Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 12/02/2021 in all areas

 1. Då är nedläggningen nära! Känns lite vemodigt, såklart, men ser samtidigt ändå fram emot att bli lite friare. Själva intresset i sig har ju inte svalnat så sett, men familjen och andra åtaganden i livet som är svåra att prioritera ner har gjort att det helt enkelt inte blir tillräckligt mkt tid över för att ta hand om och än mindre njuta av saltvattensakvariumet. Ett alternativ hade ju varit att sänka ribban lite, enklare LPS och allt det där, men för min del så är det hardcore 110% eller inte alls som gäller, vilket gäller alla mina åtaganden (på gott och ont haha). Jag är dock säker på att jag kommer tillbaka, förr eller senare, när förutsättningarna är annorlunda. En kan ju bara fantisera om vad som kommer finnas då... Foderautmat för frysfoder (iofs inte långt borta), sladdlösa skummare, ph-höjande doppvärmare, icp-maskiner i fickformat... och gula kirurger för 500 spänn? En som jag ökat i popularitet hos är ju frun min, som visserligen har respekterat (i det stora hela iaf) min hobby men ändå aldrig varit särskilt förtjust i saltvattenstänk på parketten, utforskande eremitsniglar på vardagsrumsmattan eller att lägenheten har blivit ett allmänt smurf-land. Men, det har ju varit en del folk förbi här hemma de senaste dagarna, för att adoptera (well... i utbyte mot pengar) mina älskade koraller. Frun påpekade att hon faktiskt var förvånad över hur trevliga och sociala alla dessa främmande människor var (hon föreställde sig nog snarare oss saltisar som nerd-nation...). Jag kan ju inget annat att instämma, en stor del av glädjen i hobbyn är utbytet med andra akvarister, inte minst här inne på SVG! Det kommer jag sakna att vara en "utövande" del av. Försökte förklara för frun att det är därför som jag suttit och chattat med mina akvarievänner vareviga kväll, istället för att prata med henne. Mindre populär igen... Det var kul så länge det varade. Jag kommer däremot vara kvar på guiden ett tag till, inte minst för att fullfölja mina åtaganden i styrelsen här på SVG. Men jag kommer säkert få en craving till och från och då till exempel gå in och svara på hur man kan få upp ph några tiondelar! Lite kul ändå... var tvungen att riva revet idag för att få loss ett par koraller som satt svåråtkomlig. Flyttade runt stenar och la ner dom där de fick plats. När jag sen beskådade rivningsplatsen så insåg jag helt plötsligt att jag vart 10 ggr mer nöjd med nuvarande scape (dock något svårfångat på foto tack vare kvarlevor från koraller här och var haha). Det är sådana där saker jag endast kommer lyckas med när jag inte försöker lyckas, helt enkelt! Nästa gång vi hörs i en byggtråd så är det i en sprillans ny sådan Tills dess, tack för alla som följt med på resan i denna tråd!
  14 points
 2. liten uppdatering: UV:t åkte tillbaka. Efter ca 1 vecka utan UVc på nätterna, så fick achillesen lite prick. Detta härleder jag till ett uppehåll i matandet av fryst mat. Den slutade i samband med detta även att ta ocean nutrition formula one. Nu efter 1-2 veckor med mer matning och UVC på nätterna så är det bara enstaka prick kvar på fisken. Får fortsätta ett par veckor till. Cyanon håller fortfarande ett grepp om sanden men backar på stenen. Doserar dagligen phytoplankton mot cyano-angreppet. För en vecka sedan så konstaterade jag att mitt Mg var lågt och har nu doserat upp det. Under en längre tid har mitt Ca varit högt men det har sjunkit med tiden eftersom att jag stängt av doseringen. Nu var den nere på 420ppm och det var dags att dra igång ballingen igen för Ca. igår råkade jag dock kontrollera salthalten efter ett vattenbyte och då kom svaret. låg salthalt riktigt roookie-misstag. nu blir det troligen att stänga av ballingen igen för ca och Mg. lite VAB idag och då åkte kameran fram...
  13 points
 3. Hej! Efter många och långa funderingar har jag äntligen beställt ett nytt kar. Fick ett gäng offerter från ett par olika tillverkare. Men det är sjukt svårt. Och dyrt. Hur som, så landade det i ett Peninsulakar från Waterbox. Snyggt, stilrent och det kommer passa bra med resten av hemmet. 19mm glas, rimless och totalt 705 liter i systemet. Det svåra är att hitta hårdvaran till karet.... Karet ska bestyckas med: 3 st Kessil A360 X blue tuna. 2 st Mp40 Ecotech. NYOS Quantum skummare. Vi ses!
  12 points
 4. Karet rullar på. Dålig tillväxt i refugiumet och det har bidragit till att näringsvärden är fortsatt höga. Dock satt järn på doserpump som förhppningsvis får igång tillväxten igen på cheton. fick byta lager i min en gyre. blev knäpptyst. har tidigare haft problem med att impellern hoppar ur och att den titt som tätt fick missljud. korallerna växer så det knakar, vilket är kul. lite foton från idag: Min favorit just nu. I blåljus så får den blåa toppar (vita på fotot). strawberry shortcake Ge aldrig upp! denna Tenius hade endast en polyp levande. Samma korall x3 Fin acro. En av mina favoriter. Acro SP. Millipora Tror denna är en acropora efflorescens Troligen en WD (köpt som de) i "dagsljus" = tråkig som f*n. Fragg på samma WD med mycket mixtrande med färgerna. Millipora.
  12 points
 5. Frågade runt lite kring mina röda knappar (som inte liknar några andra zoa) och försökte bena ut vad det är för något. Verkar som det är raritet som kallas Tonga zoa. Såldes i handel för många år sedan med inte kommit tillbaka. Verkar till o med som jag hittade säljaren som levererade fraggar till Småland som jag sedan fått ta del av för ca 8 år sedan. Jag hade bara några få polyper kvar men nu har dom tagit rejäl fart igen. Svårt att få uppfattning på bild men är väldigt små huvuden och växer tätt och tunt.
  12 points
 6. Det går bra/bättre ! (just nu) Efter 10 dagar med phytoplankton för att motverka cyanon så är jag övertygad om att phytoplankton motverkar cyano (finns en egen tråd för detta här på Svg). Jag är också övertygad om att det stärker den biologiska balansen i systemet. Min KH-förbrukning har ökat konstant de senaste dagarna, mina näringsvärden går sakta ner och mina koraller ser faktiskt bättre ut än någonsin. Några koraller som hade STN, återhämtar sig nu och har tillväxt. Under ett tag har jag observerat att min xanthurum är väldigt dominant i mitt akvarium. Denna har också blivit ganska så stor med tiden, så jag har bestämt mig för att "byta ut" den mot ett mindre exemplar. Sagt och gjort, fiskfälla i systemet och fångade in den efter 2 dagars "fiskande". Sedan tidigare har jag bestämt att jag skall ha en kirurg i släktet Acanthurus. Vilken jag jag inte bestämt, men det stod mellan Leucosternon, Japonicus samt Nigricans. I tisdags var jag och @MattiasN på besök hos @Företagsakvarium för att köpa en ny xanthrum och kolla lite. Blev en Acanthrus, men inte någon jag tänkt.... Nu återstår utmaningen med allt som kommer med denna fina fisk !
  12 points
 7. Hade ett 96-liters fraggkar som hade gått I graven och blivit ett saltvattenskärr. Rensade ut den gamla sanden och algerna, och lät rensa stenarna under ett par månader, inför en omstart. Ursprungligen var tanken att jag skulle bara få plats med överblivna Euphyllia-huvuden, men när jag skulle beställa en algskrapa hos Företagsakvarium, såg jag att man hade en Mantis på lager, så vipps, har jag plötsligt blivit mantis-pappa igen. Från vad jag kan avgöra så verkan han vara av arten 'Gonodactylaceus falcatus'. Livlig liten rackare också. När ombudet ringde på dörren hade man noterat att paketet var vattenskadad, och det visade sig att han hade slagit hål på bägge påsarna(som tack och lov fortfarande var halvfull). När jag sedan hade aklimerat honom så gick han inte alls med på att håvas upp, utan klappade ilsket till håven. För tillfället är han något skygg, men otroligt nyfiken. Han håller stenhårt koll på allt jag gör i akvarie-rummet. Som experiment krälade jag ner på golvet, och lade mig ner. Jag kikade upp och belönades med att få syn på ett par stirrande ögon som hängde över klippkanten! Det här är då själva karet. (lite utdaterat, då jag har slängt på min gamla Red Sea Prizm skummare) Kör en Tunze Nanostream 6020 för cirkulation, 2x24W T5 med en ATI Purple Plus och en Aquablue Special, samt en okrossbar Aquael 100W doppvärmare. Jag har också slängt i en blandning av fraggar från mina andra kar: Några montiporor, pavona, euphyllior, zoanthider, samt ett blastomussa huvud. Ska bli spännande att se hur allting växer till sig. Och här har vi en liten filmsnutt från dagens matning.
  11 points
 8. Jag måste säga att jag är en lycklig man! Vem kan säga att ens fruga skulle gå såhär långt att hitta en hellfire torch, dippa den sam placera den i karet tills jag kommer hem!? Vilken födelsedags present
  11 points
 9. Karet ser mycket fint ut. Inga repor i glaset. @Karl Lindfelt, som du är inne kanske möbeln har inte att önska. Finnishen är det inget fel på, inte alls. Men med en möbel i spånskiva, och kanske någon mdf, med rätt usla fötter så kan det hur som helst.... Givetvis justerade jag och vägde in bottenplattan först. När man sedan kastar upp ett kar, som utan vatten, nästan väger 200kg händer det något med materialet. Framförallt med fötterna. Men, riktigt snyggt kar. Nu väntar jag bara in ny soffa och nya vardagsrumsmöbler så ska nog karet gör sig fint i rummet.
  11 points
 10. achillesen käkar och ser ut att må bra. xanthrumen får inte vara ifred för de andra i zebrazoma-kirurgerna. försökte knäppa några foton idag. måste köra med kortare slutartid tror jag.
  11 points
 11. Hej alla saltisar! Lördagen den 1 oktober kl. 15 - 18 tänker vi från föreningen hålla i en butiksträff hos Aquariatech. Välkomna in på en fika och saltsnack med likasinnade. Vi har även bjudit in Michael Emilsson att tala om hur man lyckas med ”svårare” fiskar - framgång med riskabla fiskar och koraller. Föranmäl gärna till mig så vi vet hur mycket fika som behövs. Varmt välkomna Plats - Aquariatech, Fraktflygargatan 18, 128 30 Skarpnäck Tid - kl. 15:00 - 18.00 Hålltid för Michael Emilsson ca 16:00
  10 points
 12. Goda nyheter allt är klart !!! 2022.09.15
  10 points
 13. Fredag och dags för korall-porrbilder!
  10 points
 14. Idag blev det ny belysning
  10 points
 15. Var nere med undervattenshuset och tog lite makrobilder på mina dyrgripar igår, tyvärr några ur fokus, och en picture-crasher.
  10 points
 16. Första inlägget 2022. Nu har karet varit igång i typ 2 år, om jag inte minns fel. Har de senaste veckorna ägnat mig åt ombyggnation av revet och har blivit så mkt mer nöjd med nya upplägget. Det är inga radikala förändringar, men en del större kolonier har åkt ut. Jag har även rensat ut rejält med montiporaflak som tog upp bakre högra hörnet. Har efter all utrensning gått från 60+ ml i balling per dygn till typ 15 ml (plus typ 4 liter kalkwasser om dagen). Jag har även flyttat runt lite koraller för att det ska bli en bättre mix av färger, där dom nu i högre omfattning står bredvid sina så kallade "komplementärer". Jag sålde faktiskt även min mussla som varit med mig i nästan 3 år nu. Lite tråkigt men samtidigt inte något som verkligen fångar min uppmärksamhet längre. Jag såg min kompis kopparbandade fjärilsfisken var på den ett par gånger. Tror jag. Musslan reagerade inte trots att näbben på chelmon var halvvägs in i musslans öppning och snäppte till. Har fortfarande ungefär lika många olika koraller kvar, men klart fler av mindre fraggar där flera skulle kunna klassas som "high end", t.ex. rainbow tenuis, armageddon, pink rainbow tenuis, homewrecker och jigglepuff. Kommer prioritera mitt utrymme till koraller som verkligen fångar min uppmärksamhet, vilket fortfarande kommer vara klart övervägande sps - acropora. Det blev lite shopping från Fauna Marin på deras nyårsrea. Riktigt fina exemplar och likväl exemplariskt packat. Kom fram dagen efter, 23,3 grader i burkarna, polyperna ute. - Jigglepuff - Homewrecker - Pink rainbow tenuis. - Gräddhyllan. - Typ innan remodeling... - Typ efter remodeling... - Lite top down view. Jag har även köpt en ny flame hawkfish, den förra hoppade ju men det ska inte vara ett problem längre. En fisk med karaktär det där Teknikmässigt har det nog inte hänt någonting, egentligen. Har dock gjort om fraggkaret, som blivit utrustad med en överrinningsbox (tidigare bara två rör rakt ner från akvariet). Gick relativt okomplicerat, och nu är det klart lättare att både ställa in flödet - samt mindre vatten ner i sumpen när jag pausar returpumpen. Dessutom har ett mangrove-skott fått flytta in med överrinningsboxen som kruka. - Ny överrinningsbox till fraggdelen. Fokus har väl dock varit på vattenvärdena. Jag har fortsatt haft problem med lite stn på sina ställen, flera fraggar som fått tillväxt har efter en tid börjat vissna från basen. Svårt att hitta en definitiv orsak, har diskuterar både här inne och på r2r. Jag har haft något förhöjt jod, vilket jag tror har att göra med spårämnesmixen i min balling. Varje gång jag uteslutar den ur ballingmixen så går jod ner, och varje gång jag lägger till den igen så går jod upp. Men, det ska ändå inte ha nått nivåer som är farliga, utifrån diskussioner på nätet. Jag prövade förra veckan att dosera lera, "Life Source" från Aquaforest. Lera från jordens renaste Fiji. Konstigaste jag varit med om haha! Man blandar ut lite lera i lite en bytta med akvarievatten och doserar rakt ner i karet (eller sumpen om så önskas). Detta ska boosta såväl spårämnen, mineraler samt utöka den mikrobiologiska mångfalden. Jag läste om detta på olika forum och vissa har faktiskt haft goda resultat (med liknande problem som mina). Får se om det gör någon skillnad. Det som var häftigt var att jag såg en märkbar ökning av förbrukning direkt efter doseringen. Har inte sett mer stn sedan dosen... Så... fingers crossed. Körde ett Reef total ICP från fauna marin efter nyår också. Ett omfattande test av både osmosvatten och akvarievatten. Fick där se att Fluor var väldigt lågt i förhållande till alla andra ämnen. Så det är nu doserat och uppe på normala nivåer igen. Nu när ombyggnationen är klar blir fokus på att försöka upprätthålla vattenvärdena, som ska ligga bra inom ramen för nästan alla spårämnen. Bara Kisel som är lite förhöjt och det syns också på den bruna hinnan som kommer snabbare nu än tidigare. Men nu ska fin-fraggarna få ro att växa. Måhända att det blir ett par till inom kommande månad också
  10 points
 17. Som sagt så gick flytten till det nya karet av stapeln i lördags. Jag körde från ca 08.00-lite efter midnatt innan jag kände att jag kunde pausa för dagen. Fick också grym hjälp av ett par polare som var med delar av dagen. nu på torsdag kväll börjar jag så smått få ihop det. Mycket jobb återstår men nu är i princip all utrustning igång och snurrar. Såhär ser det ut i dagsläget: Nästs projekt är att limma ihop någon slags revformation till höger sida. Jag tänker mig någon slags överhäng som gör att jag kan plocka ut lite av de mindre stenarna och öppna upp mer bottenyta. Jag har tankar kring att skaffa en blåprickig stingrocka (T.lymma) men får se hur det känns när scapen är ”klar”. Ska också så smått börja lura på att klä in ställningen.
  10 points
 18. Då så boys! Detta blir den sista helbilden på detta karet. Imorrn sker flytten till det nya karet!
  10 points
 19. Hämtade upp en firre igår som jag har velat ha i över 15 år men aldrig varit modig nog för att ta klivet, en semilarvatus. För ett tag sedan nämnde jag för Amir på aquariatech att jag var sugen på en sådan och helt plötsligt hade han tagit hem en…då är det bara att köra haha Den är för närvarande i ett separat system för observation men ser mycket bra ut. Smakade lite på både fryst och flingor igår kväll och den åt musslor i affären så det ska nog gå bra det här Han hade även ett par melapterus fjärilar hemma som jag blev bra sugen på att testa men valde att avstå. En korallmördare i taget!
  9 points
 20. Kejsare är orsaken till att jag började med saltvatten Imperator Duboulayi Asfur Goldflake Blueface Navarchus
  9 points
 21. Karet har nu varit igång i 493 dagar och det mesta tuffar på ok. Har lite fulalger i sanden på vissa ställen som kom ganska omgående efter att jag började dygnsdosera 10ml acropower. Kör en kur med special blend för att få bra balans på bakteriefloran. I övrigt doserar jag totalt 2x30ml ati essentials pro och 10ml väs/dygn. Byter ca 70l vatten varannan vecka ungefär, använder red sea coral pro salt. Senaste inköp vart en aqua medic 300w titanvärmare med styrning, och en tunze care magnet. Väldigt bra algskrapa! Körde med en flipper innan men tunzen är mycket bättre. Värdena ligger någorlunda stabilt: Temp: 25,3 Salt: 1,026 KH: 8 Ca: 414 Mg: 1369 NO3: 7,5 PO4: 0,03
  9 points
 22. Nu har grejerna varit igång en liten stund och första problemet eller rättare sagt frågeställningen kom fort, efter att ha fått tillbaka tritontest så visste jag inte vad jag skulle tro, 15% avvikelse i calcium (nästan 100 högre på tritontest) , jag ställde frågan till triton och bad de verifiera resultatet samt öppnade ett ärende hos GHL. Killen på GHL hänvisade till referensvätska att testa mot men bad mig även att kontrollera salinitet vilket jag bara tyckte var irriterande men jag gav till slut med mig och började studera värden och kemi lite grundligare vilket jag inte gjort tidigare, jag har enbart litat på tritons doseringsanvisningar och refraktometer. Döm av min förvåning när jag kunde konstatera att jag låg alldeles för lågt i salinitet, jag har haft obefintlig polypexpansion på korallerna men trodde att det berodde på mina invånare i akvariet, skall bli spännande och se hur det blir om några veckor, för det är ju det svåra med saltakvarie att ha tålamod, det dröjer länge innan resultat av förändringar visar sig. Men åter till tekniken, nu litar jag på grejerna och är mer än nöjd, mätningen av sodium gör att jag även litar på conduct mätningar på ett annat sätt då det blir en dubbel kontroll. Kan varmt rekommendera en sida på Refical news där man kan lägga in sina värden och beräkna salinitet samt så avvikelse från normalt havsvatten på olika macroämnen. https://recifalnews.fr/2017/05/compute-salinity-from-sea-water-macro-elements/ Nitratet har stigit i samband med höjningen av salinitet om det beror på minskad tillväxt i refugium eller nått kemiskt som jag inte förstår vet jag inte. Kontentan av det hela är att jag är väldigt nöjd med utrustningen men om inte alla värden ligger inom vettigt område kan mätningar bli lite felaktiga, men jag är rädd att det även gäller Tritons mätningar.
  9 points
 23. Visst ja, lovade lite bilder från sump-/teknikrum för ett tag sen.... Kan ju konstatera att när man har lite plats är det lätt att samla på sig saker och man fyller gärna den plats som finns.... Den delen syns ju inte heller så ordningen är väl sådär i bästa fall Tar med ett på fraggkaret oxå, hade en Foxface där till för nån månad sen då den plötsligt dog, har sen dess fått ett litet utbrott av nån sorts alg, liknar nån macroalg, växer med små blad typ 0,5-1cm hög.... Får se till att skaffa nån mer algätare, går bara 4st Chromis där så nån liten kirurg eller nått ska nog gå bra
  9 points
 24. Skrev ett väldigt långt inlägg som av någon anledning inte postades så håll till godo med nedan. Orkar inte skriva om den romanen haha Slänger upp en bild för FTS-fredag Har också lyckats få tag på en trevlig firre som jag varit ute efter ett tag, en Bodianus masudai:
  9 points
 25. Kessil-leverans samt returpump från Maxspect. Kessil andas verkligen kvalitet. Det gillar jag.
  9 points
 26. och så, efter 8 dygn i karantän, så fick min achilles och lilla xanthrum flytta till visningskaret. där hade jag gjort en "bur" av fragg-raster som de fick bo i ett dygn. anledningen var att de inte skulle behöva bli attackerade direkt när de kom till sitt nya hem, och att de andra fiskarna skulle "känna av lukten" av dem. ikväll så tog jag bort ena sidan på buren och de simmade ut direkt. det blev en del bråk direkt och achillesen blev uppjagad i ett hörn. sedan gav de sig på xanthrumen. efter en timma och när ljuset dimmat ner så har det lugnat sig betydligt. nu simmar achillesen runt och betar, vilket är dess naturliga beteende. jag tänker det är ett positivt tecken. xanthrumen ser jag inte, men den står nog och gömmer sig. jag passade också på att skrapa rutan på ena kortsidan, där jag har en klistrad spegel på utsidan. några fiskar blev genast mer intresserad av att bråka med sin spegelbild än med de 2 nykomlingarna.
  9 points
 27. Lite bilder med och utan mobil-filter. God fortsättning alla vänner!
  9 points
 28. Karet firar fem år och tar ny sats. Då orken/tiden inte finns för den omfattade rescapen, har jag istället tänkte rensa ut stora kolonier långt upp i revet som tar för mycket plats och som jag tröttnat på. Blir även lite mer yta för fiskarna.
  9 points
 29. Här var det inte mycket fart. Akvariet går. Det vore nog synd att säga att det går fantastiskt men det skänker en del glädje här hemma. Jag har kommit fram till att det på något sätt är lite... Tråkigt? Svårt att sätta fingret på vad som orsakar det bara. Roligast är sumpen faktiskt, det är så kul att se vad som växer där i. Men det kommer en del smygande uppe i visningsdelen med så det är alltid kul att sitta och spana efter något nytt. Något som definitivt piggade upp intresset ett par klipp var helgen då jag äntligen tog mig energin och tiden att åka till Lysekil för att hitta lite nytt till akvariet. Det var en riktigt fin dag på havet och det blev en stor uppsättning nykomlingar. Nu är det full fart i akvariet! Jag ska hämta hem mitt nitrat och fosfat test för att testa om refugiet har gjort någon skillnad. Om det faktiskt har gjort det kan det vara av intresse att skicka ett ICP test för att se om algerna äter några makroämnen som behöver fyllas på. Lite bilder den här gången. En överblick. Det här akvariet är väldigt svårt att fota och perspektivet ser väldigt annorlunda ut mot verkligheten. Det här är nog en art av hydroider. De fanns i stora mängder på flytbryggorna i hamnen så jag tog med några klasar. Får se om de klarar sig på maten jag doserar. Jag hitta tre tångsjöborrar att fylla på akvariet med. Men jag la ner alla i sumpen där de är omöjliga att fota. Så det får bli en bild på min gamla. Den har jag haft över ett år nu. Den här havstulpanen hitta jag idag. Den sitter på en av mina gamla stenar så jag antar att den är gammal den med. Men jag har på något sätt missat den innan. Nu finns det äntligen lite fisk i akvariet! Det här är en av två sjustråliga smörbultar jag fick med mig. De verkar perfekta för mitt lugna och ganska höga akvarium, hoppas de ska trivas. Det blev lite andra fiskar med men de är svårare att fota.
  8 points
 30. Som sagt har väntat ganska länge det är som fan rekord väntande ( 22,5 månader ). Resultaten kommer att bli mycket bra det visar sig att han har kommit ganska långt kommer bli snart leverans. Många undrar hur kan det ta en sån tid…??? Karet 170x170x70cm i 19mm optiwith.
  8 points
 31. @runstenen @kaptenen @Nils Eriksson @CoraroC På torsdag smäller det - då drar Runstenen, Kaptenen, Nils å jag (och Bellman ) till Coraroc i Eskilstuna. Mattias på Coraroc öppnar speciellt för oss och vi ska shoppa loss på koraller (även om ingen av oss egentligen har plats för fler ). Sedan ska vi prova på att bygga Coraroc-revstrukturer. Stay tuned - bilder från vår utflykt kommer! Tills dess här några bilder på mitt rev från idag:
  8 points
 32. Några bilder med blåljus-filter: Vänster långsida: Kortsidan: Höger långsida:
  8 points
 33. En rejält försenad uppdatering. Fick problem för drygt en månad sedan när alk plötsligt låg 1,5 enheter för lågt. Upptäckte då att ati essentials pro hade fällt ut i hela slangen och i doserpumpen så att det var totalt stop. Var lite fullt upp just då så hade inte testat på åtta dagar och pumpen gick som vanligt så hade inte reagerat på det heller. Tur i oturen var att en stor del av min dosering bestod av fem liter kalkwasser dagligen. Har inte sett några negativa effekter på några koraller. Fick i alla fall ändan ur vagnen och ska byta till romans tvåpart när denna är slut. Köpte även en alkatronic och installerade en apex jag haft liggande typ ett år. Alkatronicen installerade i princip sig själv medan apexen var ett helsike att få att ansluta till wifi men nu är båda igång. Det märkliga är att de alkatronicen ligger 0,2 lägre i pH än apexen trots att båda är nykalibrerade. Kurvorna följs åt perfekt med konstant diff. Lite osäker på vilken som visar rätt då salifert ligger mitt emellan. Apropå dosering så har jag haft en långsam uppgång av förbrukningen fram till för ca två veckor sedan. Sedan dess har min dagliga förbrukning av ati essentials pro ökat från 20 till 50 ml/dag men nu verkar den börja plana ut. Korallerna mår fint förutom gonioporor och acans som jag har svårt att få att trivas ordentligt. Lite märkligt då alveoporor, trachyphyllia, symphyllia och liknande mår utmärkt. Har matat varannan dag denna vecka och tycker mig se en viss förbättring. Har även plockat upp några fina koraller från @Kim Rosenqvist. Avslutar med några bilder samt ett litet kollage på en av mina favoritacros. Någon som vet vad det är för att? Bilderna visar korallen i lågt ljus, nyligen flyttad till högre ljus samt efter en tid i mycket ljus
  8 points
 34. Antar att detta är forumet för iond om det inte stämmer kan väll admin flytta till lämplig plats, om det stämmer byt ämnesnamn I veckan fick jag äntligen tag i en iond , som jag har väntat, installationen var väldigt enkel och instruktionerna var bra, min rekommendation är följ de även om suget att starta första testet är stort. De tre första mätningarna var inte helt perfekta 5-10% från verkligheten, efter det hur stadigt och perfekt som helst, väntar svar på tritontest för att kunna ge en mer exakt referens , som referens nu har jag senaste tritontest i december samt mätningar salifert, för nitrat hanna lr. Då jag inte har lyxen att ha ett sumprum är det anledningen till att jag satsade på ghl från början - plats och ljud - men jag är nöjd med produkterna och skulle nog behålla samma system även om jag inte behövde ta hänsyn till plats. Inställningarna ger möjlighet till egena larmgränser och även gräns från avvikelse till tidigare mätning som genererar ny mätning (något jag önskar khd skulle ha också) bifogar bilder så ni får en uppfattning. Ett stort plus är K mätning då det går åt en del och jag nu har börjat dosera inte bara efter triton-lab svar. minuset som jag har att tillägga är driftkostnaden , den slurpar i sig en del referensvätska som inte är gratis och lägsta testintervallen är 1g/dygn jag hade lätt klarat mig på varannat dygn då jag kör på core7 och styr på kh och ion endast är för att hålla koll. vore kul om mer medlemmar kunde dela med sig av lite ärliga produktrecensioner så man har lite för och nackdelar på de tekniska prylarna som finns på marknaden.
  8 points
 35. Då var ommöbleringen i stort sett klar. Stora kolonier har kapats bort, montipora har skrapats i evigheter, några nya stenar på plats och framförallt många nya acrofraggar. Har tänkt fram och tillbaka om jag skulle satsa mer på fina LPS som fångar ögat i första anblicken, men jag återkommer hela tiden till acropora. Att se en acropora växa och färga ut är det som motiverar mig i längden. Så nu är 14 nya acrofraggar på plats samt några av favoriterna från det jag rensat ut. Ska dit några till, sen ska jag luta mig tillbaka. De nya verkar enbart ha coola namn hela bunten lantin verkar inte existera längre Blood magik shortcake Blue angrybird Blue Matrix Leprechaun purgatory Ultimate blue horrida Ultimate interstellar Purple monster Pink floyd Blue spathulata mfl Glad att man har samlat på sig vänner som gör att man kan byta och testa nytt utan att bli ruinerad. Alla nya småbitar gör att det ser väl uppstaplat ut nu men så får det vara något halvår nu.
  8 points
 36. Tanken var at vise hur "luftigt" mit nya scape er blevet. Svårt at se, kansche en film i kväll.
  8 points
 37. A very special fish in my quarantine tank... An Acanthurus Polyzona. The last member of my tang gang (I promise ) #10 Since its the 10th tang and obvious pattern I will name him after my all time favourite football player... Alessandro Del Piero ️ Thanks @Whiskey Lee for nice fat fish
  8 points
 38. Nu fick jag äntligen tummen ut och klädde in bänken. Vit plexiglas som jag fäste med magneter. Dock var magneterna lite väl klena så fick leta under kilar så att fronten inte skulle glida ner. Lyckades dock få tag på ett gäng magneter med 30kg dragstyrka så de borde göra susen.
  8 points
 39. Ni gör ett jättebra jobb och svg betyder i mitt fall otroligt mycket för hobbyn! Ser fram emot fortsatt bra läsning i form av artiklar mm, den om phyto ska bli extra intressant. Kom igen grabbar o tjejer stöd guiden med ett bidrag!!
  8 points
 40. Lite bilder då skymningen faller. Har försökt att rätt strikt följa ICP-utfallet när det gäller spårämnen och tweakar värdena med individuella flaskor för Cr, Co, Ba, Sr, Fe, I, Ni, Li, V och Mn. Tycker mig se bra utfall på färger och tillväxt. Mycket bättre än spårämnes-groggar i mystiska blå flaskor (läs KZ) .
  8 points
 41. Efter mååånga år har en fragg på min gamla gemmifera visat sitt rätta jag igen. Den har inte haft tillstymmelse till färg på flera år och moderkolonin är död. Håller alla tummar för att den vill fortsätta växa nu. Två bilder på moderkoloni och en på nuvarande fragg
  8 points
 42. Ita a name of a Netflix documentary Lots of nice macro pictures of the creatures we all know and love Watch it if you can.
  8 points
 43. Nu är nya belysningen på plats. Kör en acklimatiseringsperiod då den kommer gå på 40% som max mellan 12-18. Ska bara försöka få fram en bra kombo på kanalerna...hur kör ni som har aurora hybrid? Så här ser det ut just nu. Blev ingen toppenbild.
  8 points
 44. Sorry för lång tids tystnad! Har haft en del annat för mig, men den goda nyheten är att revet fortsatt blomstrar här i vardagsrummet. Har varit över till dottern i Miami ett par veckor och väl hemma testade jag kH - låg på 11,5 . Inte så konstigt att vissa LPS:er tynat bort, men SPS:erna ser ut att må bra. Stryper nu ATI-doseringen så får vi se…
  7 points
 45. Knappt hänt ett dugg i karet sedan februari. Två lps och en acrofragg är det enda som är nytt. Tanken har hela tiden varit att låta allt vara sedan min lilla rescape och låta de nya fraggarna växa upp. Det går inte snabbt men de kommer. Mina äldre acro växer dock så det knakar.
  7 points
 46. Jahopp. En del har hänt. Skaffade en semilarvatus som efter 4 veckor i karantän funkade kanon i karet…i ett par dagar innan den blev ihjälslagen av en pump. Jävla helvete. Verkar ha lyckats knäcka cyanon med cyanocleaner från modern reef. Har beställt en del chemiclean men det verkar ha fastnat i tullen så provade detta och det ser bra ut än så länge. Synd med chemicleanen, en del pengar i sjön. Jag var nyss i Italien och passade på att besöka coral garden…lyckades också hitta lite kul som kommer nästa vecka La även till denna i efterhand då den kom med en ny sändning Har äntligen fått tummen ur och fått mitt kontrollskåp från adaptive reef Det ska tillkomma en KH director och lite annat jox. Slutligen så ser karet ut så här i dagsläget
  7 points
 47. Lite bilder efter att igår ha tagit emot 8 koraller och två musslor från Coraroc @CoraroC en fin acro koloni från Kim @Kim Rosenqvist och värdens största Euphyllia Hammer från Nils i Uppsala @Nils Eriksson. Pustar nu ut i soffan och njuter av utsikten. Nu är det fullt, ”lapp på luckan” som vi säker inom hockeyn. Inga mer koraller på ett bra tag! Stoer tack till er alla som befolkar mitt rev !
  7 points
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
 • Create New...