Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15353
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  26

stigigemla last won the day on November 15

stigigemla had the most liked content!

Community Reputation

1348 Excellent

About stigigemla

 • Rank
  stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  15 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 4x100
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 22 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  4 st
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

5121 profile views
 1. stigigemla

  Vilken rullfilter tycker ni man ska köpa??

  En skillnad är förresten att Rollermaten är tät så den går att köra utanför en sump. Den behöver ungefär 43 cm höjd över vattenytan. Clarisea behöver betydligt mindre höjd.
 2. stigigemla

  Doseringsmetod

  I original är det tre vätskor. En av dem är kalciumklorid + magnesiumklorid + spårämnen. Där är det en del som separerar magnesium till egen dunk som går på en fjärde doserpump eftersom den förbrukningen brukar bli mindre än i recepten. Har man en doserpump med 4 eller fler pumphuvuden kan det vara en idé om man inte doserar nopox eller nitrat eller fosfat.
 3. stigigemla

  Vilken rullfilter tycker ni man ska köpa??

  Det finns Bubble Magus också. Den verkar vara identisk med Clarisea. Tieling rollermat är mycket större än de andra men har rullarna under lock så jag skulle tro den luktar betydligt mindre. (Om nu det är ett problem med de andra).
 4. stigigemla

  Vad är detta under min clown

  Den är dålig i magen. Mata lite mindre ett par dagar så bör det gå över.
 5. stigigemla

  Doseringsmetod

  Med moderna lysdiodbelysningar är det inget problem med bruna koraller vid 0,1 i fosfathalt. Det är viktigt att ha tillräckligt med algätande djur. Så hindrar man att det blir så mycket alger att de blir problem. Har man samma mängd alger hela tiden binder de ingen ny näring utan de betande djuren tar upp och skiter ut det mesta.
 6. stigigemla

  Uppstartsfrågor

  Det finns flera metoder att starta ett revakvarium. Det viktigaste är att du inte blandar mellan olika metoder. Lasses metod funkar och det gör också Red Seas. Välj och håll dig till den metoden. Gör som metoden föreskriver med pumpar filter, ljus, tillsatser och allt annat så kommer det att funka. Här finns ett antal 5 minuters videor för nybörjare: https://www.bulkreefsupply.com/video
 7. stigigemla

  Doseringsmetod

  Om hysterixen är blek bör det bero på för låg nitrat. Koraller behöver både nitrat och fosfat för att kunna växa. På korallrev växer alger vilket en massa djur lever på. Synligast är kirurg, kanin och papegojfiskar men det finns fler. Framrutan lär du behöva fortsätta att skrapa men stenen i karet kan djuren hålla ren. Jag rekommenderar att du går upp till 0,03 - 0,1 mg/l i fosfat och 1 - 10 mg/l nitrat och skaffar fler algätare.
 8. stigigemla

  Demontera doserpump, Revdos 41

  Batteriet är lite segt i upp och urladdning. Alla inställningar utom klockan skall ligga kvar om den är hel. Men det verkar tyvärr som om backupbatteriets kapacitet går ned med åren. Jag har inte bytt något ännu men jag ser det här på mina .
 9. stigigemla

  En nervös nybörjares första akvarium

  Vet inte. Jag har sett det i många nybörjarkar. Guruna på R2R tror inte på det men jag har sett det sedan jag började sälja doserpumpar.
 10. stigigemla

  Väteperoxid Hur funkar det?

  Räkor, eremitkräftor och kanske andra djur med yttre gälar är känsliga mot väteperoxid. Hos mig har oxydator tagit columnaris på sötvattensfisk.
 11. stigigemla

  En nervös nybörjares första akvarium

  Magnesium sjunker ofta i kar med ny sten. Så det är inget uppseendeväckande med det. Jag tycker det är läge att köpa kalciumklorid och magnesiumklorid för att korrigera de värdena. Det finns som Red Sea Foundation. Magnesium kommer antagligen att fortsätta bindas i stenen det närmaste året innan det stabiliserat sig.
 12. stigigemla

  LPS förökning

  Det finns en sort herpes som kan gå på storpolypiga stenkoraller. Är det så försvinner bubblan om någon vecka och så kommer en ny om en eller några månader. Det verkar inte vara farligt för korallerna eller vara nämnvärt smittsamt.
 13. stigigemla

  Bubblor?

  Ett nystartat kar med sand i har ofta en grumling den första veckan. Märkligt är att den brukar spårlöst försvinna när man inte anar det.
 14. stigigemla

  Databas på fisk

  Man skall inte glömma Fishbase heller. Där kan man läsa om hur de lever i det vilda.
 15. stigigemla

  0-150 liter Impulsivt projekt 54L

  En eller ett par bubbeltipanemoner med symbiosräkor som Thor amboinensis. Rödbenta eremiter. När det är riktigt i gång sedan fler miniräkor som t. ex Periclemens och pompomkrabbor. Det finns så mycket udda smådjur man knappt ser i ett stort akvarium. Utan stenkoraller behöver du inte tänka så mycket på vattenvärden utan då skall det gå bra på 10 - 20% vattenbyte i veckan från stora karet. Skivanemoner kan du också ha. Det finns väldigt många vackra Ricordea och här behöver man inte vara rädd för att de skall sprida sig okontrollerat.
×