Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Såg igår på reef2reef om micro bubblor i akvariet. 

Det hela går ut på att nattetid fylla akvariet med micro bubblor som vad jag förstod kommer att transportera smuts effektivt till ytavriningen. Det man gjorde var att ha en syre sten under returpumpen och den transporterar bubblorna upp i karet. Någon som har testat detta? Vore intressant att höra vad ni tror om det. 

Postat

Jag har ändrat mig lite, kom på att jag läste om detta för något år sedan. Jag hade delarna hemma så kör en sten framför returen i natt och ser imorgon vad som skett, det låter lite grann men inte så farligt och baserat på returen så verkar det inte minska flödet alls farligt så det är nog inte nödvändigtvis så slitsamt för returen som jag misstänkte först.

Postat

Mikoto kul jag har också privat under natten (8 timmar) dock så jade jag ingen rosenträ sten utan en vanlig. Läste att bubblorna skulle vara 2 micron stora men har ingen aning hur stora mina var. Ljudnivån tyckte jag inte var märkbar. Nu på morgonen kan jag inte se nån skillnad men lamporna är inte tända än så får kika bättre sen. En intressant sak jag också läste är att pH blir stabilare med denna metod. Det stod också att korallerna skulle slemma en del det har jag dock ingen aning om det gjorde då jag inte orkade stanna uppe och kolla. Tänkte nu att jag skulle prova detta ett par veckor och se om smuts försvinner och om vattnet blir klarare. Hur gick det för dig har du iakttagit nån förändring? Det kanske krävs några nätters drift innan man ser nån skillnad? 

 

Mvh Christopher

Postat

Ja, jag har ingen trä utströmmare installerad nu heller, tog en keramisk men den ger ändå små bubblor som dessutom slås sönder av returen. Jag ser ingen mirakel skillnad heller men får undersöka detta i eftermiddag när ljuset är på som dig :-)

 

PH blir väl isf stabilare av att man luftar akvariet nattetid med hjälp av bubblorna, men för att få någon effekt av det bör man nog placera luftpumpen någonstans ute där CO2 halten i luften är lägre. Om luftningen sker med inomhusluften så är det nog inte alls säkert att man märker någon större skillnad. Jag mätte pH nu på morgonen men det var lågt som vanligt för mig :-) Ska se om jag kan försöka fixa en förbindelse med utomhus luften framöver...

Postat

Bubbelscrubbermetoden..ja så kallas den kanske inte, men ni vet den som det stått lite om på fb, att man placerar en luftsten  nära insuget till returpumpen, och låter luftpumpen ngr timmar nattetid vara på, o därmed fylls hela karet med massor av mikrobubblor.

 

Jag har ej testat själv och kommer ej göra just då jag har ingen indikation för att göra det. Jag undrar vilka erfarenheter ni har som testat, och då menar jag om ni verkligen sett ngn tydlig skillnad?

Min grundtes, som bygger på ingen egen erfarenhet, utan bara en del teoretiska tankar samt den erfarenhet jag hittills hört från de som testat, är att metoden är ganska verkningslös. Men jag kan ha fel, men det är min ingångstes. Jag tycker bevisbördan ligger på de som introducerat metoden.

 

Någon akvarist hade massor med dino, en annan cyano...mot detta skulle metoden vara särskilt bra...ingen effekt i deras fall. men visst, bara två fall...såklart för lite för att dra slutsatser. 

Sen att den på ngt mekaniskt vis skulle avlägsna syna, o dino...ja kanske det ...men min erfarenhet är att såväl dino som cyano bekämpas inte i första taget med bara partiell avlägsnade av eländet...särskilt inte när det gäller dino.

 

Så..är detta en fluga eller ligger det nåt bakom?? det står otroligt mkt o osammanhängande om detta på fb...jag är fascinerad av att man kan skriva så mkt om så lite...eller tänker jag fel?...

 

En viss ph höjning har nog dock metoden, för på natten är det sannolikt så att vi har mer CO2 i akvariet än i luften, dvs det avgår CO2 från karet till luften, även om luftens pCO2 skulle ligga runt 600-700ppm. Men om vi har halvdålig inomhusluft även på natten, dvs pCO2 över 800 ppm, DÅ kommer denna metod sannolikt istället sänka pH värdet i karet, OM ph under natten innan bubblorna startar ligger över 7.9. Orsaken är att om vi har ett CO2 på 800 så kommer vi vid jämnvikt med luft få ett ph på cirka 7.9...dvs alla ph värden över 7.9 vid så dålig luft innebär att ökad cirkulation/bubbling, sänker pH ner mot 7.9. Så, metoden är ju inte ens där i alla lägen bra. Isåfall vore det bättre att sätta igång bubblorna på förmiddagen eller tidig morgon, när vi sannolikt har  mer CO2 i vattnet än i luften, dvs jämnvikten vill att det avgår CO2 från karet. Fast inte ens det kan man anta utan att mäta såväl pH i karet över dygnet samt helst PCO2(det sistnämnda kan man ju även indirekt se om man tolkar ett akvariums pH kurva rätt)

 

 

 

Era tankar?:-)

Mvh

Jonas

 

Postat

Ja har testat detta och höll på att pajja hela karet. Bubblorna störde mina Acropora så att allt började slemma. Tack o lov så testade ja detta ett par timmar innan ja la mig.

Detta är ingen för mig, kanske kan funka om man får till extremt små bubblor. 

Ja tror att mina Acropora fick för sig att dom var över vattenytan.

Postat (ändrat)

Det finns ytterligare en tråd om detta här

Det bygger på flotation - ett känt hjälpmedel inom vattenreningsteknik och är i grund samma sak som man anser att en skummare gör - flockar ihop mindre partiklar som sedan kan avskiljas. Man använder hela karet som skummare helt enkelt. Av olika anledningar tycker jag det inte är en bra metod i ett korallakvarie.

 

MVH Lasse

PS Kommer att skriva i den andra tråden - Admin - om Jonas godkänner det - slå ihop trådarna

Ändrat av Lasse
Förtydligande
Postat

Försöka förtydliga mig.

Det jag tror att man måste se upp med är att inte använda en returpump som ger för mycket tryck och för långa ledningar. Orsaken till detta handlar om kvävgas och dykarsjuka. Det finns en sjukdom hos fisk som kallas bubble disease och den orsakas av en övermättnad av kvävgas på samma sätt som vid dykarsjuka hos människor. Övermättnaden behöver inte vara stor - det kan räcka med mindre än en procent övermättnad av kvävgas. Ett vatten under tryck kan lösa mer gas än ett vatten under normaltryck. Suger man in luft (som innehåller ca 79 % kvävgas) i en ledning under tryck så löses lite mer gas än 100 % i trycklöst tillstånd. Kommer detta vatten sedan ut i akvariet så tar det en liten tid innan överskottet av kvävgas lämnar vattnet och bubble disease kan uppstå. Ett känt problem i fiskodlingar med torruppställda pumpar som har en läcka på sugsidan. Här jobbar man dock med tryck från 1,5 bar till 2-3 bar. Men tänk på att om en pump har en lyfthöjd på ca 5 meter så är den kapabel att ge ett tryck på ca 1,5 bar. Är det också en lång rördragningen så ges mer utrymme för överinlösning av kvävgas.

 

Vad gäller övriga delar som diskuteras i den länk @lundisengav i inlägg 3 har jag inga åsikter om just nu men noterar som vanligt att den mesta kritiken kommer från de som inte testat

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Postat

Vad är långt rör här? Min returledning nog ca 1,5 meter lång. Men över 5 meter pumpar min pump nog inte mycket...

 

Nu på kvällen ser jag inte direkt någon skillnad varken positiv eller negativ iaf :-) Får väl köra ett tag till, det är fortfarande väldigt mycket bubblor i filtermattan iaf på överrinningen.

Postat

Kan inte heller se nån skillnad än. Min retur är också ca 1,5 m men jag tror inte att det är någon fara. Läste lite mer om det idag och såg att det var många som har haft problem med cyano alger och detta hade tydligen hjälpt till att bli av med det. 

Postat
On 20 mars 2016 at 11:43, LN21 sa:

Ja har testat detta och höll på att pajja hela karet. Bubblorna störde mina Acropora så att allt började slemma. Tack o lov så testade ja detta ett par timmar innan ja la mig.

Detta är ingen för mig, kanske kan funka om man får till extremt små bubblor. 

Ja tror att mina Acropora fick för sig att dom var över vattenytan.

intressant...lite vatten på min kvarn där;-)

 

Postat
On 20 mars 2016 at 12:23, Lasse sa:

Det finns ytterligare en tråd om detta här

Det bygger på flotation - ett känt hjälpmedel inom vattenreningsteknik och är i grund samma sak som man anser att en skummare gör - flockar ihop mindre partiklar som sedan kan avskiljas. Man använder hela karet som skummare helt enkelt. Av olika anledningar tycker jag det inte är en bra metod i ett korallakvarie.

 

MVH Lasse

PS Kommer att skriva i den andra tråden - Admin - om Jonas godkänner det - slå ihop trådarna

slå gärna ihop trådarna för min del:-). Intressant Lasse, lyssnar gärna på dina argument varför du , liksom jag, är tveksam inför metoden. 

Postat

@Lasse, läste ditt inlägg..mkt intressant, risk för överinlösning av kvävgas som i sin tur ger kvävgassjuka hos fiskarna. Vad säger "uppfinnaren" om denna kritik? Dom borde fått frågan tidigare? Hursomhelst är jag lika skeptisk som ni. Är inte säker på att det är nyttigt heller för korallerna att slemma varje natt, och kanske bli av med skyddande slemskikt osv??...dessutom är det ju inte alls säkert att ph höjs eftersom det helt beror på inomhusluften kontra karets CO2 halt.

Postat (ändrat)

@jonasroman Nu har jag inte lusläst eran diskussion, men som jag nämnde för dig när du var i hos Aqua Stockholm verkar man med god framgång lyckats återinföra marina djurlivet i hamnar efter att kontinuerligt använt nano-bubblor (ej micro, de är alldeles för stora)  - Lovade dig en video så här kommer den. 

 

http://www.youtube.com/watch?v=r4rJKypLijA

 

alt.

 

 

 

Elegant Corals marknadsför sin version som en mirakellösning för dino och byopsis http://www.ultimatereef.net/forums/showthread.php?776203-Micro-Scrubbing-Nano-Bubbles

Läser man lite på deras Facebooksida så verkar många minskat sina utbrott med denna teknik. 
 

Nyckeln verkar vara att få ner storleken på bubblorna till sk, nano-storlek för att göra någon nytta - håller själv på med ett lite lab som enbart kommer användas i sumpen istället för i visningskaret. Om inte annat så ökar man ju syresättningen :D
 

Ändrat av Colan
  • Gilla 1
Postat

Jag har nu provat detta i 7 dagar eller nätter och kan inte se någon skillnad mer än att fiskarna gömmer sig när luftpumpen startar. Mina koraller har inte slemmat jag har inte klarare vatten än innan pH är oförändrat mot innan osv....

nu har jag en keramisk sten som antagligen ger för stora bubblor. Jag kommer att sluta testet nu men kommer att skaffa en sten i rosenträ och prova med i 7 dagar också. 

Postat

Jag testa i tre dagar men orka inte så mycket mer sedan. Jag hade nog för lite luft och för dåligt tryck. Visst blev det bubblor, men jag tror man bör vräka på mer. Det ska inte gå se in i karet öht när de är som värst.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...