Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2020-08-09 i alla kategorier

  1. Nu har allt bytt kar... Än så länge så har bara en putsarräka och en turbo slängt in handduken. Scapen blev inte bra så det får fixas under hösten.
    2 poäng
  2. dåligt tajming på vädret. äntligen är sommaren här, men min prioritering (och familjen) har inte varit mitt akvarium. men nu är det nästan klart för "start". mina 32kg Macro rocks fick testa att vara i karet. sedan spolade jag av det med vattenslangen. nu får stenen åka i osmosvatten i något dygn till. sen tänkte jag ta upp den låta den torka. därefter tänkte jag bygga revpelare. beställt sand som förhoppningsvis dyker upp i veckan. när jag vet att sanden är på väg, så kommer jag lägga en beställning på 10kg "supra rocks" från WhiteCorals. därtill har jag ca 13 kg LS som står i mitt tillfälliga kar som också kommer adderas, dock lite senare (inkörd sten). Fick en timma över så nu blev rördragningen klar samt att jag fick dit luckorna. ser onekligen lite trevligare ut nu. Köp belysning till skåpet som ska installeras också i veckan som kommer.
    1 poäng
  3. Ja, 24 V ger möjlighet till den högsta farten.
    1 poäng
  4. Säger samma som Lasse här. Det är kalkalger. De flesta av oss har röda kalkalger i sina akvarier. De växer långsammare än sina lila och rosa släktingar.
    1 poäng
  5. Den testprocedur som beskrivs ovan verkar överensstämma med den "DIY" Nitrat testning som gjorts med hjälp av Red Sea Nitrate Pro reagenter i en Hanna checker ULR Phosphorus mätare. Det går att läsa mer om detta på R2R. Jag vill dock minnas att man hade svårt att få till en range som var användbart för annat än ULNS applikationer. Som många av oss här på forumet så är jag bara hobby kemist. Med det sagt så ställer jag mig frågan om vi inte stirrar oss allt för blint på värdet som visas i displayen och de olika felkällor som @Lasse m.fl. påtalat. Från mitt perspektiv så spelar inte det specifika värdet någon större roll så länge som det 1) inte är orimligt utan faller inom en godtagbar range, 2) är replikerbart och felen är samma varje gång samt 3) testproceduren är enkel och inte tar för lång tid att genomföra.
    1 poäng
  6. Det där är en typ av kalkalger MVH Lasse
    1 poäng
  7. Du kan flytta över allting sålänge du har bra nyblandat saltvatten som har bra värden, främst då temperatur och salinitet och har du koraller kan det även vara bra att övriga värden är på bra nivå. En del väljer att blanda allt nytt vatten och en del väljer att ta med det gamla. Jag gjorde nyligen en uppgradering och då blev det bara nytt vatten. Om det är så att du ska köpa in mer levande sten och sen sand så blir det såklart en inkörningsperiod innan det tuffar på, men den sten du redan har hjälper till att stabilisera nitrifikationsprocessen. Jag körde på marco rocks som är "död" sten och som sägs inte ska läcka några fosfater från död materia, som t.ex. död torkad levande sten gör.
    1 poäng
  8. W rymmer 1 liter väteperoxid, A rymmer 0,25 liter. Om du tänkt ha oxydatorn i DT så kanske A är att föredra då den blir mer lättplacerad, men om du tänkt ha den i sumpen och har plats så skulle jag rekommendera W då den inte behöver fyllas lika ofta. Oxydatorn doserar väteperoxid genom att katalysatorerna bryter ned H2O2 (väteperoxid) till H2O (vatten) och O (syre) inne i behållaren. Syret som frigörs tar betydligt större volym och därmed pressas väteperoxid ut genom ett litet hål i botten av behållaren. Utanför behållaren fortsätter väteperoxiden att brytas ned. Det mesta av de fria syreatomerna reagerar med andra fria syreatomer och bildar syrgas, men en del kommer istället att reagera med/oxidera andra molekyler. Doseringshastigheten styrs huvudsakligen av antalet katalysatorer och vilken koncentration av väteperoxid man valt. 2 katalysatorer istället för 1 fördubblar reaktionshastigheten inne i behållaren och därmed pressas dubbelt så mycket väteperoxid ut. Detsamma gäller om man ökar koncentrationen. 12% istället för 6% fördubblar reaktionshastigheten inne i behållaren och därmed pressas dubbelt så mycket väteperoxid(lösning) ut. Men eftersom att denna väteperoxid också är dubbelt så stark så blir resultatet 4 ggr högre dos av väteperoxid. Vattentemperaturen har också en viss påverkan, högre temperatur ökar reaktionshastigheten något. Vilken dosering som är lämplig beror på flera faktorer. Total vattenvolym såklart, men även var man placerat oxydatorn och vilken belastning man har påverkar. Jag tycker att man kan utgå från doseringsanvisningarna och prova sig fram därifrån.
    1 poäng
  9. Inget att såga tyvärr Börjar med att hälsa dig välkommen och lycka till med nya karet. Du har gjort helt rätt som började med att läsa på, grundförutsättningar fixade.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...