Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2016-02-12 i alla kategorier

  1. Ikväll bjuder vi i styrelsen in för att besvara på frågor och funderingar du kan tänkas ha som nybörjare gällande saltvattenakvarier. Från klockan 19:00 till 21:00 finns jag, Andreas "Vidofner" Ljungström, Daniel "ormet" Odell samt Björn "bjomat" Mattsson på chatten och försöker svara så gott det går på era frågor. Om ni inte redan visste det så finner ni chatten här: https://saltvattensguiden.se/index.php?/chat/
    5 poäng
  2. Skissar på en ny föreläsning i saltkemi, snäppet mer avancerad, ev skall jag till Karlstad o hålla den. Men pratar gärna på fler ställen. Alk, kalcium, kalkbildning, karbonatjämnvikten, kalkreaktor, balling, ev ngt om spårelelemt typ "vad vet vi o vad vet vi inte"..blir huvudämnet.
    4 poäng
  3. Trots höga näringsvärden så ser det mesta bra ut Såklart strejkar några acro, men tänkte göra ett tappert försök att börja med zeolite inom snar framtid.
    2 poäng
  4. Nu är det dax för en liten uppdatering tycker jag. Jag och frugan har äntligen hittat ett nytt boende så den 15:e april blir man radhusägare. Stället är som gjort för att ha akvarium. Jag kommer att ha en man-cave på nedervåningen med ett garage i anslutning att ha sumpen i. Grunden är betongplatta så man behöver aldrig oroa sig för hur mycket vikt man lägger på golvet :). Än har inte planeringen för nästa kar börjat på allvar då jag vill bo in mig lite innan jag sätter igång, med lite tankar har man ju självklart haft. I nuläget tänker jag att jag antingen gör ett två meters kar (200x70x60 eller möjligtvis 200x80x60) som står in i ett hörn eller så gör jag ett kortare kar men bredare och gör en rumsavdelare så man kan se runt hela akvariumet :). Här är skisserna so far... Kar: Sump: Vid flytt är min tanke att köpa in en plastcontainer och ha ståendes i garaget samt ha nyblandat vatten beredd att komplettera det vatten jag inte klarar av att ta med från gamla akvariet. Min tanke är sen att låta koraller och fiskar leva i denna plastcontainer tills uppgraderingen. Anledningen är att det blir nog svårt att få ut sten utan att ha sönder koraller och ännu svårare att sätta tillbaka det. En annan anledning är att jag har en hel del montipora som är monterat eller har vuxit fast i bakgrunden. Dessa kommer garanterat stryka med under flytten och då vill jag inte fylla upp akvariet med levande koraller. Skulle så fall behöva en tid att göra rent karet ordentligt innan så jag får bort döda organismer. I övrigt tuffar det på. Har två koraller med vit bas som brunat till sig dock trots väldigt låga näringsvärden men efter ett samtal med @bjomat så kom vi fram till att det kanske har att göra med att jag gick från att dosera 1,5-2 ml ultra min-s om dagen till att helt sluta. Har nu börjat dosera fast i mindre doser. Anledningen att jag slutade var att jag fick gröna microalger vilket enligt fauna marin är tecken på överdosering av ultra min-s. Vit acro med blå toppar Såg tidigare ut så här: The Vinh Såg tidigare ut så här:
    2 poäng
  5. Hej. Nu tänkte jag att jag skulle blotta min okunskap och dela med mig av mina erfarenheten under resans gång. Jag är relativt ny i hobbyn och köpte ett akvastabil 275 liters akvarie for 3 år sedan. För att göra en lång historia kort, så mådde akvariet väldigt bra fram till dess att min skummare började tacka för sig och började fungera sämre och sämre. I samma veva så tappade jag en full matburk i akvariet samt så hade vi precis flyttat till ett nytt hus med en massa andra projekt som tog min uppmärksamhet. Det slutade med att mina vattenvården blev väldigt dåliga och efter att ha skickat iväg lite vattenprover till triton, då en hel del koraller dog, så kände jag att det var dags att börja om. Och när ändå karet skulle tömmas och tillfälligt flytta ut till extrakaret i garaget, så passade jag på att uppgradera storleken oxå. Jag var först inne på att köpa ett större akvastabilkar, men deras effektline markIIhar utgått och jag var inte intresserad av deras nya move. Det slutade med att jag beställde ett kar från diamantaquarien från Tyskland. Jag kan inte annat säga än jag än så länge är väldigt nöjd med mitt inköp. Akvariet Akvariet är ett diamantaquarien 576 liters i deras modern serie. Optiwhite på 3 sidor. Sump Jag har även uppgraderat min sump till ett 200 liters då jag hade tänkt skapa ett refugium. Belysning 3 st Ecotech radion XR30w pro Cikulation 2 st RW-8 jebao max 8000l/h ställbar 1 st RW-4 jebao max 4000l/h ställbar Retur Jecod DCT 9000 max runt 8000 l/h ställbar Skummare Bubbel Magus Nac7 (ska uppgraderas när jag känner mig mer stadd i kassan) Övrigt universalreaktor med biopellets Deltec 10w UVC
    1 poäng
  6. Jag har också alltid gillat fjärilar men man vågar ju inte sätta dom i revkaret. så nu när chansen kom så slog jag till. har satt i en acanthastrea i en lobophyllia för att se hur det går.
    1 poäng
  7. Låt den gå i en hink/tunna och kör in den. Sätt den i Closed Loop - Pulse Mode så kommer den att bli inkörd fortare.
    1 poäng
  8. Min var väldigt tyst direkt, men blev ännu tystare efter någon veckas drift. Nu är den som sagt var ljudlös. Kör den några dagar och se vad som händer. Kontakta återförsäljaren om den inte tystnar efter efter par veckors drift.
    1 poäng
  9. vissa pumpar kan vara ljudlösa dag ett, andra tar en vecka eller två. avvakta till att börja med
    1 poäng
  10. Var där inte länge nog att kolla in korallkaret ordentligt, men får nog ta en runda till snart och se vad de har för gott inne. Tack för tipset Mats.
    1 poäng
  11. ZG har fått in en knallgul Blastomussa med väldigt små polyper. Kan kanske vara något?
    1 poäng
  12. Bygget har startat. Än så länge sitter där bara 2 lampor, då den tredje är över extrakaret. Pvc-dragningen är ej limmat än då jag fortfarande funderar på bästa lösningen. Herbieowerflow tror jag att installationen heter. Jag är osäker på hur mycket "gallerinsugningsdelen" hämmar flödet. jag glömde säga till diamantaquarien att jag ville ha en blå bakgrund så det har jag målat baksidan och i ytavrinningslådan och sedan har jag lagt 2 lager epotex lack ovanpå. Även i sumpen så har jag målat de 2 skivorna där refugiumet ska vara.
    1 poäng
  13. Fick hjälp av en polare att fräsa till det sista pillet på acrylbitarna till belysningsarmaturen. Passar på millimetern nu. Ser ut så här när bitarna ligger på plats med kylflänsarna ilagda. Ni får tänka bort skyddsplasten [emoji6]
    1 poäng
  14. LN21 är ju inne på det. Det finns en massa erfarenhetskunskap i vår hobby. Vilken ofta inte alls är underbyggd (särskilt inte vetenskapligt) på nåt sätt. Vad gäller tillsatser för färg så tycker jag denna länk sammanfattar vad jag läst här och där: https://reefbuilders.com/2008/09/03/guide-of-sps-coral-coloration-make-them-more-vivid-bright/ Zeovitmetoden och zeolightvarianten är ju sätt att slå mynt av bl.a. dessa förtrogenhetskunskaper. Inget fel i det. Men jag skulle uppskatta lite mer öppenhet från tillverkarna. Faunamarin är ju lite bättre i det avseendet. Deras Color Elements innehåller järn etc, även koppar vilket känns lite oroväckande. Får vi fina färger för att vi "pinar" de stackars korallerna? Nåja jag testar Zeolight och jag ser positiva effekter. Vet inte om jag fått dem ändå. Men jag känner ett visst förtroende för Claude Schumacher på FM då jag läst lite av hans resonemang på nätet. Kalium och jod har jag duttat i efter att ha sett låga värden efter Tritontest. Tycker mig ha sett positiva effekter av detta också. Min känsla är ändå att det ligger något i detta med tillsatser. De har effekt. Vad jag undrar är vad som händer med karet på sikt. Kan otrevligheter ackumuleras i karet. Kanske bindas för att sedan fällas ut igen vid ett olämpligt tillfälle? Vi har iallafall bättre tester nu som Triton så det kanske går att övervaka. Sen hänger jag upp mig litegrann på synsättet i reklam och på forum att ju färggladare en korall är ju friskare är den. Är det inte så att det är korallernas solbränna vi gillar. Ett skydd som kostar för korallen. Lite svammel... :-)
    1 poäng
  15. På hobbynivå är det nästan omöjligt att svara på dina funderingar. Det finns många sätta att hålla koraller. Problemet är att det är skillnad på tillväxt och tillväxt. Vad som är till fördel eller inte går egentligen inte att säkerställa eftersom vi överhuvudtaget inte jämför. Vi tillsätter och tittar vad som händer, alternativt inte tillför och tittar vad som händer. Är vi då nöjda med det vi ser,,, så brister vi ut och säger "så här ska man göra". Problemet är, att "hur jag uppfattar det" är just att det är en (min) uppfattning. Min uppfattning i mitt akvarium med alla de saker just jag gör eller inte gör. Därför kan jag bara svara för mig själv (med allt vad det innebär). Till exempel -Ja upplever en större utfärgning av mina gröna koraller om jag tillför jod. Men det kan ju vara en helt indirekt effekt eftersom jag även kan notera att i mitt refugium så växer mina alger bättre. Vilket kan ha som effekt att näringsnivåerna ändras. Vilket kan vara orsaken till bättre utfärgning. Jag kan inte veta för att ja jämför inte hur det skulle kunna ha varit om inte om fanns. Men resultatet i mitt akvarium är annorlunda om ja inte byter vatten och bara fyller enbart osmosvatten. Järn samma sak, jag anser att mina koraller är snyggare och växer fortare om ja tillsätter järn på ett eller annat sätt. Sen vet ja faktiskt inte om det är korallen eller något annat som gynnas eller missgynnas. Så rent teoretiskt kan du ha alldeles rätt i att korallerna inte behöver tillsatser, men i våra microvärldar kan spårämne och tillsatser ha en betydelse ändå. Så är det iallafall i mitt akvarium med allt vad det innebär
    1 poäng
  16. Filmade lite härom dagen
    1 poäng
  17. Så ska det se ut Niclas!
    1 poäng
  18. Pink lemonade Gul djuphavsacro The Vihn Gomezi Frogskin Acropora sp. Red planet / Hyacinthus Caulastraea furcata SSC Acropora formosa Icefire echinata Acropora sp. Chelmon rostratus Ecsenius bicolor Genicanthus lamarck Genicanthus bellus FTS
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...