Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/23/2017 in all areas

 1. 5 points
  Det har flyttat in lite fisk på Solgatan!
 2. 4 points
  Här har inget hänt sedan förra uppdateringen men två nya kejsare väntar ute i pannrummet. Ska bli intressant att se hur dessa fungerar. Planerar faktiskt att spara både någon sten med knappar och någon billigare acan bara för att se vad som händer. Mer orolig för min mussla, men många säger att det ska vara lugnt så länge fiskarna får bra med mat.
 3. 3 points
  Doppade en korall förra veckan som visade tecken på bitmärken. Där var den, min första hittade AEFW! För mig stannade nästan tiden! Jag har alltid alltid alltid doppat alla koraller jag har tillfört mitt system, tagit bort alla fraggstenar och kapat korallen 1cm ovanför sin "fot", men nu låg den där och sprattlade i mitt vattenbad. Hur länge har jag haft mask? Hur många har fått mask av mig? Vem fick jag mask av? - självklart finns det inget svar av på frågorna. Jag har sagt till alla jag sålt Acroporor till att de ska doppa dem för man kan aldrig garantera att man är fri från AEFW! När jag sålt acro-fraggar, så är det inte alla som vet om detta problem! Många (inkl. mig) har inte fått eller tagit till sig den vetskapen. Jag tror det tog 3-5 år med acropora innan jag hörde talas om detta problem för första gången. Åter till mina AEFW-koraller. Hur gör jag nu? Jag har ett par koraller som har brett ut sig över stora stenar. Att "doppa" korallerna skulle innebära att jag ska ta loss dem genom att - först bryta av korallen och sedan hacka bort korallresterna från stenen för att vara säker på att eventuell AEFW inte lever vidare på korallresterna på stenen. Jag har också några koraller som är så stora så jag måste ha en 10liters hink att doppa dem i. Alternativet som dök upp är att medicinera i karet. Jag valde avmaskningsmedel för Hund och Katt i form av Axilur - som köps på apotek. Jag tar inget ansvar för följande recept. Görs på egen risk !!!!!! Recept för 900 liter nettovolym (vattenvolym) Krossa 250mg i en "mortel" så det blir som fint pulver. Blanda med hög cirkulation (streamerpump) med 5 liter osmosvatten i ett dygn så att det blandas ordentligt (jag fick en liten hinna). Ta ur lägre djur som du är rädd om, som sniglar och sjöstjärnor (de riskerar att dö under denna procedur). Lägg i blandningen och tvätta sedan utrustningen som kommit i kontakt med maskmedlet. Vänta 2 dygn och lägg i 2kg aktivt kol som är "snabbverkande" Efter ytterligare dygn gör ett 20%igt vattenbyte och ta ur kolen. Ersätt kolen med "långtidsverkande", alternativt kör en sväng till med aktivt kol. Jag överdoserar lite (nästan 2 liter på mitt 300liter). Dock gjorde missen att inte stänga av min reaktor med aktiva kol (ingår i Zeovitmetoden), men jag kör bara 1.5dl i reaktorn så jag tänker att det inte borde ha någon stor effekt på maskmedlet. Det har nu gått lite över en vecka sedan jag tillsatte och jag kan se att 2st acros som sett mindre roliga ut - har börjat ändra färg! Inga små sjöstjärnor har dött, och inte heller någon eremit. Ser också att små sniglar överlevt. Inte heller har de små borstmaskarna dött som bor under fraggstenar. dock kan borstmaskarna skyddas av stenen och jag tänker att de inte är "ändamålet" med maskmedlet. Om någon vecka tänkte jag doppa lite fler koraller och återkoppla med hur mina koraller mår.
 4. 2 points
  Satan vad snyggt! Du Vidar än en gångs att du är en av Norrlands (om inte en av Sveriges) bästa akvarister [emoji15] Skickat från min EVA-L09 via Tapatalk
 5. 1 point
  Danke.. det blev 50 mm list som nu är pulverlackad vit och monterad. Tror det blir bra.. Nu är all rördragning färdig. Förklarar i text först så blir det lättare att förstå bilderna. Den primära avrinningen ner går efter att ha passerat en kran (den röda) ner i en 200 liters tunna. Från tunnan går ett 50 mm rör till sumpen. Den sekundära avrinningen passerar en kulventil och sedan direkt till sumpen. Returen går genom ett 25 mm rör och passerar även den en kulventil innan den går genom taket upp till huvudkaret. Har monterat unionskopplingar lite här och där för att kunna plocka isär och rengöra. Har hällt i vatten i ytavrinningsboxen i huvudkaret för att kolla så genomföringarna håller tätt, vilket dom verkar göra [emoji28]. Kanske ska tillägga att syftet med regntunnan är att utöka vattenvolymen och förenkla vattenbyten. Sitter en 20 mm genomföring i botten med en kulventil och slangkoppling för att enkelt tömma 200 liter ut i golvbrunnen, och sen pumpa i 200 liter nyblandat vatten [emoji106] Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
 6. 1 point
  Fina kejsare! Ser jag trippelt eller har du 3 stycken Diacanthus?
 7. 1 point
  Fixat lab idag. Skickat från en iPhone med Tapatalk
 8. 1 point
  Egentligen inte mycket som hänt sedan sist... Ballingen ligger nu för första gången lika i doseringarna, bara ett par strån av håralger kvar, både sand och bakgrund är väldigt behagligt rena från alger (och rutorna skrapar jag en gång var tionde dag ungefär!), och fiskar och koraller mår fint! Ser tillväxt på nästan allt; Goniopora, Milka, knappar, Fungia, Caulastrea, Euphyllia, Duncan mm...allt växer i stilla mak...allt utom Montipora (både grön och röd flak och Confusa) som växer nåt så in i hel**te!!! Har slutat dosera KZ Coral System 1 & 2 nu och ska skicka iväg ett Tritontest snart för att se hur saker ligger. Det finns kvar i flaskorna men allt ser ut att må bättre nu och jag ökade även doseringen av det NaCl-fria saltet (hade vänt på siffrorna i doserpumpen så jag doserade bara cirka hälften av vad det skulle vara, och det hade pågått ganska länge...) men det får vara nog nu så det inte blir överdoserat, och en test för att dubbelkolla. Det största smolket i bägaren är att NO3 har stigit...mätte nånstans mellan 25-50ppm ikväll. I princip allt ser ju ut att må kanonfint (t o m mina två acro vågar visa polyperna och även om de inte växer i nån direkt omfattning så blir de heller inte sämre/blekare) så nån direkt oro för det har jag inte, men det går åt fel håll.... Vet inte riktigt hur jag ska vända på den trenden men jag får väl komma på något.
 9. 1 point
  Jag ska se vad jag kan göra. Mina skills som fotograf är legendariskt... dåliga... Om du inte tänker har mer i sumpen så räcker utrymmet jättebra. Då kan jag inte annat än rekommendera Xenian.
 10. 1 point
  Det finns enkel färger i sötvatten ochså!
 11. 1 point
 12. 1 point
  det är inte lätt att köra ubåt. jag vet för jag gjorde lumpen ombord på en
 13. 1 point
  Kolla först ordentligt att du har detta höga pH. Vad mäter du med? MVH Lasse
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×