Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Karet är snart 2 månader gammalt och det har utvecklats som jag hoppats. Jag hade ju en del koraller kvar från det gamla så jag har ju inte startat från 0 men en hel del nytt har tillkommit. Just nu väntar jag på en liten uppgradering av refugiumljuset - annars är allt som jag planerat.

 

Här kommer lite bilder med en FTS i början

 

FTS.jpg

 

shrimp3b.jpg

 

blenny.jpg

 

cactus.jpg

 

cardinal.jpg

 

feeding.jpg

 

gobie.jpg

 

hermit1.jpg

 

hermit2.jpg

 

mushroom.jpg

 

scooter.jpg

 

shrimp1.jpg

 

shrimp2.jpg

 

shrimp3.jpg

 

MVH Lasse

  • Gilla 12
Postat

PAB kabelns kontakt är en normal RJ45 kontakt - nätverkskabel alltså. Dimensionen är ungefär 12*11 mm. Deras andra kabel RJ 12 är mindre - den går till S och L portar

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Postat
On 14 augusti 2016 at 21:04, Lasse sa:

Karet är snart 2 månader gammalt och det har utvecklats som jag hoppats. Jag hade ju en del koraller kvar från det gamla så jag har ju inte startat från 0 men en hel del nytt har tillkommit. Just nu väntar jag på en liten uppgradering av refugiumljuset - annars är allt som jag planerat.

 

Här kommer lite bilder med en FTS i början

 

FTS.jpg

 

shrimp3b.jpg

 

blenny.jpg

 

cactus.jpg

 

cardinal.jpg

 

feeding.jpg

 

gobie.jpg

 

hermit1.jpg

 

hermit2.jpg

 

mushroom.jpg

 

scooter.jpg

 

shrimp1.jpg

 

shrimp2.jpg

 

shrimp3.jpg

 

MVH Lasse

som jag sagt tidigare, det ser väldigt friskt o rent ut, tecken på god biologisk filtrering skulle jag tro;-)...orsakat av en bra setup...orsakat av en bra grundide..orsakat av en duktig akvarist...orsakat av en duktig filtreringsexpert.

Bra jobbat Lasse! Snyggare än många kar, trots avsaknad av flashiga dyra specialkoraller.(vilket jag i o för sig tror du också kommer klara, skulle va spännande).

 

/Jonas

 

  • Gilla 1
Postat (ändrat)

Tack Jonas

 

Det verkar som om mitt refugium kommit igång den senaste veckan. En av utlöparna till en art av Caulerpa skjuter åtminstone ett blad i dygnet och pH svängningarna har en mindre amplitud än innan. Stängeln på bilden hade bara ett blad i högra hörnet för ca 5 dagar sedan.

 

caluerpa.jpg

 

 Vissa dagar kan man se en dip på pH kurvan kl 10 på morgonen - det är då ljuset i refugiet är 0.

 

De konstiga kurvorna mellan pH och redox är inte lika påfallande nu men jag har fortfarande en del funderingar om vad som händer. Jag återkommer när min redoxmätning stabiliserat sig.

Screen Shot 08-21-16 at 02.43 PM.PNG

 

Jag har haft svårt att få upp alk och Ca men sedan ca 5 dagar har bägge värdena stigit och jag har nästan halverat den dagliga dosen balling. Ca är nu ca 430-440 och KH ca 10,5. Tror inte det är ett resultat av min RDSB börjat fungera som kalkreaktor än men det återstår att se. Uteslutet är det inte. Redox under DSB:n ligger runt -5.

 

Det verkar också som min belysning verkligen räcker till och att jag får vara försiktig med de vita LED:ena. Jag gör ett litet försök just nu för att se hur det funkar.

 

Jag har doserat Jod en gång i veckan manuellt men kommer nu att göra automatiska doseringar var eller varannan dag. Tror det är viktigt för makroalgerna. Väntar på mer ljuse till refugiumet också

 

MVH Lasse

 

 

Ändrat av Lasse
Postat

Jag använder fortfarande Coral Box lampor - faktiskt väldigt nöjd med dem. Trodde de skulle vara för svaga men jag kör dem ganska lågt ändå. Det verkar som om framförallt montiporerna inte gillar för mycket av deras vita ljus. När fotona togs så körde jag nog på ca 75 % vitt, 100 % blått (alla 3 kanalerna) samt 25 % rött och grönt. Det vita kör jag så högt bara under en timme på kvällen. Övrig tid ligger det vita runt 20 %.  Min kamera har en funktion som gör att jag kan ställa in vitbalansen genom att ta en provbild. På detta sätt slipper jag det mesta av blåsticken. Jag kör nu ett prov med lite olika inställningar i olika delar av akvariet för att se hur framförallt de röda montiporerna kommer att färga ut.

 

Nya bilder

 

Sexy.jpg

 

Sexy2.jpg

 

Eating.jpg

 

Oramnge-fungia.jpg

 

tubinaria.jpg

 

MVH Lasse

 

 

  • Gilla 10
Postat (ändrat)

Ibland har man tur så det skriker om det. Tidigare har jag visat min lilla röda ljusramp för refugiet. Den var en överbliven del från ett tidigare experiment. Dock har den fungerat väldigt bra men jag tyckte jag behövde en bredare ljusbild och lite mer våglängder. I Wrangs tråd kom PeterJ36 upp med en uppgift om ett bredspektra chip som skulle vara perfekt för refugium. Efter lite googlande hittade jag dessa 10 watts strålkastare på Ebay. beställde två och de kom idag.

 

P8250091.JPG

 

P8250092.JPG

 

Försedda med inbyggda drosslar och direkt avsedda med 230 V. Men stora skruvar lovar ju gott. Sagt och gjort - skruva upp

 

P8250093.JPG

 

P8250094.JPG

 

 

Drosseln visar 6-12 V och 900 mA

 

P8250089.JPG

 

Detta klara ju min Jolly Maxi - jag tar helt enkelt bort drossel och matar via den provisoriska rampen. Då får jag även strålkastarna dimbara. Rensa bort allt onödigt

 

P8250095.JPG

 

P8250096.JPG

 

P8250098.JPG

 

Hållarna för skruvarna verkar vara intressanta - kan de passa att tryckas in i min U profil med de andra tre chippen. Test - det funkade - slutresultatet

 

P8250101.JPG

 

Denna konstruktion passar utmärkt att placera på täckglaset för refugiet. Och allt är dimbart och styrbart från Profiluxen.

 

P8250104.JPG

 

P8250106.JPG

 

Och simsalabim - ett utökat refugie lyse

 

MVH Lasse

 

 

Ändrat av Lasse
  • Gilla 2
Postat

En helbild

 

FTS.jpg

 

För en månad sedan satte jag in en sjögurka - tidigt denna morgon visade den sig

 

gurka.jpg

 

En fisk som inte har visat sig så mycket att man kunnat fotografera den har blivit lite mindre skygg. Det är min vackra Liopropoma swalesi som först i kväll vågade sig ut så det gick att fotografera den

 

Liopropoma-1.jpgliopropoma-2.jpg

 

MVH Lasse

  • Gilla 9
Postat

I helgen kom jag över en begagnad Pacific Sun Metis Hyperion S - 3 * 145 Watt. Detta har varit en av de ramper som jag länge velat ha men priset för en ny är i högsta laget för mig. Jag är inte på något sätt missnöjd med min gamla uppsättning - 3 st Coral Box Moon LED  - tvärtom. Att de ger ett mycket bra ljus - både för betraktaren och för det levande tror jag att mina bilder i den här tråden har visat. Jag är inte helt säker på att den nya rampen är mycket bättre. Jag kommer att få ut mer ljus - en tredjedel på den nya rampen motsvarar min gamla uppsättning men frågan är om jag behöver all denna kraft. Vi får se när vi kört den nya några veckor. Jag kör nu bara på 60 % effekt och ett modifierat Bali program. Jag håller med alla om att gränssnittet för inställningarna inte de mest självförklarande gränssnitten jag sett.

 

På min gamla uppsättning märkte jag att jag fick vara försiktig med intensiteten av de vita dioderna - min nya ramp har inga vita dioder över huvud taget.

 

Förhoppningsvis så kommer jag idag få tag på några av de fiskar jag saknar i mitt akvarium - i morgon vet jag detta.

 

Under tiden - en bild på min Plectranthias inermis som blivit modigare och modigare.

 

anthias.jpg

 

 

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Postat (ändrat)
4 timmar sedan, Lasse sa:

min nya ramp har inga vita dioder över huvud taget.

 

Jag tyckte precis jag hörde ett glädjetjut som lät som det kom från någon gammal Skövdebo när jag lyssna åt väster. Jag måste hört galet...

Ändrat av mikoto
Postat

Fick lite fisk i tisdags kväll. Jag har ju mest bottenfisk men vill ha några fiskar som håller till på öppet vatten också. Mina 7 pyamaser fyller upp lite men jag ville ha några liknande fiskar till. 14 stycken rödstripiga kardinalfiskar (Ostorhinchus margaritophorus) fick följa med hem. Kardinaler är härdiga fiskar när de väl acklimatiserat sig - men vägen dit är oftast snårig. Generellt är de svåra att transporter och de är nog från Franska Polynesien allihop - nerverna sitter på utsidan. Men dessa 14 fungerade bra - de äter redan och är framme hela tiden

 

Kardinal.jpg

 

Kardinal2.jpg

 

Det kom med lite andra fiskar också - några nya för mig och några gamla Lasse klassiker. Klassikerna tillhör som vanligt de skygga så dem kommer jag inte presentera innan jag fått bra bilder på dem men en ny fisk för mig är "Twin Spot Gobie" (Signigobius biocellatus) Den har stått på önskelistan länge men jag har förut saknat öppna sandytor och det är en knepig fisk.

 

Two-Spot.jpg

 

För övrigr rullar det på bra och man förstår ju att man gör något rätt i alla fall när sådana här gynnare visar sig

 

borst.jpg

 

Avslutar med favorit i repris

 

anthias.jpg

 

MVH Lasse

 

  • Gilla 6
Postat (ändrat)

Som sagt var - jag älskar lite hemlighetsfulla fiskar. Baksidan med detta är att det brukar ta ett tag innan de visar sig. Min hökanthias och min Liopropoma swalesi  har varit i karet ett tag  och de brukar visa upp sig då och då. För liopropoman gäller det speciellt vid matdags. Då kan man se den snabbt som tusan ta för sig av vad som bjuds. I veckan har jag fått några nya tillbakadragna fiskar. Den ena arten kunde jag ta ett dåligt foto av i morse innan ljuset tändes. Jag vet av erfarenhet att det vill ta en lång tid innan den känner sig säker i ett upplyst kar. Det är är Wetmorella nigropinnata  som jag skaffat denna gång. De andra Wetmorellerna står på tur så fort jag får chansen.

 

Wetmorella-nigropinnata.jpg

 

charmen med dessa fiskar är inte utseendet eller färgen utan deras sätt att röra sig - alltid på gång - hovrande som en helikopter

 

MVH Lasse


 

Ändrat av Lasse
  • Gilla 1

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...