Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2016-03-08 i alla kategorier

  1. Lite random bilder från eftermiddagen Pacman Hoeksemai Firre och lite koraller ssc Tenuis Pink lemonade The Vinh Valida(?) Moldy Grapes Cerealis Sp. (Köpt som efflo) Alien eye Suharsonoi/Multiacuta Goniopora Mix Mätt KH precis också och det fortsätter vara stabilt 7,7
    4 poäng
  2. Startar upp en ny tråd till karet mitt då den förra var mer planering... Nu är jag snart igång akvariet fylls just i denna skrivande stund och kliver in i dygn nr 2 av osmosdrift hehe. Så info om burken: 240 L (120x40x50, LxBxH) med ytavrinning + 60 L sump, står på metallstativ inklätt med pvc skivor fästa med magnet. Teknik: Instant Ocean 1200, skummare 2x Seio super flow 1500 streamer (6000 L/h) 1x Seio 530 streamer (2000 L/h) 1x Tunze 2300 L/h returpump 2x PopularGrow Kinaled 110w (tot 4 dimbara kanaler över 110 st LED) 1x DIY ATO se separat tråd om detta bygge 1x DIY biopelletsreaktor (kanske kommer en kort tråd om denna) Avrinning sker i full hävert (Herbie) från vänstra hörnet. Fungerar klockrent och är så gott som knäpptyst! En och annan vattendroppe trillar ner i sumpen via nödröret då och då det är det ända ljudet från överrinningen. Sumpen är i minsta laget i kombination med att skummaren är lite överdimensionerad gör att det är lite trångt i första facket där skummare och biopelletsreaktor är placerad. Näst sista facket är idag tomt vilket är skönt då man har lite plats över i sumpen. Returen sker via Tunze 2300 L/h och är relativt tyst och ger bra fart nästan lite för bra (tyvärr inte styrbar). Sumpen sväljer allt hävertvatten vid strömavbrott vilket jag trots allt räknande var lite orolig över... All PVC är limmad utan "köpta skarvar" eller färdiga böjar. Valde att göra på detta viset då det minimerar antal limmade skarvar samt ger flexibilitet till en minimal kostnad för för "tråkiga" saker som PVC skarvar. PVC är oerhört lättjobbat med värmepistol, jag hade inte gjort något liknande förut och resultatet blev bra och det var väldigt görbart. Test of time ja det kommer eftersom... Förhoppningsvis kommer det i sten i karet i helgen och cyklingen kan börjas (har inte bestämt metod ännu)! Bjuder på lite bilder som ligger i tidigare tråd:
    1 poäng
  3. Nu skall här mätas CO2!:-)
    1 poäng
  4. Alla knapparna sålda.. känns bra eftersom jag är rätt känslig för deras gift. Har varit hos Jörgen i Bromölla och hämtat en Acanthastrea och en liten neongrön Acroporapinne. Spännande att se hur den lilla Acraporan utvecklar sig. Naso-valpen har kommit igång bra med ätandet idag, artemia går ned med hyfsad aptit. Den har smakat på någon O.N. Formula 2 flingor men är inte helt övertygad om hur bra de är. Pickar även mycket alger på reven, bra!
    1 poäng
  5. Jag håller med dig Jonas, vi ska anslut inte vifta bort det vi ser. Och dina mätningar visar absolut en tendens. Och triton är ju det bästa vi har. Jag eller någon är ju inte tvingade att köpa just bara ett salt. Och jag ser verkligen framemot resultatet på Red Sea saltet.
    1 poäng
  6. Uppdatering: Mina 1 liter "granulat" räcker nog 2.5 veckor. Nu har det gått 2, och finns kvar en ofärgad strimma längst ner. Jag märker ingen sänkning av pH, och det stämmer bra med att mediat verkar 100% ända in i kaklet, o sen när det är mättat(allt ha blivit CaCO3) slutar tvärt. Snart kommer mitt media på posten, det innehåller ingen färgreagens men det gör inget för nu har jag testat med min skummare och min inomhusluft, hur fort det mättas. Tydlig ökning av åtgången på kalcium/KH...reaktorn jobbar för fulla hästar med 45 i KH på utvattnet, med 2 liter i timman, samt driftsid 12 timmar per dygn, och ÄNDÅ håller jag "bara" ett KH på knappt 7.7. Jag ser 20-30 nya skott på min enzman, samt överhuvudtaget ett friskare kar(subjektivt men så tror jag att jag ser). En sak är säker...detta är ngt jag aldrig kommer sluta med. Skulle bara gjort det tidigare.
    1 poäng
  7. Jag har en tanke om att ge mig på ett "överhäng" (som går ut ifrån en pelare av ls/Marco) som byggs med antingen den jag länkade till eller Finja som@stigigemla tipsade om. Byggs ihålig (med hål på undersidan för att få lite cirkulation inuti) på en stomme av plastnät (tänk papier-maché på hönsnät som man fick göra i grundskolan). Ev. måste yttre änden på överhänget stadgas upp i en annan revpelare eller liknande beroende på längden av den. Grundpelaren har ett pvc-rör igenom sig och den är i sin tur fäst på en akrylplatta för att få stabilitet. Biter jag i alldeles för stort stycke med det eller kan det funka?
    1 poäng
  8. Tänkte inte gå in här men det Jonas försöker säga är att det är luftens koldioxidinnehåll som bestämmer vilket pH som hela systemet kommer att sträva mot - oavsett om du höjer/sänker pH på något sätt temporärt. Det Du pratar om Anders är innehållet av koldioxid vid ett givet pH. Det är två jämnvikter vi pratar om - dels karbonatsystemets jämnvikt dels jämnvikten mellan luft och vatten. Den första är snabb att ställa in sig - den andra är långsam men överordnad på längre sikt MVH Lasse
    1 poäng
  9. Gjorde ls av cement+snäckskal för många år sedan. Blev sådär... Finns massor av trådar här, på RC och filer på youtube där de använder cement+aragonitsand. Sök "aragocrete" så lär du få träffar så det räcker och blir över. Det tråkiga är att det tar över en månad innan de slutar höja ph-värdet i vattnet och kan användas. Finns dock vissa snabbtorkade spackel där man verkar slippa det? Vet att några här har använt ardex men det finns garanterat fler alternativ. Vad man ska titta efter vet jag tyvärr inte. Vore grymt om det fanns en ljus snabbtorkande cement/spackel som inte höjer ph långt efter. Blir intressant att se reslutatet av E-macro 400 som BatmanGefle länkar till. Dyrt i större mängder dock. Sen är det alltid roligare när man får krångla till saker och göra dem själv=)
    1 poäng
  10. På något sätt påminner den här diskussionen om den där klassiska föreläsningen där professorn inleder med: Det här kanske verkar enkelt men vänta bara tills jag förklarat det. Nånstans bör kanske frågan ställas hur många bollar vi kan ha i luften samtidigt innan det blir ohanterligt.
    1 poäng
  11. Jo, just det. Slutsatsen av det du skrev nu blir ju just det jag sa från början, minimalt med löst koldioxid vid högre pH-värden.
    1 poäng
  12. Det ska jag, men det kommer dröja ett tag då jag åker bort i tio dagar nu och sen behöver döda stenen lakas ur... Men om ingen annan hinner före så ger jag absolut min uppfattning här! Skickat från min iPhone med Tapatalk
    1 poäng
  13. Klart du ska , det är bara i med yxan i väggen så är du igång
    1 poäng
  14. Man kan mäta & analysera, humma & tycka. Personligen gillar jag uttrycket "the proof is in the pudding" och så länge Deborahs AF-drivna kar ser ut såhär: kommer i alla fall jag vara sugen på att testa deras produkter, saltet inkluderat.
    1 poäng
  15. En enligt mig extremt snygg aussie acro från aquastockholm, såg den i helgen.. men köpte ej, kunde inte sluta tänka på den så åkte idag på lunchen å köpte den haha Bredvid står en Acro. Valida som vid inköp för en vecka sen var "fyra nyanser av brunt" topparna har redan börjat skifta färg
    1 poäng
  16. Att göra sådana här salttester är bortkastade pengar anser jag. För att kunna säga något krävs det standardiserade blandningsinstruktioner, standardiserad provtagning, dubbla eller tripplar av varje saltblandning och en massa olika prover/blandningar av samma märke/variant. sedan skall allt tolkas - att ta tester är en sak - tolka dem är något helt annat. Det är mycket bättre att lägga de pengarna på regelbundna tester av sitt eget akvarium så man får en räcka siffror som visar trender. Ovan har Jonas publicerat de siffror som han bland har till grund för sitt ställningstagande. Jag har roat mig att räkna och fundera på vad de säger egentligen. Om resultaten är rimliga. Den slutsats jag kommit fram till är att åtminstone jag inte skulle riskera mitt namn och dra några långtgående slutsatser av dessa tre provtagningar.. Det har blivit ett långt inlägg och de som inte orkar läsa det har jag full förståelse för så därför kommer slutsatsen först Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att i två av fallen kan provresultatet ha samband med värdena i respektive salt (barium och svavel. Siffrorna för Svavel kan ha andra orsaker också men för närvarande lutar jag åt att det skiljer mellan salterna). I ett av fallen (järn) kan det finnas skillnader men eftersom det finns stora järnförbrukare i systemet så kan de enskilt få fram de här skillnaderna. I två av fallen är testresultaten inte rimliga – (Al och Mn) Det kan finnas helt andra orsaker till siffrorna. I det sista fallet koppar går det inte säga något alls eftersom resultatet endast ligger 0,1 mikrogram/l över detektionsgränsen. Båda salterna kan ha kring 3,5 mikrogram/l i koppar Här är själva analysen och jag utgår från att jag räknat rätt - men man vet aldrig Personligen har jag ingen aning om kvalitén på AF salt men jag försöker värdera testerna och se om det pekar åt något håll. Än är jag inte övertygad om varken dess förträfflighet eller förkastlighet Låt oss räkna lite på Jonas värden ur ett rimlighetsperspektiv Utgångspunkt de 6 ämnena han redovisar. Det är tre mätningar som är aktuella. Före två 20 % byten med AF salt, efter dessa byten och efter ett återbyte 2 x 20% med Red Sea salt Järn: Tritons Level of detection (den lägsta kioncentrationen som kan upptäckas) är mellan 0,3-1,4 mikrogram/liter Värde: start 0 - 1,4 mikrogram/l (1,4 om man tar hänsyn till LOD) - efter två 20 % byten med Aqua Forrest = 2,4 mikrogram per liter; efter ytterligare två byten på 20 % = 0 - 1,4 mikrogram/l För enkelhetens skull räknar vi på 100 liter och i de två extremfall som 0 betyder (0 och 1,4) I första bytet (20 liter/ 100 liter) bör dessa 20 liter innehålla minst (ordet minst får sin förklaring senare i fallet med järn) 1,2*100 = 120 mikrogram järn = 0,12 milligram järn för att få en koncentration på 1,2 mikrogram/l. Andra bytet ger ytterligare 0,12 milligram järn per 100 liter. Detta ger då en koncentration på 2,4 mikrogram/l Räknar vi på att 0 betyder 1,4 mikrogram/l (LOD) så är det 0,05 milligram Fe per 100 liter per byte som skall tillföras minst för att mäta 2,4 mikrogram/l vid andra mätningen. 3 de mätningen visade 0 - 1,4 mikrogram/l (LOD 1,4) och det innebär att mellan 0,24 till 0,10 milligram Fe måste ha tagits bort vid vattenbytena. Första bytet på 20% innebär att 20*2,4 mikrogram tas ut per 100 liter -> 0,048 mg. vid andra bytet så är ju koncentrationen sänkt (förutsatt att inget järn har tillförts). Nu är koncentrationen (240-48)/100 = 1,92 mikrogram/l. Ytterligare 20 /% vattenbyte sänker koncentrationen till ca 1,5 mikrogram/l. Det här ligger ju så nära detektionsgränsen (1,4 mikrogram/l) att det faktiskt kan stämma att Aqua Forrestsaltet innehåller järn och mätmetoden redovisa 0. Ytterligare en faktor är att det är känt att järn förbrukas framförallt av makroalger - och Jonas har omvänt refugium med makroalger. I fallet med järn är det inte uteslutet att siffrorna är rimliga - men även det gamla saltet kan innehålla järn men i lägre koncentration. Detektionsgränsen ligger på ca 60 % av avläst värde så det kan vara obetydligt förhöjt i AF Aluminium Tritons Level of detection (den lägsta kioncentrationen som kan upptäckas) är mellan 0,1 – 0,5 mikrogram/liter Start 11 mikrogram/l efter två 20 % byten med Aqua Forrest = 41,1 mikrogram per liter; efter ytterligare två byten på 20 % (med Red Sea = 13 mikrogram/l Här ligger vi så högt att vi inte behöver bry oss om LOD För att höja 100 liter från 11 mikrogram/l till 41,1 mikrogram/l på 100 liter krävs 100 x 30,1 mikrogram -> drygt 3 mg Al uppdelat i två omgångar – 1,5 mg per vattenbyte. Det finns ingen känd förbrukare för AL Detta är helt rimligt men om vi tittar till hur mycket som försvann vid det andra vattenbytet så försvinner all rimlighet i dessa mätvärde. Det skall ha försvunnit 100 x 28,1 -> drygt 2,8 milligram från vattnet. Det första 20% av andra vattenbytet tar bort 20*41,1 mg -> 0,82 mg. Återstår då 100x41,1 –> 4,1 milligram – 0,82 milligram utslaget på 100 liter (förutsatt inget Al i det nya saltet) -> ca 33 mikrogram/l efter första vattenbytet på 20%. Efter andra vattenbytet som tar bort 20 x 33 mikrogram -> 0,66 milligram återstår 3,3 milligram – 0,66 milligram utslaget på 100 liter vilket ger en koncentration på 26,4 mikrogram/l och att de två vattenbytena tagit bort bara 1,48 milligram mot de 2,8 milligrammen som provvärdena antyder I fallet med aluminium är det redovisade provresultatet inte rimligt – det går inte dra några slutsatser om vart felet ligger över huvudtaget Barium Tritons Level of detection (den lägsta kioncentrationen som kan upptäckas) är mellan 0,126 -0,3 mikrogram/liter Start 1,14 mikrogram/l efter två 20 % byten med Aqua Forrest = 9,2 mikrogram per liter; efter ytterligare två byten på 20 % (med Red Sea = 4,9 mikrogram/l Här ligger vi så högt att vi inte behöver bry oss om LOD Det går åt 0,806 mg Ba för att höja 100 liter från 1,14 mikrogram/l till 9,2 mikrogram/l. uppdelat i två vattenbyte så rör det sig om ca 0,4 milligram per vattenbyte som tillförs. Vid det andra vattenbytet så tar de första 20 % bort 0,184 mg från 0,920 mg -> koncentration inför de nästa 20 % på ca 7,36 mikrogram/l Det går bort 0,147 mg i andra 20 % bytet och då återstår ca 0,59 milligram på 100 liter och det ger en koncentration på 5,9 mikrogram/l. Avläst värde i test 3 är 4,9 mikrogram/l. Inte exakt men det kan finnas ett samband med saltet I fallet med barium är det inte uteslutet att siffrorna är rimliga – Barium har ingen känd förbrukare Mangan Tritons Level of detection (den lägsta kioncentrationen som kan upptäckas) är mellan 0,116 -0,384 mikrogram/liter Med samma metod som tidigare så borde värdet efter hela proceduren vara 1,6 mikrogram/l – inte 0 Även om man tar hänsyn till LOD – vilket innebär att det 0 värde som redovisat kan vara 0,3 mikrogram/l så är detta resultat heller inte rimligt I fallet med mangan är inte siffrorna rimliga – Mangan har ingen känd förbrukare Svavel Tritons Level of detection (den lägsta kioncentrationen som kan upptäckas) är mellan 0,07 - 1 mikrogram/liter Har inte räknat på detta men svavel har en känd väg ut ifrån ett saltvattenssystem och det är via svavelväte som lätt bildas i DSB vid inga eller låga nitrathalter. Märk väl att har man svavelväteavgång i en väl fungerande DSB så känns inte lukten eftersom svavelvätet direkt oxideras av vattnets syre. Det är när syret tar slut som doften känns I fallet med Svavel är det inte uteslutet att siffrorna är rimliga och att Aqua Forrest har lägre värde än Red Sea – Svavel har känd förbrukare – framförallt i system med DSB. Koppar Tritons Level of detection (den lägsta kioncentrationen som kan upptäckas) är mellan 1,18 – 3,5 mikrogram/liter. Här behöver man inte räkna. Värdet efter bytet med AF salt ligger 0,1 mikrogram/l över detektionsgränsen och det innebär att man inte vet om värdet innan detta byte eller efter 2 dra bytet är 0 eller 3,49 mikrogram/l. I fallet med koppar går det inte säga något om något av salterna. Det mätta värdet i prov 2 ligger alltför nära detektionsgränsen. En variation av kopparinnehåll på ca 3 % mellan de två salterna kan förklara värdena 0 och 3,6 mikrogram/l! MVH Lasse
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...