm. Eftersom de inte har något cirkulationsystem måste de ta upp alla näringsämnen direkt från omgivande vatten. Detta inkluderar aminosyror. Så där: Från denna presentation på nätet: https://slideplayer.com/slide/5095372/ Jag har inte koll på om cyanobakterier är särskilt väl lämpade för att ta upp aminosyror från omgivningen (= har högaffinitetstransportörer och transportörer med hög kapacitet). Min gissning är att de inte är bättre än andra celler i akvariet. Aminosyror är mycket värdefulla byggblock i cellen som behövs till den ständigt pågående proteinsyntesen. Generellt försöker celler skörda så mycket av dem som möjligt från omgivningen för att slippa syntetisera dem.
    1 poäng
  6. Novopren och Santopren är likartade slangmaterial. Jag har kört en av mina pumpar i sedan hösten 2011. 4 pumpar i den har gått på mellan 900 och 1000 ml per dygn den största tiden. Ingen av pumparna har pajat. Ingen slang är bytt. Processorn har hängt sig en gång vid upprepade strömavbrott och nätspikar (installation av bergvärmepump) så den fick resettas. Pumparna ger i storleksordningen 5% mer nu än när de var nya. Jag kalibrerade för andra gången nu när jag resettade pumpen i somras. Och de läcker inte. Santopren är i alla fall i mina pumpar ett gott material. Jag uppskattar att pumparna lämnat mellan 2000 och 2500 liter nu. Efter vad jag läst är Santopren utvecklad av en Schweizisk läkemedelstillverkare. Novopren är en utveckling av Neopren som t.ex används i våtdräkter. Jag använder samma sorts pump och slang som GHL och Grotec med fler.
    1 poäng
  7. Sjöborren har fraggat åt mig ?
    1 poäng
  8. Sådär. Inte en mask senaste månaden och flera korallen börjar färga tillbaka och polyperna ute. Nu hoppas jag man slipper se asen igen.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...