Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2022-05-30 i alla kategorier

  1. Jaha boys, ist för att skriva en herrans massa smällde jag ihop en film på min lilla youtube kanal. Tyvärr mörkt som fasen i rummet då taklampan fick för sig att rasa samma dag som jag filmade. https://youtu.be/JXwNnYMZ5iY
    2 poäng
  2. Vanadium (V) är den tredje övergångsmetallen och, efter Molybden (Mo), den vanligaste förekommande i saltvatten. Koncentrationen av Vanadium i saltvatten är mellan 3-5ug/l. Vanadium har atomnummer 23 och som en övergångsmetall kan den ta flera oxidationssteg. Detta innebär att samma metall kan ha olika antal elektroner. Detta anges som Vanadium 2,3,4 och 5 där Vanadium 5 är dem vanligaste förekommande i saltvatten. Även Vanadium 3 och 4 förekommer och anses precis som vanadium 5 vara involverad i olika biologiska processer. Framförallt sjöpungar och svampar anses ha biologiska processer som är beroende av Vanadium. En intressant aspekt med Vanadium är att dess olika oxidationsstegen har olika färger, t.ex. byter ammonium metavanadate (NH4VO3) färg från gulaktigt till blått (Vanadium 4), grönt (vanadium 3) till lila (vanadium 2). Enligt Fauna marin är Vanadium ett viktigt ämne för färgåtergivningen av koraller och för deras tillväxt och välmående. Andra har även framfört att Vanadium bidrar till olika steg i bakteriers processer bl.a. inom kvävenedbrytning. Enligt dem faller Vanadium ur lösning vid ca 50ug/l och de har inte sett några risker med överdosering. Som vanligt är det dock inte önskvärt att testa detta utan en akvarist bör hålla sig till mer ”normala” nivåer på denna typ av värden. I dagsläget finns inga hobbytester för Vanadium utan akvarister är förpassade till ICP tester samt observationer. Enligt Fauna Marin kan vissa Acropora arter t.ex. var. tricolor bli matta i sina färger, Stylophora Milka tappa sina silvriga toppar och svampar minska i tillväxttakt vid för låga nivåer av Vanadium. Jag har doserat Vanadium (Fauna Marin Trace element V) i ca 70 dagar, vilket är för kort tid att dra några slutsatser om dess verkan. Min ambition är att fortsätta med tillsatserna under minst 180 dagar för att sedan göra en utvärdering. Mitt tillvägagångssätt bestod i att först säkerställa att jag inte hade något Vanadium i mitt kar genom ett ICP test och att sedan dosera upp det till 4ug/l. Efter 60 dagar genomfördes ett nytt ICP test för att kontrollera förbrukningen. Baserat på dessa mätningar kan jag dra slutsatsen att mitt kar förbrukar 1ug/l varje 20 dagar. Givet att 1ml av mitt tillskott ökar Vanadium koncentrationen med 1ug/l i mitt kar kan jag tillsätta 1 droppe per dag och på så sätt bibehålla min koncentration om 4ug/l och jag har därigenom funnit min dosering. Denna kommer att kontrolleras via ICP tester kvartalsvis och så långe som det ligger inom 1-7ug/l misstänker jag att det kommer att fungera även om målet är att hålla sig mellan 3-5ug/l. Planen är att visuellt utvärdera färgåtergivningen (både under dagsljus och under actinic) av korallerna efter 6 månader. Är det någon annan som har erfarenheter av att tillsätta detta ämne?
    1 poäng
  3. Jag doserade V under en längre tid men märkte ingen som helst skillnad. Jag märkte heller inget utslag på ICP testet vilket jag tolkar som att det jag doserade förbrukades. Huruvida detta extra tillskottet behövdes eller inte är svårt att veta eftersom jag även vid icke dosering kan mycket väl haft V i vattnet som har förbrukats. Jag skulle vilja se FM redovisade forskning på vilket de baserar sina slutsatser. Men så länge man inte överdoserar skadar det säkert inte heller. Dock kostar det ju en hel del och det är ändå onödigt att göra saker som inte behövs. Min generella hållning är att de mikroelement vars funktion vi inte helt känner till men dock veta att en överdos är farlig, brukar jag mycket sällan agera på även om jag får noll på ICP. Min empiriska erfarenhet är att det går alldeles utmärkt. Men Det är intressant med ditt experiment men jag tvivlar helt ärligt på att du kommer kunna dra några slutsatser tyvärr. mvh Jonas
    1 poäng
  4. Hej Nya tanken dröjer....men den är på G... Haft en dipp i engagemanget på senare tid, men hoppas nu på lite mer aktivitet... Bifogar statusuppdatering för de senaste 9 månaders frånvaro https://youtu.be/z9d77crevV4
    1 poäng
  5. Med en Hanna checker bör det vara lättare att använda dipicrylamin. Det är explosivt men kanske kan förvaras (köpas) i lösning. Används för att bestämma kaliumhalt i blodserum. Saliferts test bygger på att man har en känslig färgindikator för kalium. Steg 1 är att man tillsätter teraphenylborat tillräckligt för att fälla ut 500mg / liter. Steg 2 tillsätt färgindikator för kalium. Den Salifert använder (har glömt namnet) ger full färg över ungefär 3 mg/l Steg 3 droppa i kaliumlösning där varje droppe motsvarar 10 mg / liter och räkna hur många gånger 10 mg/l man behöver tillsätta för att komma upp i motsvarande 500 mg/l så att det blir lite kalium kvar i lösningen. Alla kemikalierna är möjliga att köpa hos en kemikaliegrossist. Det finns färgindikator (JBL) för sötvatten att köpa. Den bör gå att använda med utspätt saltvatten och Hanna checker. Skulle tro att den använder dipicrylamin men jag är inte säker då jag inte sett färgskalan. Det gäller att ha en Hanna med rätt färg på lysdioden. Efter det att Salifert först kom ut med sitt kaliumtest försvann det från grossisterna i mer än ett år. Det fick mig att börja leta efter hur man gör ett kaliumtest för saltvatten men innan jag kom till skott var nästa Salifertbatch ute.
    1 poäng
  6. Tror jag kört med dessa, fungerade utmärkt
    1 poäng
  7. Hej, Om jag var du så skulle jag vänta tills du kommer hem innan jag börjar att göra saker över mobilen. Skulle det vara så att du kommer hem och fisken är död så skulle jag se till att ta ut den ur akvariet, slänga i en påse med aktivt kol och sedan göra ett vattenbyte på 2-30% samt tillsätta lite bakterier om du har det. Förresten tråkigt att höra om fisken, aldrig roligt när fiskarna mår dåligt eller dör.
    1 poäng
  8. Vi har blivit mer och mer beroende av våra automatiska mätare och sensorer under de senaste åren. Dessa är dock bara värdefulla om de är kalibrerade och visar rätt värde. Det är därför att rekommendera att kalibrera sina ph-, orp- och conductivity sensorer i alla fall varannan månad helst oftare. När man gör detta är det viktigt att kalibreringsvätskorna är rätt tempererade, inte gått ut samt inte blivit kontaminerade. Det sista kan ske om man använder samma vätska vid flera tillfällen. Det är därför att rekommendera att dels tvätta av sensorn innan den kalibreras i rodi vatten/ättika samt använda nya kalibreringsvätskor. Detta kan dock bli dyrt då värskorna kostar mellan 100 och 150kr och man i vissa fall måste använda två vid varje kalibrering. Min, och flera andras, lösning på detta är att hälla över en del av vätskan i en mindre behållare och sedan göra kalibreringen därifrån. Jag har använt ett av Saliferts provrör från deras Kaliumtest för detta. Det räcker då med 5-6ml vätska istället för de 50ml som kalibreringsvätskorna säljs i. Mao du får ut ca 10 kalibreringar för samma pris. Vill du sedan snabba på detta så kan du mäta upp hur mycket vätska det är i röret och sätta dit en markering. Du behöver sedan bara fylla till markeringen innan du gör kalibreringen.
    1 poäng
  9. @Kim Rosenqvist jättebra tips om man vill slippa hålla på att blaska! Jag kollade lite snabbt på hembryggeriet och där säljer de både dessa småpåsar (19kr/st) men de säljer även pH kalibreringsvätska i lite större förpackningar (230ml) för 129kr. Detta innebär att du skulle kunna gå från att en kalibrering av en pH sensor med tex GHL vätskor som ligger runt 100kr/flaska och därför kostar 200kr/kalibrering till att det med Kims förslag med engångspåsar kostar38kr och med min smålänningskalibrering 5,60kr/kalibrering (om man köper storpack av typ hembryggeriet).
    1 poäng
  10. Ett annat tips är att snegla åt ölbryggningsföretagen när det kommer till kalibreringsvätska för ph. Jag köpte mina "småpåsar" med ph-kalibrering (milwaukee) för 15 kr påsen för ett litet tag sedan. Kanske inte som bulk men då blir det åtminstone engångsförbrukningar. Lite löjligt att saltbutikerna tar 50 kr för dessa (visserligen i regel Hanna, men ändå...)
    1 poäng
  11. Sämsta utfallet. Måste skicka tillbaka skiten, vem vet hur lång tid det tar att få rätt kar samt att jag självklart behöver slita själv med att packa skiten själv. Man borde kunna fakturera förlorad arbetstid…
    0 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...