Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Hej alla! Jag ska åka på semester ner till franska rivieran i tre veckor och kommer att besöka Monako. Nu undrar jag om någon varit på The Oceanographic Museum i Monaco. Det var förövrigt härifrån som Caulerpa "rymde" och började sprida sig ut i medelhavet. Någon som vet om det är värt ett besök?

http://www.oceano.mc/anglais/sommaire_anglais.htm

In the basement, the visitor can enjoy the spectacular delights of the world-famous aquarium with its extraordinary show of marine flora and fauna. With 4,000 species of fish and over 200 families of invertebrates, the aquarium is now an authority on the presentation of the Mediterranean and tropical marine ecosystem. Its latest creation, the “Shark Lagoon”, unveils in a giant tank the diversity and extraordinary colors of the coral reef and its inhabitants.

  • 3 månader senare...
Postat

Ja det kanske är dags för mig att berätta lite om mitt besök i somras på oceanografiska museet...

Museet har som kanske flera känner till gamla anor. Jaqe Coustau och Caulerpa är väll några av de saker de är mest kända för.

Mitt besök ägde rum i Augusti mitt under högsäsongen. Inträde var cirka 10 euro. Pga högsäsongen så var det med andra ord FULLPROPPAT med människor. Byggnaden är mycket vacker och ligger längst ut på en klippa. Den övre delen av museet fylls av skelett, uppstoppade djur, burkar med konserverade fiskar osv.

Den undre våningen på museet är akvariedelen. Den ena hälften är tropiska akvarier och den andra är medelhavsakvarier.

Akvarierna var mycket välskötta och fiskarna såg friska och välnärda ut. Det fanns både lite mindre akvarier med små blenider men även de obligatoriska jätteakvarierna med hajar. Många stora kirurger och kejsare fanns det i ett stort tvåvåningsakvarie.

Samtliga koraller var äkta, inget av plast. Både mjukkorallakvarier och stenkorallakvarier.

Tyvärr så hade min digitalkamera gått sönder så ni får hålla till godo med bilder från en lånekamera.

Jag rekomenderar absolut ett besök om någon har vägarna förbi, men jag hoppas att ni slipper högsösongen vilken innebar armbåga sig fram till varje akvarie och sedan slåss med en hord av blixtrande kameror för att försöka se något.

post-839-14468913570859_thumb.jpg

post-839-14468913570964_thumb.jpg

post-839-14468913571068_thumb.jpg

post-839-14468913571149_thumb.jpg

post-839-14468913571235_thumb.jpg

post-839-14468913571326_thumb.jpg

post-839-14468913571418_thumb.jpg

post-839-14468913571514_thumb.jpg

post-839-14468913571591_thumb.jpg

post-839-1446891357166_thumb.jpg

post-839-14468913571733_thumb.jpg

post-839-144689135718_thumb.jpg

post-839-14468913571882_thumb.jpg

  • 1 år senare...
Postat

Jaubert byggde det första plenumet enl. namnet till Monaco och använde inget annat är 150 000 kg levande sten ( skänkt av kung Saud) och plenumet. Detta kar inspirerade mig till de 2st 3000l som jag haft.

Jag bodde för länge sedan 7 år i Martiques och då var i varje fall detta kar det mest imponerande som fanns i Europa, men tyvärr var det också härifrån Caulerpan rymde. Hur det sköts i dag och hur det ser ut vet jag inte men avvaktar med spänning ytterligare rapporter.

Postat

Har läst en del om det här akvariet och det skulle verkligen vara fräckt att besöka. 150 år gammal anemon... Det får förhoppningsvis en del som funderar på att skaffa anemoner att tänka till lite innan de "chansar".

Har också läst nyligen att Caulerpan eventuellt planterades ut (av misstag) i vissa hårt förorenade hamnområden för 15 år sedan och att arten har förbättrat miljön och artrikedomen på flera ställen. Utbredning sägs heller inte vara så stor som man trott eller ofta målar upp. De gamla sjögräsarterna som dog innebar att havsbotten blev en lerig förorenad botten där mycket få levande organismer kunde leva. Caulerpan har i många fall ersatt de gamla arterna som redan försvunnit och ger upphov till nya ekosystem där det annars inte skulle funnits något (i varje fall inte i den omfattningen). Detta är dock enligt Jaubert himself som studerat artens utveckling sedan introduktionen och det är möjligt att det slagit ut områden med friska sk "inhemska" makroalger. Jag ville bara ge den här synen lite mer nyans eftersom jag tycker att introduktionen fått för lite väl negativ stämpel.

Mvh

Peter

Postat

Caulerpa prolifera är allmän i stora delar av medelhavet.

Nu har det kommit in en parasit på taxifolian som är den art som man oroar sig för. Parasiten har slagit ut flera bestånd helt.

Aha, har jag fattat detta rätt.

Caulerpa Polifera finns naturligt i medelhavet.

http://www.izor.hr/hr/lab/trazise/prolifera.htm

Image22.jpg

Caulerpa Taxifolia har börjat växa efter att ha introducerats.

http://www.sbg.ac.at/ipk/avstudio/pierofun/ct/caulerpa.htm

fig0.jpg

Men egentligen är det inte själva Taxifolian i sig som de är oroliga för utan en parasit som kommit med Taxifolian som gör att Prolifieran dör och slås ut.

Har jag fattat det rätt?

Postat
Intressant Peter. Jag såg någon dokumentär på tv för något år sedan om algens spridning men då nämndes aldrig några positiva ord. Men man kanske har hunnit studera det närmare nu.

Jag kan bara säga att när jag snorklade där nere så var det massor med Caulerpa. Både Taxifolia och Racemosa. Kändes overkligt på något skumt sätt.

Peter, var snappade du upp den nya informationen?

För övrigt så kan jag säga att Ocenariet i Monaco var väldigt välskött och rekomenderar verkligen ett besök för den som har vägarna förbi. Tyvärr så var det alldeles för mycket folk när jag var där och fotoblixtarna smattrade vilket förstörde lite av upplevelsen.

Här är lite fler foton jag grävt fram.

Det var från The Reef Aquarium 3 av Delbeek och Sprung. De hänvisade kort till en undersökning utförd av Jaubert et al 2003.

"shows that it benefits the habitat where it occurs, and furthermore it is not as widespread as has been reported, even now 15 years after the initial discovery that it had been released there"

Han kanske är rädd för att få fängelse eftersom det antagligen kom från detta akvarium? ;)

Postat
Någon annan som sett Caulerpa i medelhavet?

Ja jag har sett på flera ställen norr om Barselona

bla i Palamos, Platja DeAro mm

mest i lugnavikar och klippo längs väggarna

Postat

Kanske ska förtydliga min fråga lite:

Någon annan som sett Caulerpa Taxifolia i medelhavet?

Wrang var det täta mattor eller bara enstaka tussar?

Postat

Ursprungligen postat av Clownen viewpost.gif

Det var från The Reef Aquarium 3 av Delbeek och Sprung. De hänvisade kort till en undersökning utförd av Jaubert et al 2003.

"shows that it benefits the habitat where it occurs, and furthermore it is not as widespread as has been reported, even now 15 years after the initial discovery that it had been released there"

Han kanske är rädd för att få fängelse eftersom det antagligen kom från detta akvarium? ;)

Jag har alltid hört att de är giftiga, konkurrerar ut andra växter och saknar naturliga predatorer i Medelhavet och det är det som är problemet.

The fact that C.taxifolia possess a chemical defence mechanism (the alga produces repellent toxins) renders it unpalatable to generalist herbivores in the N-W Mediterranean (1.8Paul, 2002), which facilitated this biological invasion. Thus, C.taxifolia is upsetting the biocoenosis by invading and out-competing the indigenous flora while protecting itself against predation, thus threatening the biological stability of the marine environment (1.9Pesando et al., 1996).

http://www.sbg.ac.at/ipk/avstudio/pierofun/ct/caulerpa.htm

Stig hur var det med parasiten?

Men egentligen är det inte själva Taxifolian i sig som de är oroliga för utan en parasit som kommit med Taxifolian som gör att Prolifieran dör och slås ut.

Har jag fattat det rätt?

Postat
Kanske ska förtydliga min fråga lite:

Någon annan som sett Caulerpa Taxifolia i medelhavet?

Wrang var det täta mattor eller bara enstaka tussar?

Caulerpa prolifera var det nog jag sett men även de du efterfrågar

Var som mattor i lugnare partier men ute i det öppna vattnet var det i mindre spridda tussar.

Postat

Jag tror inte den är riktigt halvvägs men kommer jag i håg rätt finns den både i Spanien och Italien. Men somliga tror att det är ballastvatten från fartyg som står för en del av spridningen.

Postat
Jag har på 18 år i Grekland inte sett taxifolia ännu

Jag har också varit runt en hel del i Grekiska övärlden utan att ha sett den.

Det borde ju finnas någon karta med spridningsområde.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...