Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2022-04-10 i alla kategorier

  1. Jahopp. Det har inte hänt så fruktansvärt mycket annat än att jag har införskaffat 2 st doser 2.1 från GHL, mycket trevliga faktiskt! Karet tar upp några överjävligt mängder näring. Trots matning med pellets/flingor 4x om dagen, nori varje dag, 4-6 kuber fryst varje kväll samt en del korallmat lyckades jag nolla både no3 och po4 med ett utbrott av dinos som följd. Efter dosering av nitrat, vilket jag egentligen avskyr, än mer matning och att jag dyngade ner en halv deciliter pellets i sumpen börjar jag äntligen kunna utläsa lite näringsvärden igen. Igår låg det på ca 2 i no3 och 0,018 i Po4. Karet ser iaf relativt välmående ut men behöver definitivt mer fisk!
    5 poäng
  2. Du måste ju börja i rätt ände. Orsaken till den höga luftfuktigheten är ju att det avdunstar vatten från akvariet (alternativt från väggarna om det är en fuktig dåligt dränerad källare). Om du minskar avdunstningen så får du ju ner luftfuktigheten utan avfuktare och fläktar. En annan bieffekt av lägre luftfuktighet är att rummet upplevs svalare även om temperaturen är oförändrad.
    2 poäng
  3. Tryckt in två T-5 rör bland leden. Första intrycket är att jag kommer vara väldigt nöjd med denna kombo. Nu ska jag sakta vänja korallerna med den nya belysningen.
    2 poäng
  4. Update för april Dagens vatten mätning Alk-7,0 dkH-Hanna (ökad C7a,b) målet 7,5-7,8 Ca-401 ppm-Hanna (ökad C7 2ca) målet 450 ppm Mg-1360 ppm-RedSea ok Po4-0,08 ppm Hanna ok No3-1,3 ppm doserar nitrat 2 gånger i veckan 20 ml att inte hamna på ________0ppm No3 för lågt vill ha minst 5-10 ppm Ny acro korall hoppas att den kommer trivas och växa Och en kort video på akvariet som det ser ut just nu. Mvh jarecki68
    1 poäng
  5. 1 poäng
  6. Japp, det har jag. Du blir väl av med garantin kan jag tänka mig men annars nej. Jag vill minnas att Parkers reef har en video som visar hur man gör rätt bra.
    1 poäng
  7. Då förstår jag frågan , som tidigare talare har sagt så finns det två allternativ. 1. Minska avdunstningen , minimera luftrörelser över vattenytan med exempelvis täckglas eller inbyggnad. Sänk temperatur på vatten. 2.Köpa en riktig klimatanläggning vanliga splitt vp och liknande får ingen vidare livslängd i denna miljön så vi snackar en helt annan budget om du vill ha svalt och torrt så tänk 100k pengar Det jag skulle rekommendera är acceptera tropiskt klimat om du arbetar med tropiska akvarier och höj istället temperaturen och jobba där i kortbyxor.
    1 poäng
  8. Sjunker fuktigheten eller den relativa luftfuktigheten? Eftersom varm lukt kan hålla mer fukt så sjunker den relativa luftfuktigheten med höjd temperatur, även om mängden vatten i luften är densamma.
    1 poäng
  9. Jag har haft en Amblygobius phalaena ett halvår nu, hittills gräver den flitigt och släpper bara sporadiskt sandkorn över stenarna. Tidigare hade jag en Valenciennea muralis som också var skonsam, den levde nästan två år men efter kanske halva tiden slutade den gräva i sanden. Båda är tyvärr extremt dåliga på att fånga fritt svävande foder innan övriga fiskar tar allt, så jag har börjat släppa ner pellets till botten genom ett plaströr och sedan snabbt täcka över med ett tunt lager sand.
    1 poäng
  10. I samme familie fins en där gör samme job, fast ej lyfter sandet like högt innan den slänger sandet. Valenciennea puellaris, ser ut som den du hadde, men med et svart "V" under munnen. Babylonia Zeylancia skulle jag rekomendera, när systemet er mognat till ordentligt, Jag har köpt 5 och gissar jag har 100 tals nu. Sen lite Wrasser som jo er bra på platmask, leopart wrassen graver sig net värje nat. "Bajskorv" sjögurka er bra, har en röd som er veldig effektiv och har klaret sig i min burk i +12 mdr.
    1 poäng
  11. Spridningen ja. Jag har 8 rör på tidigare ramp. Acropora växt till och med på undersidan ibland. Med enbart led blir det lite väl skuggigt för min smak. Men en sak som hjälpte var att bara flytta ut ledbarsen och vrida dom något. Innan satt de närmare centrum.
    1 poäng
  12. Med en så hög avdunstning som 125 liter om dygnet så är ju situationen nästan hopplös. En avfuktare kommer inte göra någon meningsfull skillnad om det inte är ett monster till maskin. Det tillförs ny fukt snabbare än den kan tas bort. Du har väl en automatisk påfyllning av avdunstat vatten, kan du mäta med den hur mycket vatten den behöver fylla på nu så du får den faktiska siffran? Vilket nog är mer intressant än en beräknad mängd. 125 liter om dygnet blir ju runt 5 liter i timmen. Din ATO måste ju gå konstant isf. Vart kommer luft in i rummet ifrån? Övriga huset? Om de faktiskt trycker ut den mängden luft måste du ju vara nära på att få ett undertryck i rummet? Känner du ett sug när du öppnar dörren? I min lokal har jag haft det här problemet, det har jag löst och lösningen var att: 1: Sätta täckglas på alla akvarier 2: Strypa luftflödet till rummet, inte öka.(cirkulerar fortfarande, men i begränsad fart) 3. Ställa in en luftavfuktare som hanterar luften som byts väldigt långsamt. Då jag fick ner avdunstningen till en volym som är lägre än luftavfuktaren kan hantera så är mitt problem löst och jag har torr luft i rummet. På sommaren kan det bli lite väl varmt så då slår jag på ventilationen, då tar jag luft utifrån och ventilerar rakt igenom.
    1 poäng
  13. Fick hem en ny Trident I förrgår. De två första testen verkade gå bra. Sedan fick jag samma felmeddelande som sist. Tog av fronten så man kan se magnetblandaren. Den rör sig inte överhuvudtaget - precis som den förra apparaten. Ghaaaaaaaa
    0 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...