Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2023-09-03 i alla kategorier

  1. Tillväxt Acropora sp. Red diamond 2022 November 2023 september Mvh jarecki
    2 poäng
  2. Då var ca 85% av mina Acropora döda. Eventuellt har jag och @jonasroman hittat en möjlig orsak. Lågt pH. Vad orsakar lågt pH? Hög CO2 i rummet, många fiskar och dålig skumning. Vad bidrar för att höja pH? Belysning/fotosyntes Jag har slarvat med filterbyte i mitt ventilationsaggregat (FTX), samt att min fru kör body-pump i utrymmet bredvid. Luften från utrymmet som hon tränar transporteras precis bredvid mitt akvarium. Dock har jag ett tilluftsdon precis ovan akvarumet som ändå borde bidra med frisk luft i anslutning. För att se om jag har hög CO2 har jag gjort lite test med luftpump och vatten samt min pH-probe. Det visar sig att jag har hög CO2 i rummet, dvs det spelar ingen roll att skummaren skummar för fullt. jag kommer aldrig få ur tillräckligt med CO2 ur systemet. Jag har därav köpt en luftkvalitetsmätare och kunde konstatera att vi hade runt 700ppm i närheten av akvariumet i CO2. Nu efter filterbyte så verkar den hålla sig strax över 500ppm. DÅ har jag nog fixat den höga CO2 i rummet. Belysningen då? Jo sedan årsskiftet har jag haft problem. Det var dags att byta lysrör efter 1.5 år, men de nya ATI-rören funkade inte i PS-rampen (lite deffekt batch som PS-armaturerna inte klarar av). Jag köpte istället 2st blå PS-rör och kört dessa sedan i våras. Dock konstaterade jag igår, att de lyser väldigt svagt i förhållande till de vita. Så jag beställde 2st KZ-blå rör och har ställt upp LED-klustren på 75% i hopp om att mitt pH skall bli något högre. Till detta har jag börjat med CO2-scrubber och ser direkt resultat på pH-mätningen. Igår var det också ett 20% igt vattenbyte. När jag skulle starta upp igen, så starta inte min skummare (Royal exclusive - Bubble king mini 200). Kontrollenheten är helt död, men som tur är så är min svärfar väldigt duktig på elektronik. Tur i oturen att jag inte fått min förra skummare såld, så jag har min Coral box 700 igång istället nu.. SUCK!
    2 poäng
  3. Jag ska se vad de säger på humblefish. Jag har cipro hemma och jag såg i ögon tråden där att man kunde göra 1-2 timmars bad. Så det är eventuellt ett alternativ
    1 poäng
  4. Tack @jonasroman och tack för all hjälp. @mikoto jag hade gärna varit utan denna "lärdom" men visst, jag är rätt envis. jag har ju även investerat rätt mycket pengar i hobbyn, så att ge upp är ju också ett ekonomisk nederlag.
    1 poäng
  5. Annars så tuffar det på tycker jag.. doserar just nu 24ml modern Reef & värderna verkar ligga bra Förutom fosfat som jag måste tillsätta för att inte nolla. Har börjat med att stänga av skummaren om nätterna för att se om det hjälper. matar med 3 olika fryskuber & har en foderautomat som ger 2 gånger om dagen så tycker ju att det borde vara mätbart.. nitrat ligger på 4.7PPm
    1 poäng
  6. Helt klart! Det är den här typen av kämpande och nötande som höjer kunskapsribban i hobbyn. Det är motgångarna som ger de bästa lektionerna, även om det är ett väldigt smärtsamt sätt att lära sig på. Följer utvecklingen med stor spänning härifrån. Är också intresserad av vad uppskattningen av pH är i akvariet hos dig.
    1 poäng
  7. Vill också passa på och ge en stor eloge till dig Fredrik. Du analyserar och du kämpar och du tänker i bra och i rätt banor tycker jag. Du kommer lösa det här. Sen tror jag man ser problemen större själv. När jag som gäst kom så var ändå helhetsintrycket att du har ett fint akvarium. Men visst det finns saker som alltid kan bli bättre jag tror nog att vi ska kunna vända det här. Jag är gärna med att stöta och blöta tankarna fortsättningsvis , tack för förtroendet
    1 poäng
  8. Jag tror vi underskattar lågt pH’ negativa konsekvenser. Inom annan biologi så är pH värdet fruktansvärt viktigt. I lågt pH så få djuren kämpa för att upprätthålla det korrekta intracellulära vädret. Sedan har vi också den direkta hastigheten på korall tillväxt som ökar exponentiell med stigande pH. Om en korall växer fort så tror jag att den motstår patogener bättre. Jämför med en gräsmatta , snabb tillväxt konkurrerar ut ogräs.
    1 poäng
  9. Idag bekräftat via film från Emil att Företagsakvarium stänger butiken redan i september. Så ngr veckor kvar bara. Jag kan inte nog understryka hur synd det är att vi nu går till endast en butik på västkusten eller möjligen 2 om Herkules fortfarande har salt? Som tidigare när vi hade två rätt likstora butiker som var värsta konkurrenter var det givetvis väldigt bra för hobbyn och för konkurrensen där inte minst FA hade rätt bra priser till följd av konkurrensen. Det är synd med endast en större butik ur flera perspektiv och har redan sett hur priserna nu höjts på en del produkter i webbshoppen i salt i väst. Konkurrensen upphör. Sortiment kanske också blir mer enformigt då alla butiker har/hade lite olika inriktningar, kunskap, kontakter och intresse (ni minns Ted som introducerade KZ, salt i väst har mest FM, Emil hade mkt triton men i princip det mesta). Säkert går det mesta att få tag på och visst är det på ett sätt bra med en stor butik som kanske kan ha ett större lager, men prisbild o konkurrens är inte gynnsam, och det är i slutändan det som styr denna hobbyn. Särskilt nu med stigande inflation så är det oerhört viktigt att hålla nere priser så gott det går o ”dela på inflationen”. sen är avstånd inte att förneka. Salt i väst ligger norr om Göteborg. Förr hade vi 5 butiker med geografisk viss spridning. Det finns en positiv sak med detta. Finns någon som vill starta en butik så har man chansen nu. När 5 butiker fanns var det nog rätt hopplöst , men när endast en finns snart så kommer en andra butik definitivt få stor uppmärksamhet. Särskilt om den geografiskt ligger en bit ifrån.
    1 poäng
  10. Jobbigt när det är tufft. 700 ppm co2 i bostäder är inget ovanligt. Vi är nog flera på forat, som säkert har ända upp till 1000ppm. Hur lågt ph har du?
    1 poäng
  11. Hej joo men har kollat i mikroskop och identifierat via andra bilder på nätet och reef 2 reef. den typen jag har skulle bla dosering av silikater vara bra för att främja diatoms istället men kör med uv och nitrates och phosphate dosering nu så det kanske får vara tillräckligt.
    1 poäng
  12. Mycket intressant tråd som får en att minnas när man själv startade i denna hobby. Jag kommer bl.a. ihåg när Henke på Drakfisken HB drev akvariefirma hemma hos sina föräldrar och skickade ut fax med nya fiskar/koraller alt eftersom de kom in. Det passade ju perfekt då jag kunde få mina föräldrar att stanna till hos honom när vi ändå besökte mina kusiner. Ja det var ju innan man fick köra bil själv. Sedan hade vi en man i Liatorp som hade en butik med lite blandat. Kommer inte ihåg vad han hette trots att det var av honom jag köpte min första skummare och salthink och fisk. Drakfisken vet jag finns kvar även om det "bara" är torrvaror nu men är det någon som kommer ihåg vad han som drev butiken i Liatorp hette och vad som hände med honom? Har för mig att Henrik köpte ett av hans system efter ett tag.
    1 poäng
  13. Ett kärt ämne men som tål att repeteras. Vad gör KH med pH värdet och hur bra är KH som buffert (pH stabilisator)? KH påverkar pH ganska lite, och olika mkt vid olika pH. KH består ju av HCO3, vätekarbonat. Vätekarbonat kan både ta upp och avge en vätejon, vilket innebär att vätekarbonat stabiliserar pH i båda riktningarna. ”Problemet” är att vid just pH 8, där vi ligger, så är vätekarbonat en ganska passiv jon, dvs tar vare sig upp eller avger en vätejon ”i först taget” i detta område. Det är skälet till att pH varierar en hel del över dygnet TROTS bra KH. Detta är så i naturen med så det äringen problem. Vid pH runt 5.9 så arbetar HCO3 som bäst och tar upp i princip alla tillförda vätejoner och bromsar därmed en ytterligare pH sänkning, här är alltså KH´s buffertkapacitet som bäst. Samma gäller när vi kommer upp i pH över 8.9, då arbetar också vätekarbonat väldigt effektivt (avger sin vätejon) och bromsar en ytterligare pH höjning. En buffert, som i detta fall vätekarbonat, har ett sk pKa värde. Det är det pH värde där bufferten befinner sig hälften som sin bas och hälften som sin syra. Och det är därför som en buffertjon arbetar som bäst som just buffert när pH ligger inom jonens pKa värde. pKA värdet för HCO3 är 5.9 och för CO3 8.9 ( i saltvatten). Området mitt emellan dessa två alltså runt pH 7.4 ((8.9+5.9)/2) är det område HCO3 är som mest inaktiv. Man kan se det på Alkatronic, när maskinen titrerar rasar pH ganska fort i början, för HCO3 är passivt o tar inte upp så många vätejoner, MEN när du närmar dig pH 5.9, det område där HCO3 alltså jobbar som bäst, så står pH värdet o nästan ”stampar” för nu tar HCO3 upp nästan varenda tillförd vätejon. Sen plötsligt rasar det igen, ner till pH 4.3 när all alkalinitet är uttitrerad. Det hela går också förklara med bifogad graf /Jonas Roman HCO3 buffert.pdf
    1 poäng
  14. Uppdatering: 2st av fraggarna jag köpte dog ganska så snabbt. 1st lever, men har långsam STN. Satsningen på Fauna Marins RTN/STN-X gav inget resultat alls. Vissa koraller som inte visat någon STN eller avstannad STN har börjat igen nu sista 1-2 veckorna. Min fosfat har dragit iväg och är nu på 0.2ppm och det blev inte bättre av att jag har introducerat nya fiskar samt när jag bytte aktivit kol, inte la ner någon remover i reaktorn (aktivt kol avger ibland lite fosfat). Nitratet fortsätter att sjunka och är nu på ca 5ppm. Mindre rolig bild efter lite utrensning - synd att jag inte kör kalkreaktor: Jag har haft celebert besök hos mig i veckan av @jonasroman Vi bytte tillsammans ut min 3år gamla PH-probe till min kära Alkatronic och det går att konstatera att proben har hållit väldigt bra. Dock har den visat pH:t i karet väldigt fel vid mätning (ca 7.8) Nu visar min "alka" hyffsat rätt (ca 0.1 lägre på mätning än systemet) och jag har ca 8.3 dagtid. Jag har gjort ett experiment med 2st fraggar från @MattiasN. Dessa har jag placerat på fraggpluggar på botten i sanden för att se om det är bakterier från stenen som korallerna har svårt att motstå och förlorar. Igår så installerade jag även en till MP40 som placeras på vänster sida av avrinningen för att säkerställa vattenflödet i systemet. Jag är nu väldigt övertygad om att mina doseringar av jod och nitrat (kaliumnitrat) ej är boven till min STN, så jag kommer börja att brottas med min höga fosfat nu. Den höga fosfaten kom efter doseringen av Axilur, så det är helt naturligt. Framåt: Fosfatremover i reaktor Dosera nitrat och öka exporten av cheto Dosera kolkälla för att stimulera bakterietillväxten och därav också minska fosfaten (kräver i mitt fall 2. för att hålla nitratet stabilt runt 5) Mäta nitrat och fosfat minst 2 gånger i veckan tills jag är på "banan" igen med näringen 1st vattenbyte i veckan på minst 10%
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...