legobitarna:-) haha tack, ja den va lite kul:-)
fråga på:-)
Japp, Na2CO3 är dubbelt så mkt KH/molekyl. o löser sig dessutom mer, så man kan öka koncentrationen med 3-4 ggr mer. Så vill man göra en ”core7” tar man 2 st 3.5or, det är så triton gjort. för att få 3.5 ggr starkare tar man cirka 181 gram Na2CO3 i 1 liter vatten.
Vätejonen i den gamla vanliga NaHCO3 surgrör vattnet om pH är över 7.9, så den klassiska Balling leder ofta till att pH sjunker lite vid dosering med NaHCO3. NaHCO3 kan även höja pH, men först då pH värdet är en bit under 7.9. Alltså gällande NaHCO3: om pH i karet är över 7.9 kommer tillsättning av NaHCO3 ha en lite ph sänkande effekt, men om pH i karet är under 7.9 kommer det ha en liten pH höjande effekt. I sötvatten ligger denna ”gräns” mellan om den höjer eller sänker lite högre, snarare runt 8.3.
Varför ligger denna brytpunkt på just 7.9 resp 8.3? Jo, det är nämligen den sk ändtitreringspunkten för CO3.
Skall jag förklara det bildligt är det så här:
Vid pH 7.9 ligger 100% av alla karbonatjoner som HCO3, 0% som CO3. Vid minsta pH över 7.9 kommer mer o mer ligga som CO3. Säg nu då att vi har ett pH på 8.0...då ligger en liten del som CO3, kanske 5% o resten som HCO3. Nu tillför vi lite HCO3 (NaHCO3) . Det mesta stannar kvar som HCO3 men eftersom pH är över 7.9 så kommer en liten liten del av de tillförda HCO3 jonerna gå över som CO3, dvs dom avger en H jon för att göra det, o därmed sjunker pH.
Nu vänder vi på steken. Vi har ett pH på 7.8. Nu ligger 0% som CO3, nästan allt som HCO3 men inte riktigt allt, en liten liten del ligger nu som H2CO3. Vi tillför nu ytterligare lite HCO3, det mesta stannar kvar som HCO3, men liten liten del av den kommer nu gå över som H2CO3 eftersom jämvikten ligger så, varvid en del av de tillförda HCO3 jonerna alltså tar upp H joner ( o blir till H2CO3),. o pH stiger därmed lite.
Mvh
Jonas