patrikk Postat 2 september 2012 Dela Postat 2 september 2012 Är det någon som skulle kunna berätta för mig hur formeln ser ut för att justera salthalt upp och ner. Jag vet att det finns en formel som tar hänsyn till vilket saltmärke man använder sig av och det är den jag söker. Säg att saltmärkes parametern är Z. Men vad är Z? Det borde väl givetvis vara antal gram /liter för att uppnå 35ppm. Men hur ser resten ut? Och sen hur beräknar man för att sänka salthalten?Sent from my iPhone using Tapatalk Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
kobbens Postat 2 september 2012 Dela Postat 2 september 2012 Finns ett bra program som du kan ladda ner till din dator! Aquacalc.Här är en länk:http://home7.swipnet.se/~w-77838/aquacalc.html Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
patrikk Postat 2 september 2012 Författare Dela Postat 2 september 2012 Tack men vill veta hur man räknar inte vad man ska göra. Sent from my iPhone using Tapatalk Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
MartinForsström Postat 2 september 2012 Dela Postat 2 september 2012 Salthalten är inte beroende av märke. Sammansättningen kan variera men 1 ppm (mg/l) är alltid 1 ppm. Eventuellt tar man hänsyn till kristallvatten men det låter långsökt.Annars är det 1 ppm = 1 mg/l som gäller.MVHMartin Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
patrikk Postat 2 september 2012 Författare Dela Postat 2 september 2012 Ok det har du rätt i men jag tänkte så att ha med det i formel. formel bör se ut något liknande (X liter nytt vatten med salthalt Y ppm + 200 liter salthalt Z-2 ppm = Z ppm ) där Z ppm tex är 35 ppm.Så om jag ska omformulera mig lite hur räknar man ut Y för X kan man mäta upp även om det kan variera mellan gångerna. Hoppas att jag har varit lite tydligare i min frågeställning. Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
Sune Postat 2 september 2012 Dela Postat 2 september 2012 En skopa hit, och en skopa dit och en skopa ner i sumpen... Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
Lasse Postat 2 september 2012 Dela Postat 2 september 2012 Du använder de uppgifter som finns i Aquacalculator. Ladda ner den här När du installerat den så går du till kugghjulet - allmänt och väljer Svensk som språk. välj justering salthalt - så har du en del uppgifter där. Du kan ta fram många saltblandningar och få fram exakt hur mycket salt du skall blanda med 1 liter för att få just 34,8 promille (1.026). Till skillnad från vad Martin Forsström säger så måste du räkna med kristallvattnet. rent teoretiskt om du inte behövde ta med kristallvattnet i beräkningen så skulle 348 gram till 9652 gram vatten ge 34,8 promille men de flesta salter har så mycket kristallvatten att rätt fördelning ligger mellan 380 gram till 9620 gram vatten till 410 gram salt till 9590 gram vatten för att få 34,8 promille.Om du trycker på välj saltblandning längs ner i rutan justera saltmängd så får du upp en lista på varje salt och hur mycket du skall ta till 1 liter vatten för att få 34,8 psu -> promille -> 1.026 i relativ densitet.Du kan inte få en ren formel eftersom det varierar från salt till salt. Men i Aqua Calculator kan du få fram en konstant för varje salt som du sedan själv kan använda i någon formelMVH Lasse Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
stigigemla Postat 2 september 2012 Dela Postat 2 september 2012 Här är ett exelark. Om du absolut vill ha formlerna finns de i arket.Korrigera salthalt.xlsBörja med att skriva in allt utom Bytesvattnets salthalt och önskad mängd salt.Formeln räknar bara åt detta håll. Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
patrikk Postat 2 september 2012 Författare Dela Postat 2 september 2012 Tack Lasse,jag har fått reda på formeln och den var så pass enkel att det var pinsamt att jag inte kom på den själv. trodde den skulle vara mer invecklad men det var en helt vanlig andragradsekvation.Tack för all hjälp. Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
patrikk Postat 2 september 2012 Författare Dela Postat 2 september 2012 Här är ett exelark. Om du absolut vill ha formlerna finns de i arket.[ATTACH=CONFIG]81686[/ATTACH]Börja med att skriva in allt utom Bytesvattnets salthalt och önskad mängd salt.Formeln räknar bara åt detta håll.Tack Stig hade börjat mitt svar innan du svarade men så började jag göra lite annat så såg det inte förren efteråt.En skopa hit, och en skopa dit och en skopa ner i sumpen... Den var bra den Sune hehehe Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
Laggeman Postat 3 september 2012 Dela Postat 3 september 2012 Här är ett exelark. Om du absolut vill ha formlerna finns de i arket.[ATTACH=CONFIG]81686[/ATTACH]Börja med att skriva in allt utom Bytesvattnets salthalt och önskad mängd salt.Formeln räknar bara åt detta håll.Stig, ursäkta en kanske dum fråga, men i fältet där det står salthalt i %, är det samma sak som promille på en refraktometer? Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
Hanssanden Postat 3 september 2012 Dela Postat 3 september 2012 Japp, det är ett promille tecken.Mvh Hans Sandén i Braås.Sent from my iPhone using Tapatalk Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
Slanten Postat 3 september 2012 Dela Postat 3 september 2012 Lagge:Promille är tusendelar, medans procent är hundradelar. 3,45 % är samma som 34,5 promille. Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
patrikk Postat 3 september 2012 Författare Dela Postat 3 september 2012 vad är korrekt?Kollade lite på nätet och på min egna refractometer det som jag hittade var följande:min egen refractometer visade att 1.026 = 34.5 vid 25 gradermedan på nätet hittade jag tre olika svar: 35 , 35.5 och 34.5 vid 25 graderHur kan det skilja sig åt så pass? Min uppfattning är att 1.026 är 34.5 hur se ni på det ?@Stig:Jag kollade lite på dina uträkningar och det var intressant att du hade räknat på ppm medan det som jag hade var räknat på SG.Du hade även med antal gram som behövdes vilket var TOPPEN! Jag jämförde dina uträkningar med Aquacalculator och det skilde sig 6 gram med ett salt med dosering 38.8 med vatten volym på 200 liter och ett vatten byte på 20 liter (Aqua :1070 , Stig: 1064). Nu var detta inte mycket alls och det är väl lite same same, men ändå intressant har du någon gissning om varför det skiljer sig åt? Hade jag valt så hade jag gått på din uträkningen . Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
Laggeman Postat 3 september 2012 Dela Postat 3 september 2012 Lagge:Promille är tusendelar, medans procent är hundradelar. 3,45 % är samma som 34,5 promille.Du har ju så klart helt rätt, det är jag som tänker snett. Tack för klargörandet! Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
stigigemla Postat 3 september 2012 Dela Postat 3 september 2012 Refraktometerkalibrering är luriga grejer. För det första så kalibrerar man vanligtvis med osmosvatten vid 25 grader så att vattnets täthet är 1.000 vilket är fel. Vid 4 grader har vattnet den tätheten men vid 25 grader är det ungefär 0,0025 mindre. Men tittar man på skalan längst ut visar det 0 i salthalt vilket är rätt. Olika refraktometrar är gjorda för 20 eller 25 grader eller kan ha ATC = automatisk temperaturkorrigering.Refraktometern mäter inte heller salthalten utan ljusbrytningen i vattnet. Ett salt som har högt magnesiumvärde får ett högt värde med refraktometer medan ett salt med lågt mg får ett lågt värde eftersom magnesium på verkar ljusbrytning mer än de andra ämnena som det är mycket av i saltet.Detta skriver jag bara för att visa på vanliga fällor vi normalt sett skiter i. Det viktigaste är att du håller salthalten konstant och någonstans mellan 3,2 och 4,0%. Visar refraktometern 0,001 fel så spelar det ingen roll. Många koraller hos mig ser bäst ut vid 3,3% och fiskar mår ofta bra vid ännu lägre salthalt. I karantän brukar jag ha 1,020 = 2,7%Att det blir ett annat resultat med Aquacalc än med min exelfil kan bero på att de har saltets koncentration nogrannare angiven eller ett avrundningsfel. Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
patrikk Postat 3 september 2012 Författare Dela Postat 3 september 2012 Tack för svaret som var utförligt och beskrivande. Tycker om sånna svar. Sent from my iPhone using Tapatalk Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
MartinForsström Postat 3 september 2012 Dela Postat 3 september 2012 Nu spånar jag lite fritt här men borde inte bästa sättet att mäta salthalt vara att helt enkelt torka en kontrollerad mängd vatten och se vad som blir kvar? Alla konventionella metoder bygger ju på att mäta en annan storhet (sg eller brytningsindex) och sedan räkna om därifrån. Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
patrikk Postat 3 september 2012 Författare Dela Postat 3 september 2012 Nu spånar jag lite fritt här men borde inte bästa sättet att mäta salthalt vara att helt enkelt torka en kontrollerad mängdvatten och se vad som blir kvar? Alla konventionella metoder bygger ju på att mäta en annan storhet (sg eller brytningsindex) och sedan räkna om därifrån.Nu är jag inte någon expert men det lär ju ta förhållandevis väldigt lång tid att vattnet att avdunsta och tar man en mindre vattenmängd så blir det istället väldigt väga/mäta saltet, eller? Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
MartinForsström Postat 3 september 2012 Dela Postat 3 september 2012 Jo det hänger ju på att man inte har bråttom. Men vill man ha exakta värden så finns det inga genvägar. Ursäkta eventuellt OT. MVHMartin Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
stigigemla Postat 3 september 2012 Dela Postat 3 september 2012 Men. När man tillsätter saltet använder man ungefär 38 gram per liter för att få salthalten 35 g/l Om man torkar bort vattnet får man väl 38 gram igen. Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
Laggeman Postat 4 september 2012 Dela Postat 4 september 2012 Att torka salt kan vara lite jobbigt då det hela tiden kommer vilja dra åt sig fukt hela tiden också. Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
MartinForsström Postat 4 september 2012 Dela Postat 4 september 2012 Som sagt. Jag spånar fritt. Kan man torka i en evakuerad miljö kan man ju skynda på torkningen och minimera kristallvattnet. Det skulle ju bli frågan om att bygga nån mackapär som sköter dettaFrågan är vilken parameter djuren reagerar på. Om just vattnets densitet är det viktiga så kan man ju mäta sg och vara lycklig. Om däremot koncentrationen av fria joner är det intressanta så är ju varken faktisk salthalt eller sg till så stor hjälp. MVHMartin Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
phhasek Postat 16 maj 2013 Dela Postat 16 maj 2013 Har skaffat aqua calculator (aCalc) till iPhone och det finns inte på svenska till den. Under standard parameters finns salinity (psu) eller density (g/cm3). Min refraktometer (från triton) är graderad i D20/20 (specific gravity?) och promille. 20 grader celcius står det också. Jag har TM bio-actif och vill ha 1.025 i specific gravity som jag antar att min refraktometer mäter. Hur ska jag ställa in acalc? Citera Länka till kommentar Dela på andra sidor Fler delningsalternativ...
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.