Gå till innehåll

Jurgonh´s 300 literskar...


Jurgonh

Rekommenderade inlägg

Att nitrattesterna visar fel i nystartade kar beror bland annat på att de är mycket känsliga för bara en gnutta nitrit. Nitrit stör testen genom att ge ett alltför högt värde. De visar fortfarande fel i gamla kar men där är det kloriderna som stör - ger allmänt för lågt värde. Jag tror att fabrikanterna försökt lösa detta genom att "kallibrera" färgskalan mot ett känd kloridkoncentration. Alltså så avgör salthalten hur fel testen visar och åt vilket håll. Vilken salthalt det är kallibrerat på är dock svårt att veta. Ligger man då under "kallibreringssalthalten" så visar testen för mycket och ligger man över så visar den för litet (observera att störningen är negativ). Och ligger man mitt på så blir det rätt - kanske, kanske - det finns andra störjoner också :) Har du sett något som kan understryka eller förkasta ovanstående Stig?

Appropå sjöstjärnorna så gäller det alltså att se till att sanden innehåller så mycket organiskt material så att de överlever - ingen sandsugning i onödan!

MVH Lasse

Oki intressant att läsa om vad både Stig och Lasse skriver om nitrattester och dess exakthet.. det finns alltså många faktorer som stör och främst i nystartade kar... men enligt stig så får man ett hyfsat resultat iaf i inkörda kar...

Oki.. ja det kommer nog slinka ner en sandstjärna och några sandsniglar när jag kompletterar min städpatrull... kommer också ihåg att min sandvändande gobi spottade lite sand påp mina koraller... och har man alltså tillräckligt med organiskt material i sanden så ska det alltså vara lungt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 85
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Man skall nog se dem mer som indikator än analys. Är man nöjd med +100 -50% noggrannhet så duger de och felet på grund av salthalten är nog mindre än så i vanliga revkar. Jag är nöjd om jag har mer än 0,5 mg/l och skulle inte vara orolig för 5 heller om det inte stigit snabbt dit. Så för mig duger det gott.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Lite fler bilder..

Var på aquawarehouse i söndags och köpte lite fler djur till min städpatrull.. dock så var ett par kar i karantän så jag fick inte allt som jag var ute efter så ska komplettera ytterligare nästa handling..

Men det blev iaf 10 snäckor till så jag har totalt ca 35 nu.. sen blev det 6 blåbenta aremiter, så jag har 6 blåbenta och en blåögd... sen har jag ju mina ormstjöstjärnor.. och ska sen komplettera med en sandstjöstjärna, en stjöborre eller två samt nån rödbenad eremit..

För att trösta mig när jag inte fick tag på det jag ville så köpte jag en putsarräka och en sten med stjärnpolyper, av en annan sort än den jag redan har, samt en sten med pumpande xenia.. köpte även en rörmask.. sn som bygger mjuka rör.. själva borstet skimrar i grönt..

Mina vattenvärden är fortsatt stabila och fosfat och nitrat går ner enligt testerna..

Det ända är ju den låga kHn på 5.6... jag har ett kg bikarbonat.. kan jag hitta nånstans hur jag ska dosera för att få upp till önskad nivå och hur snabbt man kan trappa upp?

Här kommer lite bilder

4009729502_310ac72ff7.jpg

4009729676_510cecb537.jpg

4008963561_02b02440b1.jpg

4008963893_07b210e8af.jpg

4009790444_77bdc30e04.jpg

Jag är jävligt nöjd med min städpatrull.. stenarna är i princip kliniskt ren från alla alger... det är bara gruset som har massa alger pås ig där djuren gärna inte går ut på.. mina blåbenta är där ibland och betar men jag har inte sett snäckorna gå ut på gruset.. så som sagt blir det en sandstjöstjärna snart..

4009730510_a737a907d6.jpg

Rena stenar

4008962831_a06d1e064f.jpg

Algigt grus

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Använde du levande sand i akvariet? I så fall kanske det finns silikater eller fosfater i sanden som gör att du upplever algblomning i sanden...

Dina Xenia ser ut att hamnat i blåsväder. Placera dom vid ett ställe med låg cirkulation så kommer dom att må bättre och "pumpa". Se också till att jod finns tillgängligt då mjukisar behöver jod. Slutar din Xenia att "pumpa" så sägs det vara jod-brist.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Använde du levande sand i akvariet? I så fall kanske det finns silikater eller fosfater i sanden som gör att du upplever algblomning i sanden...

Dina Xenia ser ut att hamnat i blåsväder. Placera dom vid ett ställe med låg cirkulation så kommer dom att må bättre och "pumpa". Se också till att jod finns tillgängligt då mjukisar behöver jod. Slutar din Xenia att "pumpa" så sägs det vara jod-brist.

Yepp.. jag använde levande sand så silikaterna eller fosfaten kan nog komma därifrån alternativt den begade stenen.. men värdena sjunker och städpatrullen betar av så det är nog snart borta helt ser skulle jag tro..

Okey.. angående xenian, så enligt denna artikel: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=17253

Så ska dom stå strömt, annars slutar den att pulsera och tillslut dö... men jag har även hört motsatsen, som du säger, att dom INTE ska stå strömt...

Så jag vet itne vad man ska tro.. dock så ser man ju itne att den puklserar nu då den står strömt så ur den aspekten så känns det ju som att man vill ställa den på ett lugnare ställe..

Jod har jag planerat att dosera så..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Lite uppdateringar..

Jag har nu doserat i bikarbonat enligt instruktion och nu fått till Kh-värdet bra.. kalcium, magnecium, ph, temp är också som det ska..

Fosfat är fortfarande för högt men på väg ner (mellan 0.10 & 0.15 nånstans)

Nitrat fick jag öka lite eftersom jag fick ganska mycket cyano, så jag tillsatte salpeter och fick bort cyanon men nitrattestet visar nu på 25 i nitrat.

Nu väntar jag mest på en ytvattenrenare eftersom jag har en tjock hinna protein och algrester på ytan.. ska försöka låna en maxijet och rikta mot ytan tills vidare.

Pga fosfaten har jag fortfarande ganska mycket alger på gruset.. så jag väntar också på en sandstjärna... jag är och rumsterar om i gruset för hand var och varannan dag för att det inte ska se allt för skabbigt ut.

Så har det tillkommit lite nya djur.. bilder kommer här

4057034024_190bb9325e.jpg

En sjöborre

4057034134_b311991b8d.jpg

Gul kirurg

4056294715_5b93d1008c.jpg

Rödbenta eremiter

4056294753_440a6a16ca.jpg

Stjöstjärna, Fromia.. enligt reeflex är dom här väldigt svåra.. tips på foder och så för att öka överlevnadschanserna?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nice jörgen.Hur är det med dom blå eremiterna har dom vart upp på stenen efter att du höjde tempen i karet när jag var där?

Sen hadde du ett par röda fina skivor har dom slagit ut enu??

Jodå, nu är eremiterna och springer runt lite överallt så det var nog att det var för kallt som gjorde att dom bara satt på en sten allihopa...

Dom röda skivorna mår inte alls bra.. kanske nån har nån ide? alla mina akivanemoner mår huuur bra som helst och är jättestora under dagarna och ser ut som dom ska.. men jag hade 3 stycken röda skivanemoner på en sten, ser ut att vara vanliga discosoma... en har försvunnit helt och dom andra två har skrumpnat ihop och är nu jättesmå och skybkliga och har så varit i flera veckor.. ser ut som att dom ska släppa från stenen snart... men andra skivisar, och jag har även andra färger av discosoma, samt diverse stenkoraller och annat som mår bra.. varför är det bara dessa röda som vantrivs?

Ne ser ju på Teds bild att dom är ganska små, dom var flera cm i förra karet och första dagarna i mitt kar och nu är dom bara nån mm och skrumpna.. tarmarna kommer ut ur munnen också..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Snygga fraggar synd så kan jag ej hjälpa dig med identifieringen men det kan säkert nån annan här som är bra på spsér.

Stenen med skivorna du har ser ju ut att stå bra där den står tycker om scapen där men jag tror skivorna inte tycker om strömmarna som är där borta kanske blir konstiga strömar då pumpen blåser på från höger och det kanske blir turbulent för dom där borta på vänster sidan.Skivorna dom gröna under pumpen var ju skitfin skulle provat flytta dom dit men eftersom dom är så små som du säger nu blir det svårt att fragga bort dom dit.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Nu har jag yterligare några nya djur och koraller i karet..

fortfarande tampas jag med alger på gruset... stenarna är kliniskt rena pga min stora städpatrull.. värdena är fortfarande på väg ner.. nu är fosfaten under 0.10 så det borde väl släppa snart.. har köpt en sandsjöstjärna så det har börjat minska nu när den börjat böka runt.. har öven fått en ganska kraftig tillväxt av kalkalger.. så jag avaktar och se om det försvinner helt snart =)

Tänkte ta och beställa lite ballingspreparat snart, då det könns som det kan vara dags att börja dosera i lite calsium och annat nu när jag har både stenkoraller och en mussla och kalkalgerna växer..

I övrigt.. en av mina putsarräkor verkar gravid eller vad man säger.. det ser ut som att den bär på en massa rom under magen typ där bakbenen är.. antar att det inte går att föda upp dessa i akvarium men ändå kul att dom verkat leka.. =)

Sen mina två clowner.. den ena har bosatt sig i min sarcopyton och den andra i en euphyllia.. är detta vanligt.. att dom tar två olika ställen? borde dom inte bilda par och bo på samma ställe? dom verkar inte speciellt intresserad av varandra i vörigt heller.. ibland har jag dock sett den mindre av dom stå och vifta framför den större... ser ut som nån form av cp-ryck.. tänkte att det kunde vara nån parningsritual.. men det verkar mest reta upp den större som jagar bort den mindre... ?

Här kommer bilder på dom nya inköpen iaf =)

4061720599_94377a7715.jpg

4102587025_159657d754.jpg

4103346012_639ab52956.jpg

4103421858_e2eb30f655.jpg

4103346342_3d41c88573.jpg

4103346446_7f8ed1fab6.jpg

4102587689_a90a1d4d93.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag ser att dom röda skivorna fortfarande inte vill slå ut det är synd.

Kommer troligast åka upp till Aquawherehouse i vinter nu när det är rätt period och hoppas att jag har mer tur att hitta fiskar och koraller ;)

Man kanske kan komma och titta förbi igen då nu när man vet vart du bor.

Annars om du skall ner över så är det bara att svänga förbi här.

Skall även ner till Stockholm i vinter brukar bli 1-2 resor dit och om du är intreserad skulle du kunna ta tåget ner till Sundsvall så plockar jag upp dig där sen skulle vi kunna åka ner till stockholm samma dag eller att du slaggar på soffan här och att man åker dan efter sen kan du ju ta tåg direkt från Stockholm eller från sundsvall hem ;P

Aja det är ju framtidsplaner.

Att din större clown jagar bort han kan ju bero på att hon inte är redo för han.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag ser att dom röda skivorna fortfarande inte vill slå ut det är synd.

Kommer troligast åka upp till Aquawherehouse i vinter nu när det är rätt period och hoppas att jag har mer tur att hitta fiskar och koraller ;)

Man kanske kan komma och titta förbi igen då nu när man vet vart du bor.

Annars om du skall ner över så är det bara att svänga förbi här.

Skall även ner till Stockholm i vinter brukar bli 1-2 resor dit och om du är intreserad skulle du kunna ta tåget ner till Sundsvall så plockar jag upp dig där sen skulle vi kunna åka ner till stockholm samma dag eller att du slaggar på soffan här och att man åker dan efter sen kan du ju ta tåg direkt från Stockholm eller från sundsvall hem ;P

Aja det är ju framtidsplaner.

Att din större clown jagar bort han kan ju bero på att hon inte är redo för han.

Nej dom verkar dö bort helt :/

Ja men du sär så välkommen.. bara att titta förbi..

Och jag har planerat att åka till sthlm i vår nångång så då slår jag gärna följe om det passar på något sätt =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...