Gå till innehåll

Topplista

  1. nike83

    nike83

    Styrelse


    • Poäng

      5

    • Antal inlägg

      4 955


  2. stigigemla

    stigigemla

    Hedersmedlem


    • Poäng

      3

    • Antal inlägg

      15 756


  3. Casio

    Casio

    Stödjande medlem


    • Poäng

      3

    • Antal inlägg

      542


  4. Gierth restart

    Gierth restart

    Stödjande medlem


    • Poäng

      2

    • Antal inlägg

      384


Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2021-12-01 i alla kategorier

  1. Natriumkarbonat har molvikten 106 och innehåller 2 natriumatomer. Natriumbikarbonat har molvikten 84 och innehåller en natriumatom. 84 g bikarbonat blir alltså 106/2 = 53 g karbonat. Du behöver alltså 84/53 x 1560 = 2472 g bikarbonat för att få ut 1560 g karbonat. Originalreceptet var ungefär ett halvt kilo bikarbonat i 180 grader varm ugn i 1 och en halv timme. Jag skulle dela upp det i flera bakningar eller ta mycket längre tid. väger du det när det svalnat ser du om det är färdigt = har rätt vikt.
    3 poäng
  2. Jag skulle använda droppmetoden för snäckor och kräftdjur. Låt det droppa ner i en bägare med djuren, ställ dessutom bägaren inuti en hink som skydd mot översvämning. Var även försiktig så inte häverslangen lossnar och börja droppa ut saltvatten på golvet, glöm inte av alltihopa... Fiskar som fraktats länge bör man acklimatisera snabbare efter att påsen öppnats, just som Casio skrev, såvida man inte tillsatt något ammoniumbindande preparat. Så låt den slutna fiskpåsen flyta i akvariet en halvtimme, så att temperaturen anpassas. När påsen därefter öppnas, testa direkt salthalten. Är salthalten i akvariet samma eller lägre än påsen kan man acklimatisera fiskar väldigt fort (kanske ett par minuter?). Är den däremot högre bör man kanske vara lite försiktigare (kanske 15 minuter?). Kasta vattnet från alla påsarna. Är akvariets salthalt väldigt mycket högre än påsens kan man fylla en hink med akvarievatten och sänka dess salthalt tills den är precis under påsens. När fisken (efter en snabb acklimatisering) befinner sig i det ammoniumfria hinkvattnet kan man i lugn och ro höja salthalten igen till akvariets nivå. Men detta kanske är onödigt med clownfiskar.
    1 poäng
  3. Jaha, tillbaka på ruta ett igen! Köpte Tritons natrium och bakade till karbonat i ugnen, körde jod-test på blandningen o h fick ännu högre värde än jag fått på min tidigare karbonatblandning..... Så det måste vara nått med karbonaten som stör jod-checkern från Hanna..... Har nu ingen som helst aning om var joden kan komma ifrån! Jag funderar dock på om något i mitt vatten kan störa så mycket vid icp-testet att just jod-värdet blir helt tokigt? Ska prova ett annat icp än FM nu inom kort iallafall... Och jag tycker mig spårat de höga jodvärdena till ungefär samma tidpunkt som jag gick över till natriumkarbonat från vanlig balling även om det inte är själva karbonaten som orsakar värdet....
    1 poäng
  4. Tack Stig! Körde hälften på 200 i typ 1,5h, fick ganska precis den vikten!
    1 poäng
  5. Ja, du ska inte använda vattnet i påsen. https://thefishvet.com/2012/02/06/bagged-fish-water-quality-changes/ When fish in their bag water are exposed to a drip acclimation or atmospheric oxygen levels, the CO2 in the water offgasses, and the pH rises - leading to ammonium turning into ammonia. Ovan citat är hämtat från det stora amerikanska forumet, om du googlar på "ammonia fish bag" kommer tråden högst upp.
    1 poäng
  6. Droppmetoden leder till att det blir CO2 avgår i vattnet vilket gör att pH stiger, vilket i sin tur leder till att ammonium omvandlas till ammoniak. En snabb höjning av ammoniak kan orsaka att fiskarna dör. Det bästa du kan göra är att bereda nytt saltvatten med samma temperatur som i påsen och sedan föra över dem till det så fort det går.
    1 poäng
  7. Lägg i påsarna med djuren i akvariet, för att få samma temp i vattnet i påsarna som akvarievattnet. Jag brukar öppna påsarna och använda klämmor för att hålla dem på plats mot akvarieglaset. Häll i lite akvarievatten, ca: 10%, i påsarna en gång var ca: 10-15min under en timma eller mer, för att långsamt vänja djuren vid det nya vattnet. Kontrollera framförallt temp och salthalt i påsarna så det är samma som i akvariet innan du lägger över djuren. Använd håv och lägg över djuren i akvariet, häll ut vattnet i påsen i toan el dyl. Vissa djur är känsligare och då kan "droppmetoden" vara nödvändig: Lägg påsarna med djuren i en hink eller annat bredvid akvariet. Du behöver några slangar med "kranar", alt knyt en knut på slangarna. Häng slang över kanten på akvariet ner i vattnet, andra änden ner i påsen med djur. Använd hävert (sug i slangen) och justera kranen/knuten så du får ett dropp ner i påsen, ca: en droppe/sekund. Kontrollera framförallt temp och salthalt i påsarna så det är samma som i akvariet innan du lägger över djuren. Använd håv och lägg över djuren i akvariet, häll ut vattnet i påsen i toan el dyl.
    1 poäng
  8. Blir nog inget snabbare svar för att flera frågar, Stockholm skulle jag gissa på enligt hans profil
    1 poäng
  9. Jag har försökt vicka lite på den, men den sitter lite fast i position för att rören passar precis. Det blir väl till att ta ut den, ta isär och sätta ihop rätt.
    1 poäng
  10. din gissning är lika bra som min! jag tror det är obalans i biologin och uppenbarligen så kommer det cyano eller om det nu är dinos igen?! din fråga gjorde att jag började fundera igen. är det verkligen cyano och inte dinos igen? hmmm måste klura vidare på detta....
    1 poäng
  11. ibland så kan det bli lite luft kvar i pumpen som gör att den väsnas. små pumpar brukar jag få skaka till ibland så att impellern hoppar rätt. är du säker på att du fått i alla lager rätt?
    1 poäng
  12. Jo det borde gå bra sålänge du har alla värden på ok nivå. Klarar snäckorna det så klarar pepparmintsräkorna det. Det mesta handlar om att inte belasta för mycket i början bara. När fiskarna är i sedan vänta ett tag (2 v) med att introducera ny fisk och mata sparsamt. Den första veckan brukar jag bara mata litegrann varannan dag och sedan litegrann varje dag veckan efter det. Detta för att nitrifikationsbaketerierna ska växa till sig och inte riskera en försvagad kvävecykel i uppstarten. Nu har nog den här stenen en hel del bakterier i sig redan men hellre vara på den försiktiga sidan.
    1 poäng
  13. Vad tror du är anledningen till att din första sten inte har fått samma yta som den nya ännu? Dem borde ha mer kalkalger vid detta lag?
    1 poäng
  14. i mitt fall var misstänker jag att det Dinos som de reagerade på.
    1 poäng
  15. Kan inte svara på denna typ av Zoanthus men jag har flera arter av knappar som växer intill SPS:er. Det slutar antingen med att SPS:en växer över där knapparna är och skuggar dem till döds eller vice versa. Inte så mkt brännande utan snarare konkurrensen om ljus som sätter spelreglerna. Jag brukar skrapa bort knappar ibland runt de SPS:er som jag inte vill att de ska bråka med, men resten låter jag växa som de vill. Oftast vinner SPS:erna i dem fallen.
    1 poäng
  16. växer nog inte över, men tror de bränner koraller.
    1 poäng
  17. Så är man åter från Miami, 30 grader kallare här . Jag möttes av bruna akvarierutor, såg inte najs ut… Men efter lite skrapande insåg jag att korallerna växt mer under en vecka än under senaste månaden och såg bättre ut än någonsin - måste resa bort mer ofta .
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...