Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2020-09-23 i alla kategorier

  1. Jag fick idag hem en kirurgfisk som jag tänkte ska vara kronan på verket. Det rör sig om Zebrasoma xanthurum.
    2 poäng
  2. 2 poäng
  3. Då det börjar bli rätt gott om material på internet av bra kvalité så kan det ju vara kul ifall vi delar med oss lite av det vi hittar Här kom upp som rekommenderat för mig på youtube när jag kom hem. Känns som mannen hade kunnat tänkt en tankesnurra innan, men det gav mig ett gott skratt. Förövrigt drömstorlek på akvariet.
    1 poäng
  4. Helt klart intressant ämne https://www.nature.com/articles/s41396-018-0323-6
    1 poäng
  5. 1 poäng
  6. legobitarna:-) haha tack, ja den va lite kul:-) fråga på:-) Japp, Na2CO3 är dubbelt så mkt KH/molekyl. o löser sig dessutom mer, så man kan öka koncentrationen med 3-4 ggr mer. Så vill man göra en ”core7” tar man 2 st 3.5or, det är så triton gjort. för att få 3.5 ggr starkare tar man cirka 181 gram Na2CO3 i 1 liter vatten. Vätejonen i den gamla vanliga NaHCO3 surgrör vattnet om pH är över 7.9, så den klassiska Balling leder ofta till att pH sjunker lite vid dosering med NaHCO3. NaHCO3 kan även höja pH, men först då pH värdet är en bit under 7.9. Alltså gällande NaHCO3: om pH i karet är över 7.9 kommer tillsättning av NaHCO3 ha en lite ph sänkande effekt, men om pH i karet är under 7.9 kommer det ha en liten pH höjande effekt. I sötvatten ligger denna ”gräns” mellan om den höjer eller sänker lite högre, snarare runt 8.3. Varför ligger denna brytpunkt på just 7.9 resp 8.3? Jo, det är nämligen den sk ändtitreringspunkten för CO3. Skall jag förklara det bildligt är det så här: Vid pH 7.9 ligger 100% av alla karbonatjoner som HCO3, 0% som CO3. Vid minsta pH över 7.9 kommer mer o mer ligga som CO3. Säg nu då att vi har ett pH på 8.0...då ligger en liten del som CO3, kanske 5% o resten som HCO3. Nu tillför vi lite HCO3 (NaHCO3) . Det mesta stannar kvar som HCO3 men eftersom pH är över 7.9 så kommer en liten liten del av de tillförda HCO3 jonerna gå över som CO3, dvs dom avger en H jon för att göra det, o därmed sjunker pH. Nu vänder vi på steken. Vi har ett pH på 7.8. Nu ligger 0% som CO3, nästan allt som HCO3 men inte riktigt allt, en liten liten del ligger nu som H2CO3. Vi tillför nu ytterligare lite HCO3, det mesta stannar kvar som HCO3, men liten liten del av den kommer nu gå över som H2CO3 eftersom jämvikten ligger så, varvid en del av de tillförda HCO3 jonerna alltså tar upp H joner ( o blir till H2CO3),. o pH stiger därmed lite. Mvh Jonas
    1 poäng
  7. Led har mycket högre verkningsgrad än lysrör och kan dessutom ha linser som riktar det mesta ljuset ned i akvariet. Bra blå eller royal blue led har i dag ungefär 60% verkningsgrad. De bästa lysrören har ungefär 18%. De börjar med en ljuskälla som kan ha upp till 40% verkningsgrad till 254nm. Sedan har vi ett fluorescerande skikt som konverterar till synligt ljus. Om vi tar 450 nm som ett räkneexempel kan max 254/450 av energin vara kvar men vi har tyvärr inte perfekt verkningsgrad utan den stannar på ungefär 18% för de bästa rören. För vita lysdioder som har fluorescerande skikt minskar också verkningsgraden men där har vi 450 nm som utgångspunkt så vi tappar betydligt mindre effekt där. Sedan är det ju inte effekten som spelar roll utan antal fotoner i "rätt" våglängd som ger fotosyntes. Det betyder att för 660nm har 450/660 effekt per foton. Jag har kunder som ligger strax under 0,5 watt per liter för framgångsrika stenkorallkar med belysning med bra linser. För Ledarmaturer utan linser behövs betydligt högre effekt genom att ljuset sprids mer och ljus som träffar vattenytan i lägre vinkel reflekteras mer. En fördel är att ljus träffar korallerna från flera vinklar så att de skuggas mindre nedtill. Det minskar risken för bara fläckar i skuggade delar av korallerna. Med bra lysrörsarmaturer kan man gott ha en aning lägre än en w/liter. 8 lysrör för ett kar på 60 x 60 cm brukar ge bra resultat. Beträffande färgerna i belysningen handlar det mesta om tycke och smak. I dag får men så mycket ljus att man kan kompensera ett ljus som inte är idealiskt för korallerna med lite starkare ljus. Min åsikt är att man också skall ägna lite tanke på hur fiskarna ser ut i ljuset.
    1 poäng
  8. jag tänker att det ett riktmärke som gäller för Acroporor (sps-koraller). när LED var nytt så sas det att LED var mycket mer effektivt än T5 och MH. tror dock inte det stämmer helt. tror andra har bättre koll på detta än jag. LPS är mindre krävande.
    1 poäng
  9. bra förutsättningar för uppstart. jag har ingen erfarenhet av belysningen, vad är det för effekt etc? LPS:er är förvisso inte så ljuskrävande som SPS:er.
    1 poäng
  10. Wow dessa tror jag inte att jag sett i ett akvarium tidigare Minns dessa från dykning. Riktigt vackra rörelser. Är det pods som gäller för dessa?
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...