Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2019-04-16 i alla kategorier

  1. Jag provade med en C Kleiini, det funkade bra, glasrosorna i stort sett borta. Betydligt tåligare firre än Chelmon(som ju faktiskt inte är så jäkla lämplig även om det finns ett fåtal som lyckas med dem), men som med alla fjärilar kan det vara en chansning med en del koraller och alla exemplar tar inte glasrosor. Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
    1 poäng
  2. Som en chef till mig alltid sa - Bättre att inse att man är en fullständig idiot än att stå framför ett olösligt problem MVH Lasse
    1 poäng
  3. Snart sommar gardera lite om det blir för hetta som förra året. Testade verkar ok !
    1 poäng
  4. Nationalnyckeln i bokhyllan har besked om det mesta. Sjurygg kan bli upp till 70 cm (!) men vanligast är 50 cm. Det måste vara en bjässe med tanke på den kompakta kroppsformen. De har ingen simblåsa, men ett poröst skelett gör att de kan sväva omkring i vattnet ändå. Leken sker under perioden februari - maj och hanen vaktar rommen i upp till 70 dagar. Så det kan definitivt finnas yngel från leken i februari just nu. Men min fisk är troligen en fjolårsunge. @MARHAG Den du såg var nog mellan två till tre år enligt Nationalnyckeln.
    1 poäng
  5. Jag vet inte hur stora de blir så jag kan inte säga ifall den var stor Skulle uppskatta att den var mellan 5-10 cm... Storlek kan ibland vara svår uppskatta under vatten genom en dykmask... Har för mig att det var i Mars månad, såg bara en så jag kan inte säga något gällande säsong eller beteende.
    1 poäng
  6. Nu har första månaden passerat, MH lampan är installerad från och med idag. Det har än så länge gått superbra, men nu hade det blivit lite sämre. Det har brett ut sig en brungul alg över akvariet. Kiselalger hade varit ganska troligt, men de ser ut lite som dinos... I samband med de så har korallerna börjat se lite sämre ut från att ha sett kanonbra ut. Så jag bröt mot Lasses guide och mätte lite ? Fosfat gav lite utslag men nitrat var helt genomskinligt. Så jag tillsatte nitrat igen då det verkar vara begränsande. Ska fortsätta dosera. Min algbok rekommenderar att höja KH och vänta ut dinos om det är de. Så testar det, KH är lätt att justera. Kanske ska blåsa av korallerna med en powerhead med varje dag så de inte irriteras för mycket. Nu med nya lampan med så har vi mätt om PAR. Värdena är nu ca 220 i mitten av akvariet och vandrar ner mot 160 på de yttersta korallerna, längst ut mot sanden är det strax över 100. Det här blir bra så länge, om jag byter upp till 250W sedan så bör snittet nog höjas till ca 200 PAR, det bör vara en utmärkt nivå för mitt kar. PAR mätaren är fortfarande kalaskul, den uppskattar färgtempen på min lampa till ca 6500K och ger ett ganska trevligt spektrum. Saknas nästan helt ljus i gula och gröna regionen och bra täckning på blått och UV. Men jag hade nog gärna kompletterat med lite gult och grönt... Men har ingen önskan om att ösa på mer lampor ovan karet. Så kör enbart MH tills vidare. Men frågan alla undrar har ingenting med det här akvariet att göra, det alla undrar är detta: Hur mycket PAR ger Ikea lampan!? Ja, det ska jag svara på! Med sensorn tryckt mot linsen så hoppar den upp på nästan 300 PAR! ... Men det är en kortvarig glädje, för när ljuset träffar vattnet och dessutom i en nästan 45 gradig vinkel så blir PAR värdet ungefär 12 på botten. Så nej, någon vidare korallväxare blir den aldrig ? Men det är nog utmärkt för ett mörker akvarium där man vill undvika alger och bara ha lite synligt ljus.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...