Gå till innehåll

Höja nitraten?


aerie

Rekommenderade inlägg

Hej!

Inte haft direkt koll på karet så nu har nitraten sjunkit till noll och mina macroalger börjat dö... nån som har förslag på vad jag kan mata med för att få upp nitraten igen lite fort?

Provade att hälla i VÄLDIGT mkt phytoplankton, vet inte hur lång tid det tar innan man kan se några resultat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vill du verkligen höja nitraten - är det din absolut sista vilja??? Har du läst alla varningar???? Skämt åtsido - du kan använda någon knivsudd kaliumnitrat Om du vill så återkom med PM om storlek - vattenvolym och önskad nitratnivå kan jag räkna ut en mer exakt mängd. Ett bättre men långsammare sätt är att för en tid gå över till ett högproteinfoder så du tillför betydligt mer kväve än fosfor.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fasen, Samuel, du får inte låta den där taggiga breda algen jag fick av dig dö ut... Den är en riktig snabbväxare, skulle nästan säga växer dubbelt så snabbt som Caulerpa taxifolia, alltså en riktig kämpe för goda vattenvärden. Roligt att du märkt god nitratförbrukning!

KNO3 finns på flera ställen, bl.a. här: http://www.haack.se/pmdd.htm

Jag hittade också ett högproteinpellets i fredags som heter Salifert Energy Plus. I innehållsförteckningen står det:

"It containts approx. 20 times more protein than good quality frozen food. This same is true for the essential Highly Unsaturated Fatty Acids (HUFA) and vitamins. The proteins are highly digestible and are of marine origin only. [...]

Protein 65 %

lipids 15,5 %

inorganics 12 %

glucans/polysaccarides 7,5 %

Omega-3 HUFA 30 mg/g

DHA/EPA > 2"

Grejen med fodret är dock - precis som Lasse redan skrivit - att det tar ett tag att brytas ned av biofiltret till ren och skär nitrat. Vill du höja nitratet snabbt - om än med endast två-tre ppm - så är KNO3 ett bättre val just nu. Något slags biofilter är därför bra att ha - filtret behöver inte vara något särskilt avancerat.

Höjer du nitratet så var beredd att dosera lite järn/spårämnen också sedan, och mata med något bra foder för att få lite fosfat till algerna, så får du mycket god tillväxt och kan avvyttra algerna igen snart. Man behöver inte vara rädd för fosfatet från fodret heller, för det tas upp av makroalgerna snabbt och ger inte utslag på Saliferts fosfattest.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Var hittar man kaliumnitrat? Och vad klassas som högproteinfoder? Har typ bara frusen artemia, phyto och articpods här.

Vad är det för articpods du har där, förresten? Jag har det som heter Cyclop-Eeze, och där står att det är 57 % protein, alltså högt och bra. Har du det så gäller det nog att mata mer om du ser algerna dö, kanske minst dubbelt det du matar nu. Kolla dock som sagt också om du tillför någon järn/spårämneskälla.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Arcticpodsen är i flytande form från reeds mariculture, har inte kollat så mkt på vad det innehåller. Får väl ge mig ut igen till kryddhyllan och se om jag kan hitta detta...

Och japp, det vore förbannat tråkigt om algen dog för den är verkligen sjukt snabbväxande och sprider sig inte(fastnar ingenstans,på gott och ont).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag googlade lite om Kaliumnitrat. Det verkar som om det på mataffären kallas Kali-salpeter. Dock har jag inte hittat det, efter att ha kollat runt på stora och små ICA-affärer, samt även en specialiserad kryddaffär.

Läste på ett annat forum att ICAs kaliumnitrat (Kalisalpeter) förmodligen innehöll bara några % kaliumnitrat - resten natriumnitrat.

Granngården (Lantmännen) har haft (har?) något som heter "Unika kali" (hette senare "NK 22-11") och innehåller 98% kaliumnitrat. Men fanns bara i 25kg säck.

Det sades också gå att få tag i från färgaffären, men renheten var osäker. (samt kostade 500-600:-)

Men om du tror att natriumnitrat går lika bra, Stig, så spelare det väl ingen roll kanske?

Natriumnitrat går lika bra.

Är inte särskilt kemikunnig, så jag undrar bara; kan det bli för mycket natrium i karet?

-natriumklorid natriumnitrat natriumkarbonat/natriumBikarbonat m m?

(alltså; kan det vara bättre med Kaliumnitrat?)

Sen behöver man väl räkna ut hur mycket NO3 det är i KNO3 respektive NaNO3, så att man inte doserar fel.

(Vill man vara säker, kan man ju beställa från länken Patrik tillhandahöll...)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Svårt att dosera fel, är man lite "feg" kan man börja med att strö säg 10-15 korn av gödningen säg varannan dag. Större kar + mer makroalger + mera ljus = större doser nitrat, och vice versa. Glöm bara inte att också tillsätta lite spårämnen/järn och mata fiskarna. Ett litet paket nitrat räcker därför för våra behov i evigheter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I Kaliumnitrat är ca 61% av vikten nitrat

Jo, men om man nu ska köra med NaNO3 istället, behöver man ju veta hur många procent nitrat det är i NaNO3, för att höja motsvarande.

Det var så jag menade..

Enl. din länk kunde jag inte få procenten på just Natriumnitrat (eller tittade jag inte tillräckligt noga?)

Lasse visade iaf hur man kunde räkna ut det med hjälp av atommassavikten mm i det periodiska systemet. Lite krångligt (för mig) men om jag har räknat rätt ska Natriumnitrat innehålla 73% nitrat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så ett halvt kryddmått borde alltså vara lite mkt? Märkte inte ett smack skillnad på nitraten dock... mätte ju iofs något dygn senare... får prova att slänga i ett halvt till imorgon och se om det går att mäta något nitrat då.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse visade iaf hur man kunde räkna ut det med hjälp av atommassavikten mm i det periodiska systemet. Lite krångligt (för mig) men om jag har räknat rätt ska Natriumnitrat innehålla 73% nitrat.

MVG (62/85):smiley20:

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...