Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2022-02-27 i alla kategorier

  1. Antar att detta är forumet för iond om det inte stämmer kan väll admin flytta till lämplig plats, om det stämmer byt ämnesnamn I veckan fick jag äntligen tag i en iond , som jag har väntat, installationen var väldigt enkel och instruktionerna var bra, min rekommendation är följ de även om suget att starta första testet är stort. De tre första mätningarna var inte helt perfekta 5-10% från verkligheten, efter det hur stadigt och perfekt som helst, väntar svar på tritontest för att kunna ge en mer exakt referens , som referens nu har jag senaste tritontest i december samt mätningar salifert, för nitrat hanna lr. Då jag inte har lyxen att ha ett sumprum är det anledningen till att jag satsade på ghl från början - plats och ljud - men jag är nöjd med produkterna och skulle nog behålla samma system även om jag inte behövde ta hänsyn till plats. Inställningarna ger möjlighet till egena larmgränser och även gräns från avvikelse till tidigare mätning som genererar ny mätning (något jag önskar khd skulle ha också) bifogar bilder så ni får en uppfattning. Ett stort plus är K mätning då det går åt en del och jag nu har börjat dosera inte bara efter triton-lab svar. minuset som jag har att tillägga är driftkostnaden , den slurpar i sig en del referensvätska som inte är gratis och lägsta testintervallen är 1g/dygn jag hade lätt klarat mig på varannat dygn då jag kör på core7 och styr på kh och ion endast är för att hålla koll. vore kul om mer medlemmar kunde dela med sig av lite ärliga produktrecensioner så man har lite för och nackdelar på de tekniska prylarna som finns på marknaden.
    1 poäng
  2. Det är säkert flera av er som redan känner till att Fauna Marin kompletterat sin ICP test och tillsatser med en onlinebaserad kunskapsdatabas. Denna nås på https://www.faunamarin.de/en/knowledge-base/ och omfattar deras syn på olika ämnen. Det finns korta texter om allt från Kalcium till Tungsten. Sidan är enkel att klicka sig fram då ämnena finns angivna i ett klickbart periodiskt system. Ovanför detta finns även en del samband som , om än väldigt övergripligt, förklaras och FM ger sin bild av hur viktiga dessa är. Som sagt väl värt att titta in på om man vill lära sig lite mer. Om man fick önska sig något så vore det väl lite mer akademiskt förankrat då mycket bygger på Fauna Marins observationer från sin odlingsverksamhet.
    1 poäng
  3. Jag förstår Har tagit in nygammal levande sten från två andra akvarium och lagt i sumpen. Har även börjat med aquaforest life source, men vet inte hur mkt bakteriemångfald den egentligen bidrar med. Hade enligt förrförra månadens mer omfattande Reef total ICP lågt flour, förmodligen sedan en ganska lång tid tillbaka. Vilket enligt FM kan orsaka stn vid basen hos vissa acro (hur dom nu kunnat fastslå den koppling).
    1 poäng
  4. Övergången är abrupt därför att EDTA har affinitet för Ca Mg i denna ordning : fritt Ca fritt Mg färgbundet Ca färgbundet Mg så därför förblir färgen rosa ”in i det sista” o slår om först när de verkligen sista metalljonerna absorberats. för färgen i sig tar upp en bråkdel av jonerna för man har väldigt lite färg. Så all färg är mättad med joner och utöver det finns massor med fria joner kvar. Nu tillför du EDTA o den börjar med att ta upp de fria jonerna. Sen när dessa är upptagna börjar EDTA TS upp jonerna dom sitter fast på färgämnet. Denna sista fas kan man säkert tänka dig att färgen slår om gradvis men då det är lite joner kvar , endast de som sitter på färgen, är det ett försumbart fel. Jonas
    1 poäng
  5. Ja den där är toppen. Man önskar dock att det vid det här laget kunde kunde finnas lite fler kopplingar mellan korallers hälsa och spårämnen som faktiskt var vetenskapligt bevisade. Med tanke på att problemen de listar kan lösas med deras egna tillsatser så får jag ibland känslan att jag köper anti-aging kräm på TV-shop!
    1 poäng
  6. Jo, men precis, det var den här teorin jag svamlade (hade hört talas) om. Men har inte kikat på det närmare. Hur som helst så har jag fortfarande vissa problem med acroporor som har stn vid (delar av) basen, men samtidigt växer på fint i flera andra riktningar. Jag har mer eller mindre kunnat utesluta de mest grundläggande delarna, som näringsvärden, vattenkemi, flöde, ljus (PAR), generell stabilitet... gör numera även kontinuerliga vattenbyten, på 15-20%. Kör inte med UV-filter, men funderar på om det är värt att skjuta från höften med. Har funderat på en bakterieanalys men vet samtidigt inte om man får några faktiska svar från dessa. Än så länge har de väl inte kommit till stadiet där de kan definiera någon form av kausalitet, tex låga nivåer av X eller höga nivåer av Y är inte bra för Z....?
    1 poäng
  7. När det kommer till varför så går det bara att spekulera, men det står ju klart att ditt kar och levandet i det drar mycket KH såvida allt står rätt till med ditt KH foundation och KH test. Doserpumpar är generellt sätt rätt enkla. Du kan börja med en enskild doserpump om du vill prova på, eller börja dosera samtliga stora tre (Ca, Mg, KH) med tre till fyra pumpar beroende på om spårämnen doseras separat. Det finns en hel uppsjö med varianter av doserpumpar. Dem enklaste har en display på enheten där man justerar mängden som ska doseras per dag och kalibrera pumparna sen är det bara tuta och köra. Sedan finns det mer komplexa och många doserpumpar är anslutna till appar och annat idag. Du kommer dock långt av att köpa något som detta och prova dig fram https://foretagsakvarium.se/product/aqua-medic-reefdoser-evo4/?v=f003c44deab6. Sen skulle du nog gå över till en mer drygare och inte lika utspädd typ av balling. ATI Essentials Pro har jag kört länge och varit nöjd (där behöver du bara använda två doserpumpar så kan du använda övriga till korallmat eller dylikt). Annars så är aquaforest bra.
    1 poäng
  8. Tillägg. Du må ha mycket koraller och stor tillväxt för å få det förbruket du nämner så det mest troliga vill vara något fel i mätning eller koncentrationen på det du doserar men det är inte omöjligt å ha hög kH förbrukning men om allt jag skrev innan är uteslutet och förbruket är p.g.a. tillväxt hos koraller så skall också förbruk av CA och andra förbrukningsämnen vara i proportion till kH förbruket.
    1 poäng
  9. Mitt inspel - utan å ha läst allt i detalj. 1. Kontrollera att mätningarna stämmer - checka mot nytt test - checka mot annan akvarist som kan testa vann åt dig - testat mot ICP för att få en total översikt. 2. Har du gått igenom "listan" - det vill säga allt du gör av underhåll.. som nämnt kan man ibland märka en stor skillnad i förbruk om man skrapar rutor, fraggar koraller eller t.ex. byter media i en reaktor eftersom olika faktorer ger olika processer. Använder du t.ex. GFO för å sänka fosfat så vill ett flertal av dem sänka kH. En del biologiska processer vill också bidra till å sänka kH. 3. har du dubbelkollat koncentrationen av det du doserar? Många gånger uppges det felaktiga referensvärden och preparaten höjer inte så kraftigt som instruktionerna säger, det kan också vara lägre koncentrationer i lösningar och batcher både på egen blandning och från producenter. Vet du vad du doserar för å få upp kH - inte märket du använder men innehållet? En del kemikalier vill ju reagera olika basert på hur och när de doserar gentemot varandra.
    1 poäng
  10. Frågan om huruvida UV bestrålning från de gamla Metalhalogenlamporna kunde förknippas med den upplevt lägre frekvensen av STN/RTN tog mig veterligen upp för första gången under ett samtal mellan Mike Paletta och Keith (Reefbum) på youtube (se länk nedan) Detta bör dock tilläggas att detta var en hypotes som Mike framförde när diskussionen kom till att dagens LEDlampor inte har UV (under 400nm). Det finns dock som tidigare beskrivit ett par lampor som har UV dioder (under 400nm) t.ex. Kessil och GHL Mitras LX720X. Dessa tillverkare har dock endast UV spectrum i 375-400nm spektrumet och att gå mycket under det är tveksamt då det medför hälsorisker. Det finns även en fråga om vattenpenetration (https://www.int-res.com/articles/meps/144/m144p109.pdf). Många tillverkare kallar dock sina violetta LED för UV, dessa är dock inte UV då de har ett spectrumpeak över 400nm. Det finns dock mig veterligen ingen som utfört något experiment rörande om UV leds påverkar bakterienivåerna eller deras komposition i någon nämnvärd utsträckning. Det har även framförts av Sanjay UJoshi, som är en god vän till Mike. Det är dock värt att beakta att vissa bakteriesträngar kan gå från nyttiga till farliga beroende på deras nivå så även en mindre minskning av dessa nivåer skulle teoretiskt sett kunna avhjälpa STN/RTN. Vi vet dock inte om lampornas UV leds minskar de bakterier som påverkar STN/RTN eller ens exakt vilka bakterier som orsakar STN/RTN. Det har påvisats att Vibrio kan vara länkar till RTN om jag förstått det rätt. När detta bubblade upp för ett par månader sedan så var jag i kontakt med Aquabiomics och ställde då frågan om någon gjort liknande tester. De svarade att de inte kunde se det i sina register. Man skulle ev. kunna tänka sig att någon med ett par GHL Mitras LX720X lampor skulle kunna köra sitt kar 6 månader utan UV Led på och sedan ta ett Aquabiomics test för att sedan slå på dem och sedan efter 6 månader ta ett nytt test. Detta är väldigt förenklat och introducerar ett flertal felkällor då man kör sitt kar under så lång tid och saker kan ändras genom detta men man skulle då kunna få en indikation på om några av de frisimande bakterierna påverkades av UV leddioderna.
    1 poäng
  11. Lite smolk i bägaren tyvärr, mätningarna har varit och är fortfarande stabila och bra men… sista tre dagarna har givaren rasat i % (maskinen bedömer återstående livslängd vid varje test) gått från 98% till 69% på tre dagar. Har öppnat en ticket och får troligen en ny givare men återstår och se hur de sköter ärendet. Men lite oroväckande är det, lanseringen har varit framflyttad i ett år och jag trodde detta var ett åtgärdat problem, hoppas att det är så och att jag fick ett måndags ex. återkommer med vidare rapport,
    1 poäng
  12. Jag köpte en Profilux II Plus med defekt skärm för ett kort tag sedan. Har gjort en video om hur jag fixar den om någon tycker sådant är kul. Ber om ursäkt för den lite fladdriga fokusen, har aldrig använt autofokus innan och kommer nog begränsa användningen i fortsättningen med Har aldrig filmat mig själv innan så det är lite nya utmaningar där att utsätta mig för...
    1 poäng
  13. Tack för input @jonasroman , partisk eller inte spelar ingen roll alltid bra med åsikter / fakta. Störning av joner eller annat ligger långt över min nivå, men kan säkert stämma då jag gjorde en förändring i karet. Tyvärr så hände det även en del annat denna vecka då jag jobbat hemma, rensat refugium , kanske matat lite mycket mm Dropptest visade lika när jag testade idag, och den lilla puckeln som kom i samband med ökning av salinitet har försvunnit. Och visst är det kul med teknik och i mitt fall nödvändigt för att kunna hålla sps, pga jobbresor så kan jag inte ha daglig tillsyn och visuellt se att något är fel. /johannes
    1 poäng
  14. Nu har grejerna varit igång en liten stund och första problemet eller rättare sagt frågeställningen kom fort, efter att ha fått tillbaka tritontest så visste jag inte vad jag skulle tro, 15% avvikelse i calcium (nästan 100 högre på tritontest) , jag ställde frågan till triton och bad de verifiera resultatet samt öppnade ett ärende hos GHL. Killen på GHL hänvisade till referensvätska att testa mot men bad mig även att kontrollera salinitet vilket jag bara tyckte var irriterande men jag gav till slut med mig och började studera värden och kemi lite grundligare vilket jag inte gjort tidigare, jag har enbart litat på tritons doseringsanvisningar och refraktometer. Döm av min förvåning när jag kunde konstatera att jag låg alldeles för lågt i salinitet, jag har haft obefintlig polypexpansion på korallerna men trodde att det berodde på mina invånare i akvariet, skall bli spännande och se hur det blir om några veckor, för det är ju det svåra med saltakvarie att ha tålamod, det dröjer länge innan resultat av förändringar visar sig. Men åter till tekniken, nu litar jag på grejerna och är mer än nöjd, mätningen av sodium gör att jag även litar på conduct mätningar på ett annat sätt då det blir en dubbel kontroll. Kan varmt rekommendera en sida på Refical news där man kan lägga in sina värden och beräkna salinitet samt så avvikelse från normalt havsvatten på olika macroämnen. https://recifalnews.fr/2017/05/compute-salinity-from-sea-water-macro-elements/ Nitratet har stigit i samband med höjningen av salinitet om det beror på minskad tillväxt i refugium eller nått kemiskt som jag inte förstår vet jag inte. Kontentan av det hela är att jag är väldigt nöjd med utrustningen men om inte alla värden ligger inom vettigt område kan mätningar bli lite felaktiga, men jag är rädd att det även gäller Tritons mätningar.
    1 poäng
  15. För att spinna vidare på Kims post om de små irritationsmomenten i vardagen (limtuben) a.k.a dagens i-landsproblem startar jag denna tråd, om de små sakerna runt ett saltvattensakvarium som upplevs som störande eller irritationer. Förhoppningen är att vi kan få läsa om lite kul situationer och vem vet, någon kanske har en patentlösning på just ditt problem? Stort som smått. Här kommer mitt... Detta är ju som att vifta ett rött skynke framför mig som jobbar med produktutveckling hela dagarna. Hur i hela friden kan man på samma produktlinje ha olika beteende på en och samma knapp? Kom igen, hur många har fått "börja om" pga detta? Ni vet vad jag pratar om!
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...