Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2020-07-22 i alla kategorier

  1. Jo, det verkar fungera bra! Har med kört bara Carbocalcium, men nu när min förra blandning börja ta slut så hitta jag det här receptet: "You can take 140 g of Carbocalcium Powder fill it up with R/O water to 800 ml and dissolve as much as can be dissolved. Then add 100 ml of each, A- and K+ Elements, and dissolve the remaining Carbocalcium Powder completely. At last add 12 g of Bio-Magnesium and dissolve it. This solution comes closest to our All-For-Reef and will add all major, minor and trace elements necessary for good coral growth." På reef2reef: https://www.reef2reef.com/threads/ca-and-alk-in-the-same-supplement-how-does-this-work.390824/ Så jag köpte A och K elements och blanda in Bio-Magnesium. Så spara man lite pengar, du har ju ett ganska litet kar så då räcker nog den färdigblandade ganska länge. Jag doserar 10 ml om dygnet idag i mitt 170 liters akvarium, det verkar hålla KH stabilt.
    1 poäng
  2. Om du vill dosera enskilda ämnen som I och B kan du använda excell filen av Peter Nyman, (tror den ligger här på forumet nån stans men bifogar den) (Tror han håller på med en ny version oxå.) Då kan du räkna ut vad du ska dosera med olika märken och behöver inte köpa Tritons tillsatser. Jag köpte ATI Jod och den kommer räcka i en evighet till mitt kar.. Trace-Calc-v.1.0.xlsx
    1 poäng
  3. Najs! Jag blandar det själv med hjälp av ett recept från Hans Werner Balling. Smidigt att dosera bara en produkt.
    1 poäng
  4. Däremot är monstret med de gula ögonen värre.
    1 poäng
  5. Det är en bubbelalg. Inget att oroa sig över om det bara är några stycken. De går att ta bort försiktigt så att de inte spricker då sporer läcker ut och de kan bli fler. Om de blir många kan du köpa en mitrax krabba som äter dessa.
    1 poäng
  6. Det är oerhört viktigt att du när du tänder ljuset att du har en rengöringspatrull på plats. eremiter, snäckor, räkor och eventuella sjöborrar. De kommer åtgärda eventuella redan befintliga alger på dina stenar. har du inte en sådan i akvariet innan du tänder upp akvariet - ja då kan det kvitta va du använt för typ av sten eller hur du behandlat den - du får algproblem. MVH Lasse
    1 poäng
  7. Det har skett en hel del inom hobbyn beträffande vattenvärden. Fosfattesten kom vid 2000 eller några år senare och det medförde att från 2005 ungefär var det jakt på att få lågt fosfatvärde. Sedan kom organisk kolkälla som också kan sänka nitrathalten och då var det jakt på lågt nitratvärde också. ULNS Ultra Låga Näringsvärden System var det som gällde för en del. Men det blev vanligt att karen kraschade för man missade att i naturen med så låga näringsvärden kom plankton 1 eller 2 gånger per dygn som korallerna tog och det tillförde N och P. Men i akvarier med så lite N och P är det lätt hänt att det plötsligt blir 0. De sista åren har det uppmärksammats och nu är allmänna rekommendationer 0,06 till 0,1 fosfat och 5 till 10 nitrat. Jag tycker man skall uttnytja det folk har lärt sig genom åren och undvika gamla referenser. Även om Randy är en husgud beträffande kemi är kunskapen om akvariekemi en helt annan i dag än för 15 år sedan. Det är riktigt som Christian skriver att man inte skall bry sig för mycket om vattenvärden de första månaderna. Salterna som säljs i Sverige idag är bra. Det vatten du gör kommer att vara bra om salthalt och temperatur är rätt. På sikt är en osmosanläggning en bra försäkring för kranvatten är ingen säker källa. Några gånger per år kan det komma in föroreningar som kan skapa problem. I kranvatten finns en del kalcium, magnesium och annat som höjer dina vattenvärden för saltet du köper är blandat för att ge bra värden med osmosvatten.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...