Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2019-01-06 i alla kategorier

  1. Hejsan! Harald heter jag, i skrivande stund 23 år gammal och bor tillsammans med min flickvän i Norrköping. I våran etta på ca 38 kvm har vi idag ett 720L sötkar med syd / centralamerikanska Ciklider, ett 400L terrarium innehållande två Leopardgeckos, 2 katter och sedan ungefär 5 månader tillbaka - ett 275L saltkar. Akvariehobbyn för mig startade för bara 1,5 år sedan, men har sedan barn varit omgiven av akvarium tack vare mina föräldrars intresse. Då för knappt 2 år sedan så bestämde jag mig för att starta ett 70L sötkar med lite sällskapsfisk och där var jag fast. Ungefär 1 år och 10 akvarium senare bestämde jag mig för att starta ett saltkar och jag njuter av det varje dag. Akvariet köptes begagnat, likaså det mesta av tekniken. Slänger med en lista över alla prylar samt fiskar: Sumpskåpet är fortfarande under konstruktion och jag kämpar med att få ordning och reda på allting. Bilder på allting kommer senare! Generellt sätt tycker jag att det snurrar på bra. Jag har bråkat lite med högt nitrat under en period, men med hjälp av Nopox har jag långsamt fått ner det till 5 - 10 (Red Sea test) och allting verkar må bra. Jag doserar även Triton Core 7. Senaste testerna visade följande; Temp: 26.3C Salthalt: 1.025 pH: 8.3 Nitrat: 10 Fosfat: 0.02 dKh: 8.5 Ca: 480 Jag tänkte bara kasta upp en massa bilder och försöka uppdatera i takt med att karet växer och mognar. Ni är välkomna att ställa frågor eller lämna tips, tankar och funderingar.
    3 poäng
  2. Början av år 2019 startat med 2 fiskar /"död" Levande sten Första vecka första alger Belysning på 30% 8 timmar per dag Nano Bubble-metoden-natten Städ patrull 15-20 st blandat -eremiter ,turbosniglar ,en diadema setosum(inte tillräckligt) inga tester gjorda kommer om några veckor kontroll med apex salt,temp, ph,cirkulation,atk.
    3 poäng
  3. 10 månader gammalt. Börjar arta sig
    3 poäng
  4. Mitt 660L, strax över tre år.
    3 poäng
  5. Idag stod vattenbyte på schemat. Snabbt och smidigt alla nöjda, inte ens ett litet stick från Diadema-borren denna gång . Duncan har tjurat idag, hoppas han mår bra och visar sin rätta sida imorgon igen. Flyttade även runt på mina streamers, men är fortfarande inte riktigt nöjd. Måste försöka hitta en balans mellan minimalt ljud i avrinningen (endast 1 rör) och självklart bra flöde, tips? Är inte heller helt nöjd med scapen... Fylla på med mer sten eller scape'a om?
    2 poäng
  6. Är väl 4 månader eller nåt sen första korallen åkte i, hoppas att dom kommer trivas, växa och att jag om några månader vågar prova att sätta i dom första sps:erna.
    2 poäng
  7. Tjena då jag insett att tiden ej räcker till kommer jag försöka sälja mitt kar. Säljes enbart komplett annars finner jag tid att ha det kvar. Shallowreef optiwhite akvarium med måtten 100 x 60 x 35 OBS finns en repa på framrutan(inget jag personligen ser eller stör mig på) borrat med 3 x 25mm och 1 x 20mm hål. glassarg runt hela akvariet. stor sump med 2 fack. foilerat bakruta och höger sida. bänken är byggt på 2 skåp ett som rymmer sumpen och ett som rymmer osmospump och doserpump med behållare. Skåpet med sumpen har en badrumsfläkt. akvariet är nersänkt i bänken. Teknik Eco-lamps krv5 specialbeställd ledramp, 210w effekt, med ett blåljuse som slår allt annat på marknaden, ställbar med app eller manuellt. Inkl fötter eller upphängningsvajer samt specialtillverkat lampfäste. Jebao CP-25 cirkulationspump med wifi samt original kontroll. Coralbox quite pump QP5 Skummare Nyos Quantum 120, Jebao dc-4000 Clarisea sk10 fleecefilter + en extra rulle Doppvärmare Aquamedic revdoser 4-kanals doseringspump. + 2,5L behållare Tunze 3155 osmolator Osmosanläggning 190l/d 0TDS Levande 25-30kg sten Ett gäng acros och montiporer gul kirurg sixline wrasse Leopard wrasse 2 clowner eldräka sniglar och eremiter Allt i gott skick och välskött. Tillbehör. Alla tester som behövs salifert Hanna checker HI-713 TDS mätare Alu fosfat remover Balling aqua forest Salt aquaforest några kg akvariefläkt för kylning. karantänsakvarium 54L med påhängsskummare DÖD LS ej vägt men skulle uppskatta 5-10kg samt en MASSA smått och gott. Kan skicka fler bilder vid intresse, Akvariet finns i Skärhamn på Tjörn. Priside 14000 ink ALLT
    1 poäng
  8. För att hitta sitt/sina lottnummer så klickar man på sin profilbild uppe till höger på sidan. På vänstersidan hittar man Profilinformation och där under finns information om man deltar i lotteriet och aktuellt/aktuella lottnummer. Man kan bara se sina egna nummer. Deltar man inte i lotteriet så syns inte denna informationen. OBS! Info angående lotteriet 2018 Alla kan inte se sina nummer ännu men de håller på att matas in. Dragningen sker inte förrän allt är klart.
    1 poäng
  9. Trodde inte att jag hade sådana i detta akvariet, men efter lite letande hittade jag en av dem. Förstår inte vad de livnär sig av i mitt akvarium, de är ju rovdjur som äter havstulpaner och musslor. De musslor jag har är stora. Får hålla ögonen öppna och se om de äter... Här kommer lite blandad kompott. Var ute och drog en av backarna och hittade flera trollhumrar och ett par Porslinskrabbor Pisidia longicornis. Den största var ca 10 mm över ryggskölden. Roliga saker på frontrutan. Tånglaken visade sig. Är rätt blyg av sig. Jag fick ett tecken i lördags när jag stekte amerikanska panncakes. Inte Jungru Maria, men väl en brännmanet. Nu återstår bara att övertyga frugan att nu är vi tvungna att skaffa ett manetakvarium.
    1 poäng
  10. Jag bytte från bikarbonat till karbonat i mitt 250 liters kar för 2 år sedan. PH höjdes 0,2 ungefär och för korallerna gjorde det stor skillnad. Bättre färger och högre Ballingförbrukning. OK för alla koraller var inte skillnaden stor men jag såg det och vissa fick betydligt skarpare färger.
    1 poäng
  11. Precis, du kan använda kalciumklorid-dihydrat och magnesiumklorid-hexahydrat, natriumbikarbonat och natriumkloridfritt ballingsalt från olika källor.
    1 poäng
  12. Ok så i praktiken bör jag då kunna använda de gamla salterna jag har kvar i kombination med nya under den tidsperioden som jag går över från ett märke till ett annat utan att det inverkar på varandra eller mängden som skall vägas upp och blandas? T.ex. jag använder triton kalciumklorid och mitt gamla natriumbikarbonat i samma utsträckning som mitt nuvarande recept säger oavsett vad det står på förpackningen jag använder. På mitt nuvarande recept använder jag 440 gram kalciumklorid tillsammans med 130 gram magnesiumklorid och då kan jag i teorin bara köra på samma recept även om jag byter märke och det skall inte ha någonting å säga för koncentrationen - mäter så klart oavsett. Tänker du då att det går bra att använda det "nya" märket utav salter tillsammans med det natriumkloridfria saltet jag använder nu utan risk för att det skall påverka förhållandet utav koncentration mellan spårämnen/förbrukningsämnen: ca, mg och kh?
    1 poäng
  13. Läst har jag gjort, men det var just det att alla säger så olika. Men nu fick jag ett svar på vad det tillför just för dig vilket var super. Tack!
    1 poäng
  14. Hej Jag har kollat upp grejerna slang finns men bara ca.70cm långa där är även massa biobollar i ena facket och ett skum filter i ena det 3e kan du använda till kol och po4 remover Mvh Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
    1 poäng
  15. Här sitter jag och undrar hur jag ska kunna få in ett 1000 liters kar när jag flyttar till hus, så sitter ni där med en etta fullproppad haha! Hur du övertalat tjejen är nog en historia i sig.
    1 poäng
  16. Hallå Frank kanon, precis så jag tänkt. Kul att höra om någon annan kört så innan man köper ett, är man bara noga med rengöring av median så borde det funka bra, och som du säger så ska ju slangarna inte läcka vatten, för i ett reaktorrör så ska man lossa slangarna och där läcker det garanterat. Vet inte om du minns men jag var hos dig för ett bra tag sedan och köpte en anemon, euphyllia och ”gräsmattan” och lite sten, det växer på bra och anemonen har delat sig nu
    1 poäng
  17. Lite fakta kring dino jag samlat på mig: Simmande eller inte simmande Dinoflagellater och UVC 1. Arterna Ostreopsis, Coolia och Prorocentrum av dinoflagellater rör sig mer i vattenkolumnen och är därmed lättare att spöa på med UVC. 2. Arter som Amphidinum är inte så pigga på att simma runt samt att dessa har tjockare cellskal och gör UVC tämligen verkningslöst. Att dosera väteperoxid kring 15 ml/100 l gör dom svaga och UVC biter bättre. Bildas ozon tillsammans med UVC. Dyrt eller billigt mikrosskop för att identifiera art. Har man riktigt flyt har man en kombination av olika dinoarter... Dinoflagellaters livsstadier A. Cystiskt stadie - Dinoflagellaterna trivs inte. Är trängda och utkonkurrerade av andra alger, mikrober och bakterier. Gör ingen skada B. Frisimmande stadie - Dinoflagellaterna har övertaget. Har konkurrerat ut övriga alger mm och kostar på sig att simma, föröka sig och käka slut på N och P. C. Slem-stadie - Frisimmande stadie men ont om näring (Nitrat och fosfat) Dom skiftar över från fotosyntes och koldioxidförbrukning till att ge sig på organiskt material, bakterier och mikrober. Så kallad Dinoflagellatblomning med slem och stronkar med bubblor över delar eller hela karet och utsöndring av toxiner.På grund av detta kommer karet bli utarmat på bakterier, mikrober samt N och P. Jag har haft framgång med UVC, dosera upp P till 0.1 och N över 5 samt kombinera UVC med väteperoxid. Bristen på N och i synnerhet P När dinoflagellater dör lämnar de efter sig ett skal som är rikt på kolföreningar. För att bakterier ska kunna bryta ner dessa går det åt en hel del... Just det N och i synnerhet P. Därför kan det tyckas som om en akvarists stöddosering "slukas upp" trots att dinon är på reträtten. Därför kan man få stöddosera både N och P ett bra tag efter det att dinon vinkat adjö. Det är säkert även därför karet verkar att aldrig komma igång igen efter en dinosmäll.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...