Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2021-04-12 i alla kategorier

  1. Har haft som mål senaste veckorna att sänka KH och värdena generellt ett snäpp. Skickade in ICP i slutet på förra veckan för att få se status på allting då jag tycker främst validan är rätt grinig nu. Resten verkar må allt från ok till toppen så därför blir man ju lite fundersam. Värden ikväll: Salthalt: 1.026 Temp: 24,7c KH: 8 Ca: 400 NO3: 2,5 Lite kvällsbilder taget från ovanför ytan.
    2 poäng
  2. Snyggt! Mina lösningar är lite mer ghetto; u-profil (plast) och superlim i sumpen: Buntband och två bitar slang för varma sommardagar:
    2 poäng
  3. Dimman har lagt sig sedan sanden adderades samt att jag har flyttat över vatten och levande från det gamla akvariet. Behöver göra något åt belysningen, kanske addera 2 st T5 rör som komplement till den befintliga Prime 16HD. Nästa steg blir att täcka sumpen på utsidan, tänkte använda svart dekorplast.
    2 poäng
  4. Jag har länge tänkt dra igång en tråd för mitt akvarium utan att komma till skott, men nu är det färdigsölat. Här kör vi. Välkomna till mitt Waterbox 180.5! Jag har haft akvarier i en sisådär 10 år nu och saltvatten lite till och från under den tiden. Det blev ett uppehåll från saltvattnet på ett par år när min fru och jag köpte hus som behövde rustas upp, tätt följt av vårt första barn, men till sist kom både tiden och suget tillbaka. Under 2020 hade jag ett mindre kar på cirka 150 liter för att känna av om intresset för hobbyn fanns kvar och var värd att satsa på. Här är vi nu! Till en början kikade jag på Red Sea Reefer 525/625 men fann genom ett amerikanskt forum Waterbox och upptäckte till min förtjusning att de även fanns i Europa och jag var såld. Forumrecensionerna jag läste lutade huvudsakligen mot Waterbox både i kvalitet och finish. I höstas slog jag till och i mitten på november trillade de flesta leveranserna in och akvariet kom på plats i hemmakontoret. Det blev ett Waterbox 180.5 med en total systemvolym på cirka 700 liter och ungefärliga mått 150 x 65 x 60. Allt är i optiwhiteglas, inklusive avrinningsboxen och sumpen. Displaykaret är byggt i 19 mm glas vilket är riktigt mäktigt när man ser (och lyfter...) det. Teknik Akvarium: Waterbox 180, 530 liter, 150 x 65 x 60 cm. Sump: 170 liter, 92 x 49 x 40 cm. ATO-reservoar: 75-literstunna i teknikrummet ATO: Tunze Osmolator 3155 Belysning: 3 st Ecotech Radion G5 XR15 med diffuser Cirkulation: 2 st Ecotech Vortech Mp40 Returpump: 1 st Ecotech Vectra M1 Skummare: Nyos 120 (från tidigare akvariet - ska uppgraderas vid behov) Reaktor: Nyos Torq 1.0 för aktivt kol/GFO UV: Deltec 39 watt Dator/dospump: GHL Profilux 3 Dosering: Triton Core 7
    1 poäng
  5. Dags att fortsätta på tråden. Med en envis tvååring i trotsåldern och en 4-veckors med kolikbesvär är stunderna med akvariepulande på kvällen det som får mig att inte förlora förståndet fullständigt. Jag tänkte skriva lite om planerna framåt. Akvariet har i skrivande stund varit igång lite mer än fyra månader och är på det stora hela i balans. Jag har fått i några acroporor som än så länge verkar gilla läget. De som varit i längst har växt fast på stenen och har kanske något som kan vara fler piggar uppåt. Det jag tampas med är ett par kvarvarande fläckar dinoflagellater som verkar ge vika sakta men säkert. I fiskväg tänker jag inte tillägga något på kort sikt, utan fokus hamnar på att fylla ut med fler koraller och få dem att trivas samt att införskaffa fler nyttodjur som fler eremiter, någon sjögurka, fler snäckor av fler sorter och kanske en sjöstjärna. Lite djur som både är spännande och gör nytta men som mår bäst i ett kar som varit igång ett tag. Jag har haft en städpatrull sedan dag ett, men jag tror också på att den behöver byggas på allteftersom belastningen i akvariet tilltar, mikrofaunan etablerar sig, sanden mognar och så vidare. Jag kommer förmodligen skaffa lite mer sten också för att få lite mer höjd på en eller två punkter. Jag har också mitt teknikrum där jag planerar att koppla in ett större refugium för näringsexport med makroalger. Det hoppas jag kunna få till under våren/försommaren. Just nu kör jag med ett fack med chaeto i sumpen, men jag gillar inte ljusspillet ut i resten av sumpen med tillhörande algbeväxt på utrustningen runtomkring. SPS-inriktade akvarier med stora kolonier som växer kors och tvärs och på varandra är ju bland det finaste jag vet i hobbyn, men samtidigt är LPS så fascinerande och nästan magiska under blåljus. Hittills är jag inte helt hundra på om jag vill satsa helhjärtat på antingen det ena eller det andra, så tills vidare kör jag med ett mixat rev med lite av varje av det jag tycker ser spännande ut och som går ihop. Jag har också ett litet nanokar på skrivbordet som jag kan flytta över koraller till om de inte skulle trivas i den fart och fläkt jag har i det här akvariet.
    1 poäng
  6. Riktigt fint kar du har. Imponerande storlek på milkan!
    1 poäng
  7. Et lite hverdagsstudie av mitt "høghus" Et litermål i plast med bordede hull og fylt med småsten!
    1 poäng
  8. Hej, Då det ibland kan vara svårt att veta hur och med vad man ska doppa sina koraller med så gjorde jag en sammanställning för något år sedan. Eftersom det kommer ut nya medel och metoder så tänker jag att det kunde vara höra med er hur ni gör/gjort för att hålla otäckingarna borta ur våra kar. Det står er fritt att komplettera och justera om ni har andra erfarenheter. Det som jag hittills inte hittat något dip för är smooth skin Acroporor där dödligheten inte varit hög. Det närmaste är Coral Rx i väldigt låg dos. Typ av koraller Användning Dip Koncentration Exponeringstid Zoanthid, LPS Alger H2O2 (3%) 1 del H2O2 till 1 del saltvatten 1 minut Zoanthid, LPS Alger H2O2 (3%) 1 del H2O2 till 10 delar saltvatten 5 min Zoanthid, LPS Alger H2O2 (3%) 1 del H2O2 till 20 delar saltvatten 10 min SPS (ej smooth skin Acropora) Alger H2O2 (3%) Outspädd H2O2 1 min (doppa pluggen och basen av korallen) Catalaphyllia jardinei och Tridacna musslor Pinched Mantle Disease och Elegance coral syndrome Färskvatten Outspätt H2O 30 min Alla koraller Bakterier samt vissa maskar API Melafix 10 ml per liter saltvatten 3-5 min SPS (ej smooth skin Acropora) Plattmaskar Flatworm Rx 3 droppar per 4 liter saltvatten 15 min SPS (ej smooth skin Acropora) Plattmaskar Flatworm stop 3 droppar per 4 liter saltvatten 15 min Mjuk- och lps koraller Bakterier Lugol's lösning 10 droppar per liter saltvatten 5 min Mjuk- och lps koraller Bakterier Seachem reef dip 50 droppar per liter saltvatten 15 min Alla koraller Generellt Coral Rx 7 droppar per liter saltvatten 5 min SPS (ej smooth skin Acropora) Maskar Kalium (100gr K2SO3 i 1l H2O) 8 ml kaliumlösning per liter saltvatten 10 min Alla koraller Generellt Two little Fishies Revive 10 ml per liter saltvatten 15 min
    1 poäng
  9. Tar luft utifrån via slang till till skummaren. Ca: 2m slang. Osäker på effekten än så länge. Tycker det är svårt att se med Salifert.
    1 poäng
  10. Jag har oxå svagare belysning på copepods. Jag kör 1 liters burkar till copepods så tar bara en skvätt. Har dock sett youtube vids där det är riktigt grönt. Men då syresättningen är minimal till skillnand mot phyto odling så lär väl phyton sjunka till botten o dö. Lite därför jag matar mindre men oftare.
    1 poäng
  11. Använder kalkvatten och det funkar bra för mig. Bytte dock till en större reaktor (som inte gick att få in under karet). Detta har lett till en minskning av ph med ca 0.2 i snittvärde. Jag tittar nu på hur jag ska kunna lösa detta med någon diy lösning. Sedan en fråga till er som använder co2 scrubber, kör ni den bara på tillflödet eller har ni någon recirc. på den för att minska förbrukningen och i så fall hur torkar ni ”luften”? Sist men inte minst, det vore intressant att se hur ni som kör med över 8.3 i ph lyckats hålla med högre alk nivåer. Min erfarenhet har varit att det blir lätt fällningar vid högre ph och alk samtidigt.
    1 poäng
  12. Tack för det fortsatta stödet @salt nisse Ert bidrag betyder mycket för att hålla igång saltvattensguiden.se Vill du också bli stödmedlem så kan du läsa hur du gör här Stöd SG
    1 poäng
  13. Det bör det göra i.o.m att det brukar vara mer CO2 inomhus än ute. Kanske har du ett välventilerat hus?
    1 poäng
  14. En glad överraskning.. Inatt verkar Bangaii hanen ha släppt yngel igen. Hittade 5 st som fick flytta över till Refugiet. De han släppte förra månaden är ca 2cm stora och mår finfint.
    1 poäng
  15. Det där med uteluft till skummare kan ge effekt på ph det också, jag har provat men märkte märkligt nog inget alls då.... Men det bör rimligen ge effekt så jag funderar lite på ett nytt test!
    1 poäng
  16. Jag kör omvänt dygn med refugium och så tar jag in luft från skummaren i rummet ej i skåpet. Värdet brukar då landa runt 8,15 när jag testar. Har tidigare funderat på att ta in luft till skummaren från utomhus men det är svårt att få till en snygg matning på det så jag har nöjt mig såhär för tillfället.
    1 poäng
  17. Sådär, då var det dags för min allra första videouppdatering. Fick en lugn stund igår och tog därmed tillfället i akt! En genomgång I HD av akvariumet och teknikrummet!
    1 poäng
  18. Det lät som en spännande resa! Frugan och jag hade rest runt i Brasilien och efter fyra dagar/nätter på en flotte i Amazonas flög vi från Manaus till Panama City. Jag hade spanat in Boca Del Toro för att ha en veckas ren avkoppling i solen, så vi drog dit. Vi bodde också ute på vattnet så att säga, små hus på pålar i vattnet med egen brygga och egna kajaker. Punta Caracol hette stället. Ganska nice att ligga på bryggan och sola för att sedan glida ner i vattnet och snorkla runt i djurlivet under brygga och hus.
    1 poäng
  19. Allt är ju relativt - och jämför man med mina gamla bilder är det knappast dålig kvalitet på dina. Mina bilder från 2002 är tagna med analog kamera, skaffade digitalt året efter när vi åkte till Australien. Men det var långt från den upplösning man har idag - låååångt ifrån. Men man får ju glädjas åt det som man fick fram i alla fall. När jag var på dykresa på Bonaire 2004 delade jag rum med en läkare som vägrade gå över till digitalt. Hela kylskåpet var fullt med filmrullar. Han fotograferade hejvilt men kunde ju inte se resultatet förrän han kom hem. Jag försökte argumentera för det digitala där man direkt kunde se resultatet, men han blev bara irriterad av sådana dumheter. Väl hemma fick han resultatet: De tre första bilderna han tog blev bra. Sedan hade något hänt med kameran så alla de andra, uppskattningsvis 50-60 rullarna med 36 bilder i varje, hade blivit svarta...och de tre bilderna var alla tre tagna ovan vattenytan. Trots det vägrade han go digital. Den här bilden är en av mina första digitala. Från Barriärrevet i dagarna mellan jul och nyår 2003.
    1 poäng
  20. Jag upptäckte att jag har ingen egen tråd för mitt akvarium på föreningen, men jag orkar inte skapa en idag så den får smygas in här. Jag är lite osäker på vad jag ska göra med det. Har gjort en snabb video här, ber om ursäkt att jag inte skrapat rutan från alger och att ljudet blev lite kass. Fick använda kamerans inbyggda mikrofon då den andra inspelningen klippte nog ljudet på så den blev otroligt jobbig att lyssna på.
    1 poäng
  21. Här kommer urval av bilder från Lembeh, med ganska dålig kvalitet (har bara kvar dom i gammalt album på fb tyvärr) Ska dock leta bland gamla hårddiskar om där finns något.
    1 poäng
  22. Måste bara inflika nått alla tänker på, men inte vågar säga: Mer Bilder! Blir halvt tokig av att läsa alla fantastiska namn på platser och beskrivningar över äventyr... Kul att ni delar med er!
    1 poäng
  23. Tack för input! Ja, har nog kommit fram till att det blir antingen glas eller tjockare plexi som "limmas" med aceton. I mitt fall blir det 2 pumpar då rullfilter kommer matas av en separat pump för att lättare kontrollera flödet genom denna. Alternativet hade varit att splitta tillbakaflödet från karet i två rör och ha en kran för att justera vattenmängden till filtret, nu hade jag lite pumpar liggande och valde därför den lösningen. Ska absolut hålla nere storleken på första facket så mycket det går för att få stort utrymme till refugium!
    1 poäng
  24. Sådär, blivande sump på plats. Nu är det snart dags för finrengöring och limmning. Även bänkstommen klar. Täckskivor och dörrar ska fräsas/målas men ska inte dit innan akvariet är på plats få de ska vara så pass höga att de täcker frigolitskivorna samt några cm av karet. Är i full gång med scapen samt att försöka få bort gammal silvertejp från rutorna. Det senare verkar vara ett rent hellsike men går med mycket olja samt extremt täta rakbladsbyten.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...