Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2022-08-03 i alla kategorier

  1. Problem... Nu har jag ej lyst at göre dette igen, som i ALDRIG... Jag vil montera en 8k pump i sump 2 (360 liter) som skal få makroalgerne at "snurra" samt at ditrius inte kan lägge sig på botten. Problemet er vis strömsvikt så får jag vatten på gulvet da min retursump på 360 knabt kan svälge returvattnet från DT. Fins där en anordning som "tömmar röret" i tolfälle av strömsvikt? Jag har en PC Backup som jag i snart 3 år har planerat at montera, men da den ej tåler salt, eller vatten blir det et stort projekt, och jag går gerna med livrem och seler. Nu er jag ekstremt spännt på hur korallarne reagera på denne förandring.
    2 poäng
  2. Cyanobakterier är något som har drabbat mig i samtliga system, mer eller mindre. Tanken med denna tråd är att vi tillsammans försöker komma fram till förebyggande åtgärd, orsak och åtgärd vid angrepp. Om denna tråd blir en bra diskussion med bra slutsatser, så är det inte möjligt att föreningen för Saltvattensguiden gör en liten guide gällande cyano. Jag börjar fylla på med min egen kunskap, så får ni andra hjälpa till med er input och erfarenheter. Rätt eller fel. Hos den Amerikanska sidan/butiken/kanalen BSRtv finns en bra guide, som jag tror har många poäng: LÄNK Lite kort om cyano Cyano är som många vet inte en alg, utan bakterier. Cyano tros vara den första bakterien på jorden, och är därav svår att svälta bort eller utrota. Flera olika cyanobakterier finns i våra akvarium, men det är främst den röda som är den vanligaste. Cyanobakterier är inte farligt och finns naturligt i våra vatten (och på land för den delen). Det som händer i våra akvarium är att de växer snabbt och kan på så sätt (när de blivit för omfattande) kväva koraller genom att de växer över dem. För mig är den främsta anledningen till att cyano är ett problem visuellt. Förebyggande: ? Jag vill inte ens försöka skriva något här, då jag får utbrott på utbrott . Dock har jag lite erfarenheter: En teori är att cyanoangreppet uppstår vid låga näringsvärden, men jag personligen har haft 2st angrepp inom ett år när jag har haft höga näringsvärden i systemet. Kan en obalans mellan nitrat och fosfat (fosfor) - den så kallade kväve/fosfor-kvoten vara ett mer rättvisande svar? Fram tills något år så har det varit väldigt svårt att mäta nitrat, men i och med nya digitala mätutrustningar så slipper vi nu gissa med ett färgtest. Personligen så har jag numera jättebra koll på nitrat med hjälp av Hanna Checker. Det Nitrat-värdet som tidigare var " kanske över 10" visar sig nu vara 18 ppm. Orsak: Cyano finns som sagt redan i akvariet, så när rätt förutsättningar finns för bakterien att föröka sig och vi får ett "utbrott". Troligen uppstår dessa förutsättningar på grund av minskad konkurrens med andra bakterier och cyanon kan ta dess plats. Vid dosering av kolkälla så kan det förvärra angreppet, då cyanon också, lika andra bakterier, kan tillgodose sig kollkällan som foder. Åtgärd vid angrepp: Steg nr 1 är: Har du cyano eller dino? För att fastslå detta, så bör du använda ett mikroskop. Dinos ser ut som cirklar, medans cyano ser ut som spagetti i ett mikroskop. Det är inte ovanligt att man har båda, men har du dino så bör denna prioriteras i behandling. @jonasroman har parallellt startat en tråd gällande dino-flagiater. Olika åtgärder (jag har testat alla) Störa cyanon Ökad cirkulation Mörkläggning 3 dygn Låta cyanon vara (här har jag inte gjort något helhjärtat försök) Phyto-plankton Kemiskt Ordet är fritt! @stigigemla @greger @MichaelE
    1 poäng
  3. Fyra år senare... Mkt nytt, en del detsamma.. Man kan inte tro det när man ser på bilden men där är typ 15 firar. 810w Giesemann Aurora V8 med led och T5. Har fått stänga av skummaren och vräka i foder då korallerna och Clarisea tar ALL näring.
    1 poäng
  4. Det låter vettigt. Du vill inte ha rörens inlopp för högt upp heller är ett tips, de blir lättare att ställa in om det finns en någorlunda stor vattenpelare ovanför inloppet. Annars blir marginalerna så små och du riskerar att suga in luft om flödet är högt.
    1 poäng
  5. Ämnet bör knytas ihop med cyano, då båda handlar om att det finns för lite konkurens. men cyano i dino är lite tvärtemot varandra, och skälet tror jag är ett dino är mer autotroft än heterotroft, och cyano mer heterotroft än autotroft. Bifogar en tabell jag tutade ihop precis hur jag tror att det förhåller sig. Denna tabell är inget annat än min egna baserat på egna erfarenheter, samt det jag läst, (inkl den senaste spanska studien). För mig är dino o cyanid inget mysterium alls, det är inte det minsta konstigt att i ett slutet system så kan en art ta över en annan, och då både cyano o dino är MIXOtrofa, så får dom ganska lätt en fördel så fort mootsåndarlaget tappar kraft (alltså de goda heterotrofa bakterierna och mikroalgerna). Och detta sker så fort man rubbar N o P balansen på ett eller annat sätt, vilket sker väldigt lätt i ett slutet system, särskilt med mkt belastning. /Jonas Dino:cyano.pdf
    1 poäng
  6. Precis röda cyano har hänt några enstaka gånger. Dock har jag sett mer av den gröna cyanon i refugiet (kan ljusets våglängder spela in?) samlas i hörnor och på glaset vid nollat fosfat. Men de har förekommit i mindre mängder i mattbildande form till och från och i olika färger i alla mina kar jag haft när det varit dålig cirkulation. Oftast i belysta delar av sumpen.
    1 poäng
  7. Chromisarna lägger ägg...rom...
    1 poäng
  8. Låga eller höga näringsvärden som orsak verkar inte spela någon roll då system med bådadera verkar drabbas. En utgångspunkt jag tror spelar roll likt i dem flesta fall gällande bakterier är avsaknaden av andra bakterier. Dvs jag tror cyanon får utrymme i brist på bättre bakterier som konkurrerar om samma näring. - Vilken näring? - Vad konkurrerar om samma näring? (eventuellt Synechococcus.sp)
    1 poäng
  9. Tjoho i sommer "varmen". Dax för en uppadatering tycker jag, och denne gång i färger Efter min ulykke med vattnet har akvariet fået stå och passe sig sälv lite mens jag har väret i trädgården. Jag har ej forloret flere koraller, men det er nu mera tur än nogot annet. KH 6,3 PO4 0,38 NO3 5,6 Cyano på ca halvdelen af sandet och sen gik min lampa som står i mit refugium sönder i varmen. Bra det för det käns som om jag skal göre rent under mine makroalger... Min kalkreaktor har hängt sig noget ställe, så jo där fins godt om projekter at myse med nästa vecka innan man börjer at jobbe igen. Ser ingen idee i at göre for mycka innan jag har renset min sump, så jag doserade KH (ATI) och slängte i lite nyt PO4 remover.
    1 poäng
  10. Ett tag sen jag skrev här nu. Allt går väldigt bra just nu och har fått ner håralgerna väldigt bra. Växer just nu inget nytt utan ska plocka bort det sista tack vare @kaptenen tips om att höja mg till runt 1700. Försöker övertala sambon om ett red sea 350 om han får välja fiskarna. Vilket verkar vara ett bra lockbete. Köpte en jätte fin torch dragon soul av @Alessandrosom skickades från Stockholm till Halland. Rädd att den inte skulle överleva då det blir försenat. Såklart med posten Men så himla fint han hade packat det så va den i perfekt skick. Trevlig sommar!
    1 poäng
  11. Fan vad surt! 1.016 är helt klart inte bra men som sagt, koraller kan klara av en del svängningar. Dock får det regna bra mycket för att något liknande det här skulle hända så det är nog extremfall vad de pallar med. Precis som du sa så är det bra att ta det lite lugnt med att höja salthalten igen. Fiskar (även koraller om ja minns rätt) har enklare att klara en snabb sänkning av salthalten än det omvända.
    1 poäng
  12. Två är senare är det väl dags för en uppdatering. Mkt är det samma, en del är nytt. Kör numera med en dimbar Giesemann Matrixx II med 8 stycken 54w T5'or. Några koraller som tidigare stått stilla har nu börjat växa och färga ut. Om det beror på belysning eller annat är svårt att säga. Har även lagt till en Tunze 6150 Stream 3 som är riktigt tystgående och ger bra cirkulation. Har lite cyano som jag ska försöka bekämpa med Synechococcus sp mot cyanobakterier. Det är ett koncentrat av levande phytoplankton som ska konkurrera ut cyanon utan att tillsätta gifter eller antibiotika.
    1 poäng
  13. Jävel NEPTUNE Systems! Hårde ord men fortjent. I måndags när jag vaknade upptäckte jag att en korall, eller en del av en korall var helt vit (död), ja det är vad som händer. Min LPS, skivor och ZOA verkade inte vara i toppform så jag bestämde mig för att under dagen skulle jag mäta KH, PO4 och NO3 trots att det bara var 2 dagar sedan sist. Morgonen blev lunch, men så plötsligt såg jag lite vatten på golvet, vad fan kom det ifrån? Joo min ATO eller snarare min Apex hade satt sig, trots att båda sensorerna visade att de var stängda så den hade varit igång oavbrutet sedan söndag 01:30. Vi tackar NEPTUNE Systems. Det ska dock sägas att jag inte haft problem med detta på 5 år. Som grafen visar sjönk salthalten något; ( Jag hade säkert 10 kg väldigt gammalt salt liggande, (hoppas det var salt) som jag slängde i direkt, och idag fick Aquariatech Europe hålla det lite extra öppet (tack!). Just nu, enligt APEX, har jag 28,1 PPM i salthalt, sonden är inte kalibrerad och ligger i träsket så jag har inte litat på den på väldigt länge. Min refraktometer som jag har kalibrerat 15 gånger idag säger 1 016 i salthalt... Fick ett bra snack med Amir om mitt lilla problem, han var som jag inte helt i panik, för det kan regna mycket på havet och salthalten är inte 100% konstant, men den borde gå upp lika fort som det bara går utan det blir en chock för fiskar och koraller. (fler än de redan är) Hur är det med korallerna, eftersom de fortfarande verkar vara OK, skulle jag nästan gå så långt som att säga att vissa verkar ha njutit av resan, om det är första indikationen på att de alla kommer att dö, ja det är dags att visa. Till er som undrar så har jag akvariet på kontoret, gamla garaget och det är fall i golvet så inga skador, vattnet har precis runnit ner i brunnen.
    0 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...