Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2019-12-23 i alla kategorier

  1. På förekommen anledning: Nitrifikation sänker KH, genom att det helt enkelt bildas H+ joner under denna process, när alltså ammonium oxideras till NO2 och NO3. Detta sänker alkaliniteten, och pH. Motsatsen sker när NO3 reduceras till kvävgas, denitrifikationen. Då bildas OH joner som alltså höjer alkaliniteten, och även pH. Har vi nu ett akvarium med ganska mkt nitrat, och det finns kolkälla så det räcker för att denitrifiera nitraten, kommer den tilltagande denitrifikationen ge ett stigande KH (trots att du alltså ej har höjt din KH dosering, det sker ju nu en endogen KH produktion i karet). Detta är viktigt att ha koll på, särskilt om man pysslar med kolkälla ihop med högt nitrat/nitratdosering. Denna endogena KH produktion kommer ju tvinga dig att minska på din Balling eller kalkrektor, vilket på sikt kan leda till att Ca blir för lågt, då man ju måste styra sin dosering utifrån KH värdet. Detta är alltså en av de få situationer när en balanserad dosering kan trots det leda till en liten obalans mellan Ca och KH på sikt. Så har du ganska högt nitrat som är i sjunkande, så håll extra koll på KH(som vill stiga), och även på lite längre sikt Calcium(som vill sjunka om du doserar balanserat (och det gör du)). /Jonas
    1 poäng
  2. Jag använder också kalkvatten genom en Tunze Osmolator och Calcium Dispenser. Främsta nackdelen med Dispensern är om man spiller pulver i det rena vattnet utanför, då slutar backventilen fungera och måste rengöras i ättika. Det verkar även vara svårare att hitta kalciumhydroxid i svenska butiker numera, men i Tyskland säljs det fortfarande. Så länge kalkvattnet räcker till mängden koraller man har är det den enklaste (och billigaste) lösningen, dels får man automatiskt rätt proportioner mellan kalcium och alkalinitet, dels är det ganska svårt att överdosera om man använder osmolator (jag testar alk en gång i veckan och justerar mängden kalciumhydroxid efter det). Ökar behovet av kalcium och alk ytterligare kanske man måste gå över till kalkreaktor, Ballinglösning eller liknande, men då behöver man samtidigt mer teknik som kan krångla.
    1 poäng
  3. Don't fix it, if it aint broke. När du nu hittat en metod som fungerar i ditt akvarium, tycker jag att du inte ska byta metod igen. Alla akvarier är individer och har olika jämviktslägen, så var glad att du fått så bra värden.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...