Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Posts

  15,588
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  39

stigigemla last won the day on July 28

stigigemla had the most liked content!

8 Followers

About stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  17 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 2x450 + 2x300 + 8x230 + 8x152 + 12x58 + 64
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 24 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  3 st 75 till 200 liter
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

7,118 profile views

stigigemla's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Very Popular Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare
 • Week One Done Rare

Recent Badges

1.5k

Reputation

 1. Problemen med död sten brukar komma efter ett år eller lite mer. Det beror antagligen på att den mikrofaunan med maskar och kräftdjur som normalt rensar levande sten saknas. Efter något år ha stenen kleggat igen av döda bakterier med mer. Om man använder keramiska porösa stenblock så rekommenderas att man byter ut dem någon gång om året för att de sätter igen. De har ju bara fina porer så de rensande djuren kommer inte in. Det finns en del trådar på R2R om kar med död sten som kraschat. Det brukar ta ett år eller ett och ett halvt. Naturligtvis dör det mesta av det levande i stenen vid transporter under flera dagar men det räcker med ett fåtal djur för att de skall kunna föröka sig. Det döda i stenen skall tas om hand och populationerna stabilisera sig. Det är det vi kallar att cycla stenen.
 2. För min egen del är jag inte rädd för Cryptocarion längre. Jag har haft det i mitt stora kar under ett års tid minst utan att någon fisk dött. Ingen åtgärd bara Rollermat och skummare. Det var oftast bara prickar på min Acanthurus japonicus men andra fiskar hade ibland enstaka. Till min karantän och i butiken har jag UVC som tar det. Till kunder som har fått det rekommenderar jag UVC. Tillräckligt med UVC så försvinner synliga parasiter på en vecka. Och sedan en vecka eller 2 för att få bort vilande parasiter så är det klart. Men man behöver mycket UVC om man har ett riktigt utbrott. Ett 40w med rätt cirkulation genom är minimum för ett 500 liters kar. Insug och utlopp vid botten då det är där smittan blir när fiskarna sover.
 3. Jag varnar lite för åttakantiga akvarier. Då fogarna får en ojämn bredd håller de sämre. Jag jobbade lite extra i en akvariebutik en gång i tiden och han slutade helt sälja åttakantiga. Clownfiskar skall ha mycket mat så jag skulle inte starta ett kar med sådana utan en riktig äggviteskummare.
 4. Jag har aldrig använt kemi mot dessa. Synchiropus ocellatus äter dem med god aptit när de väl upptäckt dem. Antagligen är den vanliga mandarinen lika effektiv. Och egentligen är det inga planarier utan plattmaskar. Planarier är små primitiva rundmaskar som är ganska ovanliga i akvarier. De brukar vara vita till genomskinliga och mellan 3 mm och 1 cm långa. Värdefulla att ha i levande sten.
 5. Det är självklart att om något ligger och dör förpestar det vattnet. Döda fiskar tar vi ur om vi hittar dem men det är lika självklart att döda alger eller cyano förgiftar vattnet.
 6. Det här med 76 dagar är en myt. Den kommer ifrån att några forskare undersökte hur länge parasiterna kan överleva i vilstadium. De provade med låg temperatur bland annat och när det är nära den lägsta temperatur parasiterna kan överleva i är ämnesomsättningen väldigt långsam. I normal temperatur kan de inte alls överleva så länge. Tyvärr så fick någon Amerikansk hobbyist tag i rapporten och drog slutsatser utan att ha läst eller förstått hela. Det finns en länk till rapporten här på guiden i en tråd om Cryptocarion.
 7. Jag skulle inte göra det med dubbel botten utan ha dubbla bakväggar i stället med en returkanal mellan dem. På så sätt blir det lättare att bygga så att pumpen - pumparna blir lättare att komma åt för service.
 8. Jag har lite blandade erfarenheter av Pilkington Optiwhite. Ibland är det bra ibland lite grönt. På senare tid har jag bara använt diamantglas från Saint-Gobain och det har alltid varit perfekt. Det du har på bilderna ser ut som Pilkington Optiwhite i mina ögon. Vanligt floatglas är betydligt grönare i 15 mm. Varken Optiwhite eller Diamant lagerförs i 15 eller 19 mm i Sverige säger min grossist. Jag kan få specialbeställt vid nästa import men det tar 1- 2 månader planerad tid.
 9. Det är vanligare att det är strömförsörjningen som inte orkar. Ta med den gamla till Kjell&co så har de nog en ny som passar.
 10. Att byta metod för uppstart mitt i starten är dumt. De olika metoderna är beprövade i olika kar och fungerar. Alla stegen i de olika metoderna behövs. Om det inte var så skulle de onödiga strukits för länge sedan. Anledningen att du har samma värden som dag 1 är att det inte börjat hända något än. Genom att du har så mycket död sten får du nog räkna med ett par månader för att få den koloniserad av de podar och maskar som skall leva i den.
 11. Är det Zoanthus du har bör kamelräkor (Rhyncocinetes) äta dem. Men de äter inte Palythoa. Jag vet inte hur de är med LPS men Euphyllia t.ex brukar de inte röra. irwin_fletch har så han kan berätta mer.
 12. Natriumkarbonat är betydligt mer koncentrerad i kH / vikt. 1 mol bikarbonat väger 84 gram medan 1 mol natriumkarbonat som är dubbelt så effektiv väger 106 gram. Det betyder att 84 gram bikarbonat ersätts med 53 gram natriumkarbonat. Men det är ingen mening med att räkna för noga. Du skall ändå justera tillsatt mängd för att hålla de värden du vill ha i vattnet.
 13. Det står på min hemsida: Oceanakvarium.se Bra att veta Mer att veta Ballingmetoden Tillverka Ballinglösningarna
 14. Problemet är att du får in näring för algerna med ditt nya vatten. Det kan vara ditt vattenledningsvatten (om du inte har osmosfilter) eller det salt du använder. Red Sea salt är bra men nästa gåg bör du köpa den svarta hinken om du har vattenledningsvatten. Jag kan bara en metod som är riktigt bra och det är att filtrera vattnet med ett UVCfilter. Det dödar algerna direkt vattnet passerar genom filtret och sedan tar det ett par dagar för de döda algerna att försvinna. Ett fungerande UVC filter har en sorts lysrör inbyggt. Det säljs också filter med lysdioder men de har fel våglängd på ljuset och fungerar inte. (Jag har provat).
 15. Ett ämne som ofta kommer upp när det gäller räkor som dör i samband med skalbyte är jod. Och det går att testa. Det bästa är naturligtvis ett Tritontest. Bland dropptesterna tycker jag Giesemann är bättre än Salifert. Ca, Mg och kH kan naturligtvis också spela roll då de behövs för att bygga upp det nya skalet.
×
×
 • Create New...