Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2016-05-30 i alla kategorier

  1. Har haft hembesök av @Steffut som tog lite bilder på mitt kar. Bilder som faktiskt stämmer med hur verkligheten ser ut. Till skillnad mot mina mobilbilder. Tack för trevligt besök!
    3 poäng
  2. Nu börjar det bli säsong för att starta upp ett kallt västkustakvarium och min artikel från 2009 kanske kan inspirera någon att ge sig in i Sveriges fantastiska biotoper. Något i artikeln är lite inaktuellt och vissa saker håller jag inte med om längre. Men i det stora hela finns det förhoppningsvis lite matnyttigt för nyfikna själar. Till moderatorerna: När/om Saltvattensguiden får igång sitt artikelsystem, kanske ni kan ta bort filen härifrån? Västkustakvariet Publicerad.pdf
    2 poäng
  3. Kul att du gillar det mer och mer. Det gör vi också. Det är mycket enklare för oss att administrera saker nu, det var dock lite tufft i början innan vi hittade i systemet... Man kan fortfarande se i en tråd hur många visningar den haft om man går till forumsdelen där tråden ligger: (Jag har inte hittat att man kan se per inlägg, men det vet jag inte om det gick förut heller.)
    2 poäng
  4. Gillar den nya programvaran mer och mer. Misstänker att det är mycket enklare att administrera också. Men det är en detalj som jag saknar. Förr kunde man se hur många visningar en tråd haft och man kunde på det viset få ett litet kvitto att några i alla fall tittat på tråden.
    1 poäng
  5. Själva GFO är ju järn i den form som binder fosfor - det är ju därför vi använder den eller hur? Givetvis kommer ju damm och mindre partillar ftån den komna ut i sanden. Vanligt järn binder ju inte. När vi använder GFO uttnyttjar vi just de egenskaper som sker med järnhaltiga material i sediment och sand. Detta innebär ju också att om vår GFO blir syrefri och svavelväte bildas så kommer den att "återblöda" fosfat till vattenkolumnen. Det är ju just det att vattnet inte löser ut järn som gör att det hamnar i olika föreningar i sanden Så fosforbindande järnföreningar finns det gott om hos de flesta MVH Laase
    1 poäng
  6. Kommer växa bra med den rampen! Karantän är ju riktigt smart att köra men det är ju just det att man ska dra igång ett extra akvarium och allt meck. Jag kör inte det pga platsbrist tyvärr men det gör ju att varje gång man köper något så är det lite nojigt. Nått att doppa koraller i tycker jag absolut du ska köra! Ingen aning om det funkar mot prick men däremot så tar det ju bort andra parasiter och otrevliga djur som plattmaskar mm.
    1 poäng
  7. Var ute och uppvaktade mor idag och kunde inte hålla mig från att dra upp backarna. Och där fanns lite liv. Det har börjat gro småsaker på stenarna, några små sjöpungar, svampdjur, småanemoner och något som antagligen är rödalger. Ska försöka ta några foton nästa gång. Men det börjar komma gästbåtar i hamnen, vilket gör mig lite orolig att nån nyfiken rackarunge/vuxen får för sig att dra upp backen och förstöra allt... Får flytta på dem så fort som ny båt blivit inköpt. Norra backen hade de sedvanliga sjöstjärnorna och ett par större stensnultror som åkte tillbaka i havet igen. I södra backen: Flera stora havsborstmaskar som fick livet tillbaka då jag inte vågade riskera att de skulle äta upp nedanstående fynd. En riktigt fin tejstefisk Tre små fiskyngel ca 3 mm, som ej är identifierade ännu. De har någon form av fästorgan på magen, så det kanske är stenbitsyngel. Men de flesta fiskyngel har väl nån form av fästorgan i början? De fick följa med hem även om det antagligen inte går att dra upp dem. Jag ska dock försöka med levande artemia.
    1 poäng
  8. Acropora Enzmann, en gammal favorit.
    1 poäng
  9. Fyfan vad tråkigt! Kul att höra att du inte ger upp iaf! Vet inte hur pass effektivt UVC egentligen är för att förhindra prick. Hört en del säga att man behöver komma upp i rejält stora anläggningar som drar igenom massvis med vatten för att det egentligen ska göra någon skillnad. Det bästa sättet att inte få prick i karet (eller annan skit) är en gedigen karantänrutin för nya inköp. Dock är det ju lite bökigt men man kan nog tjäna en hel del på det i längden. Sen angående din belysning och sps! Det går absolut att ha sps med maxspect razor, har sett flera som kört det och haft sps framgångsrikt! Är det 120w-varienten du kör? Kanske inte blir lika bra tillväxt och utfärgning som med kraftigare ramper men växer och ser bra ut gör dom ändå! Sen om du känner att du vill öka ljusmängden så kan du lätt köpa till en t5-armatur och köra en egensnickrad hybridbelysning. Så om du vill ha sps så låt inte belysningen hindra dig!
    1 poäng
  10. Organics har jag prövat för länge sedan men det går lika bra att se på skummet i skummaren. Koppartesten fungerar för att kolla kopparmedicinering. För ett revkar behövs 100 gånger bättre känslighet. Jodtest använder jag regelbundet. Jodbrist gör att räkor får svårt att byta skal. Jod påverkar också färger på koraller. Strontiumtesten är väldigt svår att använda. Kaliumtesten är riktigt bra men det förbrukas nästan ingen kalium så har man fått ett bra värde varar det. Silikattesten behövs inte för att man ser förekomsten av silikat på svampdjur i karet. Dessutom har de flesta silikatfilter till osmosen och det mörknar när det börjar ta slut så det är lätt att se.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...