Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2022-08-02 i alla kategorier

  1. Chromisarna lägger ägg...rom...
    3 poäng
  2. Använder man osmosen regelbundet är det ingen risk att membranet torkar ur. Slangen in är 4 mm diameter och leder till ett förfilter som är blött följt av ett kolfilter som är blött. Att torka dessa genom den smala slangen är en fråga om år. Slaskvattenslangen går genom restriktorn som är en labyrint av rör på mindre än en halv mm. Genom den leder man inga stora mängder fukt i luft. På renvattnet har man ett silikatfilter som också har några dl vatten. Att torka ut detta och sedan diffundera ut vatten runt osmosmembranet är också en fråga om år. Om man tänkt sig att inte använda osmosen på något år kan man plugga igen ändarna av slangarna med en bit radergummi man skär till med en vass kniv. När man sedan startar kommer några liter orent vatten först på grund av att ämnen sakta läcker genom osmosmembranet.
    2 poäng
  3. Min uppfattning är att cyano uppkommer under två olika förutsättningar, möjligtvis måste dessa sammanfalla: 1. En obalans mellan no3 och Po4, oftast att ett värde är nollat och det andra relativt högt. 2. En allt för klen bakterieflora/mikroskopiskt liv i karet vilket ger cyanon fritt spelrum. Jag gissar personligen på att båda delarna måste sammanfalla till viss utsträckning men det absolut viktigaste delen är att man måste ha ett kar rikt på andra organismer som kan konkurrera med cyanon om utrymme. Jag har oftast sett cyano uppstå på de platser där jag vet att allmänt mög samlas så nu för tiden försöker jag minimera mängden skit som tillåts byggas upp i karet. Flöde verkar spela mindre roll och den teorin som en direkt åtgärd tycker jag man kan kasta i soptunnan…men det avhjälper självklart att smutts ansamlas.
    1 poäng
  4. Jag minskade belysningstiden från 12tim/dygn till 10tim/dygn, då försvann mina efter några veckor... men så fort jag ökar belysningstiden så kommer cyano tillbaka... Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
    1 poäng
  5. Låga eller höga näringsvärden som orsak verkar inte spela någon roll då system med bådadera verkar drabbas. En utgångspunkt jag tror spelar roll likt i dem flesta fall gällande bakterier är avsaknaden av andra bakterier. Dvs jag tror cyanon får utrymme i brist på bättre bakterier som konkurrerar om samma näring. - Vilken näring? - Vad konkurrerar om samma näring? (eventuellt Synechococcus.sp)
    1 poäng
  6. Varför skulle det vara meningslöst? En herrans massa som har fraggkar runt om i landet. Som sagt är det i princip ett ickeproblem.
    1 poäng
  7. Det är bara att konstatera att olika dinos kräver olika åtgärder. En del dinos hamnar i vattenkolumen under nattetid, andra inte.
    1 poäng
  8. Tycker detta är en icke fråga. En osmosanläggning kostar som en fragg på 4 cm (prisbilden på koraller har tyvärr spårat ur). Det är en försvinnande liten kostnad jämfört med vad man sen kommer och skall köpa. Därför finns det för mig ingen anledning att fundera över frågan ens, man tar helt enkelt alltid på sig flytvästen eller säkerhetsbältet. Kranvatten varierar ju dessutom så ett bra ICP värde är inte samma som att det alltid är bra. Köp en osmos kort sagt:-) /Jonas
    1 poäng
  9. Det är klen vinning i att inte köra osmos. Allt i denna hobby börjar med bra vatten, varför riskera någonting på den fronten? Värt att tänka på är att bara för att vattnet är bra just nu finns det ingen garanti att det är det imorgon, om en vecka eller ett år. Med osmos kan du alltid garantera kvalitén.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...