Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2016-02-04 i alla kategorier

  1. Ett bra tips på hur man tar bort kalk. 24% ättiksyra hälles i en enkel blomspruta , spruta på allt som är kalkbelagt, typ pumpar etc. resterande ättika sparas. Lägg i en plast behållare,akvarium eller liten vattentunna och täck med gladpack eller ett lock , låt stå några dagar och ättiksyra ångorna har löst upp kalkbeläggningarna, Borsta bort och spola med vatten ---simsalabim
    3 poäng
  2. Jag måste få lyfta ett ämne, och tona ner en dels entusiasm över vad en burk med "bra" bakterier kan åstadkomma vid bakteriell obalans. Den korta utläggningen och uppfattningen från mig är att det hjälper helt enkelt inte. ta tex DINO/cyano. orsaken där(vid kraftiga utbrott) är enligt min uppfattning en obalans i bakterie o mikrofloran. En sådan går bara INTE återställa med att tillsätta "bra" bakterier. Så simpel är inte bakteriologen tyvärr. En människa eller ett djur med ett infekterat sår kan ej botas med att hälla ner bra bakterier. Jag tror vi lite grann kan jämföra både cyano o dino med den situationen. Kolkälla är också kontraindicerat förresten, för det är mat åt såväl dino som cyano. Det är som att hälla ner socker i ett infekterat sår, det älskar bakterierna! Glöm inte att cyano är en (sorts) bakterie. Och dino är en mix som också kan leva av organiskt material. I ett nystarat kar som är "sterilt" kan ett bakteriepreparat påskynda mognaden i viss grad, det är visat, men inte mer än så, och faktiskt även i den nystartsprocessen en begränsad effekt. Hur många ggr som helst har jag sett nystartade kar med sk "kickstarter" där man öser ner bra bakterier ( o kanske kolkälla med), utan att fosfat eller nitrat för det särskilt snabbt går ner. Processen måste mogna på egen hand och det tar lång tid. Men som sagt, i uppstartsfas, i ett väldigt omoget system, där finns viss effekt av startbakterier. Men sen, att bota ett problem som beror på kolonisation av fel bakterier, det kan INTE avhjälpas med att hälla ner bra bakterier. Det finns tyvärr en alldeles för stor marknadsföring åt andra hållet. Även inom humanbiologin föreligger denna villolära, och jag kan lova er, som varje dag stöter på situationer där kolonisatipn med elaka bakterier är problemet. Verkningsgraden att dosera bra bakterier är i dessa lägen lika med noll. Det måste bli ett slut på alla dessa "biologiska" helt verkningslösa preparat. Nu är jag en smula upprörd som ni hör, för det tangerar mitt jobb o ett område jag ser baksidorna på varje dag. Men även inom akvaruistiken ser jag baksidan...jag har inte sett ett enda bevis, eller fall, där metoder med probiotika hjälpt mot dino, cyano, osund kultur etc etc. En del säger, men min cyano försvann ju efter 8 veckor....grejen är att efter viss tid försvinner väldigt mkt oavsett vad man gör, det sk naturalförloppet. Då han den troende väldigt lätt att ta till ett orsakssamband, som troligen inte alls finns, en sk confounders. Så, nu har jag fått sagt det....oavsett...var i alla fall kritiska till sensationella preparat som stoltserar med metoder baserade på "naturlig väg" "bionedbrytning" o allt vad dom hittar på i nyuppfunna ord. Vi kommer förstöra våra akvarium om vi tror på allt som står på flaskornas bak o framsidor!
    1 poäng
  3. Blev 60 l vbyte med Fm saltet idag gillar det saltet löser sig snabbt blir klart fint vatten också mvh Ola
    1 poäng
  4. Precis Lasse, man halverar sina dåligheter om man byter halva vattenmängden, och använder ett bra salt dvs. Men man behöver säkerställa temp, salthalt och kh är ok i värde i båda vattnen. Skickar man sen i aktivt kol så får man bort lite extragifter eller som sämst bara gulämnen. Får karet en kick så gör om vattenbytet(och byt kol) om en vecka eller så. Sen håller ja me Jonas att det är en kass metod att på sikt hålla nere N och F. Men i detta läget så är ett (enligt min mening och mina erfarenheter) stort vattenbyte en kanonstart.
    1 poäng
  5. Ja ja bara håller med dig, jättesvårt att besvara Ungefär lika svårt som att svara på frågan,,,,hur gott är ett päron?
    1 poäng
  6. Helt klart intressant @LN21 Jag får ofta frågan och det blir aldrig något bra svar
    1 poäng
  7. Snyggare än snyggt , och en super bild på fina fraggar. Precis som jag drömmer om . vad har du för tillväxthastighet ?
    1 poäng
  8. Fixet fortsätter... Idag blev det röj modell större i burken. Fick hjälp av @Zapf så då var det bara köra på för det blir ju så mkt enklare när man är två. Min digitata stor som en fotboll plockades bort och jag tror zapf blev glad när han fick med den hem En del acroporor som jag inte var helnöjd med plockades bort för att ge plats till nya. Jag fick också en hel del skivanemoner bortskrapade som jag stört mig på rätt länge! Nya acroporor som ska limmas inom kort: Skönt att akvariesuget är tillbaka
    1 poäng
  9. Ja det brukar jag också vara, och har oerhört svårt att se hur jag själv eventuellt skulle kunna ha kontaminerat något. Men visst, man ska aldrig säga aldrig för små olyckor kan vara snabbt hänt iofs, kanske t.o.m. utan att man ser/upptäcker det. Tänkte m.h.a. det fungerande nya 2020-testet försöka utröna vilken av de 3 ingridienserna i det kassa 2018-testet som är dålig/sämst, för jag tror inte alla 3 är dåliga samtidigt. Mest av egen nyfikenhet - och eventuellt om man kan få feedback från tillverkaren att de inte har några kända fel på den batchen och ingridiensen... Tyvärr minns jag ju inte vilka resultat jag fått tidigare på den handfull tester jag använt av 2018-testet tidigare, men i det gamla karet har jag haft mycket kaos efter jag hade en extrem fosfat-topp en gång och som jag förstått det (jag är skitdålig på kemi, tyvärr) så har jag haft mycket av något buffrat i LS:en för trots otaliga vattenbyten till stora delar och försök till att kompensera vissa värden med tillsatser så har jag aldrig riktigt fått ordning på det och sedermera fick jag en algexplosion också som jag än idag inte blir riktigt av med. Nu gav jag iofs upp det gamla karet för några månader sedan då det nya var under uppbyggnad men under hela denna period av problem har jag dels kanske fått skumma värden på Ca m.m. men inte reagerat, och dels kanske jag har fått fel resultat på ett värde som egentligen var bra, och med mina försök till kompensationer så har jag ofrivilligt blivit lurad att överkompensera något istället, vilket i sin tur också fått värden att balla ur och saker att dö för mig... Läxan jag lärt mig nu är helt enkelt: Kalibrera testutrustningen med Referensvätska. Hädanefter ska jag kontrollera alla nyköpta tester och t.o.m. lägga in i mitt schema att en gång i halvåret kontrollera mina olika tester mot referensvätska för att säkerställa att de är färska och korrekta. Hittills har jag förlitat mig blint på "bäst-före" datumen, att de är garanterat korrekta fram tills dess iaf. Det är klart man kan ifrågasätta referensvätska också men köper man uttalad referensvätska för ändamålet (dvs inte enbart annat akvarievatten som referens) tycker jag ändå man rimligen får utgår från att det gjorts rigorösa kontroller av den under dess produktion.
    1 poäng
  10. Bikarbonat är ju väl tragglat men jag tycker det fattas något i resonemanget. För att få en helhet så är det ju också av intresse vart korallen (som helhet) får näring ifrån. Inte för att jag vet så mycket om just det men jag vet en del om lavar som är en liknande dubbelorganism med i det fallet en svamp och en inneboende alg. Algen klarar sig bra utan svampen men svampen klarar sig dåligt eller inte alls utan alg. Algen sköter fotosyntes och svampen plockar näring ur regnvatten och skaffar också näring genom att lösa upp underlaget den sitter på med syror. Algen får visst skydd och också näring men vilket man ser det som att det är en symbios till ömsesidig nytta eller att svampen parasiterar på algen, det beror på vem man läser, åsikterna varierar. I alla fall, när det gäller koraller då. Plockar algen näringen ur vattnet, då gäller ju resonemanget med näringsbegränsning och halter av olika ämnen i vattnet. Om däremot korallen plockar en del plankton och sen bidrar med en del avfallsprodukter, alltså kväve mm, från den hanteringen till algen, då kommer det hela i ett annat läge. I så fall är inte alls halterna av näring i vattnet lika avgörande för hur korallerna växer. Snarare är det mer intressant hur tillgången på plankton ser ut. Utan att direkt veta misstänker jag att många koraller plockar i sig en del av vad de får tag i som kan vara ätbart. Och att det också kommer algerna till godo. Om man nu ska kalla det som är i koraller för alger men strunt i det, poängen är ändå att beroende på hur stor del av näringsbalansen som täcks från vatten och hur stor del som kommer från vad koraller plockar i sig från plankton så kan det där med vattnets innehåll av näringsämnen och förhållandet mellan dem vara avgörande eller ganska ointressant. Så, alltså, har vi grepp om det?
    1 poäng
  11. Uffe är riktigt cool firre!
    1 poäng
  12. Jag är alltid mycket noga med att inte ha flaskorna öppna mer än nödvändigt. Jag har använt Salifert sedan 2004 och ofta gjort så att när ett test tagit slut direkt testat ett nytt. Det har aldrig skiljt mer än 10 i Ca- värdet för mig. Det enda som riktigt diffat är ett nitrattest.
    1 poäng
  13. Beror på vad du vill åstadkomma: 1. Observation - valfri tid men 4 veckor brukar det föreslås. Kör uvc. 2. Medicinering mot aktiv infektion/ parasit - ungefär samma tid. Kör inte uvc då det kan störa preparatets sammansättning eller eliminera detta. Hur vet man då om man har en smittad fisk ? Det vet man ofta inte då det är svårt / omöjligt att se ibland. Många behandlar i förebyggande syfte med ngt preparat för att vara på den säkra sidan. Ett annat alternativ är att genomföra en transferprocess som du kan läsa mer om i sjukdomskategorin.
    1 poäng
  14. Äntligen , "stenen" ditlimmade. Det ser jättekonstigt ut på riktigt. Men jag skall hålla mig till planen , så vi får se, antagligen ser det töntigt tomt ut i början. Den utskjutande delen kommer att få en liten cylindrisk stötta i akryl underifrån. Nu skall det fixas 2400 liter vatten som skall hämtas med bil och hästsläp i helgen ( 1 kubiks AD BLUE tank)- "varför göra det enkelt" när man kan konstra till det ??? Hälsningar PeterG
    1 poäng
  15. Idag flyttade Uffe in i mitt kar, känns väldigt bra! Väntat länge på att få tag på en Diodon holocanthus till familjen. Han har en skadad stjärtfena och sen han kom till butik har varit väldigt skygg, så har inte velat ta hem han, men senaste dagarna hade släppt lite och då var valet inte svårt. Han har inte varit skygg eller stillastående sen han fick komma i karet och äter med god aptit, färsk bläckfisk blev första målet. Uffe.mp4
    1 poäng
  16. Uppar denna tråden lite, kul att titta på lite gamla bilder
    1 poäng
  17. Bra att du delger detta , nu kan man lära sig något inför kommande liknande problemställningar. Hoppas du slipper fler sådana här händelser . Lycka till framöver . PeterG
    1 poäng
  18. Två bra att ha grejer : Seachem prime ( oskadliggör nitrit och ammonium ) samt seachem ammonia alert badge. Lycka till !
    1 poäng
  19. Karantän bör man väll ha nyköpt fisk i a f 3 veckor. Skall man vara garanterad att ha väntat ut hela levnadscykel för parasiter så är det väl 76 dagar som gäller. Mitt system är under uppbyggnad och där har jag avsatt ett 130 literskar som kommer användas till vattenbyte och karantän. Kommer vara koppla till sumpen där återrinningen sker genom ett kraftigt överdimensionerat UVC. Vid behov under tex medicinering kommer cirkulationen till systemet vara avstängt. Bla att tänka på vid separat karantänskar är om det inte är inkört så kan man få ammoniakproblem. Bla därför jag väljer ha det hopkopplat.
    1 poäng
  20. Några bilder på Karantänen med sandbädd av Aragonit ,2 fraktioner stora cm bitar och 2-4mmm, kH 9,5, alla andra värden ok möjligen lite högt PO4. Förvarar lite småfraggar mm i karantänskaren undertiden jag startar upp. Gillar verkligen Eheims pumpar, dels för att jag slipper läckströmmar och dels för att man slipper pumpar med kassa sugproppar som rasar ned hela tiden, här i sumpen är 2st 600 L och 2st 300L, dels lätta att göra rena. Ny Acanthastrea Min Tridacna som överlevt när allt annat rasade i höstas. Ytterligare några överlevare som skall få en plats i stora karet så småningom. Sjöborre har varit en mycket bra algätare men åt också upp alla nya alger till algodlingen. En gåva ,ett par clowner. Min ögonsten , kommer alltid upp till ytan för att få mat och äter nästan ur händerna. Sjöborre i Caulerpakaret. Här går två små Argus på prov för att se hur bra de betar alger, har ett helt gäng i ett större kar . Lite av överlevarna Xenia och lite annat som finns på stenarna som så småningom skall vara i refugiet . Fortfarande en del trådalger men det minskar för varje dag och så gör även cyanon som fanns. skönt att det börjar vända.
    1 poäng
  21. Gillar det du tar upp ,håller med!..8 veckor har man hört talas om hehe...rent lur!
    1 poäng
  22. Ena ungen somnade och den andra tittar på film så det blev akvariepyssel Skummaren rengjord och skummar som den inte gjort på bra länge. Det satt en hel drös med snäckor i olika storlekar som fastnat i impellern så det var verkligen dags för en rengöring. Blev några bilder med. ssc loripes aussie sp the vinh microclados millepora
    1 poäng
  23. Det behövs alltid mer kemi Lasse;-)....
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...