Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2017-03-01 i alla kategorier

  1. Jag har frågat honom och det ska inte vara några problem. Han håller på att bygga om sin skrivare så att den blir mer ljudisolerad så han kan inte göra det nu direkt. Det tar rätt många timmar att skriva ut en hållare och det hade tydligen inkommit klagomål från högre ort. Jag återkommer när han är redo. Den hållaren som jag har är gjord av PLA då det bara är en prototyp men de nya blir i så fall av ABS. PLA är inte vattenbeständigt men min har hållit länge. Den ligger ju inte i vatten direkt och jag brukar torka av den. Han kunde inte ge mig ett exakt pris nu men han ska räkna på det. Vi utgick från en sådan här... ...och efter vissa justeringar så blev resultatet så här. Filterpåsen köpte jag här men den finns säkert på fler ställen. Jag beställde även en annan liten finurlig detalj som gjorde vattenbyten mm lite enklare.
    2 poäng
  2. Jag använder en sådan här. Det funkar kanon https://saltvattensguiden.se/topic/43268-tribianis-360-liters-optiwhite/?do=findComment&comment=587564
    2 poäng
  3. Låt den vara, den kommer flytta sej flera gånger i början tills den hittar en plats där den tycker är bäst och det blir naturligtvis inte där du skulle vilja haft den.
    1 poäng
  4. Jag ser 9014 som en betydligt bättre skummare. Större och med kraftigare pump. På utloppet har den en filterstrumpa.
    1 poäng
  5. Här t ex: https://www.aquaristic.net/Meerwasser-Unterschrankfilter/ (581 respektive 848 Euro idag). Compact 16 är kanske dyrare för att det medföljer ett Comline filter, vilket jag tycker verkar lite onödigt i en sump. Dessutom verkar sumpbehållaren ha en mellanvägg, vet inte om det gör den bättre (det kanske behövs för 9012 men inte för 9014?). Fast jag tycker ändå inte det motiverar ett såpass mycket högre pris. Skummare 9014 är gjord för att stå i en sump medan 9012 även kan sitta i akvariet (båda har f.ö. vanliga pumpar, skall du köpa delar separat finns det även med reglerbara DC-pumpar som är lite dyrare). Vad jag läst skall de vara ungefär lika bra i övrigt.
    1 poäng
  6. Senaste tillskotten [emoji1305] Ytterligare fler är på gång men dom gonar till sig i karantänen [emoji4] /Johan
    1 poäng
  7. En kompis till mig har skrivit ut den med en 3D skrivare. Jag vet inte om man kan köpa en liknande någonstans. Jag kan höra med honom om han kan köra ut en till dig.
    1 poäng
  8. Hade man inte kunnat låta vattnet som sugs ut åka genom en strumpa i sumpen, på så vis kan man lugnt och sansat suga upp allt snafs utan att det blir på tal om något vattenbyte? Mvh Kim
    1 poäng
  9. Jag har kanske en annorlunda angreppspunkt när det gäller att börja med saltvatten. Jag får erkänna att jag har det svårt att sälja in den till nybörjare men för dem som graderar upp har det ofta fungerat. Börja med att bestämma vad du vill med ditt kar. Kolla sedan upp vad det utesluter. Här kommer lite hur jag tänker. Jag har alltid velat ha ett par Clowntryckare men efter att ha läst på har jag insett att det innebär ett kar på minst 10 meter och att den ena antagligen ändå blir ihjälslagen då det karet är väl litet så jag har gett upp den drömmen. Alla slags snäckor, räkor eller krabbor vore också omöjliga. Jag älskar Gyltor (Wrassar) och ryggradslösa djur. Det innebär 2 akvarier. Thor amboinensis med Cirrhilabrus i samma kar är en omöjlighet. Den vanliga Chromis virides och LPS i samma kar är ochså ett dåligt val. Chromisen vill ha riktigt högt flöde i karet. I ett sådant kar håller de bättre ihop i stim och blir mer slanka i kroppsformen. De ser ut som att går på speed. Har du dem på det sättet hemma kommer du att tycka de ser ut som att de går på valium hos din handlare. Detsamma gäller för de flesta fiskar från revens övre utsida. Man kan inte hålla de flesta LPS i ett sådant flöde. Ett till beslut att ta. Jag gillar också pilfiskarna, Nemateleotris och Ptereleotris. De kan man kombinera med ett stim pyjamaskardinaler eller Zoramia leptacantha. Men detta betyder ett lugnt akvarium och helst svagare ljus. Annars blir fiskarna skygga. Det utesluter t.ex många Acropora bland korallerna. Nu är vi uppe i 3 kar. Jag har redan ett 250 liters kar med frökenfiskar. 4 olika arter - 3 planktonätare och en algätare. Pomacentrus moluccensis var ett stort misstag av mig. Jag hade beställt talboti men blev lurad av min grossist och kollade inte tillräckligt innan jag släppte ned dem i karet. Algätande damseller är generellt sett betydligt mer aggressiva än planktonätarna. 13 frökenfiskar på 4 - 7 cm i 250 liter är rätt lagom. Detta kar har starkt ljus och cirkulation med huvudsakligen SPS koraller. Jag skall försöka få ut moluccensisarna och sätta i Chromis retrofasciata och Chrysiptera parasema. När man nu har bestämt vad man vill med karet - vilken typ av fisksamhälle man vill ha är det dags för det ryggradslösa och korallerna. När det är bestämt är det dags att fundera på akvariet, cirkulation, ljus, skummare och annan filtrering.
    1 poäng
  10. Sådär, då var kejsarna i. Testar att lägga upp en film. Mobilen ger ingen bra kvalite men fiskarna syns i alla fall. https://www.youtube.com/watch?v=cD6jO4u5r_g&t=1s
    1 poäng
  11. Så då har men bytt 500 liter vatten, fyllt upp 75 liter Balling och 200 liter i Osmostanken. Tur att man har en osmsos med tryckstegringspump Echinopora lamellosan börjar bli gigantisk, även Euphyllierna och Caulastrean har rätt många huvud.
    1 poäng
  12. Fyllt på med några koraller, känns jäkla bra men epoxi tog slut så allt är inte på rätt plats ännu! Byggde om lite i revet också och tycker mig fått till djupkänslan bättre nu också Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
    1 poäng
  13. Februari och ny bild. Inga nyheter, inte ens hunnit fragga. Men allt fungerar fint! Mvh David
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...