Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2020-02-23 i alla kategorier

  1. Efter stöddosering av Po4 ramlade nitratet ner på 2. Minskar stöddosering och skördar ur 1/3 av chaeton. Annars rullar det på. Har vågat mig på tre sps. Dom ser ut till att trivas och jag hoppas på tillväxt och stabilitet. Just Po4 och No3 känns som nyckeln. Rullfiltret är kanon. Oj vad det rensar mycket. Kan i stort sett städa genom att röra runt i gruset i o m att jag har 12 000 l/h i genom.
    6 poäng
  2. Efter att haft ett uppehåll på ca sex år så sitter jag nu och planerar på att skaffa ett nytt akvarium. Det kommer inte bli något märkvärdig utan mer ett kar för att komma igång igen. Jag kommer hålla ögonen öppna om det dyker upp något intressant på köp och sälj men som det ser ut nu så lutar det åt att köpa ett Juwel Lido 200 med följande utrustning: * Juwel Lido 200 * Led-belysning typ Maxspect RSX 100-150W * Styrbar cirkulation typ Maxspect Gyre * Skummare Tunze Doc 9004 Jag tänkte satsa på mjukisar och kanske lite Lps:er, fiskar och små kryp. Som planeringen ser ut nu: Fiskar: * 2 Ocellaris clowner * 4 Bangaiikardinaler * 1 Royal Gramma * 2 Okinawa gobies * 1 Sixline wrasse Koraller & anemoner: * BTA * Rhodactis skivor * Vanliga skivor * Gröna stjärnpolyper * Sarcophyton * Xenia Tanken är att karet ska klara sig bra med relativt lite underhåll, typ mata och vattenbyten. Vi får se när jag kommer igång, vill läsa på lite för att se vad som hänt inom hobbyn de senaste 5-6 åren så man inte missar något viktigt, men ju mer jag läser, ju mer sugen blir jag på att dra igång.
    3 poäng
  3. Två mandarin röda vi få se om de kan para sig De gick inte i samma burk
    2 poäng
  4. Högre ph ökar verkligen förbrukningen i karet! Har skruvat upp doserpumpen rejält under veckan och då har Alkatronicen ändå doserat extra vid minst ett tillfälle per dag varje dag.... Imorgon tänker jag koppla in fraggkaret i systemet tillför runt 200l i volym. Hoppas nu avrinning och rördragning funkar som tänkt!
    2 poäng
  5. Mitt 425XL blev inte långlivat. Efter att ha bott i den tredje lägenheten på tre år så har vi fått nog av grannar så vi spontanköpte ett hus! Hus betyder självklart nytt och större akvarium! Ligger dock händelserna lite i förväg då vi inte har tillträde fören 5/2 2018 men det är en del som ska hinnas med på den tiden. Huvudsystemet blir ett reefer 625XXL då jag föll för reefer serien när jag skaffade mitt 425XL. På detta system kommer även ett fraggkar kopplas, idag har jag ett 54 liters kar som är klart att koppla på, funderar dock på att specialbeställa ett 60x50x30 och byta ut nuvarande systemet. Systemets teknik kommer se ut som följande till en början: Belysning: 3 st radion xr30w pro gen3 (om jag får tag på en tredje enhet) annars kommer jag byta ut mot 3 st Hydra 52HD. Cirkulation: 2 st Gyre FX250, dessa borde räcka som det är utan vidare. Funderar ändå på 2 st mp40 eller neptune wav som komplement. Skummare: Nyos quantum 160, vet inte om jag kommer byta denna på ett tag. Om jag gör det blir det definitivt en bubbel king. Returpump: Inte bestämt. Idag har jag en jebao DCT-6000 som troligen kommer få kämpa på ett par månader i starten, förhoppningen är att jag kan budgetera för en ecotech vectra eller annan kvalitetspump relativt snart dock. Kalcium reaktor: Grotech HCR110 med allt som hör till. Kommer troligen även denna att bytas ut med tiden. Återstår att se. Kontroller: Apex 2016 med div moduler Lite bakgrund: Har sedan februari haft ett hav (eller del av iaf) att bokstavligt talat kasta pengar i. Jag har sedan starten av detta 425XL endast haft problem till följd av handhavande fel, dåligt kalibrerade prober och lösningar på problem som inte finns med mera ådragit mig dino, koralldöd o allt där till. Det har varit ett lärosamt år som jag hoppas kunna applicera i starten av nästa kar. Min lösning på den rådande obalansen som mest troligen även påverkat min levande sten jag använder är att jag köpt 25 kg ny sten. Siktet är ställt på en minimalistisk scape där 30-35 kg är beräknat. Övrig filtrering kommer bestå av 3 liter siporax (förhoppningsvis i reaktor) samt refugium då reefer 625 sumpen är förberedd för denna typ av filtrering. Förhoppningen är att tillskottet av ny sten, fauna o bakterier ska återställa balansen på sikt. Jag kommer helt ta avstånd från alla små blå flaskor o doseringar i system till en början. Jag försökte följa aquaforests probiotic system i mitt nuvarande vilket har föranlett mina problem med tvärnollade värden p.g.a att jag inte riktigt tagit mig tiden att förstå vart mitt system är och vad en dosering skulle leda till. Jag kommer att fortsätta att använda aquaforests reef salt då dess värden överensstämmer med vart jag vill ligga i KH med mera. Imorgon kommer den nya stenen som kommer få bo i en tunna tills februari, ska bli spännande o se hurdan den är!
    1 poäng
  6. Helt klart intressant ämne https://www.nature.com/articles/s41396-018-0323-6
    1 poäng
  7. Nu äntligen är jag nästan färdig med ommöbleringen i sumpen, och även i akvariet ,var tvungen att ta bort dom mjuka koraller på vänster sida ,de har blivit alldeles för stora jag har delat på dem och inom kort så kommer jag försöka att bytta de till andra kanske lite mer krävande koraller. Som jag skrivit tidigare så vill jag klara mig med näring export via refugium . Jag vill ha det ganska enkelt. Refugium mekanisk filtrering-ClariSea fleece-filter axidator-A med väteperoxid 12% 2x katalysatorer aktiv kol-Rowa Kol Dosering-balling core 7 och tillsatser enligt triton rekommendationer. Vet ej om det är refugium eller ClariSea fleece-filter, mina nitrater gick från 16 ppm till 8 ppm på en vecka. Parametrar som jag tog idag- Fosfat-0,16 ppm nitrat-8 ppm kH-8,2 dkH Ca-422 ppm Mg-ska kolla nästa vecka. Ph-pendlar mellan 8,16-8,26 salt-1025 Pressar även mina kessil lampor som jag kör på intensitet 90 %-målet 95% kolor 50 % kommer öka även med 2x Orphek OR2 Blue plus att börja med. Vi får se var jag hamnar, om några månader om allt är stabilt är det dags för att testa lite mer krävande koraller. karet efter ansning Mvh Jarecki68
    1 poäng
  8. Ja det finns kvar, det är bara akvariet + tekniken som ingår.
    1 poäng
  9. Jag försökte skapa en ny tråd i kategorin "mitt akvarium" men verkar inte ha det alternativet. Finns det någon typ av begränsning för det, typ att jag redan har sådana ämnen, behöver jag vara stödjande medlem eller liknande?
    1 poäng
  10. Tack för hjälpen! Skit bakom spakarna var problemet. När jag skulle skapa ett nytt ämne så upplevde jag det som att jag behövde välja underkategori i första läget, men då var det grå markerat och gick inte att välja. Men det gick tydligen att gå förbi det och så valde man det senare.
    1 poäng
  11. Jag har använt den från ophello länge nu och aldrig fått utslag på Alu på triton test mvh Frank
    1 poäng
  12. du skapar det under "mitt akvarium", sedan väljer du vilken storlek på akvarium i "rullista". dvs, storlekarna på akvarium är inga underforum utan bara "taggar".
    1 poäng
  13. Mm, föredrar dina ballingprodukter, börja gärna skicka igen
    1 poäng
  14. Man bör nog kolla att den åtminstone är livsmedelsgodkänd. Det bör nog den från England även om det är oroväckande att de anger den som aluminiumfri. Det och annat ingår i att den är livsmedelsklassad. Den från Kina litar jag inte ett dugg på. Jag tar 45:- för ett kilo och 160 för 5 kg så det är inte uppseendeväckande låga priser. Jag skulle hellre kolla på ICA eller Citygross. Innan jag började med firman köpte jag 2 kg på Citygross för 70 - 80:-
    1 poäng
  15. På helgerna brukar jag skrapa glaset och pappa hjälper mig byta 50-60 % vatten
    1 poäng
  16. Hej där köper jag mitt 25kg säck åt gången den är aluminium fri som det ska vara mvh Frank
    1 poäng
  17. Nu, äntligen! Akvariet är stängt och allt är flyttat till det nya karet. Flytten har tagit bra mycket längre tid än planerat men nu fick det ske till slut. Är ganska trött nu så får starta en ny tråd senare men postar lite här så länge. Såhär ser det ut, inredningen är helt oplanerad då jag inredde utan ljus och såg därför ingenting, men det blev nog bra. Tre stensnultror, 4 sjöstjärnor, en tejstjefisk och två maskar av okänt slag är det som flytta in, kan hända att ett av ostronen lever med. Den stora sjöstjärnan har ätit upp de andra. Det blir en bra mjukstart så kan vi stoppa i lite mer framöver. Några fler snultror och en maskeringskrabba ligger på önskelistan. Det är lite havsnejlikor med på stenarna, de har en liten tillvaro med. Här är sumpen med medföljande teknik. En returpump, skummaren och kylaren. Skummaren är luftdriven och den matas med vattnet från akvariets överrinning. Returpumpen gör lite märkliga ljud, kanske är något för klen för det här jobbet så jag kan behöva uppgradera den. Det är nu ett test hur mycket kylaren klarar. När jag lämna akvariet var temperaturen 17.5 grader. Satte den på 16, det ska den nog nå. Men fort lär det inte gå. All slangdraging är temporär. Kylaren i sig är ställd bak-och-fram, detta för att den ska få ut den varma luften från bänken, borde vara effektivare för den att arbeta så. Får se om jag behåller den så eller om jag bygger någon slags vindtunnel. Jag kommer nog flytta kylaren mer åt höger sedan dock, så kommer den längre ifrån sumpen. Så bygger jag någon hyllan ovanför så jag kan nyttja utrymmet i bänken bättre. Här är returledningen till karet och min cirkulationspump. Jag hoppar luftstenarna. Det skvätter för mycket här, nu behövs en energisnål pump istället. För stunden använder jag min Tunze 4002. Den är lite för häftig dock, det är storm i akvariet. Fungerar nog ok egentligen men jag behöver inte riktigt så bra fart. Det blir kalt på botten. Så nu pågår tankegången för något som puttar runt vattnet utan att bidra för mycket till energiupptaget på akvariet. Lutar nog mot en streamer i slutändan. Monteringen kan blir lite klurig dock då varken detta akvariet eller det bredvid kan flyttas.
    1 poäng
  18. En gång i tiden beräknade Cree (kvalitetstillverare) att deras lysdioder skulle lämna ungefär 70% av ljuset efter 50 000 timmar. Kommer jag ihåg rätt var det vid 70 grader och ett LEDchip på 0,64 mm2 som fick 700 mA. 50 000 timmar är 17 år räknat på 8 timmar per dygn. I mina belysningar använder jag 1,3 mm2 LEDchip som jag driver med 240 mA och ungefär 55 grader varmt. Det är nästan 6 gånger lägre strömtäthet och lägre temperatur. Jag tror alla belysningstillverkare har sänkt strömtätheten i chipen så jag väntar mig en betydligt längre livslängd på LEDen i framtiden även på andra fabrikat. LED har sjunkit väldigt i pris och verkningsgraden blir högre vid lägre strömtäthet. Ledlampor för hushåll är en helt annan sak. De tillverkas för att gå sönder efter mellan 10 000 och 25 000 timmar. Annars skulle fabrikerna få lägga ned om man inte behöver byta lampor längre. I naturen har vi monsun med mulet väder en månad och skiftande vattenvärden vilket korallerna normalt sett överlever. Men koraller flyttar väldigt sällan ned och framför allt uppåt på revet så de är vana vid sitt maxljus. Det kan ta mer än en månad för korall att bilda UVreflekterande proteiner när de får mer ljus så den tiden och kanske det dubbla kan det ta för en korall att anpassa sig. Det ser man om inte annat när man köpt en ny korall som kan ta uppåt ett halvår för att få full färg i det nya karet.
    1 poäng
  19. Ja men det är ju bara bra om den mineraliseras. Då kan macroalgfiltret tillgodogöra sig den näringen och sedan enkelt exporteras. Men du har helt rätt. Den enda importen är maten, så det gör nog egentligen minimal skillnad i biologisk belastning. Den tankevurpan tar jag tillbaka. Mvh Daniel
    1 poäng
  20. En sanning med mycket stor modifikation. Alla ekologiska studier visar på att det blir en minskad biologisk belastning av oorganiska närsalter med ökat antal näringssteg.. Den enda biologiska belastning som man stoppar in i ett kar där allt lever är den mat som stoppas in. Av den tillgodogör sig första steget (fisk, eremiter och andra djur) cirka 20 % som ny biomassa. Resten kommer att återcirkuleras och har man näringssteg under det första så kommer det att bindas ytterligare ca 20 % (av det återstående) - och så vidare för varje näringsnivå. Att ha så många nivåer som möjligt garanterar alltså att det mesta av fodret binds i biomassa. Vad händer om man bara har två nivåer - med bakterier som nummer två. Sanningen är att då kommer (enligt min åsikt) mer än 50 % av den organiska införda näringen mineraliseras som oorganiskt N och P. Ju fler trofiska nivåer man har - desto mer binds i biomassa och desto mindre kommer ut i vattnet som oorganiskt N och PO4. MVH Lasse
    1 poäng
  21. Allt levande har naturligtvis ämnesomsättningsprodukter. De copepoder och maskar som finns i levande sten rensar och precis som du säger mest grövre porer - från någon tiondels mm och uppåt. Men det är ju grunden för att den inre strukturen skall kunna rensas. Är de grövre porerna täta finns det ju ingenstans där detritus inifrån skall kunna ta vägen. Naturligtvis är det inte bevis om någon kraschat sitt kar. Men när ett antal revisar säger samma sak är jag villig att tro på det. Vi kommer aldrig att kunna få seriös forskning på saltvattensakvarier så länge som det finns problem i naturen att åtgärda. Så vi har inget annat val än att med ett skeptisk öga kolla egna och andras erfarenheter och dra våra egna slutsatser. Jag har också haft invasion av hydror, plattmask och vermetider. Men det är ju lätt att åtgärda. Det finns ju djur som äter dem. Och några akvarister ser dem med glädje. I alla fall så länge de är enstaka. Och de är en indikator på hur karet mår. Förökar de sig obegränsat gör man något fel med sitt kar. Jag anser det är bättre att ha lite av varje i karet så ser man om något börjar ta över innan det börjar bli risk för krasch. Vad som är ont eller gott i ett akvarium ( om man nu tror på ont och gott) ligger mest i betraktarens öga.
    1 poäng
  22. Har nu gjort en rad olika val. Först och främst har cirka 40 kilo ny färsk sten inhandlats för att jag helt enkelt vill få en ny fräsch start med allt som det innebär. Stenen är i tunnor med värmare och cirkulation för att den ska cykla. De första 25 kilona kom hem i under början av december och har legat i en tunna sedan dess. Yttligare de sista 13 kilo kom hem idag. Jag är väldigt nöjd med utformningen på stenen generellt och tror jag kommer kunna skapa en scape jag blir väldigt nöjd med. Har även mina nuvarande 30 kg sten som kan brukar. Dock vill jag inte använda speciellt mycket av den stenen. Jag är också medveten om att stenen i sig inte är problemet med mitt nuvarande kar, nytt är ändå kul och uppfriskande. En ny returpump är införskaffad i form av Aquabee UP 8000, jag fick tag i en tredje Radion XR30W Pro, så belysning och retur är därmed bestämt. Även kalciumreaktorn får en uppgradering från en Grotech HCR110 till 150 Gällande golvet blir det en ny vinylmatta som läggs för att få så bra fuktskydd som möjligt mot spill och dylikt. Jag känner att det är inget jag vill chansa på helt enkelt, trots att det kostar en bra slant. Filtreringen kommer hållas relativt passiv. Jag vill inte ha något jag måste fibbla med för mycket. Skummare, refugium med chaeto och en hel del små bitar levande sten, lite siporax i en nätpåse. Simpelt, relativt naturligt och effektivt Folk gillar bilder, så här kommer en från vad som väntar i garaget.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...