Gå till innehåll

Erfarenheter utan skummare och osmos


hagbard

Rekommenderade inlägg

A) Bidraget av fosfat och nitrater från kranvattnet är de allra flesta fall av mycket liten betydelse jämfört med det tillskott du får från matningen. Skall man använda samma argumentationssätt där så skall du absolut inte mata dina fiskar för det innebär att du tillför både fosfor och kväve till ditt akvarievatten. På vissa ställen där dricksvattnet hämtas i jordbruksbygd kan det förekomma höga halter av nitrat. Nitrat ensamt bidrar inte till algtillväxt - det måste finnas en massa andra ämnen också. Det är klart att du inte skall använda ett vatten med 50 ppm nitrat

B) Det är klart att koppar i vattnet är skadligt, inte bara för ryggradslösa djur. Skall man använda samma argumentationssätt här så kan ju vattnet från kranen innehålla så mycket koppar att det blir för mycket kvar efter RO filtret. Det är viktigt att veta om man har kopparhaltigt vatten eller inte - oavsett om man använder RO eller inte. Vad händer den dagen då man står med ett söndrigt membran och saker börjar dö fast man använder RO?

C) och D) Tror inte du vet vad TDS i verkligheten mäter. TDS är ett uttryck för konduktiviteten och har historiskt inte använts i Europa. Konduktiviteten (ledningsförmågan) mäts här i mikrosiemens. Både TDS och ledningsförmågan visar hur jonstarkt ett vatten är (både positiva och negativa joner). Du kan mäta ett högt TDS värde i ett vatten som inte betyder mer än att du har mycket kalciumkarbonat upplöst. I ett annat vatten mäter du samma mängd TDS men beståndsdelen är i stället exempelvis kaliumnitrat. Består ditt TDS värde av huvudsakligen upplöst kalciumkarbonat så spelar det ingen större roll. Ettdera väljer du ett icke bostat salt eller också så kommer det att fällas ut kalciumkarbonat och vattenvärdena stabiliseras. Var ditt TDS värde i verkligheten till stor del beroende på någon nitrat så blir det mer komplicerat.

TDS som värde är en onödig parameter i saltvatten - den talar bara om hur mycket frukt det är - inte fördelningen mellan olika fruktsorter.

E) Lika sant är att de flesta saltproducenter erbjuder ett salt anpassat för kranvatten

F) Egentligen den enda punkten som man kan vara orolig för men vad händer om detta sker samtidigt som ens RO filter har tappat 10 - 40 % av sin kapacitet, eller om det gått hål på det?

Vad sedan gäller Randy Holmes-Farley artikel så är frågan om du har läst och fattat den? Jag håller till 95 % med honom om vad han skriver och han lägger upp det på precis samma sätt som jag förespråkar. Han lägger ingen banbulla på någon metod med pseudovetenskapliga argument eller konstiga parametrar utan reder sakta och säkert ut problematiken och talar om de kritiska parametrarna som personer som beslutar att göra så eller så bör tänka på.

De 5 % jag inte håller med honom om är kisel och kloraminfrågan. Dessa "molekyler" tillhör nämligen de som de flesta RO membran släpper igenom mer eller mindre. där är det sannolikt att man kan råka ut för problem även om man använder RO vatten. Kisel kan man ta bort med filtermedia och kloramin med vattenpreparat eller C-vitamin. 1 tsk C-vitamin till ca 400 liter vatten fixar kloraminproblemet.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 92
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Bara för att jag bor i Sverige betyder det inte att jag förstår vad TDS är.

Och det är just det jag försökte, att man bara vet hur mycket TDS det finns i vattnet, men inte vad det är.

Däremot håller jag inte med om att TDS är en onödig parameter, då genom att mäta värdena på vattnet som kommer in och kommer ut på en RO enhet så vet man om den är trasig eller inte.

Och Randy Holmes-Farley har också skrivit om TDS och TDS mätning.

http://www.reefkeeping.com/issues/2004-04/rhf/feature/index.php

Tänker också påpeka att jag är född I Kanada, och behärskar både det Svenska och Engelska språken fullt ut.

Dock kan jag röra till det ibland när jag försöker tänka och uttrycka mig mellan dom två.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo precis, för jag har iaf förstått det som att det nästan är omöjligt att få ett fungerande saltkar på andra sidan atlanten utan osmos och skummare, då vattenkvalitén är ganska mycket opålitligare där. Det är vad jag har förstått det som.

Ska genast undersöka "mitt" vatten då ;)

Jag bodde i Florida tidigare. Där var det så mycket klor i kranvattnet att blondiner fick grönt hår om dom inte använde speciellt schampo, nåt en utbytesstudent från Danmark fick erfara den hårda vägen.

Kloret i vårat dricksvatten, hur stort problem är det om man kör utan osmos? Fixar man det med aktivt kol i karet istället?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej, Kloret måste bort innan det går I karet eller ens blandas med salt.

Vanligt klor brukar avdunsta från vatten efter ett eller två dygn eller så kan man använda et vattenberedningsmedel avsett för att ta bort det, Kloramin däremot avdunstar ej och förutom att rena med ett kolfilter så vet jag inte hur man får bort det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tyvärr Henrik - det gröna i håret beror inte på klor utan på koppar i dricksvatten. Det är första frågan jag brukar ställa när någon - söt eller saltvattensakvarist pratar om konstiga dödsfall, dåligt immunförsvar, döende räkor och annat. Har ni märkt ngt grönt skimmer i håret på blonda personer? Har ni sett gröna avlagringar på toalettporslin och annat? När det gäller ett ingånget revakvarium och koppar så är det oftast faktiskt lite mindre problem än med ett sötvattensakvarium (utan kalciumkarbonat) eftersom en kalkstensinredning "suger" upp kopparjonerna. (Försök behålla behandlingsdos av koppar i ett inrett akvarium mer än någon timme så förstår ni vad jag menar)

De flesta svenska vattenverk som använder klor kör idag en kombination av klorgas/klordioxid och ammoniumsulfat. När dessa ämnen blandas i behandlingsbassängerna så bildas kloraminer. Kloraminer brukar inte lukta - men i mycket höga koncentrationer kan du få en "badhuslukt". Att det luktar betyder betyder generellt att det aktuell ämnet lämnar vattnet - det är den lukten du känner. Om inget "avdunstar"- ingen lukt. I och med att man börjat med denna metod som skapar kloraminer i våra ledningar så har man minskat användandet av rent klor ordentligt - till nackdelen att vi kan inte lufta ut det från vattnet - det är kvar och är fortfarande verksam som en aktiv oxiderande radikal. I städer som Stockholm och Göteborg som använder i huvdsak ytvattentäkter så är användandet av klorgas/klordioxid samt ammoniumsulfat den metod som används. I Malmö används olika metoder i olika reningsverk och när man för några år sedan kopplade ihop systemen för att få redundans i vattenförsörjningssystemet så skapade det stora problem för stadens akvarister eftersom vissa delar inte klorerades alls innan. Ert vattenverk kan ge besked vad som används och hur. Det är lika viktigt för de som kör med och utan RO att veta kloreringsmetoden och graden - RO filtren tar nämligen inte kloramin. Kloramin får ni bort med vattenberedningsmedel, aktivt kol (på RO eller kranvattnet - inte i akvariet) eller med C vitamin som jag nämnde innan. Vattenberedningsmedel är bra eftersom det även tar bort ev tungmetaller (eller fäller dem).

Erfarenhetsmässigt för mig i Göteborg så är inte kloreringen ngt problem men kan bli det. Jag skall därför ta som regel i framtiden att använda lite C-vitamin både till vattenbyten och tillsatsvatten. Definitivt använder jag det till nystartade akvarium. Men det här borde gälla även för dem som kör med RO-vatten.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om jag inte missminner mig, så har just klor en missfärgande effekt på "nästan äkta blondiner"

Tja - där har du nog bättre erfarenhet än vad jag har - jag har inte umgåtts så mycket med oäkta blondiner :) Jag föredrar de äkta (eller föredrog när det var aktuellt). Men klor har blekande effekt - så varför inte? Men är det inte väteperoxid du far efter Leffe.

@ Olle - jag har personligen inte användt C-vitamin tricket - det har hitillsdags inte varit aktuellt här i GBG. Jag vet dock de som har använd det med framgång. Det finns som Picko 1 säger i kryddhyllan i välsorterade livsmedelsaffärer. Det finns en del uppgifter om c-vitamin och koraller också som är intressanta.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vet tyvärr inte om danskan var äkta blondin. Tack Lasse för att du korrigerade mig.

Dom flesta osmosrenare har väl aktivt kolfilter innan membranet som ska ta klor/kloraminer? Visst kan dom påverka osmosmembranet annars? Min har det iallafall, en aqualight picobello + silikatfilter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tyvärr Magnus - worst case hjälper det inte ens med RO - du får för mycket då också - speciellt med anläggningar av den kvalité som är aktuella för oss. Det är därför jag tycker det är så väldigt viktigt att man adresserar det verkliga problemet och verkligen vet vad man sysslar med. Om man anammar allmänna sanningar och baserar sina lösningar på att saker kan hända - då kommer man lätt fel och förstår nada när det händer. Det är kopparjonen som är farlig och vad gäller stjöstjärnor så är det nog inte kontakten med kopparhaltigt slam som är farligast utan att de sandlevande sjöstjärnorna filtrerar ut organiskt material från sand, dvs de låter sanden passera magtarmkanalen. Har du så höga halter i ditt vatten så är det dessutom ganska farligt för dig personligen att använda vatten i matlagning och annat

Vad gäller Christina Ghiasvand artikel om koppar är det en sak som jag absolut inte håller med om - att det är gamla anläggningar med kopparrör och kopparmantlade varmvattenberedare som är farligast. Det är oftast precis tvärtom. Nyinstallationer släpper som tusan. Kopparn är också giftigare vid lägre pH och dessutom fälls den ut bättre vid dessa pH också. Inte alltid - jag har varit med om kraftiga kopprakoncentrationer i hårt vatten (pH > 8,5 Total hårdhet > 15 dH)

Aktivt kol kan ta ner kopparhalten men är inte alltid pålitligt. I 99 % av fallen med höga kopparhalter så kommer kopparn från den egna fastigheten. En mycket viktig regel för både salt /sött - RO eller inte är att alltid spola ut systemet och att använda kallvatten vid upptappning.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

tyvärr?hehe! jag är inte ett dugg ledsen..jag trodde osmos var guds gåva till saltvattensakavristerna!Och tog bort allt oavsett förhållanden!jag nöjjer mig med kranvatten och vattenberedningsmedel!Och hoppas det är ett måttligt koppar anfall som medlet klarar att hålla innan nästa vattenbyte om en vecka...det där med kol lasse..jag trodde inte kolet tog kopparjoner..?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu kanske det verkar som att jag står och predikar här.

Men det är min åsikt att ska man ha saltvatten så har man en skyldighet att ge djuren så bra levnadsförhållanden som möjligt.

Det här är levande djur och organismer som vi har plockat från deras naturliga miljö, och det är vi som nu har ansvar för deras välmående.

Ett enkelt osmos system kostar ju bara ett par tusenlappar, vilket är egentligen småpotatis när man tänker på alla andra tusenlappar som eventuellt går in i ett saltvattensakvarium.

Jag hoppas att ingen tar illa upp och det är inte min mening att förolämpa någon. Men jag får den känslan av att saltvattenshobbyn i sverige ligger något efter när det gäller kunskaper och allmän kännedom i jämförelse med Nord Amerika.

Fast det är ju klart, saltvatten är ju en mycket mycket större grej där borta än det är här i lilla Sverige.

För dom är Osmos en ren självklarhet, och nämner man bara kranvatten eller rättare sagt, Tap Water, på ett amerikanskt saltvattens forum så blir man genast påhoppad för det. :skrattar:

Lite att läsa om Kran och Osmos vatten på engelska.

http://saltwater.aquaticcommunity.com/2012/tap-water-or-ro-water-whats-the-big-deal/

mina fiskar är odlade...sen kan jag garantera att dom inte lider av syrebrist som verkar vara en vanlig fråga på forumet...alltså grundorsaken...jösses typ...bara för att jag inte använder skummare och osmos innebär det tamejfan inte att jag missköter djuren jag har,,ett grovt påhopp på min ära

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du har ju erfarenhet av sötvatten och har du kunnat ha exempelvis Neolamprologus leleupi, Labeotropheus trewavasae och amanoräkor (och/eller andra sötvattensräkor) i ditt vatten så behöver du nog inte vara så rädd för varken höga koppar eller kloraminnivåer. Har du däremot haft besvär med just dessa olika arter skal du nog göra ngn koppartest av ditt vatten.

Missförstå mig rätt - jag rekommenderar dig inte att använda kranvatten. Skulle jag ge en rekommendation så skulle jag nog göra som alla andra - använd RO - detta för att säkra min bakdel.:)

Men beslutet hur du skall köra kan bara vara ditt eget - baserad på den kunskap du har av ditt vatten och jag är bara intresserad av att ge dig (och andra) så vid kunskapsbank/infallsvinkel som möjligt.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

visst är det så lasse..jag har haft det mesta i mitt kranvatten när det gäller malawi o tanganyika..även en uppsjö av div sötvattensräkor....just ciklider från rift valley är tydligen x-tra känsliga mot koppar?jag har för mig att man vart varnad för tex mediciner innehållande koppar tex tetra general tonic...jag tror eller överväger att sluta med beredningsmedel i det salta också!Då blir det som jag alltid gjort!Mäter inget! inga tillsatser!Men var tvungen att kolla upp läget med detta med salt...jag finner inget x-tra ordinärt what so ever!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du - min äldsta dotter föddes 1977 - och hon hävdar fortfarande att hon fått men för livet den dag hon kom hem till oss från KK. Dagen före hade jag medicinerat mina C.moorii med General Tonic. Död och förintelse samtidigt som hon inträdde i vårt hus. Slangar,svordommar och vattenbyten. Senare fick jag Tetra att dels kompensera mig, dels skriva in en varning för afrikanska ciklider i dåvarande bruksanvisning.

Jag har hört från många olika källor att just amanoräkor är blande känsligaste organismerna för koppar och kloramin som förekommer.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...