Gå till innehåll

Hampus85

Medlem
  • Antal inlägg

    343
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    8

All aktivitet

  1. Jättesnygg! När kommer den hemliga gissningskorallen? Får väl gissa på solkorall om det är något du aldrig haft tidigare.
  2. Snyggt! Vad är den andra för acro (trotjänaren)?
  3. Jag håller med om att det inte är ett stort problem men tror att man ska tänka till angående vilka preparat man använder på vissa arter som är kända för att vara känsliga. Även om tarmfloran återhämtar sig är risken att de hinner bli för nedsatta. Inom veterinärmedicinen har vi generellt större problem med antibiotikabehandling till växtätare än till karnivorer och omnivorer. Hästar är exempelvis betydligt känsligare för vissa antibiotika än hundar och katter.
  4. Jag håller helt med dig men tror också att det blir svårt. Krävs både kunskap och vilja från handlarna samt att tillräckligt många är beredda att betala för det. Jag upplever dock att handlarna har väldigt olika nivå på hur de hanterar sjuk fisk. Vissa är väldigt snabba på att plocka bort kliniskt sjuka djur medan andra har kvar dem tills de dör/i princip är döda.
  5. Ja det kan påverka men varierar beroende på art. Växtätare har generellt ett känsligare tarmsystem än karnivorer då fisken ej kan bryta ner hela växten utan hjälp av bakterier. Exempelvis är vissa kirurger så som convicts ovanligt känsliga. Sedan bygger de upp en ny bakterieflora men det kan ta tid och risken är att de blir nedsatta eller dör innan dess.
  6. Metoden funkar absolut. Jag skulle dock undvika koppar. Även perfekt doserat är det relativt toxiskt för fisken också. Tycker personligen att ttm med väteperoxidbad är snällare mot fisken, dock lite krångligare.
  7. Det är generellt inte lagligt att importera själv. Men det mesta går att få tag på i svenska butiker. Klorokin är krångligt men väteperoxid till ttm är lätt att få tag i. Det preparat med praziquantel som brukar användas i USA går inte att få tag i men andra märken säljs i dammbutiker. Dock rätt stora flaskor så det kan vara lämpligt att dela på ett par personer
  8. Spännande ämne, jag ska hålla mig lite kortare än jag brukar . Jag har testat det mesta men föredrar även jag hybrid ttm enligt ovan alternativt klorokinfosfat. För de arter som tål det tycker jag att klorokin är det absolut bästa men relativt många är känsliga. Koppar undviker jag då även de tåliga arterna påverkas ganska kraftigt negativt vid terapeutiska doser. Om jag hade haft ett väl ventilerat uthus hade jag nog kört helt på formalin men ingen lust att använda det i familjebostad. Jag håller med dig om att profylax är bra i de fall fördelarna överväger nackdelarna. Jag kan även hålla med om att vi är väl försiktiga medan jag tycker att amerikanerna går för långt åt andra hållet. När det kommer till bredspektrumantibiotika på kliniskt frisk fisk har jag svårt att tycka att fördelarna överväger (och är dessutom olagligt i Sverige utan recept). Medicin mot maskar tycker jag är någonstans mitt emellan. Använder oftast prazi i karantänen. Men det absolut viktigaste är i mitt tycke behandlingen mot encelliga parasiter.
  9. Ja, de är fantastiskt vackra! Denna sida hade jag missat, blir en beställning där vid tillfälle.
  10. Ser fantastiskt ut på bilderna, måste få se det live vid tillfälle . Var köper du storpack med kalkwasser? Har letat som tusan efter det.
  11. Håller med om att detta är en bra lösning, har funderat på liknande. Vet dock inte om det löser broblemet med resor. Jag antar att du ändå behöver göra ganska frekventa vattenbyten pga liten volym i karantänen?
  12. I teorin bör detta funka bra om du är helt säker på att du inte har något i systemet redan. Blir ju i praktiken som ett kontinuerligt ttm system och vattnet byts så fort att det skulle kunna funka även mot oodinium. Skulle dock inte våga mig på det själv. De största riskerna jag ser är : 1. UV fel. räcker med en minuts strömavbrott eller att lampan går för att hela systemet ska smittas. 2. flöde i karantänen. stor risk att någon parasit blir kvar och hinner återinfektera fisken. Man skulle kunna minska risken med 4-5 streamers som blåser över botten konstant men tror ändå risken är överhängande. 3. Stänk som du nämner. Tror dock den risken.är minimal om du har karantänen täckt. Då undviker du ren stänksmitta och den teoretiska aerosolsmittan är minimal. Som sagt, skulle i te göra det. Om du ändå gör det, se till att i alla fall ta upp och bada fisken i väteperoxid lösning på dag 4 och dag 10. Och ha ett extremt överdimensionerat uv. Skulle nog ha två seriekopplade för att minska risken för fel. Undrar om det möjligtvis finns någon typ av ventil som skulle kunna stoppa flödet till huvudkaret vid strömavbrott. Typ motsvarande som används till co2 i jätteformat.
  13. Jag har precis sänkt mitt nitrat rejält med VÄS. Tyckte det funkade extremt bra. Väldigt effektivt, lätt att styra och billigt. Enda "nackdelen" är att jag får dosera mycket fosfat för att inte kolla detta.
  14. Helt enig med dig om restriktivitet. givetvis inte uteslutet att fisken kan påverkas negativt men största riskerna för människor är efter långvarig exponering och relativt lång tid efter den. Fisken exponeras kortvarigt och lever inte så lång tid oavsett. Liknande preparat används inom sötvattenshobbyn som kolkälla till växter. Skulle vara intressant att se hur mycket det påverkar fisken med daglig exponering under flera år.
  15. Formalin är troligtvis det preparat som fungerar mot flest parasiter. Skulle inte tveka att använda det om jag hade ett väl ventilerat utrymme. Bryts ner snabbt så inte så farligt att handskas med vattnet efteråt. Är mycket tveksam till att det ger negativa långtidseffekter på fisken. En av de absolut mest använda medicinerna i storskalig odling och trots det har jag aldrig sett några fakta som tyder på att det stämmer, bara rykten.
  16. Är dessa bättre än membranventiler? Hade en membranventil på förra karet och tyckte den var smidig att finjustera men om det finns ännu bättre varianter så är det ju intressant
  17. Missade denna tråd helt. vill inte vara en party Popper men... Skulle absolut undvika metronidazol. Det finns en anledning till att det är olagligt att sälja i eu och att det egentligen inte ska släppas genom tullen. Det är ett antibiotika som dessutom har en del negativa hälsoeffekter på människor. Jag tycker generellt inte att vi ska slaska med detta inom hobbyn, det leder till dåliga effekter precis som all annan överdriven antibiotikaanvändning och riskerar att ge hobbyn dåligt rykte. Helt ok när det behövs men att använda det i karantän där det i de flesta fall är onödigt skulle jag låta bli. Fiskarna är oftast inte sjuka med något som behandlas med detta och de flesta saker som det behandlar är inte lika smittsamt och allvarligt som de yttre parasiter vi behandlar. Är dock helt för karantän. Föredrar personligen tank transfer med väteperoxidbad eller i vissa fall klorokin då många fiskar blir kraftigt påverkade av koppar även i lägsta terapeutiska dos. Praziquantel går bra att behandla med även i foder.
  18. Jag hade tidigare en Vectra men bytte till två jebao för ökad säkerhet. Upplevde alla tre som tysta men jebaoerna är faktiskt tystare, hör dem inte alls. Så beror säkert vilket exemplar. Tror att deras olika serier har ganska olika ljudvolym också.
  19. Är du sugen på att dra igång igen? Såg att fa gjorde reklam för levande sten för någon vecka sedan. Annars brukar det ofta säljas från folk som lägger ner, tror att det är några i vårat område som har/nyligen haft till salu.
  20. Gomezi och valida sålda.
  21. Blå valida, fin bit 275 kr Acropora joker 175 Akropora gomezi, blå och grön, 125 kr Pocillopora, grön med blå toppar 150 kr Pocillopora ghost 100 Frogspawn, 100 kr/huvud Rainbow monti, överväxta pluggar, 100 kr/st Några olika zoas. 100 kr/10 polyper Ricordea, grön med orange botten. 75 kr/polyp. 3-4 polyper/fragg Hämtas utanför Enköping (vågar ej skicka acrosarna). Finns nog lite annat som går att fragga på plats, främst andra zoas men även någon chalice mm.
  22. Tack för hjälpen Jonas, ska göra det! Jag kan i alla fall informera om att det inte hänt igen utan pH har legat helt stabilt i nästan två månader nu.
  23. Ok, då kanske jag ska beställa färdigt. Har hittat på nätet men svårt att se på beskrivningarna att det inte är några metalldelar.
×
×
  • Skapa Ny...