Gå till innehåll

Västkustakvarium 90 liter


Slanten

Rekommenderade inlägg

  • 3 månader senare...
  • Svar 260
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

I söndags när jag drog mina hummertinor fick jag med en hemsk sak. Det låg en Dödmanshand i en av tinorna. Naturligtvis följde den med hem i en liten spann. Troligtvis kommer det inte gå så bra, men jag måste ju testa. Det är ju högre salthalt på djupet och vattnet tog jag från ytan. Så vi får se. Det är inga polyper ute ännu.

Den står i ett mörkt hörn av akvariet och fiskarna låter den vara än så länge.

post-2834-1446891828972_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hejja! Du kan ju alltid höja salthalten, det gillar nog de flesta djuren du har.

Inte för att vara petig men kan inte fiskens lever ta skada av högre salthalt en vad dom lever normalt i dock vet jag inte hur mycket du menar han skall höja salthalten med :P

Och dömanshanden ser grym ut.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inte för att vara petig men kan inte fiskens lever ta skada av högre salthalt en vad dom lever normalt i dock vet jag inte hur mycket du menar han skall höja salthalten med :P
Många marina arter vid västkusten trivs bättre i kosterrännan där det är saltare.

Jag vill ha oftare uppdateringar förresten - det här akvariet är ett av mina absoluta favoriter här på forumet!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Och max kyla för död mans handen. Jag har för mig att den inte vill ha mer än 11 grader.

Okey. Sänker tempen så snart jag kommit hem. Just nu står termostaten på 13 grader

Och dömanshanden ser grym ut.

Tackar!

Den verkar grym och hoppas verkligen att den ska klara sig och visa sina polyper. Problemet är att salthalten på djupet där den hämtades ligger runt 30 promille, men vattnet i transportspannen togs från ytan där promillet är 20 istället. Så risken är att den fått en salthaltschock redan innan den hamnade i akvariet.

Jag har 34 promille i akvaiet för närvarande...

Många marina arter vid västkusten trivs bättre i kosterrännan där det är saltare.

Jag vill ha oftare uppdateringar förresten - det här akvariet är ett av mina absoluta favoriter här på forumet!

Kul att du gillar karet. :smiley9: Får lova att uppdatera lite oftare nu när man har en beundrare :ler:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Den döda handen lever! Polyperna har så smått börjat krypa fram och nu visar sig de flesta. De har dock inte fällt ut fångstarmarna, tror jag, så det återstår lite till innan jag kan titulera mig som korallakvarist!

Tyvärr har jag fått kondens mellan dubbelglasen och akvarierutan när jag sänkte temperaturen till 9 grader. Har försökt att blåsa in luft som torkats med silica-gel, men det hjälpte inte helt. Så nu testar jag att pilla in lite silica-gel genom en luftslang som sitter fast mellan glasen och hoppas att det ska hjälpa. Det är därför bilden är lite suddig och konstig.

post-2834-14468918373385_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den har blivit min favvo och den har slått ut helt nu. Sträcker ut polyperna långt och visar även fångstarmarna. Men jag har fortfarande problem med kondens mellan dubbelglasen. Det lutar nog åt att jag måste bygga om den. Trälister var nog inte så lyckat :x Så därför blir det inga bilder på skönheten.

Jag köpte en foderautomat och fyllde den med pulver foder, Fauna Marin Ultra Min F och matar två gånger på natten när fiskarna sussar. Funkar riktigt bra. De andra anemonerna verkar uppskatta det också.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan du ej höja tempen igen då. Minns att jag såg Död mans hand (Alcyonium digitatum) då man dök å inte var det så kallt där jag såg dom. Kolla med nått havs labratorie vad de säger om tempen. 13grader låter bra i mina öron för dina djur.

Klart en guldstjärna för dig å din DMH

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De har ju död mans hand på flera offentliga akvarier så det bör inte vara omöjligt att hålla den. jag pratade med dem på Öresundsakvariet och de matar med något smått men jag fick inte riktigt grepp på vad. Kanske det skulle fungera med fryst cyclops eller moina.

När det gäller det där med kondens mellan dubbelrutor så har jag sett ett intressant tips i en bok, jag har inte testat själv så jag vet inte hur bra det är. I alla fall, vanlig ättikhärdande silikon tar upp fukt när den härdar så om man limmar ihop rutorna runt om med en silikonsträng så drar den åt sig den fukt som kan finnas mellan rutorna när den härdar och simsalabim så har man det tätt och torrt mellan rutorna. Isolerglas till fönster verkar ofta vara silikonlimmade så det kan ju tyda på att det faktiskt fungerar. Nackdelar är ju att det blir en del kludd och inte helt enkelt att demontera men det är ju ett alternativ i alla fall.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag höjt tempen till 11 grader, mer vågade jag inte ta på en gång. Temperaturökningen gick på ca två timmar och det gillade Handen inte alls. Drog in alla polyper, men dagen efter var allt förlåtet. Dock så är kondensen kvar...

Jag har använt silicon för att sätta upp glasen, men eftersom det är trälister mellan så transporteras det antagligen fukt genom listerna.

Svavelsyra verkar lockande! Får slakta ett bilbatteri ;)

Nä, får nog slakta dubbelglasen och sätta in nån typ av plastlister istället. Trist när man inte kan se in i akvariet.

Ska testa att mata med Cyclop-eeze också för att få lite variation.

Såg nått kul idag som inte funnits i karet tidigare. Ni som badat på en lerig botten känner nog igen den ringliga högen från en havsborstmask. Var tvungen att fota genom ytan. Kul med nya djur karet!

post-2834-1446891847124_thumb.jpg

Skickar med en suddig bild på The Thing med helt utsträckta polyper!

post-2834-14468918471445_thumb.jpg

Ändrat av Slanten
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Mina problem med kondensen mellan dubbelglasen har försvunnit. Silica-gelen har nog sugit i sig det mesta av fukten. Känns skönt att kunna se in i karet igen. Dock är det bara ljust fem timmar om dagen nu på vintern. Funderar på att köpa ett månljus av nått slag att ha under de mörka timmarna.

Död mans handen verkar trivas som hand i handske. Ibland blåser den upp sig otroligt mycket. Visste inte att den kan ändra storlek på "skelettet". När den är på gott humör är skelettet säkert dubbelt så stort som när den är på surt humör:

post-2834-14468918773258_thumb.jpg

En av mina sjönejlikor har hittat en riktigt fin plats mitt i akvariet. Förr satt den på bakrutan precis vid streamern. Sitter bättre här tycker jag.

Ishavsstjärnan hälsar på.

post-2834-14468918772617_thumb.jpg

Trots få ljustimmar överlever de finare algerna ändå. De bruna tofsalgerna börjar försvinna, men tyvärr ökar cyanot på grund av lägre pH under vintern.

post-2834-14468918773037_thumb.jpg

Har precis varit och hälsat på i Lysekil och passade på att lägga i ett finmaskit nät från en brygga. Ska kolla om det blir nått imorgon eller på måndag kväll.

post-2834-14468918771713_thumb.jpg

post-2834-14468918772237_thumb.jpg

post-2834-14468918772822_thumb.jpg

Ändrat av Slanten
Stavfel
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Trilobite:

Tack! Jag e ganska nöjd med karet just nu, trots att det är mörkt nästan jämt...

Jag slängde ju i ett nät från en flytbrygga i lördags kväll och redan på söndag var suget för stort, så man fick slänga sig i bilen. Bilderna visar hur min ”zoo-affär” ser ut. Härligt när det är så stilla att havet ligger som en spegel!

post-2834-14468918806491_thumb.jpg

50 meter från bryggan sitter åskådarna och funderar på om de ska ringa psykvården, när de ser en tokfrans som vittjar nät direkt från bryggan.

post-2834-14468918806697_thumb.jpg

Tyvärr hade nätet fastnat i nått på vägen till botten, så det blev inget. Men skam den som ger sig… Nätet åkte ner i vattnet igen från en annan brygga och jag vill ju ha nått med hem, så kosan vänds till en vågbrytare. Nu är det mörkt, men med hjälp av ficklampa hittar jag en sten med ett 20-tal sjönejlikor på och en stor brödsvamp. Fint som snus! Stenen är även överväxt av nån typ av mossdjur.

post-2834-14468918805921_thumb.jpg

Igår åkte vi iväg och drog nätet igen och nu hade vi större fiskelycka. Två rötsimpor, en sjöstjärna, en strandkrabba och en pytteliten sjöhare på ca 1 cm. Allt åkte tillbaka i sjön utom sjöharen, men jag är lite orolig för att den ska bli lunch till fiskarna. Så den ligger i en spann med luftning och en liten sten med alger. Hur fort växer de? Är de giftiga? Och framför allt: Vet fiskarna om att den är giftig?

post-2834-14468918806148_thumb.jpeg

Här leker ishavsstjöstjärnan att han är en pytonorm och försöker krama ihjäl en mussla. Har aldrig sett den vira sig runt musslan på det viset tidigare.

post-2834-14468918805212_thumb.jpg

post-2834-14468918805484_thumb.jpg

post-2834-14468918805703_thumb.jpg

post-2834-14468918806261_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är lite störande detta att somliga har havet nästgårds. Det finns dock ingen anledning att bara se problem, det är bättre att lösa dem. Ett snabbt överslag säger att det går åt ungefär fyra och en halv miljard ton salt för att göra Vänern till havsvatten, räknat med att man får bra pris på den mängden så blir det ju högst fyra biljoner att betala. Ren struntsumma alltså och självklart är det de som har haft den orättvisa fördelen att ha nära till havet hittills som skall betala detta.

Inget att fundera på, bara att köra igång.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Bygert:

Vänern? :smiley24: Är det dammen som ligger i Karlstad?? :)

Jag gillar att bo vid havet...hehe

@Laggeman:

Det finns lediga bostadsrätter kvar i området, har jag sett. Släng upp 3 och en halv mille så är en tvåa din... Läget är heeelt fantastiskt!! Fast jag har tre mil till Lysekil, så jag klagar verkligen inte :nöjd:

Fisken är en hon-rötsimpa och de är vansinnigt fina. Hanarna har röd buk och vackert melerad kropp, men ta en titt på munnen igen. Storleken skvallrar lite om vad den har som fritidssysselsättning. Jag hade en mindre simpa tidigare och alla småfiskar gick praktiskt taget åt över en natt... Så det krävs ett kar med fiskar i större storlek.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej tvärtom, det är Karlstad som ligger i Vänern ibland om det regnat för mycket. Fast medge att 153 kubikkilometer är en rätt hygglig damm?

Vad är det för slags nät du har och hur använder du det? Risken med nät är ju skadat slemskikt som ger fiskarna infektioner; kommer du runt det på nåt sätt?

Jag beställde ett kastnät men det dröjer innan det dyker upp.

Kul bild på sjöstjärnan men egentligen är det väl tvärtom mot pyton som försöker klämma ihjäl, sjöstjärnan försöker väl snarare slita isär för att göra inbrott.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...