Jump to content

Föreningen informerar - Köp och sälj


nike83

Recommended Posts

Föreningen har beslutat att annonsering i Köp och Sälj från och med nu begränsas till endast stödjande medlemmar. "Vanliga" användare kommer fortfarande att kunna se forumdelen, men kommer inte kunna lägga ut annonser. 

 

2015 tog föreningen beslutet att öppna upp Köp och Sälj för alla medlemmar. Motiveringen då var att öka trafiken till sidan och försöka konkurrera med Facebook.

 

Föreningens främsta syfte är att främja hobbyn och det gör vi genom detta forum. Hobbyn Saltvattensakvaristik kommer alltid komma i första rummet.

Det har hänt mycket sedan 2015. Vi har dessvärre tappat många Stödjande och annonsörerna är inte fler. Stödjande medlemmar och annonsörer är Saltvattensguidens enda inkomstkälla.

Underhållet av forumet blir hela tiden dyrare och vi behöver nu vidta åtgärder. Föreningen har de senaste åren försökt att vara mer närvarande och bidra till hobbyn, men om forumet skall överleva i längden behövs att fler stödjer forumet både ekonomiskt, men också att våra användare är aktiva på forumet.

 

Vi har haft problem med oseriösa säljare och bedrägerier på forumets Köp och Sälj, så i och med denna förändring är det vår övertygelse att oegentligheterna kommer att upphöra och att forumdelen blir en säkrare plats för våra medlemmar. 

 

Att bli Stödjande medlem av forumet kostar endast 100kr per år (beloppet är valfritt dock lägst 100kr), och gör att forumet kan leva vidare. 

 

Hjälp oss att hålla igång forumet: https://saltvattensguiden.se/subscriptions/

 

 

// Föreningen Saltvattensguiden

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"Saltvattensguiden (SG) finns till för att främja spridningen av saltvattensakvariehobbyn i Sverige och informationsutbytet mellan saltvattensakvarister."

 

Jag anser att antalet besökare som bara vill köpa och sälja saker är irrelevant för SGs syfte enligt ovan, så minskar antalet besökare i form av rena köpare och säljare så spelar det ingen roll.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Skulle säga (nu har jag inte gjort nån större analys) att antalet användare online är relativt oförändrat till följd av förändringen. Mycket är redan skrivet under guidens 20 år och jag tror många använder mer guiden som ett uppslagsverk idag snarare än att aktivt skriva i det. Det är iaf min personliga uppfattning. 

 

Mycket av hobbyns nyheter har också naturligt flyttat från forumsidor till sociala medier. Youtube, FB och instagram är jättebra plattformar för tillverkarna t.ex. att marknadsföra produkter och att vlogga sin resa som privatperson i hobbyn är de även mer interaktiva verktyg som vi har svårt att konkurrera med. Vi gör vad vi kan för att vara synliga även där i viss mån och vi kan se att vi når ut till många. Allt handlar om hur mycket även gemene akvarist väljer att interagera med innehållet. För det mesta är våra vanor idag att läsa och sen scrolla vidare.. Kanske ge en like till och från och i högst ovanliga fall ge en kommentar.. 

 

Sen så har vi inte jättestor nytillväxt i hobbyn. Akvaristiken har varit i nedåtgående trend i flera år. Folk reser mer och är mer mobila - vilket jag tror försvårar. Alla människor jag pratar med som inte håller på med akvaristik ser också det som något svårt, speciellt saltvatten. De uppskattar att kolla på det men inte göra grovjobbet själva. Det gör nog att många inte vågar testa i kombination med att saltvatten är snäppet dyrare och elpriserna som har varit tokiga senaste året så har vi nog haft ett tapp bara där.

 

Vart lite OT inflikar här men vi behöver ha igång förändringen ett tag innan vi kan dra några slutsatser. Nyregistreringarna har dock varit på en uppåtgående trend senaste veckorna sen förändringen, så än ska vi inte sura ner oss helt i stugorna

 

Klart slut från mig 

 

 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
On 2/25/2023 at 7:21 PM, kaptenen said:

Alla människor jag pratar med som inte håller på med akvaristik ser också det som något svårt, speciellt saltvatten.

Så har det väl alltid varit, men det är kanske värre nuförtiden. Dels finns det betydligt mer avancerad utrustning och metodik, samtidigt som det verkar ovanligt med moderna akvarieböcker som beskriver vad utrustningen egentligen behövs till. Följden blir att nybörjare tvingas leta efter uppdaterad information på nätet, där den oftast är väldigt utspridd.

 

On 2/25/2023 at 7:21 PM, kaptenen said:

Det gör nog att många inte vågar testa i kombination med att saltvatten är snäppet dyrare och elpriserna som har varit tokiga senaste året så har vi nog haft ett tapp bara där.

Det är väl dessutom oftast ännu dyrare idag jämfört med för t ex 30 år sedan. Då kostade nästan alla koraller runt 200kr (stora exemplar), idag är det inte ovanligt med flera tusen för en liten fragg. Lägg till det betydligt mer avancerad (=dyrare) utrustning och resultatet blir en lyxhobby endast för de som är extremt intresserade. Det tycker jag är lite synd, för det går ju utmärkt att hålla många djur med ganska enkel och billig teknik, men det får aldrig nybörjarna veta.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...