Gå till innehåll

Trilobitens första salt, Percula 120


Trilobite

Rekommenderade inlägg

Nu börjar det äntligen röra på sig, när man fått lite mer tid i slutet på semestern! All utrustning jag tänkte ha i starten är fix o klar och jag är mitt uppe i slangdragningen till svärmors stora förskräckelse. Har dock stött på ett litet problem, då hålet i bänkskivan är för litet för ett par kontakter, så jag måste koppla loss UV-staget och skjuta hela karet åt sidan för att borra upp lite extra.

Fick mina streamers på posten i går.

Den utrustning jag kommer att använda är

Streamers: Koralia 4 – pumpar (2st a 4600 L). Jag sätter inte den ena i cirkulationsfacket som jag tänkt, jag tar ev LS där i stället. Det ligger ändå två pumpar i det facket som det ser ut.

Övriga pumpar är 2 skruttiga maxijet på 1000 L (få se om de rasslar för mycket) och 2 Aquabee 2000 L. De är rätt otympliga, men jag tror jag lyckats tråckla ned alltihopa så det skall funka fint.

Originalskummaren med en Tom Stellar luftpump. Trist att skummaren är så ful, jag får bygga ett litet hus åt den…

39 W UV. Jag har grunnat på hur jag skulle montera den, till sist gjorde jag ett påhäng med en svartlackad list och en bockad aluminiumplåt. Ser ut som om akvariet vore en stor sodastreamer. Min fru är milt skeptisk, men jag slapp i alla fall skruva fast den i vardagsrumsväggen!

Sen har jag köpt en AquaticNature-Antarctica osmos. Lika bra när skatten är på ingång. Den hänger på trekvart på ett par badrumskrokar, men jag tror inte det är värt att borra i kaklet!

Den döda stenen jag fick med jag jag saltat av (det vart rätt grumsigt i vattnet också, så den hade nog en del liv i sig när det begav sig, innan den plockades upp) – nu skall jag bara lägga den i osmosvatten med lite Aquacare Phosphate-minus, för att minska fosfatläckaget från stenen i uppstarten.

Jag vet inte i vilket skick MH-lamporna är i, så jag får väl ta och byta dem när det blir dags att dra på ljuset. Puh!

Inkl. själva karet (Percula 120, 450 L med intern sump) o rampen (2x150 W MH) + 70 kg död LS har det går på ganska precis 10 000 bojarder, så det känns rätt ok!

Det är väl bara salt och vatten som fattas i stort sett! + Levande LS.

Hur mycket LS tycker ni man skall köra på? Jag har så mycket död LS att jag nog inte kommer att använda allt. Bakteriesubstratet har jag ju redan i den döda, - det är ju microfaunan man vill ha med, så det känns viktigt att de stenar man stoppar i har en hel del passagerare.

En annan tanke jag haft är att skicka död LS på semester in i ett akvarium som redan är igång – då borde man kunna få med en del tillbaka. Någon som provat det?

Så här ser riggen ut, även om jag joxar runt en del fortfarande; foto kommer när jag snyggat till det. Eftersom jag fortfarande lätt kan ändra på saker vore det toppen med kommentarer ;)

En sak jag ändrat på från bilden är att UV ut 2000L bytt plats med den som bryter ytan på 1000L. UV in är i samma fack som UV ut. Den 1000L som går i retur över facken gör att vattnet passerar LS:en två ggr. Filtermedia blir små LS i facket till höger om skummaren, samt ev i cirkulationsfacket längst till höger på bilden.

pumparfinal.jpg

Nu drar jag upp till Hälsingland ett par dar så får funderingarna mogna till sig lite!

mvh

Mattias

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 304
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Kul med fler som kommer med åsikter om Percula karet! :) 70kg är nog inte för mycket sten, även om den är död, eller mindre levande. Att få lite nytt liv i stenen via någon annans akvarium tror jag kan vara en bra ide, om inte så blir den iaf något kurerad under tiden. Du har inte funderat på att byta ut skummaren? Min tanke med det var att skaffa en Deltec MCE600 och hänga på bakkanten och utnyttja det första facket till att husera ännu mer levande sten för bättre biologisk filtrering.

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle nöja mig med några få kilo levande sten. Men jag skulle köra med skumning + fosfatremover från första timmen.

Det kommer nog att ta ett tag innan skumningen lagt sig (+ tre - fyra dagar att starta) så räkna med kanske två månader innan nitrat och fosfatvärden gått ned.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du har inte funderat på att byta ut skummaren? Min tanke med det var att skaffa en Deltec MCE600 och hänga på bakkanten
Jo, men jag har inte råd i dagsläget om jag skall komma igång någon gång. Jag har funderat på att hacka upp sten färdigt för det facket och ha i en bytta i karet så den blir kurerad tillsammans med all annan sten, så att man kan skyffla i den när man till slut stoppar dit en påhängsskummare.

Så här fixade jag staget för UV:t

PICT8964.jpg

PICT8957.jpg

Så det räcker med ett par kilo ny LS? Ok, det var ju trevligt att höra. Den döda stenen har legat insaltad och torr i säkert 5 år, men mycket av den är porös och fin.

Det kanske dyker upp något skoj på den nya stenen, som man vill sätta så det syns - skall man lägga all död sten + ny levande i karet med bakteriekultur för kurering innan man bygger revet tro?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur mycket sticker en Deltec ut från akvariet, så jag inte ställer karet för nära väggen om jag skall hänga på en så småningom?

Jag skall installera originalskummaren i morgon (jag hade för kort luftslang....) och köpa salt så jag kan börja fylla akvariet på kvällen om jag hinner. Då lägger jag i den gamla stenen, så får den ligga och svettas fosfat i lugn och ro.

Karets förra ägare använde Aquarium Systems Reef Chrystals + spårämneslösningar och buffert. Eftersom jag är en nybörjare har jag dåligt med koll på hur man skall köra igång på enklaste vis - jag hade tänkt köra på samma eftersom han hade gott att säga om det.

Jag tänkte också tillsätta Fauna Marin Ultra Bio efter de första dagarna för att få fart på bakterietillväxten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såg bara en grejj som du nog är medveten om, men för säkerhets skull...

Du har kopplat in ditt Uv med grön akvarieslang som har en tendens att torka och bli hård rätt snabbtvilket gör att den kan släppa.

Jag skulle inte göra en sånhär rigg med den typen av slang utan välja siliconslang istället (dyrt men den håller sig mjuk).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du har kopplat in ditt Uv med grön akvarieslang som har en tendens att torka och bli hård rätt snabbtvilket gör att den kan släppa.
Fy - nu skriver du ju vad jag tänkt hela tiden... Fast den gröna är i en lite mindre dimension och sitter som berget. Nu kommer jag att drömma mardrömmar. Jaja, UV:t skall ju inte kopplas på direkt, så jag har tid att byta.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hann inte göra något saltvatten idag, men jag har lyckats få ut 50 L osmosvatten hittills. Det går rätt trögt, men många droppar små...

Det var sommartomt på hyllorna hos min akvarist, så någon bakteriekultur blev det inte idag. Däremot fixade jag salt, Tropic Marine Pro Reef. Det är gjort för kalciumreaktor eller kalcium på tillsats, vilket jag har (med karet följde med en massa tillsatser och grunk med knappt passerat bäst före datum).

Jag har också hackat upp i runda tal 30 kg död LS och fyllt upp filtermediafacket, samt lite i pumpfacket, men där var det trångt för alla slangar. Jag har också lagt undan en del av den (ligger t h längst fram) för att ev stoppa i skummarfacket någon gång om jag byter skummare. Det blev över en 30 kg DS till, så totalt var det c a 60 kg när jag väl vägde upp den. Den luktade mustigt kan tilläggas, efter blötläggningen.

PICT8967.jpg

Det finns plats för rätt mycket ny LS i karet när jag skall köpa den, men det får nog bli i omgångar med tanke på att akvarieekonomin krockar med 6000-milaservicen.

Jahapp, i morgon skall jag blanda salt, leka med mina vattentester och billiga plastsaltmätare. Att göra något varje dag är lösningen på alla projekt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skoj att se hur de rullar på.

Den gröna slangen fungerar nog bra i några månader, men byt ut den senare. I Uppsala har vi ju tur, det är lätt att hitta slangar och kopplingar som är relativt billiga.

Här hittar du slangar av silicon till ett "billigt" pris http://www.slangservice.se

Om du vill skulle jag kunna fånga upp lite "skit" och kräftdjur åt dig, jag ska storstäda och byta vatten i veckan så då kan jag spara lite åt dig. Bakteriekultur är ju bra att köpa som jag förstått de, men absolut inget måste.

Jag har inte kört med någon, men det beror på att jag inte hade brottom i starten och inte kände behov av att skynda på processen. Syftet med bakteriekulturerna är i prinsip bara att skynda på processen som jag förstått det, har man inte brottom så kan man skita i dem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skoj att se hur de rullar på.
Jag skall köpa LS i stockholm i veckan eller veckan därpå. Vill du med är det bara att säga till! Vore skoj med lite assistans när man skall bygga revet också, av en som redan tråcklat ihop ett.
Om du vill skulle jag kunna fånga upp lite "skit" och kräftdjur åt dig, jag ska storstäda och byta vatten i veckan så då kan jag spara lite åt dig.
Tack, det vore toppen!
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skall köpa LS i stockholm i veckan eller veckan därpå. Vill du med är det bara att säga till! Vore skoj med lite assistans när man skall bygga revet också, av en som redan tråcklat ihop ett.

Låter skoj, jag följer gärna med. Köpte LS från Triton för någon vecka sedan (2v tror jag) och vilket jäkla kap!! De va 3-5kg sten och jag lyckades få med minst fyra sorters knappar och en supersnygg korall dök upp igår.

Sparar lite skit i en burk i akvariumet, då brukar räkdjuren krypa ner och samlas i skiten. Med skit menar jag botten skräp från tanken dvs små sten, sand, slem, algbitar och tvättäkta fiskskit följer säkerligen också med. Fungerar säkert lika bra som bakteriemedlen som säljs i affären, fast med småkryp i.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag skulle nergradera till en 1000 L/h pump för uvet för att få lägre genomströmningshastighet och längre exponeringstid
Rekommendationen från fabrikanten var 2000L, så jag funderade inte så mycket på det. Mina rassliga 1000L pumpar låter så förbaskat så jag nog måste skaffa nya, 2000L får sitta där så länge.

Jag borde väl inte får problem med 2000L, eller är du av en annan uppfattning?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tänkte försöka fixa lite fin LS i helgen eller nästa vecka (då har det gått med DS sedan i söndags). Skummaren kom igång i går kväll, men nu är det stopp igen. Jag skall slänga i lite mer Phosphate-minus och se om det var det som skummade av, jag har fortfarande fosfat i vattnet (1 mg/L). Jag trodde iofs det skulle bli mycket mer fosfat då stenen var upphackad, men den måste ju bort ur vattnet ändå.

Hur bra vattenvärden skall man ha innan stenen går i? Sedan är det ju uppstart med lyse så småningom, jag letade runt på forumet men måste tappat bort rekommendationerna om hur långsamt man skall gå fram - någon rekommendation på hur man skall gå vidare?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Innan stenen går i? Jag hade stoppat i stenen och sedan kollat värdena i karet.

I med stenen, och kör din fosfatremover i en vecka med skummning, testa sedan vattnet om det inte uppkommit några alger, annars är det bara att mäta det när det väl händer. Sedan när vattnet är ok kan du börja köra med belysningen i kortare perioder för att långsamt öka, och sedan tillsätta en städpatrull som håller koll på algtillväxten, sen blir det kanske fisk och koraller.

Det är en metod. En annan är att stoppa i allt på en gång, men så hade jag inte gjort. Har själv aldrig startat från scratch, men om jag had egjort det idag så hade det varit tillvägagångsättet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Innan stenen går i? Jag hade stoppat i stenen och sedan kollat värdena i karet.
Hehe, ja du ser - jag tyckte också det vore det rimligaste, men sedan läste jag att om man drog i kurerad sten var det bra om värdena inte var uppåt väggarna så man klappade ihjäl en massa som fanns i stenen. Jag vet nog inte när jag kan ta mig till stockholm, Uppsla hade ganska vissen sten, det jag sett av den.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I går var jag och Illustratören på Triton, där jag köpte 15 kg LS, verkade ganska fin med en hel del makroalger, en del stackars polyper och annat krafs. Skäggiga stenar om man säger så. Illustratören påstod att han såg en krabba, men det enda djur jag sett hittills är en pytteliten ryggsköld av en krabba i ytavrinningen. Trist - var 17 är krypen??!

Mitt KH verkar väldigt högt (mätt tre ggr, fick två resultat 17 eller 19), men det borde väl inte påverka så allvarligt som om det vore lågt? Behöver det justeras med ett vattenbyte så här direkt? Skall bygga revet idag eller i morgon.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

"Krypen" kan ta lång tid på sig att visa sig. Typ, du lär hitta nya djur många månader efter att du dragit igång karet.

Jag har tex en krabba i mitt kar som jag såg första gången ett par månader efter start. Numera ser jag den kanske en gång i månaden. Ca 6 månader efter start såg jag en snigel för första gången (en sådan där platt svart sak som drar sin mantel över skalet).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En till som har extremvärde på Kh! Kan det vara Saliferts test som är åt pipan helt fel? (Använder du Salifert förresten?)

Jag har testat mitt vatten från båda slangarna från osmosen, på det jag vil ha som slaskvatten så är Kh extremt lågt och det finns en svag aning av silikat. På det jag vill ha till användbart vatten finns det inget silikat men däremot extremt värde på Kh!

Så nu tar jag mest bra vatten och toppar upp med lite slaskvatten, det sänker iaf Kh mot vad det är i kranen och tar bort det mesta utav silikaten. Satans makapär, det var enklare i stan, där körde jag med enbart kranvatten och hade inga bekymmer. :)

(Sorry ifall jag kapade din tråd, men tänkte bara upplysa om att det finns fler med högt Kh.)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...