Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Hej,

jag har precis införskaffat ett proreef 64l och har lite frågor och funderingar.

Har för ca 2tim sen fyllt på ca 25 liter osmosvatten men ca 920g salt. Hade pumparna igång ca 2timmar men har stängt av dessa under natten då de låter rätt mkt.

-Min första fråga är om pumparna behöver vara på innan LS kommer i eller om akvariet lika gärna kan stå utan cirkulation.

-Nästa fråga är ungefär hur länge bör vattnet stå innan jag lägger i första LS?

Jag fick med lite sand till akvariet som stått i en påse i snart en månad. Är den sanden något som jag kan använda och behöver det göras något speciellt med den innan den läggs i akvariet.

-En till knepig fråga är om jag kan använda några stenar som jag också fick med vid köpet. Dessa har stått i färdigt saltvatten med riktigt dåliga värden under mer än en månadstid. Är det något jag kan använda och isf hur?

-Med risk för att bli riktigt tjatig så har jag en sista fråga ang belysning. Har ingen för tillfället men har sätt att den andra proreef ägaren har en Armatur med 4x15w, vad finns det för andra alternativ belysningar och tror ni om Solar DuoBoy 26w? Är detta något jag skulle kunna använda.

Jag är mycket glad över alla svar som man kan få!

Jag bifogar en bild på akvariet och lovar att uppdatera det med fler snart..

post-5636-14468921090396_thumb.jpg

Postat

Instämmer helt och hållet i Freguz råd ang. stenen och sanden - varför chansa?

Belysningen är en smakfråga, Solar DuoBoy på 26 w är dock för lite i min mening. För stenkoraller brukar man rekommendera minst 1 watt / litern, för mjukkoraller kan det räcka med 0,5 w/l. Detta är dock en regel att tas med en nypa salt, vill du ha mer detaljerat kan du söka här på guiden på sådana förkortningar som PAR, PPFD, T5, MH, LED.

Postat

Hej! Kul med en till som har samma akvarium! Alltid kul att jämföra=) Som vi skrev i vår tråd så skulle jag nog rekommendera minst 40 och gärna 60 W trots att karet är så litet. När två av lamporna var trasiga och vi bara hade 30W igång så blev allting i karet ledset. Ingenting dog med det "blåste" bara upp sig till halv storlek.

Appropå frågor

-Min första fråga är om pumparna behöver vara på innan LS kommer i eller om akvariet lika gärna kan stå utan cirkulation.

När vi skaffade vårt kar så fick vi höra massor om ond och elak plast som släppte olika kemiska föreningar i vattnet som skulle fungera som gödningsmedel för alger och därför skulle vi "laka ur" plasten genom några vattenbyten innan nåt annat än vatten kom ner i karet och i så fall är det ju bra att ha cirkulation. Vet inte hur viktigt det är dock och vårt kar har klarat sig bra. Antar att det är viktigare i större kar där man inte gör ett 10-20% vattenbyte varje vecka...

Det kan dock fortfarande vara en idé att ha allt igång. Av flera anledningar, dels ska det ju endå vara igång konstant sen så lika bra att du vänjer dig vid ljudet, dels så låter pumpar och skummare mindre när de har "kört in sig" så lika bra att ha det avklarat så fort som möjligt och tillsist så kan du ju passa på att provköra och se att allt håller... Utrustningen från Haquoss som följde med är ju inte direkt superkvalitet och det är ju bättre om det går sönder innan du har nåt levande i karet.

-Nästa fråga är ungefär hur länge bör vattnet stå innan jag lägger i första LS?

Vattnet ska stå tills att du inte längre ser saltkorn i vattnet utan allt har löst sig och sen kan du för säkerhets skull lämna det 12-24 timmar efter det. På bipacksedeln till vårat salt står det att det är "färdigt" såfort det löst sig men folk här på forumet verkar tycka att man ska vänta ordentligt och låta saltet reagera klart med vattnet så jag brukar alltid plussa på ett dygn för att vara på den säkra sidan då jag inte har en aning egentligen och hittills har allt mitt överlevt.

Är den sanden något som jag kan använda och behöver det göras något speciellt med den innan den läggs i akvariet.

Jag skulle säga att det beror på hur sanden ser ut. Är det en väldigt finkorning korallsand som varit i ett saltvattenskar tidigare skulle jag inte våga testa utan då skulle jag slänga den. Är den däremot såpass finkorning att den går att tvätta så skulle jag göra det och sen använda. En variant om den är finkornig är ju att häll ner den i karet och sedan tillsätta uppstartskultur och låta bakterierna göra sitt medan du mäter vattenvärden och samtidigt röra runt ordentligt i sanden varje dag nån vecka eller så och sen göra ordentliga vattenbyten för att på så sätt få en biologisk rengöring av sanden. Då ska du nog dock orka vänta en två veckor eller så medan du har akvariet igång med bara massa sand i. Kanske inte så roligt...

-En till knepig fråga är om jag kan använda några stenar som jag också fick med vid köpet.

Stenarna kan ju få genomgå samma reningsprocess som beskrivits för sanden ovan. Då har du dock ett väldigt tråkigt akvarium nån månad eller tre medan allt guck bryts ned. Jag skulle nog göra det då jag tycker den roligaste biten med saltkaret hittils har varit uppstarten då alla möjliga monokulturer av allt från miniräkor till plattmaskar tog överhand innan det stbiliserades. Tycker du dock att ett kar där det mest intressanta är en 1 mm lång mask verkar tråkigt så skulle jag dock köpa ny sten. Den gammla stenen skulle dock kunna rengöras ordentligt och sen kokas och sköljas så gott det går och användas för att bygga med i karet men då fyller den inte den filterfunktion som levande sten tydligen annars gör plus att även väl rengjord så tar det nog extra lång tid innan karet blir beboeligt då du inte kommer få ut all skit ur stenen.

En sista sak bara. Ta det lugnt. Vet att det finns trådar här på forumet där folk har slängt ner salt, LS, koraller och fiskar under loppet av 24 timmar i sitt kar och i vissa fall har allt överlevt och i andra inte... När vi startade upp vårat så såg tidslinjen ut på en höft som följer

dag 1: salt och vatten och dra igång all teknik

nån vecka senare: i med ca 5 kg levande sand och jag tror 7 kg levande sten, kan ha fel på mängderna men på en höft

ca en månad efter det så köpte vi våra koraller

och två månader efter det första fiskarna

nu behöver man kanske inte ta det så sakta men allt överlevde och jag gillade de där första tre månaderna med bara "nyttodjur" bäst hittills.

Sedan vad gäller lite roligare rörligare saker som fiskar och rörmaskar så är akvariet lagom stor för 1 aggresiv fisk (typ blå djävul) eller max en 2-3 snällare fiskar (har dock inte hittat några snälla saltvattensfiskar på 5 cm skalan ännu ;P). Det är på tok för litet för mandarinfisk och besläktade arter som är för kräsna för att äta frysfoder/torrfoder. Tänkte du ha rörmaskar tillsammsn med lite aggresivare fiskar så räkna med att den kommer bli lite tuggad på och gömma sig en hel del.

Annars så lycka till och ta mycket bilder =) Har du vägarna förbi stockholm så har vi även mängder med fraggar till salu. Främst Xenia och nån trädliknande mjukkorall men skivanemon och knappar kan kanske gå att lösa med lite förvarning =)

Hoppas du orkar läsa monster inlägget och gonatt

//Johan

Postat

Hej igen,

tack för all hjälp och alla svar. Allt uppskattas enormt! Nu är jag inne på dag 3 med LS och akvariet ser riktigt trevligt ut i min mening (hoppas det håller i sig). I torsdags tog jag den sand som jag fick sedan den tidigare ägaren samt de två LS som säkert inte var så levande, sköljde av dessa och sedan kokade samt sköljde igen. Vid den tidpunkten hade mitt saltvatten blivit ca 1v så jag kände att det var dags att köra igång. Var nere hos vår lokala butik i Eskilstuna och fick med mig ca 2-3kg ny LS. Sedan gjorde jag något som man på butiken och av bekanta blev avrådd till, jag köpte en städpatrull. Blev 4 snäckor och 2 räkor. Jag vet, nu tänker alla erfarna att det är helt kört men jag kunde verkligen inte hålla mig. I fredags togs det en liten sväng upp till S-holm. Var inne på alla stora salt butiker och fick mycket bra hjälp och information, fick också med mig ca 1,5 kr LS. Sen fick jag med en liten lampa, (nu tänker alla fel igen), blev 2x11 blå och vitt lågenergi. Men det får räcka nu i uppstarten. Vet inte om jag gör helt fel men jag tänkte tillsätta en bättre belysning längre fram när akvariets cykel har passerat. Så där är vi nu. Jag har säkert gjort en massa massa fel, men kanske går iaf. Har mätt lite värden i akvariet, salt ligger på 023 och temp på ca 26C. Fick lite utslag på Nitrit och inga på Nitrat värden.. Har tagit lite bilder i torsdags då första omgången LS och städpatrullen kom i som jag bifogar här. Självklart så uppdateras detta om ett par dagar med de nya levande stenarna. Har lite frågor kring några roliga små liv som jag lagt märke till i akvariet men vi tar det till nästa gång..

Tack för alla svar på frågor!

post-5636-14468921138415_thumb.jpg

post-5636-14468921138613_thumb.jpg

post-5636-14468921138802_thumb.jpg

post-5636-14468921139039_thumb.jpg

  • 2 veckor senare...
Postat

Hej igen. Nu har akvariet gått i ca 2 veckor med LS i. Jag har lite frågor kring några av invånarna i karet samt lite om det som händer där i.

På bild 0003 har jag en röd liten härlig prick som gör akvariet tittarvänligt vet någon vad detta är? Bild 0011 så är det en genomskinlig sticka som sticker upp ur en av LS. Har sätt liknande i andra saltkar men vad är detta för något? Bild 0017 och 0012 är på någon form av koraller som jag fått med, har ni någon aning. Har fortfarande belysningen på ca 3-4h om dygnet, bör jag ändra detta eller ska jag hålla den tiden en stund till? Har även 2 pepparminträkor som jag hittills inte matat med något, bör dessa ha något foder eller kan de enbart klara sig på LS? I nuläget finns 2 ermiter och 1 snäcka som städar. När bör denna patrull utökas och har ni några roliga förslag? Jag bifogar lite bilder, ledsen för kvalitén....

Tacksam för alla svar!

post-5636-14468921210364_thumb.jpg

post-5636-14468921210546_thumb.jpg

post-5636-14468921210719_thumb.jpg

post-5636-14468921211016_thumb.jpg

post-5636-14468921211211_thumb.jpg

post-5636-14468921211395_thumb.jpg

  • 1 månad senare...
Postat

Hej igen!

Här kommer lite nya bilder. Nu har akvariet varit igång ett tag och varit ganska stabilt så jag har fyllt på lite i omgångar med en extra omgång städpatrull och lite fisk. För tillfället finns det 4st turbosniglar, 6 ermiter, 2 pepparminträkor, 1 gul golbi efter att hans bästis hoppat ut ur karet och en g loreto. Sedan har det tillkommit en korall som jag inte riktigt vet namnet på men som är väldigt fin i min smak, ser ut som ett träd när den vecklar ut sig. Har ni några förslag på någon liten rolig fisk som man kan ha i karet utan att det blir för belastat. Vad tror ni om ett par frökenfiskar av de mindre arterna, chrysiptera kanske?

post-5636-14468921474196_thumb.jpg

post-5636-14468921474394_thumb.jpg

post-5636-14468921474593_thumb.jpg

post-5636-14468921474785_thumb.jpg

Postat

Angående starter av små kar så fungerar det utmärkt med att snabbstarta. Hos mig åker städpatrullen i dag 2 och första fisken dag 3. Sedan går det dock lite saktare. Ingen ny fisk på minst 3 veckor så akvariet cyklas ordentligt. Väldigt lite mat de första veckorna typ 5-6 artema (djupfrysta, vuxna) var tredje dag vecka1, samma mängd varannan dag vecka 2 och samma mängd vaje dag vecka 3. Denna belastning hålls sedan några veckor. Koraller (som inte belastar karet utan tvärtom) kan etableras stegvis under de tre veckorna under starten. företrädesvis enkla koraller som mjukisar. Jag ger också en dos startbakterier (nitrifierare) varje dag. Nitrivec funkar bra.

Städpatrullen är viktig i starten så att inte algerna tar överhand vid en start på detta sätt. Både snäckor och ermiter är bra.

MVH Lasse

Postat

Hej,

jag har en fråga om fisk som hoppar ut ur tanken... Är detta något som är vanligt och är det någon som vet vad det beror på? Jag hittade min andra goby liggandes lite stelt på golvet idag...

Postat

Nej, jag har en blå och en vit lampa i min belysning. Men inget månljus som är på under natten. Tyvärr så har båda hoppat ut under dagen då lampan har varit släckt.. Det är ett mysterium för mig...

Postat

Det händer tyvärr. Jag har råkat ut för det två ggr och det var fiskar som var vana vid belysningen. De brukar ibland hoppa då de blir skrämda, vilken orsak det än må vara.

Postat

Hoppande fiskar kommer du tyvärr få räkna med. Täckglas eller goda marginaler med höga kanter över vattenytan är två sätt att skydda sig mot att fiskar dör. En av mina Okinawagobisar hoppade in i min filterbox utan att jag visste det, jag trodde han var död och upptäckte honom efter 1-2 månader när jag skulle städa lite, han hade överlevt där i.

Postat

Hej igen,

var i Stockholm en sväng och köpte på mig lite fisk i helgen. Det blir två nemosar, en frökenfisk och en liten salaris. Fiskarna var helt fantastiska och jättevackra fram tills igår morse då båda nemosarna hade blev helt matta för att senare bli räk och ermit mat. Nu ser den underbara lilla frökenfisken också ut att vara inne på sina sista timmar. Har precis som nemosarna tappat sin färg, fått lite vita ränder och simmar med stor möda nära ytan.. Något som är väldigt konstigt här är att salarisen mår som en gud. Är överallt i akvariet, nyfiken och lekfull och har inga spår av någon sjukdom. Är det någon som kan ha en aning om vad det är för problem jag har i mitt kar? Kan det vara vita pricken som tar livet av mina djur? Tacksam för svar. Ska bifoga ett gäng bilder, jag lägger upp några bilder från onsdagskväll och även ett par på hur min frökenfisk ser ut ikväll.

Postat

Min första tanke är att du koppade in dem för snabbt, och detta gjorde att djuren blev väldigt stressade. Och det är då fullt möjligt att de fick prick.

Postat

Här kommer bilderna. Nemosarna låg i karet i nästan 4 dygn innan de blev utslagna. Vad kan man göra för att undvika problemet?

post-5636-14468921633644_thumb.jpg

post-5636-14468921633826_thumb.jpg

post-5636-14468921633998_thumb.jpg

post-5636-14468921634172_thumb.jpg

Postat

Är den där lila/gula fisken en

Pictichromis paccagnellae

Då tror jag han är boven i dramat. Hade en sån i mitt 350L kar och han tog över hela karet, hade ihjäl många fiskar för mig. Lätt den aggressivaste fisk jag haft.

Postat

Du har ökat belastningen på karet ganska snabbt om du skaffat fyra fiskar och matat bra. Detta kan innebära att du fått fri ammoniak i karet. Det bästa du kan göra nu är att plocka ur frökenfisken - den kommer troligtvis inte att klara sig och blir den kvar så kommer du att riskera att någon eventuell sjukdom sprids vidare. Sedan skal du rikta alla pumpar så du får en bra rörelse på ytan så eventuell bildad ammoniak luftas ut. Sedan väntar du med inköp tills du ser att akvariet stabiliserats.

MVH Lasse

Postat

Någon som har erfarenheter kring kvalitén på Proreef 64? Jag har haft igång mitt sen i december och tekniken har redan börjat strula.

Flotören för osmos påfyllningen fick tokspel när jag var på jobbet och pumpade i all osmos, det var ren tur att hela behållaren inte var full, klarade mig precis ifrån en katastrof men salthalten sjönk rejält, inget dog dock.

Har också en del problem med att hålla tempen helt plötsligt.

--Mats

Postat
Hej Lasse,

tycker du att jag borde köpa någon extra pump för att öka rörelsen ytterligare?

Såg inte detta förrän nu - jag vet inte riktigt hur mycket cirkulation du har just nu men i sådana här lägen som du beskrev för 6 dagar sedan så är det bra med all den luftning man kan få.

MVH Lasse

Postat
Någon som har erfarenheter kring kvalitén på Proreef 64? Jag har haft igång mitt sen i december och tekniken har redan börjat strula.

Flotören för osmos påfyllningen fick tokspel när jag var på jobbet och pumpade i all osmos, det var ren tur att hela behållaren inte var full, klarade mig precis ifrån en katastrof men salthalten sjönk rejält, inget dog dock.

Har också en del problem med att hålla tempen helt plötsligt.

--Mats

Hej Mats,

min har också fyllts på ganska mycket vid några tillfällen så jag kör den manuellt numera. Några problem med temperaturen har jag inte upplevt att jag har, min doppvärmare ligger i mitten behållaren. Däremot så jag har inte lyckats få någon fisk att överleva i karet och jag har ingen aning om vad det beror på... Alla räkor och min städpatrull har klarat sig bra och jag har även rörmask och ett par koraller som trivs. Men jag tror att mina missöden med fisken inte kan skyllas på karet så mkt som på dess ägare.. Kan du dra iväg ett par bilder på det du har i ditt akvarium?

Postat

Hålla Abri,

Jag har börjat kolla lite på en Tunze osmolator 3155 då jag är ute och reser en del, har alltid fyllt upp osmosen till kanten och har förmodligen bara haft tur att gått åt skogen ännu :)

Jag introducerade min första fisk i helgen, en goby + pistolräka, får se hur länge den lever. Jag ska försöka fixa lite bilder men min kamera är usel och allt verkar trivas i grottor :)

×
×
  • Skapa Ny...