Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2021-04-03 i alla kategorier

  1. Jahopp! Då blev man med den sista fisken jag har planerat för karet, en liten odlad gold flake kejsare. Som väntat var achillesen mindre imponerad över nytillskottet så jag har fått plocka fram spegeln. Jag hade försiktigt hoppas på att eftersom den är så liten så skulle den gå obemärkt förbi men så var inte fallet. Den lille skiten är dock inte feg. Försökte fightas tillbaka...med begränsad framgång. Blev något nervös av att se en stundande batalj mellan en 15cm achilles och en 5cm goldflake. förhoppningsvis lugnar det ner sig över de kommande dagarna.
    4 poäng
  2. Hej alla efter 8 år som nykter saltvattensakvarist ! Såhär såg det ut på annandagen 2013 strax innan jag la ned mitt ”Bulit-kar”. Detta efter en blomstrande tid med typ 70 koraller, men sedan med svåra problemår som slutade utan koraller och ett gäng stora tjejsare. Nog om detta tråkiga! Nu är jag igång igen och kommer att lägga upp min uppstartstråd här. Mycket har redan hänt så de som vill kan följa min recap av senaste månaderna. Återkommer... Glad Påsk
    3 poäng
  3. Arbetet går vidare och dagen till ära har jag limmat avdelaren för att skapa den inbyggda sumpen. Sumpen består av tre stycken kammare, tanken är att printa ut en filterkopp och hållare till kammare nr 1 -> skummare + doppvärmare -> returpump + ATO Nu blir det torktid innan provfyllning Några bilder
    2 poäng
  4. Efter ett decennium ca med salt under 90-talet sålde jag allt tidigt 2000-tal, tog dykarcert och åkte ut i världen för att uppleva korallrev i verkligheten. Det var grymt häftigt men blev kallad "J-vla cocktail-dykare" av de flesta andra sportdykare. T ex, efter en vecka ute på Röda Havet med fantastiska upplevelser satt de andra på flyget hem och snackade upphetsat om att komma hem och dyka "på riktigt" i stenbrott i nordöstra Skåne där stenväggarna i svart granit är lodräta, och där ingen växtlighet och inget djurliv finns. Vi hade helt enkelt olika målsättningar med våra dyk. Jag ville bara glida fram i sakta mak längs ett korallrev. Tänkte lägga upp lite bilder i den här tråden på de olika dyken och börjar med en bild från mitt andra dyk någonsin som nyutexaminerad open water dykare, från Padang Bai på Balis östkust där jag dök tillsammans med min dotter. En White-tip reef shark var nyfiken på oss och vi på den.
    1 poäng
  5. Mått 100*120*50cm fåtal år gammalt inkl sump 119,5*55*45cm Inget mittstag = extra tjocka glas (optiwhite) 4 hål i avrinningsbox (svart) 2 ner 2 upp. (finns även täckglas) 3,000:- Prutat och klart men ni får bära själva Akvariet står i Mjölby. Tel: 070 670 73 87 Daniel
    1 poäng
  6. Häftigt!! Hoppas det går bra och att det lugnar sig
    1 poäng
  7. Veckan efter avklarat certifieringsprov hemma i Sverige åkte jag med familj till Bali i oktober 2002. Där gjorde jag och dottern första dyker på USS Liberty, ett litet vrak från andra världskriget som egentligen sattes på stranden men senare vulkanutbrott skickade ut det kanske 75 meter ut i havet där det nu ligger på ca 25 meters djup. Anemonen med clownerna satt på en reling. När jag kom hem hittade jag bilder på nätet från samma vrak - på samma anemon, och förmodligen samma clowner, på samma reling - tagna 5 år tidigare av en annan dykare.
    1 poäng
  8. Du har ju ett mindre akvarium med några fiskar. Balling metoden är ju ett sätt att kunna hålla jämnare värden vid högre förbrukning av kalcium, magnesium och kH och på detta viset också kunna minska vattenbyten eller i stort sett utesluta dem. Detta då vattenbyten får beroende på saltets värden alltid en dip åt ena eller andra hållet. Om man nu inte förbereder sitt salt så det har exakt akvariets värden innan byte. Detta kräver ju lite finess att genom att köpa en grundsalt med lägre värden för att sedan boosta det till det man vill ha. Det är därför jag föredrar Tropic Marin Pro som ligger nära där jag vill vara. Det är ju annars ett sätt att genomföra små vattenbyten som du gör även om du lika gärna kan byta 10% i veckan eller var 14:e dag och slippa ständigt oroa akvariet som ger negativa konsekvenser (se nedan). Har du en större biologisk massa (levande sten) kunde du också utan tvekan klara dig med ett byte i månaden. Håller med dig om att man kan skippa extra spårämnen så länge förbrukningen av dem inte är större än vad vattenbytena tillför. Dock blir konsekvensen med dina dagliga vattenbyten: pH höjs vid vattenbyte = positivt Redoxen (läs syretryck) sänks vid vattenbyte = negativt Genom att du tillför mikrobubblor ökar redoxen nattetid hos dig och när redoxen ökar sänks pH. Ju mer redoxen ökar ju mer sänks pH (ännu mer bubblor). En hög redox gör att vattnet kommer upplevas som klarare. När du sedan på dagen byter vatten får det till följd av att pH höjs men redoxen sänks. Så när natten kommer upprepas mönstret. Detta får till följd att ditt akvarium får svårt att ha det där jämna flowet mellan pH och redox som ett normalt akvarium har. Så skall du få ut något av mikrobubblorna så är det bättre att du tillför dem dagtid då pH inte kommer sjunka när redoxen höjer sig då ljuset motverkar detta. Samt att du måste sluta med att byta vatten varje dag om du vill att kurvorna skall följas åt på ett bättre sätt. Samt som jag påpekat tidigare att små bubblor fäller ut äggviteämnen det går aldrig att komma från. Däremot att små bubblor hjälper till att lyfta detritus från levande stenen är nog inte fel om man ser den aspekten på det.
    1 poäng
  9. En bild på min Sunrise Dottyback (Psedochromis flavivertex) Fotot är av dålig kvalitet men fisken är skygg och rör sig hela tiden, så det ät inte lätt att fota denna.
    1 poäng
  10. Sjukt snyggt!!! Bra jobbat!
    1 poäng
  11. Glad påsk kära kunder! Upp till 50% rabatt på koraller och 10% på fiskar. Vi firar in påsken med Rea på Fiskar och koraller. Gäller endast i butik under Fre,Lör, Sön. Butiken är vällfylld med alla sorters fiskar/koraller, samt lägredjur. Öppetider påskhelgen: Fre (långfredag) 11-15 Lör (Påskafton) 11-15 Sön (påskdagen) 11-15 Kalmgatan 9, Nära Gullmarsplan i Stockholm
    1 poäng
  12. Trist med alla problem. Men vill bara säga att det ser fint ut i övrigt och vad bra akvariumet gör sig på den väggen! Håller med Stig i långsamma åtgärder och inga händer i. Håller tummarna för att det svänger åt rätt håll snart!
    1 poäng
  13. jag har haft mycket bra resultat med fläktar mot ytan. klarat att hålla tempen under 28 grader när det varit runt 30 ute. man kan alltid stänga av belysningen några dygn om det skulle krisa. en bieffekt av att "fläkta" på ytan blir dock att avdunstningen blir väldigt hög.
    1 poäng
  14. Jag använde en 120 mm chassifläkt som jag monterade i hörnet av karet. Den höll mitt system på 400 liter i schack under hela förra sommaren. Då skall tilläggas att vi bor i lgh längst upp i huset och jag mätte inomhustemperaturer på 30+ celcius vissa dagar. Puh. Men karet gick alltså inte över 27 grader (har egentligen max 26 grader annars)
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...