Gå till innehåll

Algexplosion


Julgran

Rekommenderade inlägg

Nu behöver jag verkligen hjälp. Jag har sedan ett par månader kämpat mot en attack av Debresia alger(tror jag i all fall). Allt började när jag flyttade allt från ett 250 lit kar till ett större. 250 lit karet var igång i fyra månader innan flytten och omstarten. Det karet startades i sin tur upp med vatten från ett kar som varit igång i ett år.

Algerna har nu tagit över hela karet och jag behöver experthjälp innan jag tappar kontrollen helt och därmed intresset. Algerna påverkar korallerna negativt så något måste göras akut.

Efter att ha läst igenom alla algtrådar och tittat på bilder vad det kan vara så ser det ut som Debresia, inte som Bryopsis. Det är som en långhårig mjuk sammetsmatta som svajjar med cirkulationen. Ska försöka lägga upp en bild senare idag.

I alla trådar står det att det är för mycket näring eller fel ljus som gör att algerna frodas. Jag matar mina två små clowner och räkorna max en gång om dagen. Jag tror inte att algattacken kan bero på ett par artemia eller Formula 1 pellets för mycket. De får Formula 1 pellets och fryst artemia, ungefär varannan gång. Artemian löser jag upp i ett glas och sen med en sked låter jag vätskan rinna av så gott det går innan jag matar. Jag stänger av vänstra tunze streamern när det är matdags så clownerna kan äta i lugn och ro och så överbliven mat hamnar nere hos räkorna. Vad jag kan se så finns det aldrig överbliven mat som ligger och skräpar på botten.

Belysningen kan vara en bov om lamporna har fel färgspektrum. Rampen köptes beg av Jörgen på forumet och han sa att lamporna var ok. Jag startade väldigt försiktigt i början och ökade mycket sakta upp till de 6 tim jag kört till för en vecka sedan. Nu är MHn igång endast 4 tim/dag.

Jag läste även att ”gammalt vatten” också kan vara en bov i dramat. Trots att man kör med skummare så kan det behövas ett 10% vattenbyte i månaden. Det är i alla fall inte fel om jag läst rätt. Så jag gjorde två snabba vattenbyten på 45 lit per gång inom en vecka när jag läste om det och sen har jag gjort två vattenbyten till a 45 lit en gång per vecka.

Jag köpte en sjöhare som började bra, men några dagar senare gav han upp han också.

Jag tycker att mina åtgärder så här långt inte har minskat algernas närvaro speciellt mycket. Så nu vet jag inte vad jag ska göra…

Utrustning:

Karet: 170x50x60 cm med sned framruta (drygt 400 lit)

Sump: 59x42x40 cm med ungefär 50 lit vatten i.

Ljus: Arcadia 3 Series ljusramp med 2 x 250w + 2 x 30 w blåa rör

Skummare: GroTech HEA150 (skummar så gott den kan då karet inte är hårt belastat)

Cirkulation: 2 st tunze 6060 + 3 st små extra pumpar på 1000-1500 lit/tim.

LS:ca 50 kg (jag vill inte lägga in mer innan jag löst algproblemet)

Vatten: Osmos med ett externt silikatfilter.

Salt: Reef Crystal.

Invånare:

2 st Amphiprion Ocellaris

3 st eldräkor

5 st Pepparmintsräkor

2 st blåbenade eremitkräftor

10 st sniglar (jag vet att det är för få, men en hel del har dött senaste två månaderna och jag vill inte lägg till fler innan jag har en lösning på algproblemet)

fd invånare:

1 st Gul Kirurg - dog efter en dag. Inkoppad enligt konstens alla regler. Låg på sidan och flämtade dagen efter den koppats in. Dog en timme senare. Kan den ha dött av syrebrist? Algexplosion och för lite cirkulation kanske tillsammans gjorde att han kolade?

1 st sjöhare – åt som bara den i 3-4 dagar, sen la den bara av och dog. Misstänker att den kanske blev förgiftad av sånt som tagits upp av aglerna?

15-20 st sniglar – sniglarna har inte dött vid ett och samma tillfälle, utan under de senaste två månaderna har de blivit färre och färre.

X antal mindre rörmaskar på stenarna som troligen kvävts av algmattan

Koraller:

1 st Euphyllia glabrescens

1 st Pachyclavularia

1 st Lobophytum

1 st Sarcophyton

1 st Zoanthus

1 st LPS stenkorall som jag inte vet namnet på

+ lite Actinodiscus på ett par stenar

Värden (Salifert tester):

Temperatur: 24-25 Celcius (innan MH tänds)

PO4 - Fosfat: 0 (självklart uppbundet i algerna)

NO3 - Nitrat: 0,5 (kör med Aqualight Nitratfilter med små gula kulor – från filtret är det 0)

NO2 - Nitrit: 0

NH4 - Ammonia: <0,25 (syns lite dåligt, kan vara 0,25 också)

Si - Silikat: 0

PH: 8,0-8,1

Ca – Calcium: 390

KH: 7,7 med alkanitet 2,74

Salthalt (mäts med Aqualight refraktometer): 1,026 (brukar pendla mellan 1,024-1,026 pga manuell vattenpåfyllning)

DET ÄR VAD JAG GJORT SÅ HÄR LÅNGT

1) Jag tog bort det mesta bottengruset. Jag hade ett par cm innan. Algerna växte som bara den i gruset så nu är det mesta borttaget.

2) Jag har nu gjort 4 vattenbyten på 45 lit/gång på en månad. (hade inte gjort något vattenbyte innan sedan flytten från 250 lit).

3) Jag har dragit ner MH tiden till 4 tim/dag med blåljuset en tim före och en tim efter. (hade 6 tim innan)

4) Jag har skrapat väggarna ett par gånger i veckan och försökt att manuellt ta bort där det går. Jag har inte velat skrubba stenarna.

5) Jag har lagt AquaPhos (100-125 ml till 400-500 lit) i sumpen. Fick tips om att mer inte ger bättre resultat.

6) Jag har kört med Aktivt kol (Hobby Carbon Active köpt hos pwss) i en strumpa i sumpen i en månad nu.

7) Jag tillsätter följande en gång i veckan: Salifert Coral Grower + Fauna Marin Ultra Power Trace 4 (Magnesuim) och Salifert KH+PH buffer (vid behov).

Vad bör jag nu göra?

- Öka cirkulation ännu mer? De tre småpumparna hjälper till, men det går säkert att öka cirkulationen något mer med 1-2 pumpar till. Jag hade problem med de två 6060 att de blåste för kraftigt på Euphyllian. Det blev rena stormen. Jag är lite orolig för att cirkulationen trots allt inte räcker till med de pumpar jag har, vad tror ni?

- Fler vattenbyten? En gång i veckan med 50 lit framöver under X veckor?

- Byta till 20k lampor i MHn? Jag tror det sitter 10k+14k idag, men jag är inte säker.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 211
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

j-klar inget roligt problem du fått på halsen, det verkar som du provat det mesta, jag har inte själv sett hur denna algen ser ut eller hur hårt den sitter fast.

Märkligt att dina invånare dör, är det begagnad sten du köpt?

Ett fosfattest från Deltec är inte helt fel, men det tar inte bort algerna för dig.

Hade jag haft så här mycket problem hade jag varit rätt så desperat, då hade jag nog gjort så här:

Sett till att korallerna fått ett annat hem så länge problemet inte ger med sig och ökat cirkulationen, ev stängt av mh:n så att fosfatremovern kan ta upp näringen som är bunden i algerna allt eftersom de dör.

Kör du med järnbaserad fosfatremover?

Det är inte helt lätt att få bort algerna manuellt genom att plocka dem för hand,

jag hade tagit en kraftig pump och satt på en slang på insuget till den pumpen för att suga bort algerna till en extern behållare, vid vattenbyte.

Kämpa på!

mvh Henrik

en sak till, nu när du byter vatten så hade jag skippat tillsatserna för korallerna helt för att inte riskera att du göder algerna med till exempel järnet i Salifert Coral grower, utom de vanliga calcium,mg och kh.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att laka ur stenarna under mörkläggning en längre tid kanske skulle kunna vara något, lägg stenarna i en mindre tank som är helt mörklagd, kör med fosfatremover, kraftig skummning och cirkulation samt byt allt vatten 1 gång i veckan under ca en månad.

Kanske funkar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

henrik,

Det var prima sten från JR för 125(eller var det 145 kr/kg) som är köpt i omgångar. Jag vet bara att det kostar mig minst 1500 kr varje gång jag hälsar på i Täby.

Om jag stänger av MHn så dör väl korallerna innan algerna?

Järnbaserad remover? Vet inte. Köpte frän Drakfisken och vi pratade en hel del om Rowaphos eller Aquaphos. Jag körde tidiagre med Rowa och nu har jag provat med Aquaphos, kan inte avgöra om ena är bättre än andra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har du tillgång till mikroskop Anders? I så fall kan du se om algen ser ut som en tråd med tvärstreck på regelbundet avstånd, då och då avbrutet av två tvärstreck som sitter tätt och det liksom formas som en liten "bulle"?

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

okej då är det säkert inget fel på stenen, tänkte ifall det var begagnad sten och det var den som var dålig.

Jo visst dör korallerna om du stänger av mh:n därför tänkte jag ifall du kunde be någon vänlig själ passa dem tills du fått bukt med problemet.

aquaphos är nog järnbaserad tänkte ifall den var aluminiumbaserad har för mig att jag läst att de kan släppa tillbaka fosfat när de är mättade.

Har du en extra pump så prova om de går att suga loss algerna med den, du kan köra ner det vattnet i din regntunna och när algerna lagt sig på botten så kan du hälla tillbaka vattnet i karet igen och upprepa proceduren, det kanske finns en liten risk att man för tillbaka näringsämnen i karet, men de borde vara försvinnande små jämfört med den biomassa som sugs ut.

Du skrev att du limmat fast korallerna på stenen du kan inte borsta bort de algerna med en tandborste ifall du beslutar att flytta korallerna?

Konstigt att sjöharen dog,

en tanke bara... tänk om det kunde vara så att algerna växer för att det finns ett överflöd av något ämne i burken till följd av tillsatserna för korallerna och dessa ämnen är mer koncentrerade i algerna än de brukar vara och sjöharen dog av, till exempel pga av för mycket järn, därför kanske också sniglarna dog och kirurgen??

är du med på vad jag försöker säga?

Varför inte prova att inte tillsätta några spårämnen i burken och fortsätta med vattenbyten och manuell borttagning av alger i 1månad och sedan introducera en ny sjöhare?

Kör man tillexempel med säg Tropicmarin biomagnesium så innehåller den extra spårämnen tillsätter man mer genom andra produkter som också innehåller extra spårämnen så kanske algerna gynnas av detta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse - har tyvärr inte tillgång till mikroskop. Tänkte du på ifall det är en trådalg eller Bryopsis? Algen sitter ordentligt fast på stenen och den bildar trådar som kan bli upp till 8-10 cm långa på en del ställen. Oftast är den 3-4 cm.

Henrik - algerna på stenen sitter fast, den går inte att suga loss. Jag ska prova att inte tillsatta spårämnen under en månad. Jag undrar också om det är något som gjort att både sjöharen och kirugen dött.

Kiurgen simmade runt och såg ut att må bra eftet inkoppningen. Ett dygn senare ligger han plötsligt på sidan och kippar efter andan. En timme senare är han död. Sjöharen mumsade för fullt och släppte ut sina "harpluttar" runt om i hela karet. Han höll på i 2-4 dgr innan han bara la av och dog.

Järnhalten har jag inte mätt någon gång

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag förstår vad du menar. Man har ju haft lite funderaingar på vad som gick fel.

Just nu känns det rätt tröstlöst när jag inte ens ser någon förbättring än.

Så här långt kan jag lugnt säga att mitt 80 lit, som jag precis la ner, var mycket enklare att sköta. Hade inte alls problem med alger i det lilla karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Min tanke var att försöka utröna om det rörde sig om en kvävefixerande blågröning eftersom det finns saker som tyder på det. Appropå döda djur - har du en så kraftig tillväxt som du beskriver så drivs pH upp och syrgashalten också. Jag tror inte att något begränsande material (fosfat eller nitratblockerande) hjälper i detta fall. Du har en så snabb turnover att fria näringsämnen direkt går in i nytt algmaterial. Du måste få ut detta. Använder du släck ner metoden måste du försöka att plocka ut så mycket som möjligt. Låta resten dö av - och brytas ner. Då får du fria näringsämnen i vattnet som måste bort innan du startar - fäll eller byt mycket vatten. Annan metod är att låta något äta ner alltihopa - tillsammans med att du mekaniskt rensar. Försök att få ludden så kort som möjligt - då är den mer åtråvärd för snäckor och dylikt. Problemet du har är att du inte riktigt vet vad som dödar (högt pH - hög syrgashalt eller toxiner från algerna)

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då förstår jag Lasse. Ska försöka se om någon granne kan tänkas ha ett mikroskop hemma. Tänk om det är så att algerna har ackumulerat något som är giftigt för sniglarna och sjöharen.

Om ph drivs upp så borde det väl vara högre än de 8,0-8,1 jag har idag?

Räcker det om jag gör 45 lit vattenbyte en gång per vecka eller måste jag byta 50% för att rubba balansen?

En annan lösning kanske är att göra en nystart i mitt 80 lit och lägga dit fiskar, räkor och koraller och sen lägga stenen i en tunna med circulation och skummare i en månad?

Vilken metod borde funka bäst?

Till andra Lasse - kan blåljuset verkligen påverka så pass mycket?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har du kollat pH precis före du släcker? Ligger det runt 8,3 - 8,5 så är det ingen fara men du måste kolla precis innan det släcks.

Allt vad jag läst om blåljus och alger pekar åt andra hållet mot de erfarenheter som "andra Lasse" redovisar

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror att du helt enkelt på något sätt har för mycket näring i karet.

Köp algätere (sjöborrar utmärkta mkt bättre än sjöharar spec den korttaggiga sorten. De rör inget annat).

Starta upp en konkurent ( Caulerpa) i ett utanförkar med mycket stark belysning. Du kan ju använda ditt 80l kar. Gör genomströmningen i detta så att vattnet passerar 5 gånger per timme och belys det minst 18 tim per dygn.

Jag tror inte alls det har att göra med belysningen men i blått ljus så trivs denna alg sämre. Cualerpan skall dock belysas med 6500K gärna metallhalogen, en 150W räcker om vattendjupet hålls på max 30cm.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse - ska kolla ph imorgon precis före släckning

Ingvar - för mycket näring verkar det ju vara eftersom algerna fått fäste, men jag kan inte se var näringen kommer ifrån. Med bara två clownfiskar i ett 400 lit med ytterst lite matande så kan jag inte tänka mig att näringen kommer ifrån maten till fiskarna.

Jag har trott att mina problem har kommit av att jag inte har gjort vattenbyten när jag har haft skummare och det kombinerat med lite för dålig cirkulation har gjort att algerna har fått puttra i fred.

Jag har mitt 80 lit + en 150w MH på 10k som jag skulle kunna starta upp med Caulerpa. Alternativet är 3x24 T5 compact med 14k som sitter i huven på det karet. Vilket ljus är bäst av de två?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag tycker du ska fortsätta med fosfatremover och vattenbyten, även om dessa eventuellt ger lite rekyl i form av nya näringsämnen.

Men kör flera mindre byten, typ 10% i stöten

Skippa tillsatser under tiden och minska belysningen en timme

Du kanske ska prova nya sniglar och en ny sjöhare om du gör en mekanisk rensning först och sedan ser att pH är stabilt inom ramarna för dygnet dvs ungefär 8-8,3 +- 0,1

En sjöhare är betydligt effektivare än en sjöborre - men det är naturligtvis också ett alternativ, varför inte testa båda?

Sniglar gör ingen större nytta med långa alger

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

tack för alla tips. Jag ska prova att dra ner på ljuset lite till, fortsätta med vattenbyten och sluta med tillatserna så får vi se var vi hamnar om några veckor. Tänkte försöka mig på en ny hare då om alla värden är stabila.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har tidigare råkat ut för motsvarande, så jag vet vad denna skit innebär !

Om jag förstår det hela rätt,

så har du tidigare inte gjort kontinuerliga vattenbyten (ex 10% per månad).

Om du inte gör vattenbyten,

så får du en accumulering av en massa ämnen i karet,

om dom inte omvandlas i karet.

Vill du få bukt av problem på lång sikt,

så tror jag att en del av lösningen

är att du gör minst 10% byten varje månad.

Samtidigt måste du få ut tillräckligt med näringsämnen ( dvs fisk-skit).

En bra metod är att ta bort skiten redan innan den kemiska omvandlingen av fisk-skiten påbörjats genom bra cirkulation, mekanisk filtering och skummning.

För att lösa det på kort sikt,

så är det många vattenbyten som gäller och

även lyfta ut ls och skrubba den ren.

När jag hade motsvarande problem,

så rensade jag en massa grön-slem med händerna och kastade detta.

Sedan ökade jag mängden vattenbyten.

Slutligen så tog jag ut massor av ls vid ett par tillfällen och skrubbade bort

ett massa skit och grönslem från dessa.

(detta för att få bort den accumulerad skiten)

Efter detta, så försvann plötsligt all grön-slem.

Vanligtvis brukar även fosfaten var en stor bov idetta,

men du har ju gjort vad som går att göra.

Jag tror precis som Ingvar att du tillför för mycket näringsämnen

i förhållande vad du tar bort.

Sedan kan du även börja med culerpa och xeina odling

som yttligare exportörer av näringsämnen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

uffe2 - du har helt rätt. Jag har inte gjort kontinuerliga vattenbyten på 10% sen jag började med skummare. Jag har bara tillfört nytt osmosvatten för avdunstningen.

Jag gjorde vattenbyte en gång i veckan i mitt lilla 80 lit. När jag startade 280 lit karet så började jag med skummare och då gjorde jag inga vattenbyten. Det jag har nu startades med ca 70% av vattnet från 280 lit karet + nytt vatten. Sen dess har det puttrat på med skummaren, men inga vattenbyten.

Om jag nu beslutar mig för att skrubba stenen, vilken typ av borste rekommenderas? Jag vill ju inte ha sönder stenen. Försvinner inte en hel del annat från stenen som hade växt upp till nya spännande organismer om jag skrubbar? (just nu är väl allt kvävt ändå på stenarna som är värst drabbade, så det kanske inte spelar någon roll)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...